Ny studie visar på dramatiskt ökad tidsmarginal för säkra hjärttransplantationer


I senaste numret av tidskriften Scandinavian Cardiovascular Journal publicerades banbrytande resultat från en experimentell studie, utförd av professor Stig Steen och en forskargrupp vid Lunds Universitet, avseende transplantation av hjärtan. Transplantationerna genomfördes efter att organen syresatts och fått nutrition via HPM7 (ny hjärtpreservationslösning) under 24 timmar genom preservation i en nyframtagen hjärtpreservationsutrustning. Efter transplantation följdes djuren under 24 timmar. Resultatet visar att säker transplantation av hjärtan donerade 24 timmar efter hjärndöd kan utföras efter ytterligare 24 timmars preservation.

Idag är tidsmarginalen cirka 4 timmar från det att ett hjärta opereras ut ur en donator, till dess att det måste förses med blod från organmottagaren. Den korta tidsmarginalen begränsar upptagningsområdet och därmed tillgängligheten på organ för hjärttransplantation. Att kunna transportera organ längre sträckor och över längre tid underlättar möjligheten att finna lämplig mottagare, ökar antalet tillgängliga organ samt underlättar matchning av organ och logistiken kring transplantation.

Forskargruppen runt professor Stig Steen vid Lunds universitet har utfört en experimentell djurstudie, omfattande 10 transplantationer av hjärtan donerade 24 timmar efter att hjärndöd inträffat. Detta har kunnat ske med hjälp av en unik behandlingsmetod av hjärndöda organdonatorer. Organen cirkulerades med en nyutvecklad hjärtpreservationslösning i 24 timmar. Efter transplantation övervakades djuren i 24 timmar. Ett adrenalinstresstest gjordes vilket visade en dosberoende ökning i aortatrycket, vilket indikerar en god funktion i hjärtmuskeln. Resultatet från studien visar att säker transplantation av hjärtan donerade 24 timmar efter hjärndöd kan utföras med det nya hjärtpreservationssystemet och den nya hjärtpreservationslösningen HPM7.

- Resultatet från studien indikerar att det nya systemet är ett säkert och effektivt system för att bevara, syresätta och transportera donerade organ och öppnar upp möjligheten att transportera hjärtan längre sträckor, vilket medför att så få hjärtan som möjligt går till spillo till följd av att ingen lämplig mottagare finns inom möjligt transporteringsavstånd. Med det nya systemet kan tiden utan syre för hjärtan i princip bli noll, vilket kan medföra bättre utfall för patienten och en högre chans för längre överlevnad. För Vivoline är detta en viktig studie då det är den första vetenskapligt granskade studien som visar effekten av systemet. Resultatet från studien är ett steg i rätt riktning i arbetet med att öka tillgången på organ lämpliga för transplantation. Vi har ett mycket ambitiöst utvecklingsprogram och hjärtprojektet innebär en spännande framtid. Nästa steg är att testa enheten på mänskliga hjärtan och att intensifiera arbetet med att utveckla en kommersiell version av utrustningen i enlighet med det medicintekniska direktivet, säger Patrick Greatrex, VD i Vivoline® Medical AB.

För ytterligare information gällande studien, följ länken nedan:

http://www.tandfonline.com/doi/full/10.3109/14017431.2016.1154598

2016-04-05

För ytterligare information, vänligen kontakta:
Patrick Greatrex
VD, Vivoline® Medical AB
+46 (0) 720 173 163
patrick.greatrex@vivoline.se

www.vivoline.se

Sedermera Fondkommission är bolagets Certified Adviser.

Följande dokument kan hämtas från beQuoted
Vivoline Pressrelease 2016-04-05.pdf

Om Vivoline® Medical AB
Vivoline® Medical AB utvecklar och säljer bland annat evalueringssystemet Vivoline® LS1/LS2, med tillhörande engångsset, som används för att återställa donerade lungors syresättningsförmåga. Systemet är avsett att ta hand om lungor efter avlägsnande från donatorn. Genom konstgjord cirkulation och ventilation kontrolleras lungfunktionen och om den uppfyller kraven för transplantation förbereds lungorna för transplantation till en mottagare. Metoden ökar tillgången på organ lämpliga för transplantation. Vivoline arbetar med att utveckla verksamheten till att även omfatta behandling av andra organ såsom bland annat hjärta. Visionen är att skapa ett världsledande företag inom organtransplantation vars produkter gör majoriteten av donerade organ användbara för transplantation så att ingen behöver avlida på grund av organbrist. Vivoline Medical, organisationsnummer 556761-1701, är sedan mars 2015 listat på Nasdaq First North Stockholm.


Attachments

Vivoline_Pressrelease_2016-04-05.pdf