Zealand-sponsoreret uddannelsessymposium understreger behovet for bedre medicinsk behandling af korttarmssyndrom


Pressemeddelelse - Nr. 5 / 2016

Zealand-sponsoreret uddannelsessymposium understreger behovet for bedre medicinsk behandling af korttarmssyndrom

  • Korttarmssyndrom er en alvorlig, underbehandlet og sjælden sygdom med stigende prævalens
  • Patienter med korttarmssyndrom har en nedsat tarmfunktion, og en forbedring af deres evne til at optage næringsstoffer er afgørende for bedre behandling og helbred

København, 20. september 2016 - Zealand Pharma (Zealand) har sponsoreret et uddannelsessymposium om korttarmssyndrom for at hjælpe med til at øge opmærksomheden og forståelsen for det behov, der eksisterer for bedre patientpleje og behandling på området. Zealand har  en GLP-2 peptid-agonist, glepaglutide[1], i klinisk fase II udvikling til behandling af korttarmssyndrom.

På symposiet gav professor, dr.med., Ph.D., Palle Bekker Jeppesen, der er en førende ekspert inden for korttarmssyndrom fra medicinsk gastroenterologisk klinik på Rigshospitalet i København, en præsentation med titlen; "Gaps and opportunities for the medical care of SBS patients" ("Mangler og muligheder i den medicinske behandling af patienter med korttarmssyndrom"). Følgende var blandt de væsentligste punkter i præsentationen:

Korttarmssyndrom er en alvorlig og underbehandlet sjælden sygdom med voksende forekomst
Korttarmssyndrom er en tilstand af kompromitteret tarmfunktion. Den er oftest forårsaget af bortoperation af dele af tarmen for at behandle underliggende sygdomme som f.eks. Crohns sygdom, kræft og tarmblodpropper samt traume. Sygdommens sværhedsgrad varierer, og korttarmssyndrom dækker både patienter med tarmsvigt og patienter med nedsat tarmfunktion. I Danmark har oprettelsen af et landsdækkende system, der tilbyder parenteral ernæring i hjemmet for patienter med tarmsvigt, over de sidste fire årtier øget overlevelsen og fordoblet forekomsten til i dag ca. 80 for hver 1 mio. indbyggere. Antages en lignende prævalens i hele den europæiske union, ville det svare det til ca. 50.000 patienter med korttarmssyndrom og med ca. halvdelen afhængige af parenteral ernæring.

Større forståelse og forbedring af korttarmssyndrompatienters tarmfunktion er afgørende
I den medicinske behandling af patienter med korttarmssyndrom er det afgørende at forbedre optagelsen i den tilbageværende del af deres tarm. Med henblik på at udvikle mere målrettede og effektive behandlinger er det således vigtigt at få en bedre indsigt og afhjælpe de mange patofysiologiske ændringer, der forekommer i patienternes mave-tarmfunktion. En række naturligt forekommende peptidhormoner, herunder GLP-1 og GLP-2, spiller en vigtig rolle i næringsoptagelsen og kan potentielt udgøre et relevant grundlag for nye medicinske behandlinger.

I sin konklusion understregede dr. Palle Bekker Jeppesen, at mange patienter med korttarmssyndrom har et meget skrøbeligt helbred, øget risiko for organsvigt og alvorlige infektioner samt en markant nedsat livskvalitet som følge af konstant diarré og behov for daglig parenteral ernæring. Han understregede vigtigheden af tætte samarbejder mellem behandlingsklinikker, plejepersonale, medicinal- og biotekindustrierne samt patientorganisationer som den hurtigste vej til at kunne tilbyde bedre pleje og behandling til patienterne.

*****

For yderligere information, kontakt venligst:

Britt Meelby Jensen, adm. direktør
Tlf.: +45 51 67 61 28, e-mail: bmj@zealandpharma.com

Hanne Leth Hillman, direktør for Investor Relations og kommunikation
Tlf.: +45 50 60 36 89, e-mail: hlh@zealandpharma.com

Om korttarmssyndrom

Korttarmssyndrom er en kompleks kronisk sygdom, som er kendetegnet ved alvorligt nedsat eller fuldstændigt tab af tarmfunktionen. Korttarmssyndrom kan skyldes enten bortoperation af dele af tyndtarmen og tyktarmen eller tab af tarmfunktion som følge af beskadigelse af tarmen. De primære underliggende årsager til korttarmssyndrom er tarmkræft, iskæmi, Crohns sygdom og strålebehandling.

Patienter med korttarmssyndrom har nedsat evne til at optage næringsstoffer gennem tarmen og er derfor ude af stand til at opretholde balancen af proteinenergi, væske, elektrolytter og øvrige næringsstoffer gennem en normal kost. Mange patienter er derfor afhængige af konstant indtagelse af føde og/eller tilført parenteral (intravenøs) tilskudsernæring i form af væsker, salte og næring for at opretholde deres helbred. Før 1970'erne døde denne gruppe patienter ofte på grund af dehydrering og underernæring. Takket være muligheden for parenteral tilskudsernæring, som også i dag kan arrangeres i patientens eget hjem, der tilføres via et kateter placeres i en central blodåre tæt på hjertet, er overlevelsesraten og den forventede levetid for patienter med korttarmssyndrom blevet forhøjet betydeligt. Dette har medført en kraftigt stigende prævalens af sygdommen. Det anslås, at der i dag er 10.000-20.000 patienter med korttarmssyndrom i EU og et tilsvarende antal i USA.

De patienter, som afhænger af jævnlig adgang til parenteral ernæringssupport, oplever en række alvorlige og livstruende komplikationer forbundet med deres sygdom og behandlingen heraf, herunder forkortet levetid, stor risiko for sepsis, blodpropper samt nyre- og leversvigt. Herudover har patienter på parenteral ernæring betydeligt nedsat livskvalitet som følge af ofte op til 10-12 timers infusion igennem natten, hvilket giver søvnforstyrrelser, samt også som konsekvens af den store frihedsbegrænsning, der ligger i gennem dagtimerne at være tvunget til tæt adgang til en intravenøs pumpe.

Teduglutid (Gattex®/ Revestive®), en GLP-2-receptoragonist, blev godkendt i 2012 og lanceret i 2014 i både USA og Europa som det første lægemiddel til behandling af korttarmssyndrom.  

Om Zealand Pharma
Zealand Pharma A/S (Nasdaq København: ZEAL) ("Zealand") er en bioteknologisk virksomhed med fokus på opfindelse, design og udvikling af nye peptid-baserede lægemidler. Zealand har en portefølje af lægemidler og produktkandidater under licenssamarbejder med Sanofi, Helsinn og Boehringer Ingelheim og en pipeline af egne, fuldejede lægemiddelkandidater, der primært retter sig mod specialsygdomsområder med store uopfyldte behov.

Virksomhedens har opfundet lixisenatide, en prandial GLP-1-agonist til én gang daglig dosering til behandling af type 2- diabetes, som er udlicenseret til Sanofi. Lixisenatide markedsføres som Lyxumia® globalt uden for USA og er godkendt som AdlyxinTM i USA. En præmiks-kombination af lixisenatide med insulin glargine (Lantus®), er under regulatorisk behandling i både USA og Europa.

Zealands pipeline af egne lægemiddelkandidater omfatter: Dasiglucagon* (ZP4207) i enkeltdosis-version til nødbehandling af insulinchok (fase II); Glepaglutide* (ZP1848) til behandling af korttarmssyndrom (fase II); dasiglucagon (ZP4207) i flerdosis-version tiltænkt til brug i et bi-hormonelt, kunstigt bugspytkirtelsystem til bedre kontrol af hypoglykæmi (under forberedelse til fase II); ZP2929 til behandling af diabetes/fedme; samt en række terapeutiske peptider i præklinisk udvikling.

Zealand har adresse i København (Glostrup). For yderligere oplysninger om virksomheden og dens aktiviteter henvises til www.zealandpharma.com, og Zealand kan også følges på Twitter @ZealandPharma

* Dasiglucagon og glepaglutide er foreslåede INN-navne (proposed International Non proprietary Name (pINN))



[1] Glepaglutide er et foreslået, ikke-beskyttet internationalt navn (proposed International Nonproprietary Name (pINN)).


Attachments

PR 05-16_0920 - Hovedkonklusioner fra symposium om korttarmssyndrom