NORVESTIAN TILINPÄÄTÖSTIEDOTE VUODELTA 2016


Helsinki, Suomi, 2017-02-01 13:30 CET (GLOBE NEWSWIRE) --  

Norvestia Oyj     Tilinpäätöstiedote     1.2.2017 klo 14.30

NORVESTIAN TILINPÄÄTÖSTIEDOTE VUODELTA 2016

Konsernin tulos oli 18,9 miljoonaa euroa (25,0 vuonna 2015).
Osakekohtainen tulos oli 1,24 euroa (1,63).
Sijoitustoiminnan tuotot olivat 27,2 miljoonaa euroa (30,3).
Substanssi per osake oli vuoden lopussa 8,13 euroa (11,04).

Substanssi (osinko-oikaistu) nousi 11,8 % (17,2 %).
Hallitus ehdottaa, ettei vuodelta 2016 jaeta osinkoa (4,14 euroa/osake vuodelta 2015.

NORVESTIASTA CAPMANIN TYTÄRYHTIÖ

Vuosi 2016 oli Norvestialle ja sen osakkeenomistajille suurten muutosten vuosi. Norvestian pääomistaja CapMan Oyj teki Norvestian osakkeenomistajille marraskuussa vapaaehtoisen vaihtotarjouksen Norvestian osakkeista. CapMan tarjoutui vaihtamaan kaikki Norvestian osakkeet CapManin osakkeiksi siten, että yhdellä Norvestian osakkeella sai kuusi CapManin osaketta. Ennen osakevaihdon toteutumista Norvestian osakkeenomistajille maksettiin 3,35 euron osakekohtainen osinko.

Norvestian hallituksen riippumattomista jäsenistä muodostettu komitea suositteli CapManin vaihtotarjouksen hyväksymistä. Myös Norvestian suurimmat osakkeenomistajat sitoutuivat ennakolta tarjouksen ehtoihin. Kun alkuperäinen tarjousaika päättyi 16.12.2016, oli hieman yli 90 prosenttia Norvestian osakkeenomistajista hyväksynyt vaihtotarjouksen. Näin ollen CapManille syntyi osakeyhtiölain mukainen oikeus ja velvollisuus lunastaa loputkin Norvestian osakkeet. CapMan on ilmoittanut tarjoavansa 7,14 euroa osakkeelta käteisenä Norvestian vähemmistöosakkeenomistajille. Lopullisesta lunastushinnasta päättää Keskuskauppakamarin lunastuslautakunnan nimeämä välimiesoikeus. Lunastuksen ennakoidaan toteutuvan vuoden 2017 kuluessa ja Norvestian osake on tarkoitus poistaa Helsingin pörssin päälistalta.

PÄÄOMAMARKKINAT

Pääomamarkkinoilla vuosi 2016 sisälsi monia ennalta arvaamattomia käänteitä. Vuosi alkoi hyvin negatiivissa tunnelmissa. Osakekurssit laskivat tammi-helmikuussa kaikissa keskeisissä pörsseissä. Helsingin pörssissä jotkut osakkeet menettivät arvostaan yli 30 prosenttia vuoden ensimmäisten viikkojen aikana, ja vuoden alun kurssilasku olikin yksi pörssihistorian pahimmista. Laskun taustalla ei ollut yhtä yksittäistä tekijää, vaan kaikki huolet aina Kiinan talouskasvusta euroalueen sekavaan tilanteeseen painoivat sijoittajien mieltä ja saivat aikaan pienimuotoisen paniikin.

Helmikuussa Euroopan keskuspankki (EKP) puuttui jälleen kerran peliin ja lupasi lisätä entisestään rahapoliittista elvytystään ottamalla massiiviseen osto-ohjelmaansa mukaan tietyin edellytyksin myös yrityslainat.Tämä rauhoitti markkinat ja osakekurssit kääntyivät nopeaan nousuun kohti maaliskuuta.

Alkukesästä pääomamarkkinoita odotti uusi yllätys. Isossa-Britanniassa järjestettiin 23.6.2016 neuvoa-antava kansanäänestys sen erosta EU:sta. Mielipidemittausten vastaisesti kansan enemmistö kannatti eroa. Tämä aiheutti täydellisen paniikin pääomamarkkinoilla, jota kesti kuitenkin vain päivän. Harva analyytikko osasi ennustaa, että osakekurssit kääntyisivät paniikin jälkeen nopeaan nousuun, ja että osakekurssit olisivat heinäkuun lopussa selvästi korkeammalla tasolla kuin ennen kansanäänestystä.

Tätä yllättävää markkinoiden reaktiota on vaikea edes jälkikäteen selittää. On kiistatonta, että EU:n ja Ison-Britannian talouksien kasvu näyttää äänestyksen jälkeen huonommalta kuin ennen äänestystä. Paras selitys lienee se, että kun äänestys saatiin pois päiväjärjestyksestä, oli se kuitenkin jonkinlainen helpotus. Pelko itsessään on pahinta pääomamarkkinoilla.

Yllätykset pääomamarkkinoilla eivät kuitenkaan loppuneet tähän. Analyytikot pitivät lähes varmana, että Donald Trumpin valinta USA:n presidentiksi johtaisi osakekurssien romahtamiseen. Vastoin lähes kaikkia ennusteita, Trump valittiin presidentiksi marraskuussa pidetyissä vaaleissa. Vaalien jälkeinen markkinareaktio oli hyvin yllätyksellinen ja mielenkiintoinen. Osakekurssit laskivat päivän avauksessa voimakkaasti ja ampaisivat sen jälkeen kovaan nousuun. Pörssipäivän päättyessä kurssit olivat nousseet päivätasolla pari prosenttia. Monien hämmästykseksi osakekurssien nousu jatkui maailman pörsseissä varsin voimakkaana koko loppuvuoden ajan.

Jälkeenpäin tälle kurssireaktiolle voidaan löytää selitys. Oikeastaan kurssireaktio olisi voinut olla jopa ennakoitavissa. Donald Trump lupasi vaalien jälkeen pitämässään ensimmäisessä puheessaan jotain kaikille. Hän lupasi vähentää verotusta, lakkauttaa kalliin Obama-Care-terveysuudistuksen, lisätä erilaisia teollisuuden tukia ja tehdä Amerikasta jälleen suuren. Tämä kaikki oli osakemarkkinoiden mieleen.

Uudistusten uskotaan lisäävän USA:n talouskasvua ja elvyttävän maailmantaloutta. Ekonomistien mielipiteet kuitenkin jakautuvat selvästi sen suhteen, kuinka järkevää taloudenpitoa velkarahalla elvyttäminen ja verotuksen alentaminen on. Joka tapauksessa pääomamarkkinoiden reaktio on ollut ainakin toistaiseksi positiivinen, ja esimerkiksi USA:n osakemarkkinoita kuvaavan S&P 500 –indeksin arvo oli vuoden päättyessä yli 10 prosenttia korkeammalla tasolla kuin juuri ennen USA:n presidentinvaaleja.

Kaiken kaikkiaan pörssivuosi 2016 oli hyvä niille sijoittajille, jotka hallitsivat hermonsa markkinoiden eri käänteissä. Vuoden kuluessa osakekurssit nousivat suurimmassa osassa maailman pörssejä. Eri pörssien tuottoja kuvaavat indeksit kehittyivät vuoden 2016 aikana seuraavasti:

Suomi / OMX Helsinki –indeksi                   3,6 %
Suomi / OMX Helsinki CAP –tuottoindeksi     13,3 %
Ruotsi / OMX Stockholm –indeksi               5,8 %
Norja / OBX-indeksi                   14,6 %
Tanska / OMX Copenhagen –indeksi             -7,9 %
USA / Nasdaq Composite –indeksi                7,5 %
USA / S&P 500 –indeksi                        9,5 %
Bloomberg European 500 –indeksi         -2,0 %
MSCI World –indeksi                      5,3 %
Japani / Nikkei 225 –indeksi             0,4 %
   
Norvestian pörssikurssi (osinko-oikaistu)      44,6 %
Norvestian substanssi (osinko-oikaistu) 11,8 %

NORVESTIAN SIJOITUKSET

Norvestian kaksiosainen sijoitusstrategia koostuu markkinasijoituksista ja kasvusijoituksista. Markkinasijoituksia tehdään pääasiassa pohjoismaisiin listattuihin osakkeisiin, hedgerahastoihin ja joukkovelkakirjalainoihin. Kasvusijoituksia tehdään pohjoismaisiin listaamattomiin yrityksiin, kasvuhakuisiin listattuihin yrityksiin sekä pääomarahastoihin.

Norvestian sijoitukset, lukuun ottamatta rahavaroja ja muita likvidejä varoja, olivat vuoden lopussa 96 % (91 %) kokonaisvaroista. Sijoitukset jakaantuivat käyvän arvon perusteella seuraavasti:

    2016   2015
  MEUR % MEUR %
Listatut osakkeet ja osakerahastot* 70,1 51,5 % 88,7 50,9 %
Kasvusijoitussalkku 45,3 33,3 % 34,2 19,7 %
Joukkovelkakirjalainat ja -rahastot 10,5 7,7 % 16,1 9,2 %
Hedgerahastot 5,3 3,9 % 18,9 10,8 %
Rahavarat ja muut likvidit varat 4,9 3,6 % 16,3 9,4 %
Yhteensä 136,1 100,0 % 174,2 100,0 %

* joista osakerahastot 6,6 miljoonaa euroa (14,0).

Vuoden lopussa konsernin varoista 85,0 % oli euromääräisiä, 7,9 % Ruotsin kruunuissa, 6,9 % Yhdysvaltain dollareissa ja 0,2 % muussa valuutassa.

Yhtiön substanssituotto vuoden aikana kulujen ja verojen jälkeen oli 11,8 %. Tämä tuotto saavutettiin kuukausihavainnoista lasketulla 5,5 %:n volatiliteetilla. Samanaikaisesti OMX Helsinki CAP -tuottoindeksin tuotto oli 13,3 % ja volatiliteetti 11,0 %.

Norvestian markkinasijoitukset tuottivat hyvin vuoden aikana. Alku­vuonna Norvestia keskittyi etenkin hyvää osinkotuottoa maksavien suomalaisten yhtiöiden osakkeisiin. Loppuvuonna toimintaa ohja­si valmistautuminen suureen, yli 51 miljoonan euron ylimääräiseen osingonjakoon. Sitä varten myytiin erilaisia rahastosijoituksia, yritys­lainoja sekä listattuja osakkeita. Kasvusijoitukset oli ainoa omaisuus­luokka, jonka määrä kasvoi vuoden aikana. Kaikkien muiden omai­suusluokkien määrät laskivat. Suurin suhteellinen muutos tapahtui hedgerahastoissa. Niiden paino salkussa laski noin 4 prosenttiin. Euromääräisesti suurin lasku tapahtui listatuissa osakkeissa ja rahas­toissa, joiden määrä laski noin 19 miljoonaa euroa.

Norvestia onnistui hyvin myös markkinasijoitusten suojaamisessa. Erikseen voidaan mainita se, että Norvestia oli varautunut kattavasti mahdolliseen kielteiseen Brexit-äänestyksen tulokseen. Tätä suoja­usta alettiin purkaa oikeaan aikaan heti Brexit-äänestyksen jälkeise­nä päivänä. Norvestian markkinasalkun arvo nousi 2 miljoonaa euroa Brexit-suojauksen ansiosta.

KASVUSIJOITTAMINEN

Vuonna 2016 Norvestian kasvusijoitussalkun tuotto oli yli 44 %. Vuo­den 2016 kohokohta oli onnistunut irtautuminen Touhula Varhais­kasvatus Oy:stä. Yhtiö oli Coronaria Hoitoketjun 80 prosenttisesti omistama tytäryhtiö, joka myytiin pohjoismaiselle pääomasijoittajal­le hyvällä tuotolla. Irtautumisesta johtuen Coronaria jakoi ylimääräi­sen 50 miljoonan euron osingon keväällä 2016, Norvestian osuus tästä lisäosingosta oli melkein 10 miljoonaa euroa. Osana Coronari­an toimesta tapahtunutta Touhulan myyntiä, Norvestia sijoitti takai­sin Touhulaan suorana sijoituksena. Sijoitus on kooltaan 2 miljoonaa euroa, jonka lisäksi Norvestia tarjosi 2 miljoonan euron välirahoituk­sen yhtiölle.

Heinäkuussa Norvestia sitoutui sijoittamaan noin 5 miljoonaa euroa (5,5 miljoonaa USA:n dollaria) Hamilton Lane PE IX -pääomarahas­toon, jonka fokus on pienissä ja keskisuurissa yrityksissä USA:ssa ja Euroopassa. Tilikauden jälkeen tammikuussa Norvestia sijoitti 1,6 miljoonaa euroa ohjelmistorobotiikan palveluja tarjoavaan suomalai­seen Digital Workforce Services Oy:hyn.

Sijoitukset listaamattomiin yrityksiin kuuluvat Norvestian kasvusijoi­tussalkkuun, jota hallinnoi Norvestian tytäryhtiö Norvestia Industries Oy. Sijoitustoiminnan tavoitteena on löytää mielenkiintoisia, hyvän kasvupotentiaalin yrityksiä, joiden pitkäjänteisellä ja aktiivisella ke­hittämisellä voidaan saada aikaan merkittävää arvonnousua ja siten tuottoa Norvestian osakkeenomistajille. Sijoitusstrategiansa mukai­sesti Norvestia pyrkii löytämään kohteiksi yrityksiä, jotka toimivat riit­tävän suurilla markkinoilla, ja joilla on mahdollisuus hyödyntää palve­lu- ja ratkaisuinnovaatioitaan sekä Suomessa että kansainvälisesti.

Norvestia sijoittaa vähemmistöosuuksiin tai voi olla enemmistös­sä yhdessä toisen sijoittajan kanssa. Vuoden 2016 lopussa kasvu­sijoitusten salkku koostui kuudesta listaamattomasta yrityksestä, jotka ovat mediatuotantoa ja -konsultointia tarjoava Aste Helsin­ki, terveydenhoito- ja hoivapalveluja tarjoava Coronaria Hoitoket­ju, pilvipalveluiden konsultointia tarjoava Fluido, käyttökokemusten suunnittelupalveluja tarjoava Idean Enterprises, teleliikenteen liike­toimintatiedon ohjelmistoratkaisuja kehittävä Polystar Instruments sekä varhaiskasvatuspalveluja tarjoava Touhula Varhaiskasvatus. Näiden omistusten käypä arvo oli yhteensä 34,8 miljoonaa euroa.

Myös sijoitukset pääomarahastoihin sisältyvät kasvusijoituksiin. Nor­vestia on sitoutunut sijoittamaan Amanda V East -pääomarahastoon 2,0 miljoonaa euroa, josta on nyt sijoitettu 1,4 miljoonaa euroa; Ha­milton Lane PE Fund IX -pääomarahastoon noin 5 miljoonaa euroa (5,5 miljoonaa USA:n dollaria), josta on nyt sijoitettu 1,2 miljoonaa euroa; Lifeline Ventures Fund I -pääomarahastoon 2,0 miljoonaa eu­roa, josta on nyt sijoitettu 1,7 miljoonaa euroa; Lifeline Ventures Fund III -pääomarahastoon 5,0 miljoonaa euroa, josta on nyt sijoitettu 0,5 miljoonaa euroa; sekä Open Ocean Fund 2015 -pääomarahastoon 3,0 miljoonaa euroa, josta on nyt sijoitettu 0,4 miljoonaa euroa. Nor­vestia on myös sijoittanut 0,1 miljoonaa euroa Lifeline Ventures Fund III AB -pääomarahastoon.

VAPAAEHTOINEN LAADINTAPERIAATTEEN MUUTOS

Norvestian hallitus teki huhtikuussa 2016 päätöksen IAS 28 -stan­dardin pääomasijoittajille tarjoaman poikkeusmahdollisuuden so­veltamisesta ja osakkuus- ja yhteisyritysten arvostamisesta käypään arvoon tulosvaikutteisesti IAS 39 -standardin mukaisesti Norvestian IFRS-konsernitilinpäätöksessä 1.1.2016 alkaen. Muutoksen seurauk­sena kaikki Norvestian sijoitukset arvostetaan käypään arvoon tulos­vaikutteisesti. Yhtiö katsoo sijoitusten arvostamisen käypään arvoon antavan merkityksellisempää informaatiota sijoitusten todellisesta arvosta ja kuvaavan paremmin yhtiön liiketoimintaa, yhtiön tapaa tar­kastella sijoituksiaan sekä tehdä niitä koskevia päätöksiä.

Samassa yhteydessä aiemmin myytävissä oleviksi rahoitusvaroiksi luokitellut sijoitukset listaamattomiin pääomarahastoihin uudelleen­luokitellaan käypään arvoon tulosvaikutteisesti arvostettaviksi rahoi­tusvaroiksi. Tällöin niiden arvonmuutos kirjataan jatkossa suoraan tulokseen, ei enää laajaan tuloslaskelmaan. Yhtiön näkemyksen mu­kaan sijoitusten luokittelu käypään arvoon tulosvaikutteisesti arvos­tettaviksi kuvastaa paremmin sijoitusten luonnetta ja tuottojen kerty­mistä, yhtiön liiketoiminta huomioiden.

Kyseessä on IAS 28 -standardin mukainen vapaaehtoinen laadin­taperiaatteen muutos, joka edellyttää vertailutietojen esittämistä ta­kautuvasti uusien laadintaperiaatteiden mukaisesti, mukaan lukien tase ensimmäisen vertailukauden alussa. Norvestia julkisti 14.4.2016 erillisen tiedotteen, jossa vertailukaudet esitetään oikaistuina.

SUBSTANSSIARVO JA PÖRSSIKURSSI

Norvestian substanssiarvo 31.12.2016 oli 124,6 miljoonaa euroa tai 8,13 euroa per osake (169,1 miljoonaa euroa tai 11,04 euroa per osake vuoden 2015 lopussa). Maaliskuussa 2016 jaettiin osinkoa 0,79 eu­roa osaketta kohden ja joulukuussa lisäosinko 3,35 euroa osaketta kohden. Kun osingonjaot otetaan huomioon, yhtiön substanssiarvo nousi katsauskaudella 1,24 euroa osaketta kohden (1,63), mikä vas­taa 11,8 %:n substanssinousua (17,2 %) vuoden alusta. Viimeisen vuo­sineljänneksen aikana substanssi per osake nousi 0,40 euroa (0,98).

Oikaistua substanssia ei enää julkaista, koska se vastaa 1.1.2016 voi­maan tulleen laadintaperiaatteen muutoksen jälkeen Norvestian sub­stanssiarvoa sekä konsernin omaa pääomaa. Edellisen kappaleen vertailuluvut on oikaistu vastaamaan laadintaperiaatteen muutosta.

Norvestian osakkeen osinko-oikaistu kurssi nousi vuoden aika­na 44,6 % (12,0 %). Osakkeen päätöskurssi 31.12.2016 oli 7,41 euroa per osake (7,99), mikä vastasi 8,9 %:n substanssialennusta (27,6 %). Osakkeiden pörssiarvo 31.12.2016 oli 113,5 miljoonaa euroa (122,4).

KONSERNIN TULOS

Konsernin tulos vuonna 2016 oli 18,9 miljoonaa euroa (25,0/2015; 6,2/2014) ja liiketoiminnan kulut olivat 4,5 miljoonaa euroa (2,7/2015; 2,0/2014). Kulut olivat 3,6 % substanssiarvosta (1,6 %/2015; 1,3 %/2014). Konsernilla oli vaihtotarjoukseen liittyviä kertaluonteisia kuluja 1,6 miljoonaa euroa vuonna 2016. Viimeisen vuosineljännek­sen tulos oli 6,1 miljoonaa euroa (15,0/2015; 1,1/2014). Oman pääoman tuotto oli 12,9 % (15,8 %) ja sijoitetun pääoman tuotto 14,9 % (17,1 %).

MAKSUVALMIUS JA VAKAVARAISUUS

Konsernin rahavarat olivat 4,9 miljoonaa euroa vuoden lopussa (15,3/2015; 14,1/2014). Omavaraisuusaste oli 88,6 % (96,6 %/2015; 98,8 %/2014). Konsernin oma pääoma oli 124,6 miljoonaa euroa (169,0/2015; 148,6/2014).

HENKILÖSTÖ

Vuoden aikana Norvestia-konsernin palveluksessa oli keskimäärin 7 henkeä (7/2015; 6/2014). Henkilöstökulujen määrä oli 2,0 miljoonaa euroa (1,7/2015; 1,1/2014).

NORVESTIA-KONSERNI

Norvestia Oyj on Norvestia Industries Oy:n ja Norventures Oy:n emo­yhtiö. Norvestia Industries Oy perustettiin syyskuussa 2007 toteut­tamaan konsernin kasvusijoitusstrategiaa. Norvestia Oyj:stä tuli Cap­man-konsernin tytäryhtiö 19.12.2016.

OSAKKEET JA OSAKEPÄÄOMA

Norvestia Oyj:n osakepääoma jakautuu 15 316 560 osakkeeseen, joilla on kullakin yksi ääni. Kaikilla osakkeilla on samanarvoinen oi­keus osinkoon ja yhtiön varoihin. Norvestia Oyj:n osake listataan Nasdaq Helsingissä.

OSAKKEENOMISTAJAT

Norvestialla oli 1 679 osakkeenomistajaa vuoden 2016 lopussa (5 226). Osakkeista 0,4 % (8,8 %) oli ulkomaisessa omistuksessa ja 0,4 % (8,4 %) hallintarekisteröityinä.

Norvestian suurin osakkeenomistaja on CapMan Oyj, joka omis­ti 90,7 % (28,7) osakkeista ja äänistä vuoden lopussa. Kymmenel­lä suurimmalla osakkeenomistajalla oli hallussaan yhteensä 93,2 % (53,6 %) osakkeista ja äänistä.

VARSINAINEN YHTIÖKOKOUS

Varsinaisessa yhtiökokouksessa 15.3.2016 päätettiin jakaa vuodel­ta 2015 osinkoa 0,79 euroa osaketta kohden. Osinko maksettiin 24.3.2016.

Hallitukseen valittiin uudelleen:
Heikki Westerlund, puheenjohtaja
Hannu Syrjänen, varapuheenjohtaja
Georg Ehrnrooth, jäsen
Niko Haavisto, jäsen
Arja Talma, jäsen.

Tilintarkastajaksi valittiin uudelleen PricewaterhouseCoopers Oy. Päävastuullisena tilintarkastajana toimii KHT Lauri Kallaskari ja vara­tilintarkastajana KHT Mikko Nieminen. Yhtiökokous päätti yksimie­lisesti myöntää vastuuvapauden hallitukselle ja toimitusjohtajalle vuodelta 2015.

Yhtiökokous valtuutti hallituksen päättämään omien osakkeiden han­kinnasta julkisessa kaupankäynnissä Helsingin pörssissä. Valtuu­tus oikeuttaa ostamaan korkeintaan 1 531 656 osaketta 31.5.2017 mennessä. Ostoja ei tehty vuonna 2016. Hallitus valtuutettiin myös päättämään osakeannista sekä optio-oikeuksien ja muiden erityisten oikeuksien antamisesta. Maksimimäärä osakkeita, joita voidaan las­kea liikkeelle, on 1 531 656 osaketta. Valtuutus on voimassa enintään 31.5.2017 asti.

YLIMÄÄRÄINEN YHTIÖKOKOUS

Ylimääräinen yhtiökokous 8.12.2016 päätti, että osinkoa maksetaan 3,35 euroa osakkeelta ehdollisena sille, että kaikki CapManin Nor­vestian osakkeista tekemän, 3.11.2016 julkistetun vapaaehtoisen jul­kisen vaihtotarjouksen ehdot ovat täyttyneet tai niiden täyttymisestä on luovuttu.

CapMan ilmoitti 19.12.2016 toteuttavansa osakevaihdon, jonka jäl­keen Norvestian hallitus päätti ylimääräisestä osingonmaksusta. Yli­määräinen osinko maksettiin 29.12.2016.

SIJOITUSTOIMINNAN RISKIT

Yksi Norvestian sijoitustoiminnan pääperiaatteista on hajauttaa sijoi­tukset ja siten rajoittaa kokonaisriskitasoa, sekä samalla tavoitella ta­saista omaisuuden kasvua. Merkittävä osa sijoituksista voidaan aika ajoin kuitenkin keskittää tiettyihin sijoitustyyppeihin ja arvopaperei­hin, joiden mahdollinen epäedullinen kehitys voi heikentää merkit­tävästi Norvestian tulosta. Norvestia pyrkii ajoittain suojaamaan si­joituksiaan optioilla ja futuureilla. Saattaa kuitenkin syntyä tilanteita, joissa suojaus ei ole tehokas.

Norvestian viisi suurinta sijoitusta 31.12.2016 olivat rahastot Lifeline Ventures Fund III Ky ja RAM One, SPDR S&P 500 ETF Trust osakein­deksi sekä kasvusijoitukset Coronaria Hoitoketju Oy ja Idean Enter­prises Oy.

Taloudellinen kehitys sekä pörssikurssien muutokset koti- ja ulko­mailla vaikuttavat olennaisesti Norvestian tulokseen. Tämän lisäksi myös valuuttakurssimuutokset vaikuttavat yhtiön tulokseen. Yleinen epävarmuus pääomamarkkinoilla lisää Norvestian sijoitusten volatili­teettia ja kasvattaa siten myös niiden riskejä.

SISÄINEN VALVONTA JA RISKIENHALLINTA

Yhtiön sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan periaatteista kerrotaan tarkemmin erillisessä selvityksessä Norvestia-konsernin hallinto- ja ohjausjärjestelmästä.

OSINGONJAKOPOLITIIKKA

Norvestia pyrkii vuosittaiseen osingonjakoon, jonka taso on korke­ampi kuin Suomen osakemarkkinoilla keskimäärin. Tarkoituksena on pitkällä aikavälillä jakaa osinkoina keskimäärin 60 prosenttia osake­kohtaisesta tuloksesta.

EHDOTUS OSINGONJAOKSI

Johtuen vuonna 2016 maksetusta ylimääräisestä osingosta, hallitus ehdottaa, ettei vuodelta 2016 jaeta osinkoa.

TULEVAISUUDEN NÄKYMÄT

Tilanne pääomamarkkinoilla on vaikeasti arvioitava. Helpointa on ennakoida, että riskittöminä pidettyjen euromaiden matala korkota­so säilyy hyvin matalana myös vuoden 2017 aikana. Suuria kysymyk­siä, joiden merkitystä on toistaiseksi vaikea ennakoida, ovat erilaiset vaalit Euroopassa sekä kehitys USA:ssa uuden presidentin aikakaudel­la.

Norvestian markkinasalkkua hoidetaan aikaisempien periaatteiden mukaisesti. Päämääränä on mahdollisimman hyvän riskikorjatun tuo­ton saavuttaminen. Kasvusijoitussalkun odotukset kuluvalle vuodelle näyttävät hyviltä.

Norvestian vuoden 2017 näkymiä hallitsee meneillään oleva Cap­Man Oyj:n lunastusmenettely Norvestian osakkeista. CapMan omis­taa tällä hetkellä 92,5 prosenttia osakkeista, ja sillä on oikeus ja vel­vollisuus lunastaa loput osakkeet. Tämä tapahtuu arviolta vuoden 2017 kuluessa. Lunastusaikataulu on sidoksissa välimiesoikeuden päätökseen. Lunastuksen jälkeen CapMan omistaa 100 prosenttia Norvestian osakkeista. Suunnitelman mukaan Norvestian hallitus ha­kee kevään aikana Norvestian osakkeen pörssilistauksen poistamis­ta Helsingin pörssistä. Kaikki listatun yhtiön ohjeet ja velvollisuudet koskevat Norvestiaa pörssilistauksen päättymiseen asti. Listauk­sen päättymisen jälkeen Norvestian taival itsenäisenä pörssiyhtiönä päättyy ja Norvestian tulevaisuus on tämän jälkeen sidoksissa Cap­Manin linjauksiin ja päätöksiin.

Norvestian hallitus kiittää Norvestian osakkeenomistajia sille anta­mastaan luottamuksesta. Norvestian hallitus kiittää myös Norvestian henkilökuntaa ja johtoa vuosien kuluessa ammattitaitoisesti ja erin­omaisesti suoritetusta työstä.

TUNNUSLUVUT

  1.1.-31.12. 1.1.-31.12.
  2016 2015
Tulos per osake, euroa 1,24 1,63
     
  31.12.2016 31.12.2015
Omavaraisuusaste 88,6 % 96,6 %
Oma pääoma per osake, euroa 8,13 11,04
Substanssi per osake, euroa 8,13 11,04
Substanssi, milj. euroa 124,6 169,0
Osakkeen pörssikurssi, euroa 7,41 7,99
Osakkeiden lukumäärä 15 316 560 15 316 560

KONSERNIN LAAJA TULOSLASKELMA

1 000 euroa 1.10.- 1.10.- 1.1.- 1.1.-
  31.12. 31.12. 31.12. 31.12.
  2016 2015 2016 2015
         
Realisoituneet voitot ja tappiot sijoituksista -124 -1 740 -351 824
Sijoitusten käyvän arvon muutokset, realisoitumattomat 9 326 18 852 12 004 23 682
Osingot 252 96 14 584 4 907
Korkotuotot 241 203 978 843
Sijoitustoiminnan tuotot yhteensä 9 695 17 411 27 215 30 256
         
Henkilöstökulut -495 -589 -1 977 -1 689
Poistot ja arvonalentumiset -2 -3 -7 -9
Liiketoiminnan muut kulut -1 777 -397 -2 554 -1 041
LIIKEVOITTO 7 421 16 422 22 677 27 517
         
Rahoitustuotot ja -kulut 111 47 -9 157
TULOS ENNEN VEROJA 7 532 16 469 22 668 27 674
         
Tuloverot* -1 467 -1 487 -3 736 -2 638
TILIKAUDEN TULOS 6 065 14 982 18 932 25 036
           
* Perustuu tilikauden tulokseen          
           
Tulos/osake, € 0,40 0,98 1,24 1,63  
               

KONSERNIN TASE

1 000 euroa 31.12.2016 31.12.2015
VARAT    
PITKÄAIKAISET VARAT    
Aineettomat hyödykkeet 4 2
Aineelliset hyödykkeet 14 17
Sijoitussalkku    
   Kasvusijoitukset 34 751 28 379
   Sijoitukset pääomarahastoihin 6 989 4 217
   Lainasaamiset kasvusijoituksista 3 104 1 660
PITKÄAIKAISET VARAT YHTEENSÄ 44 862 34 275
     
LYHYTAIKAISET VARAT    
Kaupankäyntisalkku    
   Sijoitukset listattuihin osakkeisiin 63 552 74 762
   Rahastosijoitukset 11 839 32 876
   Korkosijoitukset 10 516 17 111
Saamiset 4 908 657
Rahavarat 4 886 15 263
LYHYTAIKAISET VARAT YHTEENSÄ 95 701 140 669
     
VARAT YHTEENSÄ 140 563 174 944
     
OMA PÄÄOMA JA VELAT    
OMA PÄÄOMA     
Osakepääoma 53 608 53 608
Ylikurssirahasto 6 896 6 896
Kertyneet voittovarat 45 121 83 495
Tilikauden tulos 18 932 25 036
OMA PÄÄOMA YHTEENSÄ 124 557 169 035
     
VELAT    
Lyhytaikaiset velat 8 226 1 842
Laskennalliset nettoverovelat 7 780 4 067
VELAT YHTEENSÄ 16 006 5 909
     
OMA PÄÄOMA JA VELAT YHTEENSÄ 140 563 174 944

KONSERNIN RAHAVIRTALASKELMA

1 000 euroa 1.10.- 1.10.- 1.1.- 1.1.-
  31.12. 31.12. 31.12. 31.12.
  2016 2015 2016 2015
LIIKETOIMINNAN RAHAVIRTA        
Tulos ennen veroja 7 532 16 469 22 668 27 674
Oikaisut:        
Realisoitumattomat arvonmuutokset -458 -17 501 3 068 -23 180
Muut liiketoimet, joihin ei liity maksutapahtumaa 2 3 7 45
Korkotuotot -241 -215 -978 -855
Osinkotuotot -252 -96 -14 584 -4 907
  6 583 -1 340 10 181 -1 223
         
Käyttöpääoman muutokset        
Kaupankäyntisalkun muutos 33 060 -8 116 30 842 1 092
Saamisten muutos -4 052 269 -4 250 2 214
Lyhytaikaisten velkojen muutos 90 -723 158 1 472
  29 098 -8 570 26 750 4 778
         
Saadut osingot 252 96 14 584 4 907
Saadut korot 241 215 978 855
Saadut ja maksetut verot -6 -6 -23 83
  487 305 15 539 5 845
         
LIIKETOIMINNAN RAHAVIRTA 36 168 -9 605 52 470 9 400
         
INVESTOINTIEN RAHAVIRTA        
Kasvusijoitusten ja pääomarahastojen hankinta -698 -125 -4 635 -3 859
Kasvusijoitusten ja pääomarahastojen myynti 66 7 425 21
Lainasaamiset kasvusijoituksista - - -1 444 215
Investoinnit aineettomiin ja aineellisiin hyödykkeisiin - -1 -6 -8
INVESTOINTIEN RAHAVIRTA -632 -119 -5 660 -3 631
         
RAHOITUKSEN RAHAVIRTA        
Lainojen nostot -5 000 - 10 000 -
Lainojen takaisinmaksut - - -10 000 -
Maksetut osingot -45 087 - -57 187 -4 595
RAHOITUKSEN RAHAVIRTA -50 087 - -57 187 -4 595
         
RAHAVAROJEN MUUTOS -14 551 -9 724 -10 377 1 174
         
Rahavarat kauden alussa 19 437 24 987 15 263 14 089
Rahavarat kauden lopussa 4 886 15 263 4 886 15 263

KONSERNIN OMAN PÄÄOMAN MUUTOKSET

    Yli-   Kertyneet Tili-  
  Osake- kurssi-   voitto- kauden  
1 000 euroa pääoma rahasto   varat tulos Yhteensä
Oma pääoma 1.1.2015 53 608 6 896   81 904 6 186 148 594
Siirrot       6 186 -6 186 0
Osingonjako       -4 595   -4 595
Tilikauden tulos         25 036 25 036
Oma pääoma 31.12.2015 53 608 6 896   83 495 25 036 169 035
             
Oma pääoma 1.1.2016 53 608 6 896   83 495 25 036 169 035
Siirrot       25 036 -25 036 0
Osingonjako       -63 410   -63 410
Tilikauden tulos         18 932 18 932
Oma pääoma 31.12.2016 53 608 6 896   45 121 18 932 124 557

TILINPÄÄTÖSTIEDOTTEEN LIITETIEDOT

LAADINTAPERIAATTEET

Konsernin tilinpäätöstiedote on laadittu EU:ssa käyttöönotettua IAS 34 Osavuosikatsaukset -standardia noudattaen. Noudatetut laadintaperiaatteet ovat yhtenevät konsernin tilinpäätöksessä 2016 noudatettujen periaatteiden kanssa. Tunnuslukujen laskennassa on sovellettu samoja periaatteita kuin tilinpäätöksessä ja vuosikertomuksessa 2016. Laimennettua tulosta per osake ei ole esitetty erikseen, koska yhtiö ei ole laskenut liikkeeseen instrumentteja, joilla olisi laimentava vaikutus.

1.1.2016 voimaan tulleet uudet ja uudistetut IFRS-standardit ja -tulkinnat eivät olennaisesti vaikuttaneet Norvestian tilinpäätöstiedotteeseen vuodelta 2016.

VASTUUSITOUMUKSET    
Johdannaiskaupan vakuudeksi annetut arvopaperit  
  31.12.2016 31.12.2015
Pantattujen arvopapereiden kirjanpitoarvo 9 580 4 910
     
Rahastositoumukset    
Sitoumus sijoittaa Amanda V East Ky:hyn 584 868
Sitoumus sijoittaa Hamilton Lane European Partners SICAV-SIF - PEF IX:ään 3 971 -
Sitoumus sijoittaa Lifeline Ventures Fund I Ky:hyn 275 473
Sitoumus sijoittaa Lifeline Ventures Fund III Ky:hyn 4 506 5 000
Sitoumus sijoittaa Open Ocean Fund 2015 Ky:hyn 2 553 2 968
Yhteensä 11 889 9 309
     
JOHDANNAISSOPIMUKSET    
Norvestia käyttää standardoituja johdannaissopimuksia tehostaakseen arvopaperisalkun hallintaa. Alla olevassa taulukossa esitetään johdannaissopimusten käyvät arvot ja kohde-etuuksien arvot. Käyvät arvot oikaistaan osakkeiden vastaavilla osinkotuotoilla. Johdannaissopimukset kirjataan käypään arvoon kaupantekopäivänä ja arvostetaan myöhemmin edelleen käypään arvoon. Futuurien käyvät arvot vastaavat futuurin voittoa tai tappiota. Johdannaissopimusten maturiteetti ei ylitä 3 kuukautta. Suojauslaskentaa ei sovelleta.
     
  31.12.2016 31.12.2015
Osakejohdannaiset, 1 000 euroa    
Asetetut myyntioptiot, avoimet positiot    
Kohde-etuuden arvo - 172
Käypä arvo - -5
     
Asetetut osto-optiot, avoimet positiot    
Kohde-etuuden arvo - -111
Käypä arvo - -3
     
Indeksijohdannaiset, 1 000 euroa    
Ostetut osto-optiot, avoimet positiot    
Kohde-etuuden arvo 5 024 1 765
Käypä arvo 109 28
     
Asetetut futuurit, avoimet positiot    
Kohde-etuuden arvo -19 440 -32 740
Käypä arvo -275 -80
     
Valuuttajohdannaiset, 1 000 euroa    
Asetetut futuurit, avoimet positiot    
Kohde-etuuden arvo - -10 523
Käypä arvo - -66
     
LÄHIPIIRITAPAHTUMAT    
Lähipiirin kanssa toteutuivat seuraavat liiketapahtumat:
  31.12.2016 31.12.2015
Lähipiiri, 1 000 euroa    
Aste Holding Oy    
   Korkotuotot 43 102
Coronaria Hoitoketju Oy    
   Korkotuotot 26 85
Idean Enterprises Oy    
   Hankinnat - 6
     

Hankinnat lähipiiriltä tehtiin tavanomaiseen markkinahintaan. Ajanjaksolla 12.5.2015–31.12.2016 Norvestialla ei ollut lähipiiritapahtumia CapMan-konsernin kanssa.

Lainat lähipiirille

Konserni on myöntänyt kasvuyrityksen avainhenkilöille lainan 0,5 miljoonaa euroa (-), jonka korko on 3 %. Laina on myönnetty joulukuussa 2016 ja erääntyy viimeistään joulukuussa 2018. Konserni on lainan vakuutena saanut yhtiön osakkeita

SIJOITUKSET 31.12.2016

  Lukumäärä Hankinta- Käypä Osuus
  osakkeita/ arvo arvo sijoituk-
  osuuksia 1 000 1 000 sista
    euroa euroa  
MARKKINASIJOITUKSET        
LISTATUT OSAKKEET        
Amer Sports Oyj 55 105 923 1 393 1,1 %
Apetit Oyj 74 294 914 964 0,7 %
Atria Oyj 125 672 1 322 1 444 1,1 %
Caverion Oyj 93 034 362 737 0,6 %
Elisa Oyj 93 450 1 897 2 890 2,2 %
Finnair Oyj 353 408 1 334 1 424 1,1 %
Fortum Oyj 220 271 2 979 3 209 2,4 %
HKScan Oyj sarja A 83 875 541 268 0,2 %
Honkarakenne Oyj sarja B 451 739 1 669 745 0,6 %
Huhtamäki Oyj 66 774 402 2 356 1,8 %
Kemira Oyj 110 214 1 314 1 337 1,0 %
Kesko Oyj sarja B 68 323 1 804 3 244 2,5 %
Konecranes Oyj 38 531 928 1 302 1,0 %
Metso Oyj 58 753 1 482 1 592 1,2 %
Metsä Board Oyj sarja B 281 666 373 1 914 1,5 %
Neste Oyj 27 367 832 999 0,8 %
Nokia Oyj 735 937 2 687 3 376 2,6 %
Nokian Renkaat Oyj 17 392 536 616 0,5 %
Oriola-KD Oyj sarja B 109 320 184 471 0,4 %
Orion Oyj sarja B 36 354 852 1 537 1,2 %
Outotec Oyj 285 000 1 388 1 423 1,1 %
Raisio Oyj sarja V 163 400 243 583 0,4 %
Ramirent Oyj 72 897 260 539 0,4 %
Rapala VMC Oyj 125 700 761 519 0,4 %
Sampo Oyj sarja A 72 044 3 108 3 068 2,3 %
Sanoma Oyj 112 633 968 929 0,7 %
Sponda Oyj 798 196 2 900 3 493 2,7 %
Stockmann Oyj sarja B 62 918 706 444 0,3 %
Stora Enso Oyj sarja R 330 533 2 349 3 375 2,6 %
Tikkurila Oyj 41 311 652 777 0,6 %
UPM-Kymmene Oyj 102 211 1 552 2 386 1,8 %
Valmet Oyj 57 753 387 807 0,6 %
YIT Oyj 113 053 604 858 0,7 %
Nordea Bank AB FDR 265 342 2 336 2 813 2,1 %
Powershares QQQ 31 100 2 016 3 496 2,7 %
SPDR S&P 500 ETF Trust 21 885 3 393 4 641 3,5 %
Telia Company AB 385 000 1 887 1 474 1,1 %
    48 845 63 443 48,5 %
         
JOHDANNAISSOPIMUKSET        
Euro Stoxx osto-optioita (ostettu) 500 86 109 0,1 %
         
RAHASTOT        
Didner & Gerge Aktiefond 13 699 1 141 3 636 2,9 %
Fourton Hannibal A 14 482 1 000 2 148 1,6 %
RAM ONE 27 521 2 397 3 983 3,0 %
Russian Prosperity Fund Euro A 8 000 721 808 0,6 %
VISIO Allocator 7 520 1 127 1 264 1,0 %
    6 386 11 839 9,1 %
         
JOUKKOVELKAKIRJALAINAT JA -RAHASTOT nimellis-arvo      
Finnair, erääntyy 13.10.2020 1 500 1 500 1 671 1,3 %
Outokumpu, erääntyy 30.9.2019 1 750 1 746 1 840 1,4 %
Outotec, erääntyy 24.3.2021 1 000 1 018 1 076 0,8 %
SRV, erääntyy 22.3.2020 1 000 1 000 1 064 0,8 %
Stockmann, erääntyy 31.1.2020 1 000 1 014 1 030 0,8 %
         
eQ Euro Investment Grade 1 K 8 628 1 803 1 888 1,4 %
eQ High Yield Bond 1 K 7 388 1 746 1 947 1,5 %
    9 827 10 516 8,0 %
         
NORVESTIA OYJ YHTEENSÄ   65 144 85 907 65,7 %
         
KASVUYRITYKSET        
LISTAAMATTOMAT KASVUYRITYKSET*        
Aste Holding Oy 4 000 800    
Coronaria Hoitoketju Oy 35 307 3 112    
Fluido Oy 44 870 2 494    
Idean Enterprises Oy 354 920 3 299    
Polystar Instruments AB 266 000 1 717    
Touhula Varhaiskasvatus Oy 20 000 2 000    
Lainat kasvuyrityksille   3 104    
    16 526 37 855 29,0 %
         
PÄÄOMARAHASTOT        
Amanda V East Ky   1 275 1 092 0,8 %
Hamilton Lane European Partners SICAV-SIF - PEF IX 1 149 1 193 0,9 %
Lifeline Ventures Fund I Ky   1 529 3 779 2,9 %
Lifeline Ventures Fund III Ky   494 428 0,3 %
Lifeline Ventures Fund III AB   72 117 0,1 %
Open Ocean Fund 2015 Ky   447 380 0,3 %
    4 966 6 989 5,3 %
         
KASVUSIJOITUKSET YHTEENSÄ 21 492 44 844 34,3 %
         
NORVESTIA-KONSERNI YHTEENSÄ   86 636 130 751 100,0 %

Taulukossa ei ole mukana konsernin rahavaroja.
 

* Listaamattomien kasvusijoitusten käypä arvo ilmoitetaan koko kasvusijoitussalkun tasolla, ei yksittäisten sijoitusten tasolla.

 

Tilinpäätöstiedote perustuu tilintarkastettuun tilinpäätökseen vuodelta 2016. Vuosikertomus tilikaudelta 2016 julkaistaan viikolla 7.

Hallitus ehdottaa yhtiökokoukselle, ettei osinkoa jaeta.

Varsinainen yhtiökokous pidetään tiistaina 14.3.2017 klo 11.00.

Helsinki, 1.2.2017

NORVESTIA OYJ
Hallitus

Lisätietoja: Juha Kasanen, toimitusjohtaja, puh 09-6226 380

JAKELU
Nasdaq Helsinki
Keskeiset tiedotusvälineet
www.norvestia.fi