Terrafame ei aio toteuttaa esisopimuksen mukaista järjestelyä ja on vaatinut maksua Nyrstarin saatavalle


Pörssitiedote
Talvivaaran Kaivososakeyhtiö Oyj
3.6.2016

Terrafame ei aio toteuttaa esisopimuksen mukaista järjestelyä ja on vaatinut maksua Nyrstarin saatavalle

Talvivaaran Kaivososakeyhtiö Oyj ("Talvivaara" tai "Yhtiö") on vastaanottanut Terrafame Oy:ltä ("Terrafame") ilmoituksen, jonka mukaan Terrafame ei aio toteuttaa 28.1.2016 julkistettua Talvivaaran ja Terrafame-yhtiöiden välillä allekirjoitetun esisopimuksen mukaista järjestelyä, jolla Talvivaara ja Terrafame sopivat alustavasti muun muassa Talvivaaran omistamien, Sotkamon kaivoksen toimintaan liittyvien omaisuuserien kaupasta. Terrafame on myös ilmoittanut, että Winttal Oy on siirtänyt Terrafamelle kaikki sen sinkin tuotevirtasopimuksen ("Tuotevirtasopimus") ja laina- ja tuotevirtasopimuksen väliaikaisen keskeytyssopimuksen ("Keskeytyssopimus") mukaiset oikeudet, jotka alun perin kuuluivat Nyrstar Sales & Marketing AG:lle. Terrafame on lisäksi vaatinut Keskeytyssopimukseen perustuvan, noin 12,8 miljoonan euron suuruisen saatavan välitöntä takaisinmaksua.

Yhtiön vastuu perustuu Tuotevirtasopimuksen osalta Yhtiön antamaan takaukseen sen entisen tytäryhtiön, Talvivaara Sotkamo Oy:n, puolesta 203,4 miljoonan euron suuruisesta päättymiskorvauksesta, joka erääntyy maksettavaksi Tuotevirtasopimuksen päätyttyä ennenaikaisesti. Johtuen kuitenkin muun muassa velkojien maksunsaantijärjestystä koskevista järjestelyistä, Talvivaaran ja yrityssaneerauksen määrätyn selvittäjän näkemyksen mukaan Yhtiö ei kuitenkaan voi tehdä suorituksia Tuotevirtasopimuksen päättymiskorvaukseen liittyen, mikäli paremmassa etuoikeusasemassa oleville velkojille ei voida tehdä täyttä suoritusta.

Keskeytyssopimuksen osalta Yhtiön vastuu perustuu Talvivaara Sotkamo Oy:n Keskeytyssopimuksen perusteella Nyrstarilta nostaman takaukseen.

Terrafame on edelleen ilmoittanut kuittaavansa edellä mainittuja saataviaan niistä saatavista, joita Talvivaaralla on Terrafamelta osapuolten välisten vuokra- ja palvelusopimusten perusteella. Talvivaara on rahoittanut toimintaansa tarjoamalla hallinnollisia ja teknisiä asiantuntijapalveluja ja vuokraamalla omistamiaan laitteistoja osana edellä mainittuja palvelusopimuksia.

Yhtiö jatkaa Terrafamen ilmoitusten, niiden vaikutusten sekä niiden johdosta tehtävien toimenpiteiden arvioimista. Yhtiöllä ei tällä hetkellä ole riittäviä rahavaroja suoritettavaksi vaadittujen saatavien maksamiseen ja on olemassa merkittävä riski siitä, että Terrafamen vaatimukset voivat vaarantavat Yhtiön yrityssaneerausmenettelyn jatkumisen ja saattavat johtaa Yhtiön konkurssiin.

Yhtiön näkemyksen mukaan 28.1.2016 julkistetun esisopimuksen mukainen järjestely olisi edelleen molempien osapuolten etujen mukainen. Talvivaara katsoo, että sen omistamien, Sotkamon kaivostoiminnassa tarvittavien omaisuuserien järjestely nopealla aikataululla edistäisi sekä Sotkamon kaivoksen toiminnan jatkamista että Terrafamen jatkorahoituksen hankkimista. Talvivaara jatkaa työtään ja tutkii kaikki vaihtoehdot löytääkseen Yhtiön ja sen osakkeenomistajien ja velkojien kannalta parhaan mahdollisen ratkaisun.

Lisätietoja

Talvivaaran Kaivososakeyhtiö Oyj Puh. 020 7129 800

Pekka Perä, toimitusjohtaja
Pekka Erkinheimo, varatoimitusjohtaja

HUG#2017774


Attachments

Terrafame ei toteuta esisopimuksen mukaista järjestelyä 3.6.16.pdf