Folkmusik som tar fri form


Uppsala, Nov. 18, 2021 (GLOBE NEWSWIRE) -- Fri Form Folk (Olof Misgeld, Petter Berndalen och Sven Ahlbäck) Konsert på Bror Hjorths Hus Fredag 26 november kl 19

FRI FORM FOLK

Konsert i Bror Hjorths ateljé
Fredag 26 november kl 19.00

Livestreamas även på YouTube och Facebook

Med Jernbergslåtar som språk och gemensam startpunkt ger sig spelmännen i trion Fri Form Folk ut på en musikalisk resa mot ett okänt mål.

Sven Ahlbäck blev en del av Jernbergtradition genom att gå i lära hos Gustafs Jernbergs son Anton och senare har Jernbergslåtarna också blivit en del av Olof Misgelds och Petter Berndalens musikaliska uttryck.

”Vi har spelat de här låtarna så mycket att de har blivit en del av vårt språk, på slagverk såväl som fiol, och här närmar vi oss låtarna genom att prata språket, men formulerar oss på vårt eget sätt, i stunden, i fri form”, förklarar trion.

”De konstfullt sökande inledningarna till låtarna övergår strax i täta, intrikata stämspel som blir ett intensivt och förtätat samspråk mellan fiolerna. Som om fiolerna vill något mer än att spela själva låten – att få järnet att glöda. Krusningar och utsmyckningar fyllda av hängivenhet. […] Med trummorna lägger Petter Berndalen sin egen stämma som i närgånget samspel med fiolerna fångar in melodin. Folkmusiken får nu sin verkligt fria form.” Tidningen Lira – aug 2019

Fri Form Folk är:
Sven Ahlbäck – fiol
Olof Misgeld – fiol
Petter Berndalen – trummor

Biljetter köps via Tickster
Pris: 160 kr.

Konserten arrangeras av Bror Hjorths Hus med stöd från Bror Hjorthföreningen och i samarbetet med Studieförbundet Bilda!

About Press - Bror Hjorts Hus
Bror Hjorths Hus är ett konstnärsmuseum i Uppsala inrymt i Bror Hjorths tidigare bostad och ateljé. Förutom Bror Hjorths konst, visas utställningar med andra konstnärer i en tillbyggd konsthall. Museet har också en museibutik och kafédel. Oavsett om du kommer för att se Bror Hjorths konst, någon av de tillfälliga utställningarna i konsthallen, delta i konstskola eller lyssna på ett föredrag eller konsert hoppas vi att du lämnar huset med en känsla av att du upplevt något utöver det vanliga. Bror Hjorth (1894-1968) räknas som en av de stora modernisterna i svensk konst, lika mycket målare som skulptör och dessutom en skicklig tecknare. Hans konst är en hyllning till kärleken, musiken och livet. Med sina många målningar, skulpturer, reliefer och teckningar ger museet en unik bild av ett spännande och rikt konstnärskap.

Contact
Marknadsförare/Intendent
Mattias Enström

mattias@brorhjorthshus.se
018-567032