Neaudituota „Invaldos INVL“ grupės 2022 m. 9 mėn. informacija


„Invaldos INVL“ nuosavas kapitalas šių metų rugsėjo pabaigoje siekė 98 mln. eurų arba 8,28 euro akcijai – šie rodikliai buvo atitinkamai 19,2 proc. ir 19,8  proc. mažesni nei 2021 metų pabaigoje.

Dėl sumažėjusios investicijų vertės „Invalda INVL“ per sausio-rugsėjo mėnesius patyrė 16,2 mln. eurų nuostolį, kai pernai per tą patį laikotarpį uždirbo 19,4 mln. eurų grynojo pelno.

Grupės įmonių valdomas klientų turtas šių metų rugsėjo 30 d. siekė 1,75 mlrd. eurų ir buvo 9 proc. didesnis nei 2022 metų pradžioje (1,609 mlrd. eurų) dėl papildomai pritrauktų klientų lėšų, nors investicijų vertė per devynis šių metų mėnesius ir sumažėjo 163,1 mln. eurų. Klientų skaičius, patikėjusių savo lėšas „Invaldos INVL“ grupei, išaugo 15,3 proc. iki 300 tūkst.

„Šie metai yra nuostolingi daugumai investuojančiųjų ir tai yra natūralu vertinant geopolitinę  ir ekonominę pasaulio aplinką bei rinkose atliekamus veiksmus, siekiant suvaldyti situaciją. Analogišką nuvertėjimą patiria ir dalis „Invaldos INVL“ investicijų. Negalime prognozuoti kada, bet esami tikri, kad konkurencingi, prisiderinantys prie kintančios aplinkos ir sėkmingai veikiantys verslai gebės užtikrinti ilgalaikę grąžą investuojantiems“, – sako „Invaldos INVL“ prezidentas Darius Šulnis.

Investicijų valdymo ir gyvybės draudimo verslas

„Invaldos INVL“ pajamos iš investicijų valdymo ir gyvybės draudimo verslo operacinės dalies, t. y., klientų patikėtų lėšų valdymo, per šių metų tris ketvirčius sudarė 13,1 mln. eurų ir, palyginti su atitinkamu laikotarpiu 2021 metais, padidėjo 25,4 proc.

Investicijų valdymo ir gyvybės draudimo verslas, įskaitant investicijų dalį į INVL valdomus kolektyvinio investavimo subjektus, patyrė 2,8 mln. eurų ikimokestinio nuostolio, kai  tuo pačiu 2021 metų laikotarpiu uždirbo 6,3 mln. eurų ikimokestinio pelno.

Praėjusį ketvirtį INVL grupė turėjo reikšmingų įvykių. Vienas iš jų – liepos 1 d. „Invaldos INVL“ grupė sėkmingai užbaigė „Mandatum Life“ gyvybės draudimo verslo Baltijos šalyse įsigijimo sandorį.

Grupės valdomi fondai taip pat sėkmingai tęsė įsigijimus ir lėšų pritraukimą. „INVL Baltic Sea Growth Fund“ valdoma viena didžiausių polietileno tereftalato (PET) plastiko perdirbėjų Šiaurės Europoje „PET Baltija“, priklausanti „Eco Baltia“, įsigijo pirmaujantį Čekijos pluošto gamintoją „TESIL Fibres“. Fondo portfelio įmonė „MiniVet“ įžengė į veterinarijos sektorių Lenkijoje – investavo į vieną didžiausių šioje šalyje veterinarijos paslaugų tinklų „LuxVet“, o fondo valdoma didžiausia aplinkos ir atliekų tvarkymo grupė Baltijos šalyse „Eco Baltia“ pasiekė susitarimą dėl 100 proc. „Pilsētas Eko Serviss” („Pekos“) ir su ja susijusių įmonių įsigijimo. „INVL Baltic Sea Growth Fund“ portfelio įmonė „InMedica“ investavo į Medicinos paslaugų centrą Vilniuje ir Klaipėdoje veikiančią odontologijos kliniką „Danta“ bei pasirašė sutartį dėl Vilniaus implantologijos centro (VIC) klinikos.

„INVL Renewable Energy Fund I“ rugsėjį ir spalį pasirašė sutartis dėl naujų saulės parkų projektų Rumunijoje įsigijimo – po šių sandorių fondo valdomų saulės parkų Rumunijoje bendra galia išaugo iki 442,7 megavatų (MW), į parkus planuojama investuoti apie 350 mln. eurų. Fondo iš investuotojų papildomai pritraukti 18,3 mln. eurų bus skirti saulės parkų projektams Lenkijoje ir Rumunijoje vystyti.

Investuotojai trečiąjį šių metų ketvirtį „INVL Partner Global Infrastructure Fund I“ patikėjo dar 1,9 mln. JAV dolerių.

Investicinių portfelių valdyme ilgametę patirtį sukaupusi „INVL Asset Management“ pasirašė bendradarbiavimo sutartį su Klaipėdos universiteto ateities fondu dėl neliečiamojo kapitalo investicinio portfelio valdymo. Iš investicijų uždirbta investicinė grąža bus skirta universiteto veiklos finansavimui.

Svarbiausias šių metų įvykis –  lapkričio 22 dieną „Invaldos INVL“ ir Šiaulių banko pasirašyta sutartis dėl dalies mažmeninių verslų sujungimo. Pasak „Invaldos INVL“ prezidento, aktyviai augantis, paslaugų portfelį vystantis, aukštą pelningumą išlaikantis ir savo akcijų verte besirūpinantis bankas turi tapti dar patrauklesniu instituciniams ir privatiems investuotojams.

Nuosavos investicijos

Kitos „Invaldos INVL” nuosavos investicijos, neapimančios investicijų valdymo ir gyvybės verslo, generavo 14,5 mln. eurų ikimokestinį nuostolį. Jam daugiausia įtakos turėjo Šiaulių banko (15,6 mln. eurų) ir didžiausio Moldovos banko „Moldova-Agroindbank“ (maib) (4,2 mln. eurų) vertės sumažėjimas, atspindintis bendrą rinkose kotiruojamų bankų vertės kritimą.

„Nuostolis iš investicijų į Šiaulių banką ir maib patirtas dėl reikšmingo bankų akcijų vertės sumažėjimo. Ir, nors abiejų bankų veiklos rezultatai yra labai geri, dėl situacijos rinkose bankų vertinimai vis dar yra reikšmingai sumažėję. Nesureikšminame šio vertės pasikeitimo, nes abu sėkmingai veikiantys bankai stiprėja ir uždirba rekordinį pelną, o tai ilgesniu laikotarpiu turėtų atsispindėti ir jų akcijų kainoje“, – teigia D. Šulnis.

Teigiamą (3,4 mln. eurų) įtaką „Invaldos INVL“ investicijų vertei turėjo pelninga vienos didžiausių Lietuvoje žemės ūkio verslo grupės „Litagra“ veikla. Šiais metais „Litagros“ veiklos rezultatai buvo rekordiniai dėl dviejų priežasčių: sėkmingai tvarkomo ir dėl atliktų investicijų bei įsigijimo sandorių žymiai paaugusio verslo bei palankios rinkų tendencijos.

PRIDEDAMA: pagrindinių 2022 m. 9 mėn. duomenų santrauka. Atkreipiame investuotojų dėmesį, kad verslo jungimo apskaita nėra baigta, todėl jokia jos įtaka Grupės 2022 m. 9 mėn. skaičiams neatspindėta, o įtrauktas gyvybės draudimo verslo rezultatas konsoliduojant jį. Galutinis sprendimas dėl gyvybės draudimo verslo konsolidavimo ar nekonsolidavimo bus priimtas išleidžiant 2022 m. metines ataskaitas gavus auditoriaus patvirtinimą dėl tokio sprendimo atitikimo apskaitos standartų reikalavimams.

Asmuo, įgaliotas suteikti papildomą informaciją:
AB „Invalda INVL“ prezidentas Darius Šulnis
El. paštas darius.sulnis@invl.com

 

Priedas



Attachments

Invalda INVL pagrindiniu duomenu santrauka_2022 9 men