FedEx dan FourKites Mengumumkan Perikatan untuk Menjadikan Rantaian Bekalan Berfungsi Lebih Pintar

FedEx membuat pelaburan strategik dalam FourKites yang akan dimanfaatkan oleh FourKites untuk membangunkan FourKites X untuk membantu mengubah rantaian bekalan global dengan jumlah cerapan data daripada rangkaian kedua-dua syarikat

Chicago, Illinois, UNITED STATES


CHICAGO dan MEMPHIS, Tenn., June 22, 2022 (GLOBE NEWSWIRE) -- FedEx Corp. (NYSE: FDX) dan syarikat kebolehlihatan rantaian bekalan FourKites hari ini mengumumkan pakatan strategik yang akan menyediakan perniagaan dengan keupayaan kebolehlihatan masa nyata baharu yang lebih teguh untuk membantu menyelesaikan cabaran rantaian bekalan mereka yang paling meluas, menjadi lebih cekap dan membuka peluang pertumbuhan baharu. Peristiwa seperti pandemik COVID-19, isu geopolitik yang berterusan, kesesakan pelabuhan dan gangguan global yang lain telah mendedahkan kerumitan dalam memastikan rantaian bekalan yang saling berkaitan di seluruh dunia berfungsi dan berjalan dengan baik. FedEx dan FourKites bekerjasama untuk menjadikan rantaian bekalan lebih bijak dengan membawa kebolehlihatan yang komprehensif dan sangat terperinci ke dalam operasi berbilang modal dan berbilang pembawa dengan rangkaian yang mendalam dan cerapan yang kaya untuk rangkaian gabungan mereka.

Platform kebolehlihatan masa nyata FourKites telah menyepadukan risikan pada setiap titik rantaian bekalan. Pada masa ini ia menyokong 2.5 juta penghantaran sehari, menghubungkan 50% rantaian bekalan bagi syarikat Fortune 500. Melalui kerjasama ini, FourKites akan menggunakan pembelajaran mesin dan keupayaan kecerdasan buatannya dengan cerapan data daripada rangkaian FedEx – yang menjangkau lebih 220 negara dan wilayah, menghubungkan lebih 99 peratus daripada KDNK dunia, melalui lebih 16.5 juta penghantaran setiap hari – untuk mencipta platform risikan rantaian bekalan hujung ke hujung baharu yang dipanggil FourKites X. FourKites X akan menyediakan alatan dan cerapan untuk membantu pengirim dan pembekal logistik besar mengurangkan kesan cabaran yang berterusan melalui rangkaian tawaran yang terdiri daripada perancangan dinamik dan pra-penghantaran, kepada kebolehlihatan yang dipertingkatkan dan makluman proaktif, untuk membekalkan cerapan pengoptimuman rantaian.

Untuk menyokong perikatan ini dan pelancaran FourKites X, FedEx telah membuat pelaburan strategik dalam FourKites.

"Ini ialah kerjasama yang menarik antara dua peneraju industri dan inovator yang bersatu untuk membuka peluang baharu untuk pelanggan kami," ujar Sriram Krishnasamy, Ketua Pegawai Eksekutif, FedEx Dataworks. "Jika dua tahun lepas telah mengajar kami apa-apa, syarikat perlu bekerjasama untuk bekerja dengan lebih bijak dan pantas. Kerjasama kami dengan FourKites mewujudkan ekosistem data yang akan memberikan tahap kebolehramalan dan kebolehlihatan baharu untuk membantu perniagaan membina rantaian bekalan yang lebih bijak dalam persekitaran perniagaan yang sukar diramal dan rumit hari ini."

"Kami teruja untuk mengumumkan platform inovatif ini dan kerjasama strategik dengan FedEx," ujar Mathew Elenjickal, Pengasas & Ketua Pegawai Eksekutif FourKites. "Organisasi kami berkongsi komitmen yang tidak berbelah bahagi kepada kejayaan pelanggan melalui inovasi strategik. Bersama, kami sedang berusaha untuk membuka masa depan rantaian bekalan global, dibina berdasarkan asas data dan pembelajaran mesin untuk menyampaikan nilai baharu kepada rantaian bekalan global tersebut."

FourKites X – Gambaran Lengkap Bagi Operasi Rantaian Bekalan Global

FedEx Dataworks, unit perniagaan dalam FedEx yang memfokuskan untuk menjadikan rantaian bekalan lebih pintar melalui pendekatan sains data yang berkuasa dan keupayaan pembelajaran mesin, akan menyokong pembangunan FourKites bagi platform baharu, FourKites X, yang akan membantu memberikan pelanggan cerapan yang boleh diambil tindakan yang lebih mendalam, ETA yang lebih tepat dan rantaian bekalan yang lebih pintar untuk mengurangkan turun naik rantaian bekalan dan meningkatkan pertumbuhan barisan teratas.

Platform ini direka bentuk untuk membantu pengirim besar dan penyedia logistik mengenal pasti bidang peluang, seperti:

  • Cara ketua pegawai rantaian bekalan boleh menambah baik perancangan untuk menangani rak kosong dan kelembapan pembuatan
  • Cara syarikat boleh menggunakan data untuk menukar krisis rantaian bekalan kepada peluang untuk meningkatkan pengalaman pelanggan
  • Cara ketua pegawai kewangan boleh mengoptimumkan rantaian bekalan untuk pertumbuhan dan kecekapan

"Apabila bercakap tentang data rantaian bekalan, lebih banyak adalah lebih baik," kata Steve Banker, Naib Presiden, Perkhidmatan Rantaian Bekalan di ARC Advisory Group. "Kerjasama antara FourKites dan FedEx adalah luar biasa dalam kedua-dua jumlah data yang akan diagregatkan dan dalam tahap yang boleh meningkatkan masa ketibaan yang diramalkan, perancangan dan banyak lagi. FourKites X boleh menjadi langkah besar ke hadapan untuk pasaran ini."

Pelanggan FourKites X akan dapat menyepadukan platform dengan sistem sedia ada, mereka juga akan dapat menerima keupayaan baharu secara modular dengan sokongan daripada jurutera data, saintis data dan pakar pengalaman pengguna. Penyelesaian FourKites X akan merangkumi aplikasi pra-bina dan papan pemuka intuitif yang akan membolehkan pelanggan membuka kunci perkara seperti makluman cuaca pra-penghantaran dan cerapan rantaian bekalan.

Untuk mengetahui lebih lanjut tentang FourKites X, klik di sini.

Perihal FedEx Corp.
FedEx Corp. (NYSE: FDX) menyediakan pelanggan dan perniagaan di seluruh dunia dengan portfolio pengangkutan, e-dagang dan perkhidmatan perniagaan yang luas. Dengan hasil tahunan sebanyak $92 bilion, syarikat itu menawarkan penyelesaian perniagaan bersepadu melalui syarikat operasi yang bersaing secara kolektif, beroperasi secara bekerjasama dan berinovasi secara digital di bawah jenama FedEx yang dihormati. Disenaraikan secara konsisten antara majikan yang paling dikagumi dan dipercayai di dunia, FedEx memberi inspirasi kepada hampir 550,000 pekerjanya untuk kekal fokus pada keselamatan, standard etika dan profesional yang tertinggi, serta keperluan pelanggan dan komuniti mereka. FedEx komited untuk menghubungkan orang dan kemungkinan di seluruh dunia secara bertanggungjawab dan sumber daya, dengan matlamat untuk mencapai operasi neutral karbon menjelang tahun 2040. Untuk mengetahui lebih lanjut, sila lawati fedex.com/about.

Perihal FourKites®
Platform kebolehlihatan rantaian bekalan global yang terkemuka FourKites® melanjutkan kebolehlihatan melangkaui pengangkutan ke halaman, gudang, kedai dan seterusnya. Menjejaki lebih daripada 2.5 juta kiriman setiap hari merentasi jalan raya, rel, lautan, udara, bungkusan dan kurier, dan menjangkau lebih daripada 200 buah negara, FourKites menggabungkan data masa nyata dan pembelajaran mesin yang berkuasa tinggi untuk membantu syarikat mendigitalkan rantaian bekalan hujung ke hujungnya. Lebih daripada 1,000 jenama paling terkenal di dunia — termasuk 9 daripada 10 CPG (barangan pengguna yang dibungkus) teratas dan 18 daripada 20 syarikat makanan dan minuman teratas — mengamanahkan FourKites untuk mentransformasikan perniagaannya dan mewujudkan rantaian bekalan yang lebih tangkas, cekap dan mampan. Untuk mengetahui lebih lanjut, lawati www.fourkites.com.

Hubungan Media
Marianna Vyridi
Big Valley Marketing untuk FourKites
(650) 468-3263
mvyridi@bigvalley.co 

Foto yang mengiringi pengumuman ini boleh didapati di https://www.globenewswire.com/NewsRoom/AttachmentNg/957af2bd-51a9-4e5f-8837-680cc2e823ea