Yara leverer økt avkastning og fortsatt vekst i premiumprodukter


Oslo, 23. april 2021: Yara rapporterer økte resultater i første kvartal, ettersom økte priser mer enn utlignet høyere energikostnader. Nettoresultatet for første kvartal var på USD 14 millioner (USD 0,05 per aksje) sammenlignet med USD -119 millioner (USD -0,43 per aksje) ett år tidligere.

Hovedelementene i resultatet for første kvartal er:

  • EBITDA eksklusive spesielle poster1 var USD 585 millioner, opp fra USD 504 millioner ett år tidligere, ettersom økte priser mer enn utlignet høyere energikostnader
  • Fortsatt vekst i premiumprodukter
  • USD 2,7 milliarder i fri kontantstrøm2 de siste 12 måneder
  • 8,6 % ROIC3, opp fra 6,9% et år tidligere

«Yara leverer sitt ellevte kvartal med økt kapitalavkastning, med EBITDA eksklusive spesielle poster opp 16 %, og fortsatt vekst i leveranser av premiumprodukter. Yaras organisasjon fortsetter å levere i en krevende situasjon», sier Svein Tore Holsether, konsernsjef i Yara.

«Vår kontantstrøm fortsetter å øke, med en fri kontantstrøm på USD 2,7 milliarder for de siste 4 kvartalene. Vi vil vurdere ytterligere kontantutdelinger i de kommende kvartalene, i tråd med Yaras retningslinjer for kapitalallokering», sier Holsether.

Driftsresultatet for første kvartal var USD 322 millioner, sammenlignet med USD 248 millioner ett år tidligere. Nettoresultatet eksklusive valutaeffekter og spesielle poster var USD 0,80 per aksje, sammenlignet med USD 0,39 for første kvartal 2020. EBITDA eksklusive spesielle poster var USD 585 millioner, sammenlignet med USD 504 millioner et år tidligere.

Yaras fundamentale markedsforhold er robuste, ettersom utfordringene knyttet til ressurseffektivitet og miljøavtrykk krever betydelige omstillinger innen landbruk og hydrogenøkonomien. Yaras ledende virksomheter innen matvareløsninger og ammoniakk er godt posisjonert til å både adressere og skape forretningsmuligheter knyttet til disse utfordringene.

Lenke til rapporten, presentasjonen og webcast 23. april kl. 12:00:
https://www.yara.com/investor-relations/latest-quarterly-report/

1) For definisjon og avstemming av EBITDA eksklusive spesielle poster, se APM avsnitt side 27 i kvartalsrapporten
2) Netto kontantstrøm fra operasjonelle aktiviteter minus netto kontantstrøm fra investeringsaktiviteter. Se kontantstrøm på side 14 i kvartalsrapporten
3) For definisjon og avstemming av ROIC, se APM avsnitt side 29 i kvartalsrapporten

Alternative resultatmål: alternative resultatmål er definert, forklart og avstemt mot finansregnskapet i avsnittet for Alternative Resultatmål på side 28-33 i kvartalsrapporten.


Kontakt

Thor Giæver, Investorkontakt
Mobil: 480 75 356
E-post: thor.giaver@yara.com

Josiane Kremer, Mediekontakt
Mobil: 481 80 451
E-post: josiane.kremer@yara.com


Om Yara:

Vår visjon om en verden uten sult ligger bak vår strategi som fremmer bærekraftig verdiskaping gjennom klimavennlig plantenæring og nullutslippsløsninger for energisektoren. Yaras ambisjon er å bidra til en klimapositiv fremtid for verdens matproduksjon. Slik skaper vi verdier for kundene våre, aksjonærene og samfunnet rundt oss.

For å nå dette målet, leder vi an i utviklingen av digitale verktøy for presisjonslandbruk. Vi samarbeider tett med andre aktører i verdikjeden for at verdens matproduksjon skal bli mest mulig effektiv og bærekraftig. Vår satsing på grønn ammoniakk har som ambisjon å muliggjøre hydrogenøkonomien og bidra til et grønt skifte innen shipping, produksjon av plantenæring og andre energiintensive industrier.

Yara ble grunnlagt i 1905 for å møte matmangelen i Europa, og har en unik posisjon som industriens eneste globale plantenæringsselskap. Med vår integrerte forretningsmodell, om lag 17.000 ansatte og drift i over 60 land, har vi vist at vi kan skape avkastning på ansvarlig vis over tid. I 2020 hadde Yara en omsetning på 11,6 milliarder dollar.

www.yara.com

Denne opplysningen er informasjonspliktig etter verdipapirhandelloven §5-12

Vedlegg



Attachments

Yara 1Q 2021 Report Yara 1Q 2021 Presentation