DFDS: Partnerskab sigter på udvikling af brintfærge


Investor news nr. 27/2020
 


DFDS har sammen med sine partnere ansøgt om EU-støtte til udvikling af en færge, der drives af elektricitet fra et brintbrændselscellesystem, der kun udleder vand. Grøn brint skal produceres af et projekteret offshore vindenergidrevet elektrolyseanlæg i Storkøbenhavn.

En gruppe virksomheder har indgået et samarbejde om at udvikle en 100% brintdrevet færge, som udgangspunkt til DFDS’ rute Oslo-Frederikshavn-København.

Færgen drives af elektricitet fra et brintbrændselscellesystem, der kun udleder vand og kan producere op til 23 MW for at drive færgen.

”De største brændselscellesystemer i dag producerer kun 1-5 MW, og udviklingen af ​​sådanne store brændselscelleinstallationer til en elektrisk færge er en monumental opgave. Vi kan kun lykkes i partnerskab med virksomheder, der tilsammen råder over noget af verdens fineste ekspertise inden for design, godkendelse, bygning, finansiering og drift af innovative skibe, ”siger Torben Carlsen, administrerende direktør for DFDS.

Partnerskabet, der står bag opgaven, omfatter DFDS, ABB, Ballard Power Systems Europe, Hexagon Purus, Lloyd's Register, KNUD E. HANSEN, Ørsted og Dansk Skibs Kredit.

”Sammen forventer vi at blive i stand til at gøre disse brændstoftyper og teknologier kommercielt bæredygtige, hvilket er nøglen til industriens transformation til klimaneutralitet. Det er også det ultimative mål for DFDS’ klimahandlingsplan,” siger Torben Carlsen.

Partnerskabet har ansøgt om støtte fra EU's Innovationsfond for at fremskynde processen og i lyset af den offentlige interesse i at udvikle sådan teknologi. Da der ikke findes nogen færger af denne art i verden i dag, og der derfor er betydelig usikkerhed forbundet med det, vil udviklingen af ​​færgen kræve offentlig involvering. Men hvis projektet udvikler sig som forventet, kunne færgen være i fuld drift på ruten eller andetsteds allerede i 2027.

Brintet produceres lokalt i Storkøbenhavn på basis af havvind, og projektet vil undersøge, hvordan man optimalt kan integrere det med det lokale energisystem.

Færgen, der har arbejdsnavnet Europa Seaways, er designet til 1.800 passagerer og har kapacitet til 120 lastvogne eller 380 biler.

Færge- og ruteoversigt
Strømproduktion ombordPEM brændselsceller
Motorkraft23MW
BrændstofKomprimeret brint
Brændstofskapacitet44T
Passagerkapacitet1.800
Trailer- og bilkapacitet2.300 lanemeter
Rute            København - Frederikshavn - Oslo
Rundtur-varighed48 times
Bunkerinterval48 timer
CO2e/årlig emissionsreduktion64.000 tons


Kontakt
Torben Carlsen, CEO
+45 33 42 32 01

Karina Deacon, CFO
+45 33 42 33 42

Søren Brøndholt Nielsen, IR
+45 33 42 33 59

Gert Jakobsen, Communications
+45 33 42 32 97

Vedhæftet fil



Attachments

DK_OMX_NO_27_26_11_2020