Glastonin osavuosikatsaus 1.1.-31.3.2017: Odotetusti hidas neljännes, näkymät ennallaan


Helsinki, Suomi, 2017-04-26 12:00 CEST (GLOBE NEWSWIRE) --  

GLASTON OYJ ABP                               OSAVUOSIKATSAUS     26.4.2017 klo 13.00

Glastonin osavuosikatsaus 1.1.-31.3.2017: Odotetusti hidas neljännes,
näkymät ennallaan

Tämä tiedote on tiivistelmä Glastonin tammi-maaliskuun 2017 osavuosikatsauksesta. Osavuosikatsaus kokonaisuudessaan on tämän tiedotteen liitteenä pdf-tiedostona. Tiedote on myös saatavilla Glastonin verkkosivuilla osoitteessa www.glaston.net.


TAMMI-MAALISKUU 2017

  • Saadut tilaukset olivat 21,6 (25,0) miljoonaa euroa.
  • Maaliskuun lopun tilauskanta kasvoi 31 %:ia 45,1 (34,5) miljoonaan euroon.
  • Liikevaihto laski 22,8 (29,4) miljoonaan euroon.
  • Vertailukelpoinen käyttökate oli 0,8 (1,4) miljoonaa euroa eli 3,5 (4,7) % liikevaihdosta.
  • Vertailukelpoinen liiketulos oli 0,0 (0,7) miljoonaa euroa eli 0,1 (2,4) % liikevaihdosta.
  • Sijoitetun pääoman tuotto ROCE oli 0,5 (6,0) %.
  • Osakekohtainen tulos oli -0,00 (0,00) euroa.
  • Korolliset nettovelat olivat 3,0 (10,9) miljoonaa euroa.


GLASTONIN NÄKYMÄT ENNALLAAN
Glastonin näkymät säilyvät muuttumattomina. Arvioimme koko vuoden vertailukelpoisen liiketuloksen paranevan vuodesta 2016. (Koko vuoden 2016 vertailukelpoinen liiketulos oli 2,8 miljoonaa euroa.)

TOIMITUSJOHTAJA ARTO METSÄNEN:

”Vuoden ensimmäisellä neljänneksellä lasinjalostusmarkkinat olivat hiljaiset ja uusien tilausten määrä jäi suhteellisen alhaiseksi. Edellisvuoden viimeisen neljänneksen suuri tilausmäärä vaikutti osaltaan myös alkuvuoden tilauskertymään. Lisäksi asiakkaiden päätöksentekoaikojen pidentyessä muutama huolto- ja konekauppa siirtyi ensimmäiseltä vuosineljännekseltä kuluvalle neljännekselle.

Pienen toimitusmäärän johdosta tammi
maaliskuun liikevaihto jäi alhaiseksi ja oli 22,8 miljoonaa euroa. Vertailukelpoinen liiketulos oli 0,0 (0,7) miljoonaa euroa. Tilauskanta oli hyvällä tasolla, 45,1 miljoonaa euroa, jossa on kasvua 31 % edellisen vuoden vastaavaan jaksoon verrattuna. Tämä luo hyvän pohjan loppuvuodelle.

Odotetusti hiljainen ensimmäinen neljännes ei muuta arviotamme koko vuoden kehityksestä. Edellytykset toiminnan kehittämiselle ja kannattavalle kasvulle ovat hyvät. Lyhyen aikavälin fokuksemme on uusissa tilauksissa ja ensiluokkaisen asiakaskokemuksen varmistamisessa.

Alamme edelläkävijänä haluamme olla mukana kehittämässä tulevaisuuden lasiteknologioita. Kehittyvistä lasiteknologioista haemme aktiivisesti uusia liiketoimintamahdollisuuksia sillä tämän markkinan odotetaan lähtevän voimakkaaseen kasvuun lähivuosina. Tukeaksemme kasvutavoitettamme perustimme tammikuussa Emerging Technologies -yksikön. Se tuo selkeyttä toimintamalliimme sekä erottaa meidät selkeästi kilpailijoistamme. Investointimme kalifornialaiseen nanoteknologiayritykseen on osa Emerging Technologies -yksikön toimintaa. Nanoteknologiahankkeessa pilottilinjan kehitystyö eteni suunnitellusti. Tämän hankkeen
lisäksi käymme aktiivisesti keskusteluja usean yrityksen kanssa uusien lasiteknologioiden kehittämisestä ja soveltamisesta käytäntöön.”
 

AVAINLUVUT

 

  31.3.2017 31.3.2016 31.12.2016
       
Tilauskanta, milj. euroa                 45,1              34,5                 45,6  
Saadut tilaukset, milj. euroa                 21,6               25,0                   33,6  
Liikevaihto, milj. euroa                 22,8             29,4                 107,1  
Käyttökate (EBITDA), vertailukelpoinen, milj. euroa                   0,8        1,4                   5,4  
Käyttökate (EBITDA), vertailukelpoinen, % liikevaihdosta                   3,5       4,7                   5,1  
Liiketulos (EBIT), vertailukelpoinen, milj. euroa                   0,0             0,7                  2,8  
Liiketulos (EBIT), vertailukelpoinen, % liikevaihdosta                   0,1            2,4                 2,6  
Kauden voitto/tappio, milj. euroa -0,4            0,2                 1,0  
Osakekohtainen tulos, EUR -0,00         0,00              0,01  
Liiketoiminnan rahavirta, milj. euroa -3,8   -1,8               13,4  
Sijoitetun pääoman tuotto, %, suhteutettuna koko vuoden tulokseksi                   0,5              6,0             4,6  
Bruttoinvestoinnit, milj. euroa                   0,4             1,5                3,9  
Omavaraisuusaste, %                 44,6          45,3               43,2  
Velkaantumisaste, %                 40,8            38,7                 46,7   

 

TOIMINTAYMPÄRISTÖ
Lasinjalostusmarkkinat olivat vuoden ensimmäisellä neljänneksellä odotetusti rauhalliset. Hyvästä markkina-aktiviteetista huolimatta EMEA-alueella asiakkaiden ostopäätösten teko viivästyi. Kiinassa markkinat olivat edelleen laskussa, mutta muutamassa muussa Aasian maassa oli havaittavissa myönteistä markkinakehitystä. Pohjois-Amerikan markkinat olivat suhteellisen aktiiviset. Etelä-Amerikassa markkinat olivat edelleen hiljaiset.

MACHINES
Ensimmäisellä vuosineljänneksellä EMEA-alue oli Glastonin koneliiketoiminnan vahvin alue. Lähi-idän markkinoilla kysyntä piristyi hiljaisemman kauden jälkeen. Erityisesti Glastonin FC™ -tuoteperhe kiinnosti alueen lasinjalostajia. Rahoituspäätösten hidastuminen ja Europan yleinen poliittinen tilanne vaikuttivat Itä-Euroopan ja tiettyjen Keski- ja Etelä-Euroopan maiden asiakkaiden päätöksentekoon.
 
Pohjois-Amerikan markkina oli edelleen aktiivinen ja koneiden kysyntä oli suhteellisen hyvällä tasolla.
FC™-tuoteperheen lisäksi asiakkaita kiinnostivat laminointilinjat, joissa Glastonilla on uusi, erittäin kilpailukykyinen tuoteperhe. Etenkin laminoidun lasin markkinan odotetaan kasvavan Pohjois-Amerikassa. Kilpailutilanne markkinoilla kiristyi entisestään, mikä johtui kiinalaisten kilpailijoiden aktiivisuudesta markkinoilla sekä asiakkaiden pidentyneistä päätöksentekoajoista. Etelä-Amerikan markkinat olivat kokonaisuutena hiljaiset.

Kiinassa rakentamisen laskusuhdanne jatkui, ja lasinjalostuskoneiden kysyntä jäi heikoksi. Australiassa ja Uudessa-Seelannissa markkinaympäristö jatkui hyvänä. Filippiineillä, Indonesiassa ja Thaimaassa markkinat kehittyivät myönteisesti. Erityisesti matalaemissiivisen (Low-E) lasin kysyntä kääntyi kasvuun.

SERVICES
Vahvan neljännen vuosineljänneksen jälkeen huoltoliiketoiminnan markkinat tasoittuvat tammi
maaliskuussa. EMEA-alueella aktiviteetti jatkui tyydyttävällä tasolla. Pohjois-Amerikan markkinat olivat edelleen haastavat. Loppuvuodesta nähty Etelä-Amerikan markkinoiden piristyminen jatkui vuoden ensimmäisellä neljänneksellä. Aasian huoltomarkkinat jäivät hiljaisiksi.

Modernisointituotteiden markkina säilyi vakaana. Erityisesti laminointiprosessin tuotteille, kuten ProL- zonelle, oli kysyntää. Katsauskaudella Glaston sopi muun muassa modernisointikaupoista Yhdysvaltoihin, Baltiaan ja Etelä-Amerikkaan. Työkalujen myynti oli hyvällä tasolla.


NÄKYMÄT ENNALLAAN
Vuoden 2017 ensimmäisellä neljänneksellä lasinjalostusmarkkinat olivat perinteiseen tapaan rauhalliset. Maailmantalouden pitkään jatkunut epävakaus ja poliittisten jännitteiden lisääntyminen tietyillä alueilla vaikuttavat asiakkaiden investointihalukkuuteen, ja päätöksentekoajat ovat pidentyneet. Merkkejä markkinoiden pysyvästä muutoksesta ei ole kuitenkaan havaittavissa. Arvioimme myönteisen markkinakehityksen edelleen jatkuvan.

Edellisvuotta korkeampi tilauskanta, myönteinen markkinakehitys ja tehdyt säästötoimenpiteet luovat hyvät edellytykset toiminnan kehittämiselle vuonna 2017. Arvioimme koko vuoden vertailukelpoisen liiketuloksen paranevan vuodesta 2016. (Koko vuoden 2016 vertailukelpoinen liiketulos oli 2,8 miljoonaa euroa.)

TIEDOTUSTILAISUUS
Tiedotustilaisuus analyytikoille ja toimittajille järjestetään 26.4.2017 klo 14.00 yhtiön tiloissa osoitteessa Lönnrotinkatu 11, Helsinki.

Lisätietodot:  
toimitusjohtaja Arto Metsänen, puh. 010 500 500
talousjohtaja Päivi Lindqvist, puh. 010 500 500



GLASTON OYJ ABP
Agneta Selroos
Viestintäjohtaja


Glaston Oyj Abp
Glaston on johtava lasinjalostuksen teknologiayhtiö. Tarjoamme lasin jalostukseen laadukkaita lämpökäsittelylaitteita ja palveluja rakennus-, aurinkoenergialasi-, ajoneuvo- sekä kaluste- ja laiteteollisuudelle. Sitoudumme tukemaan asiakkaidemme menestymistä koko tuote- ja palveluvalikoimamme elinkaaren ajan. Luomme ja kehitämme jatkuvasti uusia, innovatiivisia menetelmiä entistä laadukkaampien ja turvallisempien lasituotteiden valmistukseen. Glastonin osake (GLA1V) noteerataan NASDAQ Helsinki Oy:ssä. Lisätietoja osoitteessa
www.glaston.net




Jakelu: NASDAQ Helsinki Oy, keskeiset tiedotusvälineet, www.glaston.net

 

 


Attachments

Glaston Q1 2017.pdf