ATP leverer et afkast på 4,1 mia. kroner i første halvår


Pressemeddelelse

29. august 2018


ATP leverer et afkast på 4,1 mia. kroner i første halvår

ATP har i første halvår opnået et afkast før skat og omkostninger fra investeringsporteføljen på 4,1 mia. kr., svarende til et afkast i forhold til ATP’s bonuspotentiale - ATP’s reserver - på 3,4 pct. Afkastet var navnlig drevet af positive afkast fra investeringer i unoterede aktier, infrastruktur og fast ejendom, mens især investeringer i børsnoterede udenlandske aktier bidrog negativt til afkastet.


“Vores balancerede investeringsportefølje har vist sig robust i et vanskeligt halvår. Vi har taget mere risiko inden for de rammer, vi har fået udstukket af bestyrelsen. Det gør vi via en meget disciplineret tilgang til porteføljekonstruktion og risikostyring, så vi på den lange bane kan skabe tilfredsstillende resultater på trods af det lave og usikre afkastmiljø”, siger Christian Hyldahl, direktør i ATP.


Pænt investeringsafkast i et vanskeligt marked

Investeringsporteføljen gav i første halvår et afkast før skat og omkostninger på 4,1 mia. kr., svarende til et afkast på 3,4 pct. 2. kvartal bidrog positivt med over 5 mia. kr. Efter skat og omkostninger var investeringsresultatet 3,2 mia. kr.


Afdækning beskytter pensionsgarantierne

Afdækningen af pensionsgarantierne skal sikre, at medlemmerne får de lovede pensioner, uanset om renten stiger eller falder. Primært på grund af rentefald i Europa steg værdien af de garanterede pensioner med 16,0 mia. kr. i årets første halvår. ATP's afdækning fulgte værdien af de garanterede ydelser og gav et afkast efter skat på 15,7 mia. kr. Samlet set gav afdækningen et negativt resultat på 1,8 mia. kr. ud af en værdi af pensionsgarantierne på 684 mia. kr. Afdækningen virkede således efter hensigten.


Overførsel til fremtidige pensioner

En grundig gennemgang af levetidsmodellen har givet anledning til at justere langtidsprognosen for levetidsudviklingen, og på basis af dette er der overført yderligere 20,0 mia. kr. til forlænget levetid. Beløbet overføres fra bonuspotentialet til de garanterede pensioner, således at ATP kan sikre medlemmerne deres livslange pension. I dag forventes 65-årige medlemmer i gennemsnit at blive 87 år.


Periodens resultat

Det samlede resultat før opdatering af levetid og bonustilskrivning blev 2,3 mia. kr., og efter justering af levetid på -17,7 mia. kr. Bonuspotentialet var ved udgangen af første halvår 2018 på 100 mia. kr., svarende til en overdækning på 14,6 pct. ATP’s samlede formue udgjorde 784 mia. kr.


For yderligere information kontakt pressechef Stephan Ghisler-Solvang, tlf. +45 6122 9392, stg@atp.dk.




Vedhæftet fil


Attachments

Pressemeddelelse_ATP leverer afkast på 4,1 mia. kroner i første halvår 29.08.18