RAPALA VMC OYJ:N TILINPÄÄTÖS 2016: ENNÄTYSSUURI RAHAVIRTA - MYYNTI JA KANNATTAVUUS LASKIVAT VIIME VUODESTA


Rapala VMC Oyj
Tilinpäätöstiedote
16.2.2017 klo 9.00

 

RAPALA VMC OYJ:N TILINPÄÄTÖS 2016: ENNÄTYSSUURI RAHAVIRTA - MYYNTI JA KANNATTAVUUS LASKIVAT VIIME VUODESTA

Tammi-joulukuu (FY) lyhyesti:

  • Liikevaihto laski 6 % viime vuodesta ja oli 260,6 MEUR (278,2). Vertailukelpoisten valuuttakurssien mukainen liikevaihto laski 5 %.
  • Liikevoitto oli 7,2 MEUR (21,0), ja sitä alensi merkittävästi vertailukelpoisuuteen vaikuttavat erät.
  • Vertailukelpoinen liikevoitto* oli 18,8 MEUR (25,3).
  • Liiketoiminnan nettorahavirta oli 26,7 MEUR (15,6).
  • Osakekohtainen tulos oli -0,08 EUR (0,17), ja siihen vaikuttivat merkittävästi vertailukelpoisuuteen vaikuttaviin eriin sisältyneet yksittäiset erät.
  • Ohjeistus vuodelle 2017: Koko vuoden liikevaihdon odotetaan ylittävän vuoden 2016 tason ja vertailukelpoisen liikevoiton olevan samaa suuruusluokkaa kuin vuonna 2016.
  • Konsernin päivitetystä strategiasta annetaan erillinen pörssitiedote.
  • Osinkoehdotus EUR 0,10 per osake (0,15) maksettavaksi kahdessa samansuuruisessa erässä.

Heinä-joulukuu (H2) lyhyesti:

  • Liikevaihto laski 5 % viime vuodesta ja oli 117,5 MEUR (124,2).
  • Liikevoitto oli -7,0 MEUR (3,6).
  • Vertailukelpoinen liikevoitto* oli 3,2 MEUR (4,8).
  • Liiketoiminnan nettorahavirta oli 20,5 MEUR (4,9).
  • Osakekohtainen tulos oli -0,27 EUR (-0,01).

Toimitusjohtaja Jussi Ristimäki: "Vuoden 2016 myynti jäi viimevuotisesta useilla suurimmilla markkinoillamme. Pohjois-Amerikassa myyntiin vaikuttivat negatiivisesti Yhdysvaltojen verkkaisesti käynnistynyt kausi ja Kanadan vaikeat markkinaolosuhteet. Euroopassa myyntiä rasittivat Ranskan epäsuotuisat säät ja yleisesti heikko markkinasentimentti. Venäjän tilanne jatkui haastavana koko vuoden, vaikka nyt voidaan havaita hienoisia merkkejä tilanteen kohentumisesta. Pohjoismaissa metsästysliiketoimintamme on elpymässä mukavasti.

Myynnin laskulla oli suora negatiivinen vaikutus vertailukelpoiseen kannattavuuteemme. Kustannussäästöt kiihtyivät toisella vuosipuoliskolla, mutta eivät riittäneet korvaamaan menetettyä myyntikatetta. Odotettua alhaisemmasta myynnistä huolimatta onnistuimme pienentämään varastojamme ja saavutimme ennätyksellisen suuren liiketoiminnan rahavirran.

Kolmannella vuosineljänneksellä yrityksen johdossa tehtiin muutoksia, joiden seurauksena aloitimme strategiamme päivityshankkeen kirkastaaksemme tulevaisuuden prioriteettimme. Lyhyellä ja keskipitkällä tähtäimellä erityisen huomion kohteena on orgaanisten kasvumahdollisuuksien hyödyntäminen kalastusvälinemarkkinoilla käyttäen konsernin olemassa olevia resursseja ja vahvuuksia. Työskentelemme päättäväisesti myös kannattavuuden parantamiseksi, taseen keventämiseksi ja operatiivisen toiminnan tehostamiseksi. Pitkän tähtäimen tavoitteena on palata aggressiivisemmalle kasvu-uralle ja aktiivisesti etsiä synergisiä kasvumahdollisuuksia myös kalastusvälineliiketoiminnan ulkopuolelta."

*Ilman realisoitumattomien operatiivisia eriä suojaavien valuuttajohdannaisten markkina-arvostuksia ja muita vertailukelpoisuuteen vaikuttavia eriä. Vuodesta 2016 lähtien Rapala-konserni on nimennyt uudelleen aiemmin käyttämänsä "kertaluonteiset erät" "muilla vertailukelpoisuuteen vaikuttavilla erillä", jotka sisältävät olennaiset uudelleenjärjestelykustannukset, arvonalentumiset, liiketoimintahankinnoista ja -luovutuksista syntyvät tuotot ja kulut, vakuutuskorvaukset sekä muut ei-operatiiviset erät.
   Rapala-konserni esittää vaihtoehtoisia tunnuslukuja kuvaamaan liiketoimintansa taloudellista kehitystä ja parantaakseen vertailukelpoisuutta eri kausien välillä. Vaihtoehtoisia tunnuslukuja ei tule pitää korvaavina mittareina verrattuna IFRS-tilinpäätösnormistossa määriteltyihin tunnuslukuihin. Tunnuslukujen määritelmät ja täsmäytykset on esitetty tiedotteen taulukko-osassa.

Tunnusluvut

  H2 H2 Muutos FY FY Muutos
MEUR 2016 2015 % 2016 2015 %
Liikevaihto 117,5 124,2 -5 % 260,6 278,2 -6 %
Liikevoitto/-tappio -7,0 3,6 -294 % 7,2 21,0 -66 %
% liikevaihdosta -6,0 % 2,9 %   2,8 % 7,6 %  
Vertailukelpoinen liikevoitto * 3,2 4,8 -33 % 18,8 25,3 -26 %
% liikevaihdosta 2,7 % 3,8 %   7,2 % 9,1 %  
Liiketoiminnan nettorahavirta 20,5 4,9 +318 % 26,7 15,6 +71 %
Nettovelkaantumisaste % 70,6 % 77,3 %   70,6 % 77,3 %  
Tulos per osake, EUR -0,27 -0,01   -0,08 0,17 -147 %
*Ilman realisoitumattomien operatiivisia eriä suojaavien valuuttajohdannaisten markkina-arvostuksia ja muita vertailukelpoi-suuteen vaikuttavia eriä. Vuodesta 2016 lähtien Rapala-konserni on nimennyt uudelleen aiemmin käyttämänsä "kertaluon-teiset erät" "muilla vertailukelpoisuuteen vaikuttavilla erillä", jotka sisältävät olennaiset uudelleenjärjestelykustannukset, arvonalentumiset, liiketoimintahankinnoista ja -luovutuksista syntyvät tuotot ja kulut, vakuutuskorvaukset sekä muut ei-operatiiviset erät.
  Rapala-konserni esittää vaihtoehtoisia tunnuslukuja kuvaamaan liiketoimintansa taloudellista kehitystä ja parantaakseen vertailukelpoisuutta eri kausien välillä. Vaihtoehtoisia tunnuslukuja ei tule pitää korvaavina mittareina verrattuna IFRS-tilinpäätösnormistossa määriteltyihin tunnuslukuihin. Tunnuslukujen määritelmät ja täsmäytykset on esitetty tiedotteen taulukko-osassa.

Markkinaympäristö

Vuoden 2016 markkinatilanne oli haastava koko vuoden erityisesti suurilla markkinoilla Yhdysvalloissa, Venäjällä ja Ranskassa, ja myynti laski edellisvuotisesta. Konsernin suurimmilla markkinoilla Yhdysvalloissa alkuvuoden verkkainen myynti vaikutti koko vuoteen, vaikka toisen vuosipuoliskon myynti oli edellisvuotista parempi. Venäjän vaikea markkinatilanne vaikutti edelleen voimakkaasti myyntiin, mutta viimeisellä vuosineljänneksellä myynti Venäjällä elpyi ja vahvistunut rupla kohensi hieman markkinatilannetta. Myynti Ranskassa oli alavireistä johtuen kiristyneestä kilpailutilanteesta ja varautuneesta markkinasentimentistä. Useilla markkinoilla muutokset ja epävarmuus saivat vähittäismyyjät ostamaan varovasti.

Suotuisat loppukesän ja alkusyksyn säät paransivat kesäkalastusvälineiden myyntiä, mutta eivät kuitenkaan riittävästi korvatakseen alkukesän huonoa myyntiä. Konsernin talvikalastus- ja talviurheiluvälineiden myyntiä haittasivat epäsuotuisat talvikelit.

Liiketoimintakatsaus tammi-joulukuu 2016

Konsernin liikevaihto koko vuonna laski 6 %. Valuuttakurssien muutokset vaikuttivat negatiivisesti liikevaihtoon noin 3,3 MEUR koko vuonna. Vertailukelpoisilla valuuttakursseilla vuoden liikevaihto laski 5 % viime vuodesta.

Pohjois-Amerikka

Pohjois-Amerikassa vuoden myynti oli jäljessä edellisvuodesta. Yhdysvalloissa vähittäiskauppa oli muutostilassa, mikä vaikutti konsernin myyntiin. Toisen vuosipuoliskon myynti Yhdysvalloissa oli edellisvuotista parempi, varsinkin konsernin omien uistinten myynnin kohennuttua. Vähittäismyyjien ostot alkoivat heijastaa paremmin kuluttajakysyntää vähittäiskaupan alkuvuoden varastonalennuksien jälkeen. Talven myöhäinen alku yhdistettynä edellisen talven jälkeisiin vähittäiskaupan suuriin ylijäämävarastoihin laskivat talvikalastusvälineiden myyntiä. Kanadan talouden tila ja markkinaolosuhteet jatkuivat heikkoina rasittaen alueen myyntiä.

Pohjoismaat

Pohjoismaissa vuoden myynti jäi hieman edellisvuodesta, mutta oli nousujohteista vuoden loppua kohden. Vierasvaluuttaisten saatavien arvostus pois lukien Pohjoismaiden myynti oli hieman edellisvuotista parempi. Koko vuoden ja viimeisen vuosineljänneksen myyntiä tuki erityisesti Ruotsissa ja Tanskassa vahvistunut metsästysvälineiden myynti. Norjassa koko vuoden myynti parani edellisvuotisesta parempien sääolosuhteiden tukemana. Talvikalastusvälineiden myynti parani alueella hieman edellisvuoden matalasta tasosta. Konsernin tuotantolaitosten vientimyynti konsernin ulkopuolisille jakelijoille jäi edellisvuoden tasosta.

Muu Eurooppa

Koko vuoden ja toisen vuosipuoliskon myynti jäi alle edellisvuoden tason myynnin hidastuttua erityisesti suurilla markkinoilla Venäjällä ja Ranskassa. Viimeisen vuosineljänneksen myynti alueella ylitti edellisvuoden tason myynnin parannuttua Espanjassa, Baltian maissa ja Venäjällä, missä talvikalastusvälineiden myynti piristyi. Valuuttakurssit, erityisesti Venäjän rupla, vaikuttivat negatiivisesti alueen koko vuoden myyntiin. Viimeisellä vuosineljänneksellä rupla alkoi vahvistua. Epävakaus ja epävarmuus Venäjällä ja Ukrainassa vaikuttivat edelleen myyntiin kummassakin maassa, mutta markkinatunnelma Venäjällä kohentui hieman vuoden loppua kohden. Ranskassa kurjat kesäsäät heikensivät kesäkalastusvälineiden myyntiä, ja kiristynyt kilpailutilanne sekä yleisesti varautunut markkinatunnelma vaikuttivat edelleen myyntiin. Puolassa toisen vuosipuoliskon vahvaa myyntiä tuki kolmansien osapuolien tuotekategorian loppuunmyynti. Espanjassa ja Baltian maissa myyntiä nosti kolmansien osapuolien metsästysvälineiden kasvanut myynti.

Muu maailma

Alueen myynti jäi edellisvuotisesta koko vuoden ajan. Valuuttakurssien, erityisesti Etelä-Afrikan randin, muutoksella oli negatiivinen vaikutus alueen koko vuoden myyntiin. Myyntiä rasitti myös Aasian alavireinen markkinatilanne erityisesti Kaakkois-Aasiassa, jossa konsernin jakeluorganisaatiota ollaan organisoimassa uudelleen. Vahvan alkuvuoden jälkeen myynti heikkeni viimeisellä vuosineljänneksellä Etelä-Afrikassa. Koko vuoden myynti Kiinassa, Etelä-Koreassa, Chilessä ja Meksikossa oli edellisvuotista parempi. Alueen myyntiä tuki konsernin uusi jakeluorganisaatio, joka vastaa Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan markkinoiden jakelutoiminnasta. Konsernin tuotantolaitosten vientimyynti konsernin ulkopuolisille jakelijoille sekä myynti Australiassa jäivät edellisvuoden tasosta. Vierasvaluuttaisten saatavien arvostus kasvatti edellisvuoden myyntiä.

Ulkoinen liikevaihto alueittain*

  FY FY Muutos Vertailukelpoinen
MEUR 2016 2015 % muutos %
Pohjois-Amerikka 91,3 99,2 -8 % -8 %
Pohjoismaat 55,3 56,2 -2 % -1 %
Muu Eurooppa 81,3 86,9 -6 % -4 %
Muu maailma 32,7 35,9 -9 % -6 %
Yhteensä 260,6 278,2 -6 % -5 %
         
  H2 H2 Muutos Vertailukelpoinen
MEUR 2016 2015 % muutos %
Pohjois-Amerikka 44,9 47,6 -6 % -6 %
Pohjoismaat 21,9 22,0 0 % 0 %
Muu Eurooppa 33,3 35,5 -6 % -5 %
Muu maailma 17,4 19,1 -9 % -9 %
Yhteensä 117,5 124,2 -5 % -5 %
         
  Q4 Q4 Muutos Vertailukelpoinen
MEUR 2016 2015 % muutos %
Pohjois-Amerikka 23,6 25,8 -9 % -10 %
Pohjoismaat 11,0 10,5 +5 % +5 %
Muu Eurooppa 14,6 13,8 +6 % +3 %
Muu maailma 8,9 9,4 -5 % -7 %
Yhteensä 58,1 59,7 -3 % -4 %

*Maantieteelliset alueet on esitetty yksikön sijaintivaltion mukaan. Muu Eurooppa käsittää Ranskan, Venäjän, Itä-Euroopan, Espanjan, Portugalin, Ison-Britannian, Baltian, Sveitsin ja Kazakstanin. Muu maailma käsittää Aasian, Latinalaisen Amerikan, Australian ja Etelä-Afrikan.

Taloudellinen tulos ja kannattavuus

Vertailukelpoinen (ilman realisoitumattomien operatiivisia eriä suojaavien valuuttajohdannaisten markkina-arvostuksia ja muita vertailukelpoisuuteen vaikuttavia eriä) liikevoitto laski koko vuoden ja toisen vuosipuoliskon aikana. Vertailukelpoisin muuntokurssein vertailukelpoinen liikevoitto laski 6,4 MEUR edellisvuodesta koko vuodelle ja 1,7 MEUR toisella vuosipuoliskolla.

Vertailukelpoinen liikevoittomarginaali oli 7,2 % (9,1) koko vuoden ajalta ja 2,7 % (3,8) toiselta vuosipuoliskolta. Kannattavuutta rasitti koko vuonna ja toisella vuosipuoliskolla myynnin, ja erityisesti korkeampikatteisten konsernin tuotteiden myynnin lasku. Alhaisemmat myyntivolyymit heikensivät kannattavuutta sekä jakelun että tehtaiden osalta. Kannattavuutta rasitti lisäksi alhaisempi kannattavuus Ison-Britannian yhteisyrityksessä, jonka omistusosuudesta luovuttiin syyskuussa 2016. Konsernin kiinteät kulut laskivat edellisvuodesta, mutta eivät riittävästi kompensoidakseen myynnin laskusta seurannutta myyntikatteen laskua.

Konsernin raportoitu liikevoittomarginaali oli vastaavasti 2,8 % (7,6) koko vuodelta ja -6,0 % (2,9) toiselta vuosipuoliskolta. Raportoituun liikevoittoon sisältyi operatiivisia eriä suojaavien valuuttajohdannaisten realisoitumattomia markkina-arvostustappioita, joiden vaikutus oli 1,6 MEUR (2,1) koko vuodelta ja 0,7 MEUR (0,1) toiselta vuosipuoliskolta. Muut liikevoittoon sisältyvät vertailukelpoisuuteen vaikuttavat kuluerät olivat 10,0 MEUR (2,3) koko vuodelle ja 9,5 MEUR (1,1) toiselle vuosipuoliskolle. Näistä 9,2 MEUR liittyy varastojen arvostukseen liittyvän varastovarauksen tarkennukseen, joka on osa konsernin viimeisellä vuosineljänneksellä käynnistettyä strategian uudistusta. Muihin vertailukelpoisuuteen vaikuttaviin eriin sisältyy myös Kaakkois-Aasian-jakeluliiketoiminnan ja Ranskan sekä eräiden muiden yksiköiden uudelleenjärjestelykuluja.

Kokonaisrahoituskulut (netto) olivat 5,0 MEUR (6,8) koko vuodelta ja 2,2 (2,7) toiselta vuosipuoliskolta. Korko- ja muut rahoituskulut (netto) olivat hieman viime vuotta korkeammat ollen 3,7 MEUR (3,5) koko vuodelta ja 2,0 MEUR (2,0) toiselta vuosipuoliskolta. Rahoituserien valuuttakurssitappiot, jotka olivat 1,3 MEUR (3,3) koko vuodelta ja 0,2 MEUR (0,6) toiselta vuosipuoliskolta, vaikuttivat edellisvuotista vähemmän rahoituskuluihin.

Vertailukelpoisuuteen vaikuttavista eristä johtuen tilikauden tulos ja osakekohtainen tulos koko vuodelle ja toiselle vuosipuoliskolle laskivat alle edellisvuoden tason ja kääntyivät tappiollisiksi. Kertaluonteinen varaston varaus pois lukien ja verovaikutus huomioiden, tilikauden tulos koko vuodelta olisi ollut noin 5,7 MEUR ja osakekohtainen tulos noin 0,12 EUR. Tuloveroihin vaikuttivat tappiolliset yksiköt, ja lisäksi positiivinen 0,7 MEUR oikaisu aikaisempien vuosien veroihin. Määräysvallattomien omistajien osuus voitosta aleni edellisvuoteen verrattuna ollen 1,0 MEUR (1,4) koko vuodelta ja 0,2 MEUR (0,3) toiselta vuosipuoliskolta.

Tunnusluvut

  H2 H2 Muutos FY FY Muutos
MEUR 2016 2015 % 2016 2015 %
Liikevaihto 117,5 124,2 -5 % 260,6 278,2 -6 %
Liikevoitto/-tappio -7,0 3,6 -294 % 7,2 21,0 -66 %
Vertailukelpoinen liikevoitto * 3,2 4,8 -33 % 18,8 25,3 -26 %
Tilikauden voitto/tappio -10,2 -0,2 -4647 % -2,0 8,1 -125 %
* Ilman realisoitumattomien operatiivisia eriä suojaavien valuuttajohdannaisten markkina-arvostuksia ja muita vertailukelpoisuuteen vaikuttavia eriä. Muut vertailukelpoisuuteen vaikuttavat erät sisältävät olennaiset uudel-leenjärjestelykustannukset, arvonalentumiset, liiketoimintahankinnoista ja -luovutuksista syntyvät tuotot ja kulut, vakuutuskorvaukset sekä muut ei-operatiiviset erät.

Vertailukelpoisen liikevoiton siltalaskelma

  H2 H2 Muutos FY FY Muutos
MEUR 2016 2015 % 2016 2015 %
Liikevoitto/-tappio -7,0 3,6 -294 % 7,2 21,0 -66 %
Operatiivisten valuuttajohdannaisten markkina-arvostukset 0,7 0,1 +600 % 1,6 2,1 -24 %
Muut vertailukelpoisuuteen vaikuttavat erät 9,5 1,1 +764 % 10,0 2,3 +335 %
Vertailukelpoinen liikevoitto 3,2 4,8 -33 % 18,8 25,3 -26 %
Yksityiskohtaisempi vertailukelpoisen liikevoiton siltalaskelma sekä tunnuslukujen määritelmät ja täsmäytykset on esitetty tiedotteen taulukko-osassa.

Segmenttikatsaus

Konsernin tuotteet

Konsernin kalastusvälineiden myynti laski edellisvuodesta. Laskuun vaikutti uistinten, siimojen ja kalastustarvikkeiden alhaisempi myynti erityisesti Pohjois-Amerikassa. Haasteet muun Euroopan markkinassa laskivat konsernin koukkujen myyntiä, kun puolestaan Pohjois-Amerikassa VMC-koukkujen myynti oli nousussa. Konsernin omien tuotteiden viimeisen vuosineljänneksen ja toisen vuosipuoliskon myyntiä tuki Yhdysvaltojen kasvanut uistinmyynti, mutta sitä laski talvikalastusvälineiden pienempi myynti.

Konsernin muiden tuotteiden myynti oli edellisvuoden tasolla koko vuodelta ja toiselta vuosipuoliskolta, ja hieman edellisvuotta parempi viimeiseltä vuosineljännekseltä.

Edellisvuoteen verrattuna sekä konsernin tuotteiden että kolmansien osapuolien tuotteiden myyntiin vaikutti negatiivisesti vierasvaluuttaisten saatavien arvostus, mikä kasvatti myyntiä viime vuonna.

Konsernin kalastustuotteiden vertailukelpoinen liikevoitto laski edellisvuoteen verrattuna koko vuodelta ja toiselta vuosipuoliskolta. Koko vuoden vertailukelpoista liikevoittoa rasitti laskenut myynti, mikä suoraan heikensi sekä tuotannon että jakelun kannattavuutta.  Kiinteät kulut olivat kustannussäästöjen ansiosta edellisvuotisia pienemmät, mutta niiden lasku ei riittänyt kompensoimaan pienentynyttä myyntikatetta. Muiden konsernin tuotteiden vertailukelpoinen liikevoitto oli edellisvuotista parempi, ja nosti konsernin tuotteiden vertailukelpoista liikevoittoa hieman edellisvuoden tasosta.

Kolmansien osapuolien tuotteet

Kolmansien osapuolien tuotteiden myynti jäi edellisvuodesta erityisesti kolmansien osapuolien kalastusvälineiden alhaisen myynnin vuoksi. Venäjän taloudellinen tilanne vaikutti edelleen laskevasti kolmansien osapuolien kalastusvälineiden myyntiin alueella. Myös Ranskan vaikea markkinatilanne vaikutti negatiivisesti kolmansien osapuolien kalastusvälineiden myyntiin. Kolmansien osapuolien metsästysvälineiden myynti kasvoi edellisvuodesta Pohjoismaissa sekä konsernin uusilla metsästysmarkkinoilla Euroopassa ja muun maailman alueella. Valuuttakurssien muutoksilla oli negatiivinen vaikutus koko vuoden myyntiin erityisesti Venäjällä ja Etelä-Afrikassa.

Kolmansien osapuolien tuotteiden vertailukelpoinen liikevoitto jäi edellisvuoden tasosta. Sitä rasittivat laskenut myynti ja aggressiivisten myyntikampanjoiden pienemmät katteet, ja puolestaan nostivat hinnankorotukset, joilla kompensoitiin ostovaluuttojen edellisvuotista epäsuotuisaa kurssikehitystä.

Liikevaihto toimintasegmenteittäin

  FY FY Muutos Vertailukelpoinen
MEUR 2016 2015 % muutos %
Konsernin tuotteet 172,1 184,7 -7 % -6 %
Kolmansien osapuolien tuotteet 88,5 93,5 -5 % -3 %
Eliminoinnit 0,0    
Yhteensä 260,6 278,2 -6 % -5 %


  H2 H2 Muutos Vertailukelpoinen
MEUR 2016 2015 % muutos %
Konsernin tuotteet 77,1 81,2 -5 % -5 %
Kolmansien osapuolien tuotteet 40,3 43,1 -6 % -6 %
Eliminoinnit 0,0    
Yhteensä 117,5 124,2 -5 % -5 %


  Q4 Q4 Muutos Vertailukelpoinen
MEUR 2016 2015 % muutos %
Konsernin tuotteet 39,2 40,2 -2 % -3 %
Kolmansien osapuolien tuotteet 18,9 19,5 -3 % -5 %
Eliminoinnit 0,0    
Yhteensä 58,1 59,7 -3 % -4 %

Vertailukelpoinen liikevoitto toimintasegmenteittäin

  H2 H2 Muutos FY FY Muutos
MEUR 2016 2015 % 2016 2015 %
Konsernin tuotteet 5,4 5,2 +4 % 17,4 22,2 -22 %
Kolmansien osapuolien tuotteet -2,2 -0,5 -349 % 1,4 3,2 -56 %
Vertailukelpoinen liikevoitto 3,2 4,8 -33 % 18,8 25,3 -26 %
Vertailukelpoisuuteen vaikuttavat erät -10,2 -1,2 -777 % -11,6 -4,3 -168 %
Liikevoitto/-tappio -7,0 3,6 -294 % 7,2 21,0 -66 %
Rapala-konserni on muuttanut segmenttien tuloksellisuuden arvioinnin perusteita oikaisemalla liikevoitosta vertailukelpoisuuteen vaikuttavat erät. Vertailukausien luvut 2014-2015 sekä määritelmät ja täsmäytykset on esitetty tiedotteen taulukko-osassa.  

Taloudellinen asema

Käyttöpääoman ja rahavirran parantamiseen kiinnitettiin erityistä huomiota, minkä seurauksena rahavirta nousi kaikkien aikojen ennätystasolle ja oli 26,7 MEUR (15,6) koko vuodelta ja 20,5 MEUR (4,9) toisella vuosipuoliskolla haastavasta markkinatilanteesta ja laskeneesta myynnistä huolimatta. Käyttöpääoman nettomuutos oli 10,5 MEUR (-3,3) koko vuodelle ja 17,8 MEUR (3,5) toiselle vuosipuoliskolle.

Varastot alenivat 14,0 MEUR edellisvuodesta ollen 102,2 MEUR (116,2), josta noin 9,5 MEUR (9,2 valuuttojen keskikursseilla) aiheutuu varastojen arvostuksen tarkennuksesta seuranneista rahavirtaan vaikuttamattomista varauksista. Vertailukelpoinen varastoarvo laski 8,1 MEUR joulukuusta 2015 laskeneesta myynnistä huolimatta. Valuuttakurssien muutokset nostivat varaston arvoa 3,7 MEUR.

Investointien nettorahavirta oli alle edellisvuoden tason ollen 6,0 MEUR (8,6) koko vuodelta ja 1,2 MEUR (4,5) toiselta vuosipuoliskolta. Operatiiviset investoinnit olivat selvästi edellisvuotista pienemmät toisella vuosipuoliskolla ollen 3,4 MEUR (5,7). Koko vuoden operatiiviset investoinnit olivat 8,4 MEUR (9,1). Investoinnit Aasian-valmistustoiminnassa sekä koukkutehdas- ja varastorakennuksen laajennus Ranskassa saatiin päätökseen ensimmäisen vuosipuoliskon aikana. Koko vuoden ja toisen vuosipuoliskon nettoinvestointeihin sisältyi 1,0 MEUR (1,1) saatu maksu, joka liittyi vuoden 2011 lahjatavaraliiketoiminnasta luopumiseen, sekä Ison-Britannian-yhteisyrityksen osakkeiden myyntiin liittyvä 1,2 MEUR erä toisella vuosipuoliskolla. Edellisvuoden investointeihin sisältyi viimeinen 0,9 MEUR maksuerä Sufix-tuotemerkin hankinnasta.    

Konsernin maksuvalmius oli hyvä. Käyttämättömät sitovat pitkäaikaiset luottolimiitit olivat 59,9 MEUR kauden lopussa. Vahvan rahavirran tukemana korollinen nettovelka ja velkaantumisaste laskivat viime vuodesta ja omavaraisuusaste laski hieman edellisvuodesta. Konsernin korkeamman nettovelan ja raportoidun käyttökatteen suhteen vuoksi konserni on sopinut rahoittajapankkien kanssa tähän liittyen korkeamman kovenanttitason vuoden 2016 viimeiselle vuosineljännekselle. Konserni uskoo täyttävänsä rahoittajiensa vaatimukset myös vuoden 2017 ensimmäisen vuosineljänneksen lopussa.

Tunnusluvut

  H2 H2 Muutos FY FY Muutos
MEUR 2016 2015 % 2016 2015 %
Liiketoiminnan nettorahavirta 20,5 4,9 +318 % 26,7 15,6 +71 %
Korollinen nettovelka kauden lopussa 96,1 108,2 -11 % 96,1 108,2 -11 %
Nettovelkaantumisaste % 70,6 % 77,3 %   70,6 % 77,3 %  
Omavaraisuusaste kauden lopussa, % 43,1 % 44,7 %   43,1 % 44,7 %  
Tunnuslukujen määritelmät ja täsmäytykset on esitetty taulukko-osassa.

Strategian toteuttaminen

Konsernin johdossa kolmannella vuosineljänneksellä tapahtuneiden muutosten jälkeen konserni käynnisti viimeisellä vuosineljänneksellä prosessin strategiansa päivittämiseksi. Strategiapäivityksen seurauksena - rakentaakseen vahvan taloudellisen ja operatiivisen perustan pitkän aikavälin kasvulle - konsernin keskeinen painopiste seuraavan kolmen vuoden aikana on hyödyntää orgaanisia kasvumahdollisuuksia kalastusvälineliiketoiminnassa. Konserni tulee myös määrätietoisesti toteuttamaan toimenpiteitä kannattavuuden parantamiseksi, taseen keventämiseksi ja operatiivisen toiminnan kehittämiseksi. Pitkän tähtäimen tavoitteena on palata nopeammalle kasvu-uralle ja aktiivisesti etsiä synergisiä kasvumahdollisuuksia myös kalastusvälineliiketoimimman ulkopuolelta.

Konsernin olemassa olevat resurssit ja vahvuudet luovat perustan myös tulevaisuuden strategialle, niin lyhyellä kuin pitkällä tähtäimellä. Tulevaisuuden strategia perustuu brändiportfolion, oman tuotannon ja tuotekehitysosaamisen sekä laajan jakeluverkoston ja maailmanlaajuisen vahvan paikallisen läsnäolon hyödyntämiseen konsernin omien ja valikoitujen synergisten kolmansien osapuolien tuotteiden myynnissä.

Vuonna 2016 konsernin tärkeitä painopisteitä olivat Batamilla Indonesiassa sijaitsevan Aasian-uistintehtaan toiminnan kehittäminen ja vahvuuksien hyödyntäminen, valmistusyksiköiden toiminnan tehostaminen ja globaalin toimitusketjun hallinnan kehittäminen. Uudet globaalit tuotteiden lanseeraushankkeet, Aasian-jakelun uudelleenorganisointi sekä kustannustehokkuuden parantaminen olivat tärkeässä osassa johdon työlistalla. Nämä aiheet ovat jatkossakin konsernin fokuksessa ja niiden toteuttamista nopeutetaan muiden uusien strategisten hankkeiden ohella.

Tuotekehitys

Konsernin päivitetyn strategian mukaisesti konsernin globaalin innovaatiovoiman kehittäminen ja hyödyntäminen on yksi tärkeistä tulevaisuuden menestyksen avaimista ja elintärkeää orgaanisen kasvun kehittämiseksi. Hyödyntämällä ainutlaatuista maailmanlaajuista markkinatuntemustaan yhdistettynä tuotekehitys-, valmistus- ja hankintaosaamiseen konserni pystyy tarjoamaan kohdemarkkinoille uusia innovatiivisia tuotteita ja pystyy reagoimaan nopeasti markkinan tarpeisiin.

Konserni on uudelleenjärjestelemässä ja kehittämässä uistintuotekehitysprosessiaan keskittämällä tuotekehitysosaamista ja tärkeimpiä resursseja yhteen toimipisteeseen Vääksyyn. Tuotekehitys- ja tutkimuskeskus palvelee sekä konsernin eurooppalaisia että aasialaisia uistintuotantoyksiköitä. Keskittäminen myös parantaa tuotekehitysprosessin ketteryyttä.

Vuoden 2016 tärkein tuotelanseeraus oli Rapala Shadow Rap Shad, joka julkistettiin alkukeväällä. Muita merkittäviä uutuuksia olivat täysin uusi sarja kalastajan työkaluja ja tarvikkeita, jotka palkittiin eurooppalaisilla kalastusalan EFTTEX-ammattimessuilla ja Australian AFTA-tapahtumassa.

Storm-brändin uusien tuotteiden lanseerausta valmisteltiin vuoden 2016 toisella vuosipuoliskolla, ja Storm 360GT pehmytmuovivieheet lanseerattiin globaalisti yhteiskampanjalla tammikuussa 2017.

Henkilöstö ja organisaatio

Konsernin henkilöstömäärä oli keskimäärin 2 829 (3 078) koko vuodelle ja 2 740 (3 206) toiselle vuosipuoliskolle. Henkilöstömäärä joulukuun lopussa oli 2 751 (3 159). Henkilöstömäärän väheneminen johtui pääosin Aasian-uistintuotannon kapasiteetin optimoinnista ja tuotannon tehostamisesta sekä Kaakkois-Aasiassa, Ranskassa ja muissa yksiköissä toteutetuista uudelleenjärjestelyistä.

Konserni teki seuraavia nimityksiä ja muutoksia konsernin hallitukseen ja johtoryhmään 1.9.2016 lähtien: Jorma Kasslin nimitettiin hallituksen päätoimiseksi puheenjohtajaksi. Jussi Ristimäki nimitettiin konsernin toimitusjohtajaksi. Cyrille Viellard nimitettiin vastaamaan konsernin jakelutoiminnasta Euroopassa (pois lukien Venäjä) ja Etelä-Amerikassa. Lars Ollberg nimitettiin aikaisemman tehtävänsä, tarvike- ja ulkoiluliiketoiminnan johtaja ja Aasian ja Lähi-idän jakelutoiminnan johtaja, lisäksi vastaamaan maailmanlaajuisesti konsernin innovaatioiden koordinoinnista sekä Etelä-Afrikan jakelutoiminnasta. Stanislas de Castelnau nimitettiin vastaamaan konsernin valmistustoiminnasta ja maailmanlaajuisen toimitusketjun kehittämisestä. Hän jatkaa myös konsernin koukku- ja karpinkalastusliiketoiminnan johtajana.

Arto Nygren nimitettiin uudeksi jäseneksi konsernin johtoryhmään ja Executive Vice Presidentiksi vastuualueenaan uistinvalmistus. Nimitys astui voimaan 1.1.2017.

Lähiajan näkymät ja riskit

Vuonna 2016 konsernin myynti laski monilla suurilla markkinoilla ja näkymät vuodelle 2017 ovat edelleen hieman varautuneet. Muutokset poliittisissa voimasuhteissa aiheuttavat epävarmuutta talouden kehityksestä monissa maissa.

Pohjois-Amerikassa myynti piristyi vuoden 2016 toisella vuosipuoliskolla, ja tämän kehityksen uskotaan jatkuvan. Uusien tuotteiden lanseerausten, mukaan lukien Batamin-tehtaalla valmistettava uusi Storm 360GT pehmytmuoviviehe, uskotaan tukevan myyntiä. Venäjällä markkinatilanne jatkuu haastavana, tosin ruplan vahvistuminen on hieman kohentanut tunnelmaa. Keski-Euroopassa kilpailutilanne jatkuu kiristyneenä. Muun maailman myynnin odotetaan parantuvan.

Päivitetyn strategian seurauksena konserni aloittaa hankkeita orgaanisen kasvun kiihdyttämiseksi sekä kustannus- ja pääomatehokkuuden ja operatiivisen toiminnan tehokkuuden parantamiseksi. Näistä hankkeista aiheutuu ylimääräisiä kustannuksia ja investointeja vuonna 2017.

Konserni odottaa koko vuoden liikevaihdon olevan viimevuotista parempi ja vertailukelpoisen liikevoiton (ilman realisoitumattomien operatiivisia eriä suojaavien valuuttajohdannaisten markkina-arvostuksia ja muita vertailukelpoisuuteen vaikuttavia eriä) olevan samaa suuruusluokkaa kuin vuonna 2016.

Esitys voitonjakokelpoisten varojen käytöstä

Ottaen huomioon konsernin heikentyneen tilikauden tuloksen, jota pienensi rahavirtaan vaikuttamaton varastovaraus, sekä vahvan kassavirran, hallitus esittää yhtiökokoukselle, että osinkoa jaetaan 0,10 euroa (0,15 euroa) osakkeelle tilikaudelta 2016 ja että loppuosa jakokelpoisista varoista siirretään voittovarojen tilille. Osinko ehdotetaan maksettavaksi kahdessa samansuuruisessa erässä. Emoyhtiön jakokelpoiset varat 31.12.2016 olivat 25,1 MEUR.

Konsernin taloudellisessa asemassa ei ole tapahtunut merkittäviä muutoksia tilikauden päättymisen jälkeen. Konsernin maksuvalmius on hyvä, ja hallituksen näkemyksen mukaan ehdotetun suuruinen osingonjako ei heikennä konsernin maksuvalmiutta.

Tilinpäätös ja varsinainen yhtiökokous

Vuoden 2016 tilinpäätös ja selvitys konsernin hallinto- ja ohjausjärjestelmästä julkaistaan viikon 10 alussa. Varsinainen yhtiökokous suunnitellaan pidettävän 30.3.2017.

Ensimmäisen vuosineljänneksen liiketoimintakatsaus julkaistaan 28.4.2017. 

Helsingissä 16.2.2017

Rapala VMC Oyj:n hallitus

Lisätietoja antavat:

Jussi Ristimäki, toimitusjohtaja, +358 9 7562 540

Olli Aho, sijoittajasuhteet, +358 9 7562 540

Puolivuosikatsausta käsittelevä telekonferenssi järjestetään tänään klo 10.30. Siihen voi osallistua soittamalla 5 minuuttia ennen tilaisuuden alkua numeroihin +44 (0)330 336 9104 tai +1 719 325 2340 tai +358 (0)9 7479 0360 (pin-koodi: 831981). Uudelleenkuunteluun on mahdollisuus 14 arkipäivän ajan numerossa +44 (0)207 984 7568 (pin-koodi: 1095716). Nettiosoitteessa www.rapalavmc.com on Rapala-konsernin taloudellista informaatiota ja telekonferenssin jälkikuuntelumahdollisuus.

LYHENNETTY KONSERNITILINPÄÄTÖS (tilintarkastamaton)

TULOSLASKELMA H2 H2 FY FY
MEUR 2016 2015 2016 2015
Liikevaihto 117,5 124,2 260,6 278,2
Liiketoiminnan muut tuotot 1,1 0,7 1,3 1,0
Materiaalit ja palvelut 65,3 60,2 129,0 130,9
Työsuhde-etuuksista aiheutuvat kulut 32,5 33,1 67,6 68,4
Liiketoiminnan muut kulut 24,1 24,5 51,1 52,3
Osuus osakkuus- ja yhteisyritysten tuloksesta -0,1 0,1 -0,1 0,4
Tulos ennen poistoja (EBITDA) -3,5 7,2 14,1 28,1
Poistot ja arvonalentumiset 3,5 3,6 6,9 7,1
Liikevoitto/-tappio (EBIT) -7,0 3,6 7,2 21,0
Rahoitustuotot ja -kulut 2,2 2,7 5,0 6,8
Voitto/tappio ennen veroja -9,2 0,9 2,2 14,2
Tuloverot 1,1 1,2 4,2 6,1
Tilikauden voitto/tappio -10,2 -0,2 -2,0 8,1
         
Jakautuminen:        
Emoyhtiön omistajille -10,4  -0,5  -3,0  6,7 
Määräysvallattomille omistajille 0,2 0,3 1,0 1,4
         
Emoyhtiön omistajille kuuluvasta voitosta
laskettu osakekohtainen tulos:
Tulos/osake, EUR (laimennettu = laimentamaton) -0,27  -0,01  -0,08  0,17 


LAAJA TULOSLASKELMA H2 H2 FY FY
MEUR 2016 2015 2016 2015
Tilikauden voitto/tappio -10,2 -0,2 -2,0 8,1
Muut laajan tuloksen erät        
Muuntoerot* 6,2 -2,3 4,2 5,5
Voitot ja tappiot rahavirran suojauksista* 0,4 0,3 0,5 0,4
Voitot ja tappiot nettosijoitusten suojauksista* 0,0 -1,2 0,8 -2,9
Etuuspohjaisten eläkevelvoitteiden uudelleen määrittämisestä johtuvat erät 0,1 0,1 0,1 0,1
Muut laajan tuloksen erät yhteensä 6,7 -3,2 5,6 3,2
         
Tilikauden laaja tulos -3,6 -3,4 3,6 11,3
         
Laajan tuloksen jakautuminen:        
Emoyhtiön omistajille -4,1 -2,4 1,9 11,0
Määräysvallattomille omistajille 0,5 -1,0 1,6 0,3
         
* Erä, joka saatetaan myöhemmin siirtää tulosvaikutteiseksi


TASE    
MEUR  31.12.2016  31.12.2015
VARAT    
Pitkäaikaiset varat    
Aineettomat hyödykkeet 78,2 78,2
Aineelliset käyttöomaisuushyödykkeet 36,2 33,9
Sijoitukset ja saamiset    
  Korolliset 0,0 2,8
  Korottomat 9,1 11,8
  123,5 126,7
     
Lyhytaikaiset varat    
Vaihto-omaisuus 102,2 116,2
Sijoitukset ja saamiset    
  Korolliset 0,9 1,0
  Korottomat 55,8 58,1
Rahavarat 33,8 11,4
  192,7 186,7
     
     
Varat yhteensä 316,1 313,4
     
OMA PÄÄOMA JA VELAT    
Oma pääoma    
Emoyhtiön osakkeenomistajille kuuluva pääoma 127,5 131,5
Määräysvallattomille omistajille kuuluva osuus 8,6 8,5
  136,1 140,0
Pitkäaikaiset velat    
Korolliset 41,5 58,6
Korottomat 11,6 13,4
  53,1 72,0
Lyhytaikaiset velat    
Korolliset 89,3 64,8
Korottomat 37,6 36,6
  126,9 101,5
     
Oma pääoma ja velat yhteensä 316,1 313,4


RAHAVIRTALASKELMA H2 H2 FY FY
MEUR 2016 2015 2016 2015
Tilikauden voitto/tappio -10,2 -0,2 -2,0 8,1
Oikaisuerät tilikauden voittoon * 16,9 7,8 26,4 21,8
Maksetut/saadut rahoituserät ja verot -3,9 -6,2 -8,2 -11,1
Käyttöpääoman muutos 17,8 3,5 10,5 -3,3
Liiketoiminnan nettorahavirta 20,5 4,9 26,7 15,6
Investoinnit -3,4 -5,7 -8,4 -9,1
Omaisuuden myynnit 0,0 0,1 0,2 0,2
Sufix-brändin hankinta - 0,0 - -0,9
Tytäryritysten luovutus, rahavaroilla vähennettynä 1,0 1,1 1,0 1,1
Yhteisyritysten luovutus 1,2 - 1,2 -
Korollisten saamisten muutos 0,0 0,0 0,0 0,0
Investointien rahavirta yhteensä -1,2 -4,5 -6,0 -8,6
Maksetut osingot emoyhtiön osakkeenomistajille - - -5,7 -7,7
Lainojen nostot ja lyhennykset, netto 1,9 -4,1 5,7 0,0
Omien osakkeiden hankinta - - -0,2 -0,2
Rahoituksen rahavirta yhteensä 1,9 -4,1 -0,2 -7,8
Rahavarojen muutos 21,2 -3,7 20,5 -0,9
Rahavarat tilikauden alussa 10,4 15,4 11,4 12,2
Valuuttakurssien muutosten vaikutus 2,2 -0,3 1,9 0,1
Rahavarat tilikauden lopussa 33,8 11,4 33,8 11,4
* Sisältää ei-rahamääräisten erien, tuloverojen sekä rahoitustuottojen ja -kulujen oikaisun.


LASKELMA KONSERNIN OMAN PÄÄOMAN MUUTOKSISTA              
    Emoyhtiön omistajille kuuluva pääoma        
        Sijoitetun     Ker- Määräys-    
    Yli-   vapaan     ty- vallatto-    
  Osa- kurs- Suo- oman     neet mien Oma  
  ke- si jaus- pää- Omat Muun- voit- omis- pää-  
  pää- ra- ra- oman osak- to- to- tajien oma  
MEUR oma hasto hasto rahasto keet erot varat osuus yht.  
Oma pääoma 1.1.2015 3,6 16,7 -1,1 4,9 -5,2 -6,5 116,0 8,2 136,5  
Tilikauden laaja tulos * - - 0,4 - - 3,8 6,7 0,3 11,3  
Omien osakkeiden hankinta - - - - -0,2 - - - -0,2  
Osingonjako - - - - - - -7,7 - -7,7  
Oma pääoma 31.12.2015 3,6 16,7 -0,7 4,9 -5,4 -2,6 115,0 8,5 140,0  
                     
Oma pääoma 1.1.2016 3,6 16,7 -0,7 4,9 -5,4 -2,6 115,0 8,5 140,0  
Tilikauden laaja tulos * - - 0,5 - - 4,3 -2,9 1,6 3,6  
Omien osakkeiden hankinta - - - - -0,2 - - - -0,2  
Osingonjako - - - - - - -5,7 -1,5 -7,2  
Oma pääoma 31.12.2016 3,6 16,7 -0,2 4,9 -5,6 1,7 106,4 8,6 136,1  
* Verovaikutus huomioituna                


TULOSLASKELMAN JA TASEEN LIITETIETOJA

Tähän tilinpäätöstiedotteeseen sisältyviä lukuja ei ole tilintarkastettu.

Tämä tilinpäätöstiedote on laadittu IAS 34 -standardin vaatimusten mukaisesti. Konserni on käyttänyt tilinpäätöstiedotteessa samoja laadintaperiaatteita kuin vuoden 2015 tilinpäätöksessä lukuun ottamatta muutosta segmenttien tuloksellisuuden arvioinnissa. Uusilla IFRS-standardien ja IFRIC-tulkintojen muutoksilla ei ollut merkittävää vaikutusta tässä tilinpäätöstiedotteessa esitettyihin taloudellisiin tietoihin. Konserni ei ole ottanut käyttöön uusia standardeja tai tulkintoja tilikaudella 2016.

Euroopan arvopaperimarkkinaviranomaisen uusien ohjeiden vaikutus

Euroopan arvopaperimarkkinaviranomaisen (European Securities and Markets Authority, ESMA) uudet ohjeet vaihtoehtoisista tunnusluvuista tulivat voimaan tilikaudella 2016. Rapala-konserni esittää vaihtoehtoisia tunnuslukuja kuvaamaan liiketoimintansa taloudellista kehitystä ja parantaakseen vertailukelpoisuutta eri kausien välillä. Tässä katsauksessa esitettyjä vaihtoehtoisia tunnuslukuja ei tule pitää korvaavina mittareina IFRS-standardeissa määriteltyihin tunnuslukuihin verrattuna eivätkä ne välttämättä ole vertailukelpoisia muiden yhtiöiden käyttämien samankaltaisesti nimettyjen erien kanssa.

Muutos segmenttien tuloksellisuuden arvioinnissa

Konserni on muuttanut segmenttien tuloksellisuuden arvioinnin perusteita oikaisemalla liikevoitosta vertailukelpoisuuteen vaikuttavat erät. Konsernissa segmenttien tuloksellisuuden arviointi perustuu segmenttien liikevaihtoon, vertailukelpoiseen liikevoittoon ja varoihin. Vaihtoehtoisten tunnuslukujen määritelmät ja täsmäytykset on esitetty liitetietojen lopussa. Raportoitavat segmentit vastaavat tilinpäätöksessä 2015 esitettyjä segmenttejä. Lisätietoja on esitetty tilinpäätöksen 2015 liitetiedossa 2 ja ne tullaan päivittämään vuoden 2016 tilinpäätökseen.

Arvioiden käyttö ja lukujen pyöristys

Tilinpäätöksen laatiminen IFRS:n mukaan edellyttää johdon arvioiden ja oletusten käyttämistä. Arviot vaikuttavat taseen varojen ja velkojen määriin, ehdollisten varojen ja velkojen raportointiin sekä tuottojen ja kulujen määriin. Vaikka arviot perustuvat johdon tämänhetkiseen parhaaseen näkemykseen, on mahdollista että toteumat poikkeavat tilinpäätöksessä käytetyistä arvoista.

Kaikki tilinpäätöstaulukoiden luvut on pyöristetty, minkä vuoksi yksittäisten lukujen yhteenlaskettu summa saattaa poiketa esitetystä summaluvusta. Tunnusluvut on laskettu käyttäen tarkkoja lukuja.

Raportointikauden päättymisen jälkeiset olennaiset tapahtumat

Konsernilla ei ole tiedossa sellaisia olennaisia raportointikauden päättymisen jälkeisiä tapahtumia, jotka olisivat vaikuttaneet olennaisesti tilikauden 2016 tilinpäätöksen tietoihin. Merkittävät raportointikauden päättymisen jälkeiset tapahtumat, mikäli niitä on ollut, on käsitelty hallituksen toimintakatsauksessa.

Vaihto-omaisuus

Vaihto-omaisuuden kirjanpitoarvoon sisältyi 31.12.2016 14,2 MEUR:n suuruinen nettorealisointivaraus (5,3 MEUR 31.12.2015). Varauksen kasvu johtuu strategiapäivityksen yhteydessä tehdyistä päätöksistä, joiden mukaisesti konserni on tarkentanut vaihto-omaisuuden arvostusta tukeakseen konsernin pääomatehokkuuden parantamiseksi suunniteltujen uusien strategisten toimenpiteiden (esimerkiksi  tuotevalikoiman uudistaminen ja optimointi, parantunut tuotteiden elinkaaren hallinta ja tehokkaampi varastonhallinta) toteuttamista sekä uusien johtamisprosessien käyttöönottoa.

  H2 H2 FY FY
Tunnusluvut 2016 2015 2016 2015
Tulos ennen poistoja, % liikevaihdosta -2,9 % 5,8 % 5,4 % 10,1 %
Liikevoitto/-tappio, % liikevaihdosta -6,0 % 2,9 % 2,8 % 7,6 %
Sijoitetun pääoman tuotto, % -5,8 % 2,9 % 3,0 % 8,7 %
Sijoitettu pääoma kauden lopussa, MEUR 232,2 248,1 232,2 248,1
Korollinen nettovelka kauden lopussa, MEUR 96,1 108,2 96,1 108,2
Omavaraisuusaste kauden lopussa, % 43,1 % 44,7 % 43,1 % 44,7 %
Velkaantumisaste (netto) kauden lopussa, % 70,6 % 77,3 % 70,6 % 77,3 %
Tulos/osake, EUR (laimennettu = laimentamaton) -0,27  -0,01 -0,08 0,17
Oma pääoma/osake, EUR 3,33 3,43 3,33 3,43
Henkilöstö keskimäärin 2 740 3 206 2 829 3 078
Tunnuslukujen laskentakaavat ovat esitetty katsauksen lopussa.


Puolivuosittaiset tunnusluvut H1 H2 H1 H2 H1 H2
MEUR 2014 2014 2015 2015 2016 2016
Liikevaihto 143,9 129,3 154,0 124,2 143,1 117,5
Voitto ennen poistoja (EBITDA) 19,5 10,5 20,9 7,2 17,6 -3,5
Liikevoitto/-tappio (EBIT) 16,0 6,9 17,4 3,6 14,2 -7,0
Voitto/tappio ennen veroja 12,5 3,2 13,3 0,9 11,4 -9,2
Tilikauden voitto/tappio 8,4 1,8 8,3 -0,2 8,2 -10,2


Vertailukelpoisen liikevoiton siltalaskelma H2 H2 Muutos FY FY Muutos
MEUR 2016 2015 % 2016 2015 %
Liikevoitto/-tappio -7,0 3,6 -294 % 7,2 21,0 -66 %
Vertailukelpoisuuteen vaikuttavat erät            
  Operatiivisten valuuttajohdannaisten markkina-  arvostukset 0,7 0,1 +600 % 1,6 2,1 -24 %
  Muut vertailukelpoisuuteen vaikuttavat erät            
  Uudelleenjärjestelyt            
  Ranskan uudelleenjärjestely 0,5     0,7    
  Kaakkois-Aasian jakeluliiketoiminnan uudelleenjärjestely       0,2    
  Kiinan-uistintuotantoyksikön sulkeminen   0,5     1,7  
  Norjan varaston sulkeminen   0,5     0,5  
  Muut uudelleenjärjestelykustannukset 0,2     0,2    
  Arvonalentumiset   0,1     0,1  
  Vakuutuskorvaukset -0,6     -0,6    
  Vaihto-omaisuuden arvostukseen liittyvän
  varauksen tarkennus
9,2     9,2    
  Muut erät 0,3     0,3    
Vertailukelpoinen liikevoitto 3,2 4,8 -33 % 18,8 25,3 -26 %


Segmentti-informaatio*        
MEUR H2 H2 FY FY
Liikevaihto toimintasegmenteittäin 2016 2015 2016 2015
Konsernin tuotteet 77,1 81,2 172,1 184,7
Kolmansien osapuolien tuotteet 40,3 43,1 88,5 93,5
Sisäiset erät   0,0   0,0
Yhteensä 117,5 124,2 260,6 278,2
         
Liikevoitto/-tappio toimintasegmenteittäin
Konsernin tuotteet 5,4 5,2 17,4 22,2
Kolmansien osapuolien tuotteet -2,2 -0,5 1,4 3,2
Vertailukelpoinen liikevoitto 3,2 4,8 18,8 25,3
Vertailukelpoisuuteen vaikuttavat erät -10,2 -1,2 -11,6 -4,3
Liikevoitto/-tappio -7,0 3,6 7,2 21,0
* Konserni on muuttanut segmenttien tuloksellisuuden arvioinnin perusteita oikaisemalla liikevoitosta vertailu-kelpoisuuteen vaikuttavat erät. Konsernissa segmenttien tuloksellisuuden arviointi perustuu segmenttien liike-vaihtoon, vertailukelpoiseen liikevoittoon ja varoihin. Raportoitavat segmentit vastaavat tilinpäätöksessä 2015 esitettyjä segmenttejä. Lisätietoja on esitetty tilinpäätöksen 2015 liitetiedossa 2 ja ne tullaan päivittämään vuoden 2016 tilinpäätökseen.


Segmenttikohtainen vertailukelpoinen liikevoitto 2014-2015              
  H1 H2 FY H1 H2 FY
MEUR 2014 2014 2014  2015  2015  2015
Konsernin tuotteet 10,0 4,4 14,4 16,9 5,2 22,2
Kolmansien osapuolien tuotteet 6,3 0,2 6,5 3,7 -0,5 3,2
Vertailukelpoinen liikevoitto 16,3 4,5 20,9 20,6 4,8 25,3
Vertailukelpoisuuteen vaikuttavat erät -0,3 2,4 2,0 -3,2 -1,2 -4,3
Liikevoitto/-tappio 16,0 6,9 22,9 17,4 3,6 21,0


Varat toimintasegmenteittäin
MEUR  31.12.2016  31.12.2015
Konsernin tuotteet 226,3 236,8
Kolmansien osapuolien tuotteet 55,1 61,3
Korottomat varat yhteensä 281,4 298,2
Kohdistamattomat korolliset varat 34,7 15,2
Varat yhteensä 316,1 313,4


Ulkoinen liikevaihto alueittain H2 H2 FY FY
MEUR 2016 2015 2016 2015
Pohjois-Amerikka 44,9 47,6 91,3 99,2
Pohjoismaat 21,9 22,0 55,3 56,2
Muu Eurooppa 33,3 35,5 81,3 86,9
Muut maat 17,4 19,1 32,7 35,9
Yhteensä 117,5 124,2 260,6 278,2


Annetut vakuudet ja vastuusitoumukset    
MEUR  31.12.2016  31.12.2015
Ei-purettavissa olevat vuokravastuut 14,2 14,4


  Myynnit          
Lähipiiritapahtumat ja muut   Maksetut Muut    
MEUR tuotot  Ostot vuokrat kulut  Saamiset  Velat
FY 2016            
Yhteisyritys Shimano Normark UK Ltd* 2,8 - - - - -
Osakkuusyhtiö Lanimo Oü - 0,1 - - 0,0 -
Yhteisö, joka käyttää konsernissa huomattavaa vaikutusvaltaa** - - 0,2 0,1 0,0 -
Johto - - 0,2 0,0 - 0,0
FY 2015            
Yhteisyritys Shimano Normark UK Ltd 3,6 - - 0,0 0,1 -
Osakkuusyhtiö Lanimo Oü 0,0 0,1 - - 0,0 -
Yhteisö, joka käyttää konsernissa huomattavaa vaikutusvaltaa** - - 0,2 0,1 0,0 -
Johto - - 0,2 0,0 - 0,0
* Konsernin osuus yhteisyrityksessä myyty 1.9.2016.
**Ranskan liiketoimintojen keskittämiseen liittyvä kiinteistön vuokrasopimus sekä palvelumaksu.


Avoimet johdannaiset   31.12.2016   31.12.2015
   Nimellis-  Käypä  Nimellis-  Käypä
MEUR  arvo  arvo  arvo  arvo
Rahavirran suojaukseen määritellyt
johdannaissopimukset
       
Koronvaihtosopimukset, alle 12kk 27,5 -0,1 - -
Koronvaihtosopimukset, 1-5 vuotta 16,7 -0,1 58,9 -0,4
Yhteensä 44,1 -0,2 58,9 -0,4
         
Rahavirran ja käyvän arvon suojaukseen
määritellyt johdannaissopimukset
Koron- ja valuutanvaihtosopimukset, alle 12kk 15,0 -0,7 - -
Koron- ja valuutanvaihtosopimukset, 1-5 vuotta - - 15,0 1,3
Yhteensä 15,0 -0,7 15,0 1,3
         
Ilman suojauslaskentaa olevat
johdannaissopimukset
       
Koronvaihtosopimukset, alle 12kk 20,0 -0,2 - -
Koronvaihtosopimukset, 1-5 vuotta 16,0 0,0 20,0 -0,4
Valuuttajohdannaiset, alle 12kk 52,2 0,1 70,9 1,6
Yhteensä 88,2 -0,1 90,9 1,2
         
Suojaamistarkoituksessa tehdyt johdannaiset, joihin ei sovelleta suojauslaskentaa, kohdennetaan tuloslaskelmaan luonteensa mukaisesti: operatiivisia eriä suojaavien johdannaisten käyvän arvon muutokset kirjataan liiketoiminnan muihin kuluihin ja monetaarisia (korollisia) eriä suojaavien johdannaisten käyvän arvon muutokset rahoitustuottoihin ja -kuluihin. Osaan monetaarisia eriä suojaavista johdannaisista sovelletaan suojauslaskentaa. Konsernin rahoitusriskeistä ja suojausperiaatteista on kerrottu tarkemmin vuoden 2015 tilinpäätöksessä ja ne tullaan päivittämään vuoden 2016 tilinpäätökseen.
Tilikaudella 2016 tuloslaskelman rahoitustuottoihin ja -kuluihin on kirjattu tehottomista johdannaissopimuksista 0,0 MEUR (2015: -0,1 MEUR).


Operatiivisia eriä suojaavien valuuttajohdannaisten realisoitumattomat arvonmuutokset
  H2 H2 FY FY
  2016 2015 2016 2015
Liikevoittoon sisältyvät -0,7 -0,1 -1,6 -2,1
         
Raportointipäivän markkinahintaan arvostetut johdannaiset aiheuttavat ajoituseroja konsernin johdannaisten arvonmuutosten ja operatiivisten erien välille. Tulevia operatiivisia rahavirtoja suojaavien johdannaisten, joihin ei sovelleta suojauslaskentaa, käyvän arvon muutokset vaikuttavat kauden liikevoittoon. Realisoitumattomat arvonmuutokset sisältävät sekä tulevaisuudessa toteutuvien johdannaisten arvonmuutoksia että kaudella realisoituneiden johdannaisten aikaisemmin kertyneiden arvostuksien purkautumisia.


Käypään arvoon arvostettavat rahoitusinstrumentit  
           
       31.12.2016    31.12.2015
MEUR Kirjanpitoarvo Käypä arvo Kirjanpitoarvo Käypä arvo  
Varat          
Myytävissä olevat rahoitusvarat (taso 3) 0,3 0,3 0,3 0,3  
Johdannaiset (taso 2) 0,8 0,8 3,7 3,7  
Yhteensä 1,0 1,0 4,0 4,0  
           
Velat          
Pitkäaikaiset korolliset velat (pl. johdannaiset) 41,5 41,5 58,6 58,7  
Johdannaiset (taso 2) 1,7 1,7 1,6 1,6  
Yhteensä 43,2 43,2 60,1 60,3  
Muiden rahoituserien käypä arvo ei poikkea olennaisesti niiden tasearvosta.  

Osakkeet ja osakepääoma

1.4.2016 pidetty varsinainen yhtiökokous päivitti hallituksen valtuutuksen omien osakkeiden hankinnasta. Yhtiökokouksen päätöksistä annettiin erillinen pörssitiedote, ja ajan tasalla olevat tiedot hallituksen valtuutuksista ja yhtiökokouksen päätöksistä ovat saatavilla myös yhtiön nettisivuilla.

Osakekohtaiset tunnusluvut  31.12.2016  31.12.2015
Osakkeiden lukumäärä 39 000 000  39 000 000 
Osakkeiden lukumäärä, keskimäärin 39 000 000  39 000 000 
Omien osakkeiden lukumäärä 677 208  639 671 
Omien osakkeiden osuus, % 1,7 % 1,6 %
Ulkona olevien osakkeiden lukumäärä 38 322 792  38 360 329 
Raportointikaudella vaihdettujen osakkeiden lukumäärä 2 782 154  2 074 690 
Osakkeen hinta kauden lopussa 4,13  4,74 
Ylin hinta raportointikaudella 4,90  5,85 
Alin hinta raportointikaudella 3,90  4,57 
Omien osakkeiden keskihinta 5,08  5,13 
Raportointikauden aikana hankitut osakkeet 37 537  32 864 

Lähiajan riskit ja epävarmuustekijät

Rapala-konsernin riskienhallinnan tavoitteena on tukea konsernin strategian toteuttamista ja liike-toiminnallisten tavoitteiden saavuttamista. Konsernijohto kehittää jatkuvasti riskienhallintakäytäntöjään ja sisäisiä kontrollejaan. Yksityiskohtainen päivitetty kuvaus Rapala-konsernin strategisista, toiminnallisista ja taloudellisista riskeistä sekä riskienhallintaperiaatteista tulee sisältymään vuoden 2016 tilinpäätökseen.

Kalastusvälineiden kysynnän kausiluonteisuudesta sekä konsernin toimintojen maantieteellisestä sijainnista johtuen konsernin toimitukset sekä liikevaihto ja liikevoitto ovat perinteisesti painottuneet vuoden ensimmäiselle puoliskolle. Säät vaikuttavat kuluttajakysyntään, mikä puolestaan voi vaikuttaa konsernin myyntiin sekä nykyisellä että tulevilla kausilla. Konsernin laajennuttua talvikalastusliiketoimintaan on riippuvuus talvisäistä kasvanut, mutta sääriski on hajautunut konsernin maantieteellisen laajuuden johdosta.

Sekä kesä- että talvikauden suurimmat toimitukset ajoittuvat verraten lyhyelle ajanjaksolle, mikä edellyttää konsernilta hyvin toimivaa toimitus- ja logistiikkaketjua. Tulevan kysynnän epävarmuus sekä konsernin logistiikkaketjun pituus lisäävät toimitusketjun hallinnan haasteita. Sisäisten tai ulkopuolisten toimitusten myöhästymiset tai odottamattomat muutokset asiakaskysynnässä voivat johtaa tavarapulaan ja menetettyyn myyntiin tai liiallisiin varastotasoihin, ja sitä kautta alempikatteiseen varaston tyhjennysmyyntiin.

Konsernin rahoitussopimuksissa on kannattavuuteen, nettovelkaan ja omaan pääomaan liittyviä taloudellisia kovenantteja, joita seurataan aktiivisesti. Kasvaneen korollisen nettovelan ja käyttökatteen suhteen seurauksena konserni on sopinut pankkiensa kanssa tähän liittyen korkeamman kovenanttitason vuoden 2016 viimeiselle vuosineljännekselle. Konserni uskoo täyttävänsä lainoittajiensa vaatimukset ensimmäisen vuosineljänneksen päättyessä. Konsernin jälleenrahoitus- ja likviditeettiriskit ovat hyvin hallinnassa, mutta korkeampi velkaantuneisuus saattaa aiheuttaa kasvupainetta konsernin rahoituskustannuksissa.

Vaikka yleisessä taloudellisessa ilmapiirissä lisääntyneet epävarmuudet ja laskusuhdanteet eivät ole perinteisesti vaikuttaneet merkittävästi kalastustarvikeliiketoimintaan, näillä saattaa kuitenkin olla ainakin väliaikaisia vaikutuksia kalastustarvikkeiden myyntiin, kun jälleenmyyjät pienentävät varastojaan ja kohtaavat taloudellisia haasteita. Lisäksi elinkustannusten nopea ja voimakas nousu, äkilliset valuuttakurssimuutokset sekä valtioiden talouden vakauttamisohjelmat saattavat vaikuttaa tilapäisesti myös kalastusvälineiden kysyntään. Historiallisesti kalastusvälineiden kuluttajakysyntä on kuitenkin osoittautunut melko tasaiseksi. Poliittiset konfliktit, kuten Venäjän ja Ukrainan kriisi, voivat vaikuttaa konsernin liiketoimintaan negatiivisesti.  Konserni seuraa geopoliittisen tilanteen kehitystä tarkasti.

Konsernin myynnin ja toimintojen jakautuminen aidosti ympäri maailmaa hajauttaa konsernin markkinariskiä liittyen tämänhetkiseen maailmantalouden epävarmuuteen. Konserni seuraa tarkasti sekä makrotalouden kehitystä että lukuisia paikallisia markkinoita, joissa konserni toimii.

Myös saamisten keräämisen ja luottoriskin hallinnan tärkeys on korostunut, ja tämä voi vaikuttaa myyntiin tietyille asiakkaille. Konserni tarkkailee aktiivisesti saamisiaan ja tekee tarvittaessa alaskirjauksia.

Konsernin liikevaihtoon ja kannattavuuteen vaikuttavat muutokset valuuttakursseissa, ja näitä riskejä seurataan aktiivisesti. Konserni on solminut useita valuuttajohdannaissopimuksia lukitakseen osan tulevien valuuttamääräisten myyntien ja ostojen sekä rahoitusvarojen ja -velkojen valuuttakursseista konsernin hallituksen asettaman valuuttariskienhallintapolitiikan mukaisesti. Koska konserni ei sovella IAS 39:n mukaista suojauslaskentaa, operatiivisia eriä suojaavien realisoitumattomien valuuttajohdannaissopimusten markkina-arvojen muutokset vaikuttavat konsernin raportoituun liikevoittoon. Joitain konsernin valuuttapositioista ei ole mahdollista tai mielekästä suojata, ja näillä voi olla vaikutusta konsernin nettotulokseen. Konserni tarkkailee tiiviisti markkinakehitystä ja kustannusrakennetta sekä pohtii hinnankorotusten ja suojaustoimenpiteiden mahdollisuutta sekä kustannussopeutustoimenpiteitä.

Konsernin strategisissa riskeissä ja liiketoimintaympäristössä ei ole havaittavissa merkittäviä muutoksia.

Tunnuslukujen laskentakaavat

Liikevoitto ennen poistoja ja arvonalentumisia (EBITDA) Liikevoitto + poistot ja arvonalentumiset
   
Vertailukelpoisuuteen vaikuttavat erät Realisoitumattomien operatiivisia eriä suojaavien valuuttajohdannaisten markkina-arvostukset +/- muut vertailukelpoisuuteen vaikuttavat erät
   
Muut vertailukelpoisuuteen vaikuttavat erät Uudelleenjärjestelykustannukset + arvonalentumiset +/- liiketoimintahankinnoista ja -luovutuksista syntyvät tuotot ja kulut - vakuutuskorvaukset +/- muut ei-operatiiviset erät
   
Vertailukelpoinen liikevoitto Liikevoitto +/- realisoitumattomien operatiivisia eriä suojaavien valuuttajohdannaisten markkina-arvostukset +/- muut vertailukelpoisuuteen vaikuttavat erät
   
Korollinen nettovelka Korolliset velat - korolliset saamiset - rahavarat
   
Sijoitettu pääoma (keskimäärin kauden aikana) Oma pääoma yhteensä (keskimäärin kauden aikana) + korollinen nettovelka (keskimäärin kauden aikana)
   
Käyttöpääoma Vaihto-omaisuus + korottomat saamiset - korottomat velat
   
Korottomat saamiset Varat yhteensä - korolliset saamiset - aineettomat ja aineelliset hyödykkeet - myytävänä olevat omaisuuserät
   
Korottomat velat Velat yhteensä - korolliset velat
   
Sijoitetun pääoman tuotto (ROCE), % Liikevoitto (koko vuodelle oikaistuna) x 100
  Sijoitettu pääoma (keskimäärin vuoden aikana)
   
Velkaantumisaste (netto), % Korollinen nettovelka x 100
  Oma pääoma yhteensä
   
Omavaraisuusaste, % Oma pääoma yhteensä x 100
  Oma pääoma ja velat yhteensä - saadut ennakot
   
Osakekohtainen tulos, EUR Emoyhtiön omistajille kuuluva tilikauden voitto
  Osakkeiden painotettu keskimääräinen oikaistu lukumäärä
   
Oma pääoma/osake, EUR Emoyhtiön omistajille kuuluva oma pääoma
  Osakkeiden oikaistu lukumäärä kauden lopussa
   
Henkilöstön lukumäärä keskimäärin Keskiarvo laskettu kuukausien loppujen keskiarvona


Tunnuslukujen täsmäytys IFRS-tilinpäätöslukuihin        
    H2 H2 FY FY
    2016 2015 2016 2015
Vertailukelpoisuuteen vaikuttavat erät        
  Realisoitumattomien operatiivisia eriä suojaavien valuuttajohdannaisten markkina-arvostukset 0,7 0,1 1,6 2,1
  Muut vertailukelpoisuuteen vaikuttavat erät 9,5 1,1 10,0 2,3
Vertailukelpoisuuteen vaikuttavat erät 10,2 1,2 11,6 4,3
           
Muut vertailukelpoisuuteen vaikuttavat erät        
  Uudelleenjärjestelykustannukset 0,7 0,9 1,1 2,1
  Arvonalentumiset 0,0 0,1 0,0 0,1
  Vakuutuskorvaukset -0,6   -0,6  
  Vaihto-omaisuuden markkina-arvovarauksen uudelleenmäärittely 9,2   9,2  
  Muut ei-operatiiviset erät 0,3   0,3  
Muut vertailukelpoisuuteen vaikuttavat erät 9,5 1,1 10,0 2,3
           
Sijoitettu pääoma (keskimäärin kauden aikana)        
  Oma pääoma yhteensä (keskimäärin kauden aikana) 137,9 141,6 138,0 138,2
  Korollinen nettovelka (keskimäärin kauden aikana) 105,2 108,5 102,1 104,0
Sijoitettu pääoma (keskimäärin kauden aikana) 243,1 250,1 240,2 242,3
           
Sijoitetun pääoman tuotto (ROCE), %        
  Liikevoitto (koko vuodelle oikaistuna) -14,0 7,2 7,2 21,0
  Sijoitettu pääoma (keskimäärin kauden aikana) 243,1 250,1 240,2 242,3
Sijoitetun pääoman tuotto (ROCE), % -5,8 % 2,9 % 3,0 % 8,7 %
           
Omavaraisuusaste, %        
  Oma pääoma yhteensä 136,1 140,0 136,1 140,0
  Oma pääoma ja velat yhteensä 316,1 313,4 316,1 313,4
  Saadut ennakot 0,6 0,5 0,6 0,5
Omavaraisuusaste, % 43,1 % 44,7 % 43,1 % 44,7 %
           
Osakekohtainen tulos, EUR        
  Emoyhtiön omistajille kuuluva tilikauden voitto -10,4 -0,5 -3,0 6,7
  Osakkeiden painotettu keskimääräinen oikaistu lukumäärä 38 322 792 38 360 329 38 329 216 38 366 251
Osakekohtainen tulos, EUR -0,27 -0,01 -0,08 0,17
           
Oma pääoma/osake, EUR        
  Emoyhtiön omistajille kuuluva oma pääoma 127,5 131,5 127,5 131,5
  Osakkeiden oikaistu lukumäärä kauden lopussa 38 322 792 38 360 329 38 322 792 38 360 329
Oma pääoma/osake, EUR 3,33 3,43 3,33 3,43
Attachments:

http://www.globenewswire.com/NewsRoom/AttachmentNg/515d94db-2a16-427a-ba63-4bc762abefb2


Attachments

Rapala VMC Oyj Tilinpäätöstiedote 2016.pdf