Biotalys Menyerahkan Pakej Pendaftaran Biokawalan Berdasarkan Protein yang Pertama kepada EPA

Gent, BELGIUM


GHENT, Belgium dan RESEARCH TRIANGLE PARK, N.C., Jan. 22, 2021 (GLOBE NEWSWIRE) -- Hari ini, Biotalys NV, syarikat perlindungan makanan dan tanaman transformatif, mengumumkan bahawa mereka telah menyerahkan biokawalan berdasarkan protein pertamanya, Evoca™ kepada Agensi Perlindungan Alam Sekitar (EPA) di Amerika Syarikat untuk diluluskan. Pendaftaran EPA menunggu, biokawalan ini akan menawarkan penanam buah-buahan dan sayur-sayuran di A.S. cara baharu untuk menentang penyakit utama bagi memaksimumkan hasil tanaman dan melanjutkan hayat simpanan selepas penuaian tanaman dengan sisa yang lebih rendah secara ketara.

“Biotalys teruja untuk memulakan proses pendaftaran EPA untuk produk pertamanya. Walaupun Evoca menyasarkan penyakit seperti Botrytis cinerea dan rabuk berserbuk, kami memanfaatkan fleksibiliti platform teknologi kami untuk memajukan rangkaian produk yang luas dengan mod tindakan baharu yang akan menangani perosak dan penyakit utama merentasi rantai nilai makanan dengan selamat dan boleh diharap,” komen Luc Maertens, COO Biotalys.

Evoca akan membantu penanam mengawal patogen utama dengan berkesan di ladang, serta pada rantaian nilai makanan untuk melindungi buah-buahan dan sayur-sayuran selepas penuaian, melanjutkan hayat simpanan dan mengurangkan pereputan dan kehilangan makanan. Dengan mod tindakan baharu dan profil keselamatan yang baik, Evoca menyediakan pilihan giliran tambahan kepada penanam untuk mengurus rintangan dengan cara yang lebih mampan.

Penyerahan berikutan kejayaan Biotalys melengkapkan program pembangunan produk ladang yang meluas dan kajian kawal selia pada Evoca. Lebih daripada 200 percubaan ladang dan rumah hijau secara global menunjukkan kekonsistenan tinggi terhadap kawalan patogen utama dalam tanaman buah-buahan dan sayur-sayuran. Dengan penyerahan ini dan kelulusan kawal selia yang sedang menunggu, Biotalys berada pada landasan untuk memperkenalkan Evoca kepada pasaran U.S. terpilih pada lewat tahun 2022.

Biotalys akan meneruskan dengan pendaftaran antarabangsa secara kendiri, mengekalkan pemilikan penuh terhadap semua hak. Sejajar dengan strategi pasaran go-to untuk Evoca, penyerahan di Amerika Syarikat akan diikuti dengan penyerahan di Kesatuan Eropah. Pasaran pertanian utama di Amerika Latin dan Asia adalah dalam skop untuk pendaftaran akan datang.

Evoca™: Pendaftaran Menunggu. Produk ini tidak didaftarkan untuk jualan atau penggunaan di Amerika Syarikat buat masa ini dan tidak ditawarkan untuk jualan.

Perihal Biotalys

Biotalys merupakan syarikat perlindungan makanan dan tanaman berkembang pesat dan transformatif yang membangunkan penyelesaian biokawalan berdasarkan protein generasi baharu, membentuk masa hadapan bekalan makanan yang mampan dan selamat. Berdasarkan platform teknologi perintisnya, Biotalys telah membangunkan rangkaian luas bagi calon produk berkesan dan selamat yang menyasarkan untuk menangani perosak tanaman dan penyakit utama merentasi keseluruhan rantaian nilai, daripada tanah sehinggalah dihidangkan. Menggabungkan ciri-ciri berprestasi tinggi dan kekonsistenan bahan kimia dengan profil keselamatan bersih bahan biologi, matlamat Biotalys adalah untuk menyediakan agen perlindungan tanaman ideal untuk penggunaan sebelum dan selepas penuaian. Berpangkalan di kluster bioteknologi di Ghent, Belgium, Biotalys ditubuhkan pada tahun 2013, sebagai sampingan daripada VIB (Institut Flanders untuk Bioteknologi) dan telah mengumpul €61 juta ($66m USD) setakat ini daripada pelabur antarabangsa pakar. Maklumat lanjut boleh ditemui pada www.biotalys.com.

 

Contact Data