Pelabuhan Tanjung Pelepas Bekerjasama dengan Navis untuk Mengoptimumkan Armada RTG

Penyelesaian ini menyediakan penglihatan, kecerdasan dan kawalan operasi untuk mengoptimumkan penggunaan armada kren gantri bertayar getah dan mengurangkan kos pengendalian TEU

Oakland, California, UNITED STATES


ATLANTA, Sept. 12, 2022 (GLOBE NEWSWIRE) -- Navis, Navis, penyedia global terkemuka bagi sistem operasi pelabuhan dan terminal serta penyelesaian teknologi pengangkut dan kapal, hari ini mengumumkan Pelabuhan Tanjung Pelepas berjaya melaksanakan Pengoptimuman Navis RTG untuk meningkatkan penggunaan armada kren gantri bertayar getah dan mengurangkan kos pengendalian per TEU. Pengoptimuman RTG memproses berbilang peraturan perniagaan dinamik dan kekangan operasi yang kompleks untuk mengautomasikan keputusan pelaksanaan, meningkatkan produktiviti kren dan meningkatkan kecekapan pengendalian. 

Sebagai salah satu pelabuhan kontena tersibuk di dunia dan terminal kontena terbesar di Malaysia dengan kapasiti tahunan sebanyak 12.5 juta TEUs, Pelabuhan Tanjung Pelepas mengendalikan kemudahan terkini yang merangkumi 172 kren gantri bertayar getah untuk menguruskan penyusunan kontena di tapak. Pelabuhan Tanjung Pelepas ialah usaha sama antara Terminal MMC Corporation dan APM, sebuah kumpulan pelabuhan global terkemuka. PTP ialah salah satu terminal APMT pertama yang melaksanakan Pengoptimuman Navis RTG. 

"Kami teruja untuk bekerjasama dengan Pelabuhan Tanjung Pelepas dan APMT untuk menyokong matlamat perniagaan mereka," kata Kirk Knauff, Ketua Pegawai Eksekutif Navis. "Pengoptimuman RTG ialah contoh inovasi yang kami pacu dalam platform pelaksanaan kami untuk membuka kunci nilai baharu untuk pelanggan kami."

Sebagai pembekal global utama sistem pengendalian terminal, pengetahuan domain yang mendalam, ketangkasan pelaksanaan dan kemudahan perkongsian Navis membolehkan pelaksanaan dan penyampaian Pengoptimuman RTG berjaya di Pelabuhan Tanjung Pelepas.

Marco Neelsen, Ketua Pegawai Eksekutif Pelabuhan Tanjung Pelepas berkata, “Peralihan pendigitalan dan automasi semakin pantas dalam keseluruhan industri maritim. Untuk mendapatkan operasi yang cekap, mampan dan daya saing perniagaan, PTP secara proaktif telah melabur dalam aset dan infrastrukturnya sejajar dengan agenda PTP ESG dan pelan hala tuju strategi digital. PTP komited untuk meneruskan perjalanan ini dan seterusnya mencipta nilai yang mampan untuk pelanggan, pemegang saham dan pihak berkepentingan kami yang lain.”

Joe Schofield, Ketua Pegawai Operasi Pelabuhan Tanjung Pelepas berkata, “Pendigitalan ialah cara masa hadapan dan matlamat kami adalah untuk menggunakan teknologi untuk mewujudkan persekitaran kerja yang lebih selamat untuk tenaga kerja kami sambil meningkatkan kecekapan, produktiviti dan pengalaman pelanggan kami pada masa yang sama.

“Pencapaian terkini kami, iaitu menjadi pelabuhan pertama di Malaysia untuk melepasi tanda pengendalian 1 juta TEU dalam sebulan, ialah contoh yang baik tentang cara peningkatan keterlihatan merentas semua RTG di limbungan kami dan pekerjaan akan datang di terminal kami, membolehkan kami mengambil tindakan strategik untuk meningkatkan kecekapan, produktiviti kren dan masa pusing ganti trak kami. Ini pada masa yang sama menawarkan tenaga kerja kami alat termaju untuk terus menyediakan perkhidmatan terbaik dalam kelasnya untuk pelanggan kami.”

Perihal Navis, LP

Navis, sistem operasi pelabuhan dan terminal terulung serta pembekal penyelesaian teknologi pengangkut dan kapal, menggabungkan amalan terbaik industri dengan teknologi inovatif dan perkhidmatan bertaraf dunia untuk membolehkan pelanggan, tanpa mengira jenis kargo, memaksimumkan prestasi dan mengurangkan risiko. Melalui pendekatan holistik kepada pengoptimuman operasi, pelanggan Navis mendapat manfaat daripada keterlihatan, halaju dan hasil perniagaan yang boleh diukur. Sama ada menjejak kargo melalui terminal, meningkatkan keselamatan kapal dan kapasiti kargo, mengoptimumkan perancangan rangkaian rel dan penggunaan aset, mengautomasikan operasi peralatan atau mengurus berbilang terminal melalui penyelesaian bersepadu dan terpusat, Navis membantu semua pelanggan menyelaraskan operasi.

Perihal Pelabuhan Tanjung Pelepas
Pelabuhan Tanjung Pelepas (PTP) ialah terminal kontena terbesar di Malaysia. Pelabuhan ini menyampaikan perkhidmatan yang boleh dipercayai, cekap dan termaju kepada syarikat perkapalan utama dan pengendali kotak, menyediakan penghantar muatan di Malaysia dan luar negara sambungan yang meluas ke pasaran global.

PTP ialah usaha sama antara MMC Corporation Berhad (70%), kumpulan utiliti dan infrastruktur terkemuka dan APM Terminals (30%), kumpulan pelabuhan global terkemuka dengan rangkaian pelabuhan global di 62 negara.

Foto yang disertakan dengan pengumuman ini boleh didapati di https://www.globenewswire.com/NewsRoom/AttachmentNg/0f7d11e6-8909-4a49-816d-3e2d7ddf1db8

 

Contact Data