Yara leverer et sterkt kvartal til tross for et volatilt marked


Yara leverer gode marginer med økt avkastning for alle kommersielle segmenter, som mer enn utligner lavere salgsvolumer. EBITDA eksklusive spesielle poster1 var USD 1.001 millioner for tredje kvartal, sammenlignet med USD 765 millioner ett år tidligere. Nettoresultat henførbart til aksjonærer i Yara International ASA var USD 400 millioner (USD 1,57 per aksje) sammenlignet med et netto tap på USD 143 millioner (USD -0,56 per aksje) ett år tidligere.

Hovedelementene i resultatet for tredje kvartal er:

  • Sterkt resultat, optimalisering av driften i kjølvannet av forstyrrelser i distribusjonskjeden og volatile gasspriser
  • Gode marginer med økt avkastning i alle kommersielle segmenter som mer enn utligner lavere salgsvolumer
  • Lavere produksjonsvolumer som resultat av gass-relaterte nedstengninger samt tekniske problemer
  • 10 kroner per aksje tilleggsutbytte foreslått og styret vil vurdere ytterligere utbetalinger til aksjonærer i kommende kvartaler, inkludert tilbakekjøpsprogram av aksjer.

«Yaras virksomhet har over tiår bevist sin motstandsdyktighet og fortsetter å levere sterkt til tross for et utfordrende marked med ekstrem prisvolatilitet samt midlertidige nedstengninger i den europeiske produksjonen. Avkastningen vår er økt som følge av at sterke marginer mer enn utligner lavere salgsvolumer takket være sterk innsats fra hele organisasjonen» sier Svein Tore Holsether, konsernsjef i Yara. «Vi er dypt bekymret for tilbudssituasjonen av mat og gjødsel både i Europa og globalt, og gjentar vår oppfordring til umiddelbar handling for å redusere avhengigheten av Russland» sier Holsether.

Yaras fundamentale markedsforhold er gode, med kontinuitet i matproduksjon og matverdikjeden høyt på den globale agendaen. Markedssituasjonen fortsetter å være utfordrende, hovedsakelig som følge av den ekstreme gassprisvolatiliteten i Europa. Yara fortsetter å tilpasse seg til gjeldende markedsforhold og har midlertidig stanset produksjonen ved flere fabrikker, tilsvarende en årlig kapasitet på 1,7 millioner tonn ammoniakk og 0,9 millioner tonn ferdigvare på nåværende tidspunkt. Til den grad mulig, vil Yara fortsette å bruke dets globale innkjøps- og produksjonssystem for å kunne fortsette sine leveranser til kunder, men vil ikke produsere til negative marginer.

Lenke til rapporten, presentasjonen og webcast 20. oktober kl. 12:00:
https://www.yara.com/investor-relations/latest-quarterly-report/

1) For definisjon og avstemming av alternative resultatmål, se APM avsnitt side 32-39 i kvartalsrapporten

Alternative resultatmål: Alternative resultatmål er definert, forklart og avstemt mot finansregnskapet i avsnittet for Alternative Resultatmål på side 32-39 i kvartalsrapporten.

Kontakt:

Anika Jovik, Investorkontakt
Mobil: +47 47224959
E-post: anika.jovik@yara.com

Tonje Næss, Mediekontakt
Mobil: +47 40844647
E-mail: tonje.nass@yara.com

Om Yara
Yaras misjon er å sørge for mat til verdens befolkning og å verne om jordkloden. Basert på vår visjon om en verden uten sult og en vel ivaretatt planet har vi utviklet en strategi som fremmer langsiktig verdivekst, bærekraftig plantenæring og nullutslippsløsninger for produksjon av gjødsel og energi. Yaras ambisjon er å utvikle fremtidens klimapositive matkjede, en kjede som skaper verdi for våre kunder, aksjonærer og samfunnet for øvrig, og som leverer bærekraftig mat.
For å nå vår ambisjon, har vi også satt oss i førersetet for utviklingen av digitale verktøy for presisjonslandbruk og samarbeider tett med partnere i hele verdikjeden for å gjøre matproduksjon mer effektiv og bærekraftig. Gjennom Yaras Clean Ammonia-virksomhet har vi et mål om å bidra til hydrogenøkonomien og å drive den grønne omstillingen innen skipsfart, gjødselproduksjon og annen energiintensiv industri.
Yara ble grunnlagt i 1905 for å møte matmangelen i Europa og har etablert seg som industriens ledende plantenæringsselskap. Med vår integrerte forretningsmodell og globale tilstedeværelse, med 17 000 ansatte og drift i over 60 land, har vi skapt avkastning på en ansvarlig måte over tid. I 2021 hadde Yara en omsetning på 16,6 milliarder USD.

www.yara.com

Denne opplysningen er informasjonspliktig etter verdipapirhandelloven §5-12

Vedlegg



Attachments

Yara 3Q 2022 Report Yara 3Q 2022 Presentation