Biotalys dianugerahkan geran penyelidikan VLAIO bernilai €1.1 juta

Pendanaan bukan cairan untuk menyokong pembangunan biokawalan baharu terhadap bakteria penyakit tumbuhan

Gent, BELGIUM


GHENT, Belgium, Oct. 01, 2020 (GLOBE NEWSWIRE) -- Biotalys NV, syarikat perlindungan makanan dan tanaman transformatif, hari ini mengumumkan bahawa syarikat ini telah dianugerahkan geran penyelidikan bernilai €1.1 juta daripada Flanders Innovation & Entrepreneurship (VLAIO). Geran ini adalah untuk tempoh tiga tahun dan akan menyokong pembangunan biobakterisid berdasarkan protein baharu Syarikat ini untuk pengurusan penyakit tumbuhan bakteria.

Hilde Revets, CSO Biotalys, mengomen, “Kami amat gembira dengan sokongan kewangan dan pengiktirafan daripada VLAIO dan komitmen mereka untuk terus memupuk keusahawanan dan inovasi di Belgium. Kami telah melabur secara ketara dalam pembangunan platform teknologi kami untuk menjana penyelesaian biokawalan berdasarkan protein baharu dan inovatif untuk merawat perosak dan penyakit tumbuhan. Pendanaan akan membolehkan kami mempercepat penyelidikan dan pembangunan aktiviti penyelesaian biokawalan berdasarkan protein kami dengan mekanisme tindakan baharu bagi pengurusan penyakit tumbuhan bakteria, termasuk kanker, tompok lapuk.”

Wim Ottevaere, CFO Biotalys, mengomen, “Geran penyelidikan merupakan sumber menarik pendanaan bukan cairan untuk syarikat kami dan ini merupakan geran VLAIO kedua yang kami terima tahun ini, yang jelas menunjukkan potensi inovatif platform kami. Penyakit bakteria menyebabkan kerosakan besar kepada makanan dan tanaman di seluruh dunia dan terdapat keperluan penting untuk penyelesaian baharu dan selamat dengan keberkesanan tinggi yang konsisten untuk melindungi tanaman dan mengurangkan sisa makanan. Kami yakin bahawa program biobakterisid kami mempunyai potensi untuk menangani keperluan ini dan kami tidak sabar untuk memajukan biokawalan inovatif ini dengan lebih lanjut dalam pembangunan.”

Perihal Biotalys

Biotalys merupakan syarikat perlindungan makanan dan tanaman berkembang pesat dan transformatif yang membangunkan penyelesaian biokawalan berdasarkan protein generasi baharu, membentuk masa hadapan bekalan makanan yang mampan dan selamat. Berdasarkan platform teknologi perintisnya, Biotalys berkenaan telah membangunkan rangkaian luas bagi produk yang berkesan dan selamat yang menangani perosak tanaman dan penyakit utama merentasi keseluruhan rantaian nilai, daripada tanah sehinggalah dihidangkan. Menggabungkan ciri-ciri berprestasi tinggi dan kekonsistenan bahan kimia dengan profil keselamatan bersih bahan biologi, Biotalys menyediakan agen perlindungan tanaman ideal untuk penggunaan sebelum dan selepas penuaian. Biofungisid utama Biotalys, BioFun-1, telah mempamerkan keberkesanan yang konsisten dan tinggi terhadap perosak utama, seperti Botrytis cinerea dan rabuk berserbuk, dalam percubaan lapangan buah dan sayuran global. Syarikat sedang berada pada landasan untuk menyerahkan dosier pendaftaran lewat tahun 2020 dan dijangka akan melancarkan BioFun-1 di A.S. pada tahun 2022, diikuti dengan pengenalan pasaran global. Biotalys ditubuhkan pada tahun 2013, sebagai sampingan daripada VIB (Institut Flanders untuk Bioteknologi) dan telah mengumpul €61 juta ($66m USD) setakat ini daripada pelabur antarabangsa pakar. Syarikat berpangkalan di kelompok bioteknologi di Ghent, Belgium. Maklumat lanjut boleh ditemui pada www.biotalys.com.

 

Contact Data