KEMASKINI Kajian Iceotope dengan Meta Mendedahkan Kecekapan Penyejukan Cecair Rendaman Ketepatan bagi Pemacu Storan Berketumpatan Tinggi

Sheffield, UNITED KINGDOM


  • Kajian pertama yang diketahui untuk menguji penyejukan rendaman kepersisan bagi penyimpanan data berketumpatan tinggi yang berjaya menunjukkan kecekapan
  • Operasi hampir senyap membantu mengurangkan isu getaran akustik yang berkaitan dengan penyelesaian penyejuk udara
  • Pengenalan HDD berisi helium yang tertutup menunjukkan potensi untuk penyejukan cecair rendaman kepersisan yang lebih berkesan dalam rak penyimpanan

SHEFFIELD, United Kingdom, Dec. 14, 2022 (GLOBE NEWSWIRE) -- Iceotope, peneraju global dalam penyejukan rendaman ketepatan mengumumkan kajian baharu dengan Meta yang mengesahkan tahap praktikal, kecekapan dan keberkesanan teknologi penyejukan cecair tahap casis bagi memenuhi keperluan penyejukan cakera storan berketumpatan tinggi yang semakin banyak dikerahkan dan digunakan oleh penyedia perkhidmatan pusat data berskala besar.

Kajian yang diterbitkan dengan Meta baru-baru ini mencadangkan kelebihan pengurusan haba yang dipertingkatkan, kurang getaran dan suhu yang sama di seluruh JBOD, yang menghasilkan kadar kegagalan dan kos yang lebih rendah untuk operator pusat data. Sistem cakera keras yang dibekalkan dalam faktor bentuk rak di dalam laci casis adalah sesuai untuk teknologi penyejukan rendaman tepat.

Neil Edmunds, Pengarah Inovasi Iceotope berkata: “Memandangkan permintaan untuk penyimpanan data terus meningkat, penyelesaian yang diperlukan oleh penyedia pusat data hiperskala untuk menyejukkan peralatan dengan cekap turut meningkat. Kajian menunjukkan bahawa penyejukan cecair untuk penyimpanan berketumpatan tinggi berjaya menyejukkan cakera pada suhu yang lebih rendah dan lebih konsisten yang menghasilkan kurang kegagalan cakera, TCO yang lebih rendah dan pematuhan ESG yang lebih baik."

Penyimpanan berketumpatan tinggi semakin berkembang
Dengan aliran data berterusan yang muncul daripada Internet Benda, video, kecerdasan buatan dan banyak lagi, sehingga 463 exabait data dijangka akan dijana oleh setiap orang pada setiap hari menjelang tahun 2025. Cara data diakses dan digunakan sentiasa berubah, yang menyebabkan kesan sebenar pada pemprosesan dan penyimpanan data tersebut. Dalam beberapa tahun sahaja, storan data global diramalkan akan melebihi 200 zettabait yang separuh daripadanya akan disimpan dalam awanmenurut Cybersecurity Ventures

Ini memberikan cabaran yang unik untuk infrastruktur storan pusat data hiperskala. Menurut Seagate, pusat data awan memilih pemacu cakera keras yang berkapasiti besar (HDD) untuk menyimpan 90% daripada exabait mereka. Biasanya ditemukan dalam faktor bentuk 3.5-inci, HDD ialah teknologi yang telah dicuba dan diuji yang terus menawarkan penyimpanan kos secara efektif kepada pengendali pusat data pada skala. Unit dengan kualiti terbaik pada masa ini menyediakan kapasiti 20 TB, tetapi ini dijangka mencapai >120TB menjelang akhir dekad.

Lebih banyak storan data bermakna lebih banyak cakera berputar, motor berkelajuan lebih tinggi dan lebih banyak penggerak - yang bermakna lebih banyak kuasa digunakan. Apabila kuasa cakera meningkat, jumlah haba yang dihasilkannya turut meningkat. Penggunaan helium dalam ruang cakera keras sepanjang dekad yang lalu bukan sahaja telah meningkatkan prestasi cakera dengan kurang seretan tetapi dengan unit yang kini dikedap, penyelesaian penyejukan cecair pada tahap HDD kini menjadi praktikal.

Kajian Meta penyejukan cecair untuk penyimpanan berketumpatan tinggi
Kajian ini menunjukkan sistem penyimpanan berketumpatan tinggi dengan penyejuk udara direka bentuk semula untuk menggunakan penyejukan rendaman fasa tunggal. Sistem penyimpanan komersial yang standard terdiri daripada tujuh puluh dua cakera keras, dua nod soket tunggal, dua kad pengembang SAS, NIC dan papan pengedaran kuasa dalam faktor bentuk 4OU. Cakera keras telah dikedap rapat dan diisi helium.

Sistem penyejukan cecair yang diuji ialah sistem penyejukan cecair rendaman ketepatan Iceotope - versi penyejukan udara telah diubah suai dengan penambahan gelung dielektrik khusus yang disambungkan dengan penukar haba cecair kepada cecair dan pam. Meta meneruskan untuk mengukur variasi suhu merentasi cakera keras dan kuasa pam penyejuk dalam sistem penyejukan udara dan penyejukan cecair.

{Hasilnya adalah konklusif
Kajian ini berjaya menunjukkan penyejukan rendaman ketepatan adalah cara yang lebih cekap untuk menyejukkan rak HDD dengan keputusan berikut:

  • Dengan menggunakan penyejukan cecair rendaman ketepatan, varians dalam suhu antara semua 72 HDD hanyalah 3°C, tanpa mengira lokasi di dalam JBOD.
  • Penyejukan cecair menunjukkan bahawa sistem HDD boleh beroperasi dengan baik dalam suhu salur masuk air rak sehingga 40°C.
  • Kuasa penyejukan tahap sistem adalah kurang daripada lima peratus daripada jumlah penggunaan kuasa.
  • Operasi penyejukan cecair yang hampir senyap membantu mengurangkan isu getaran akustik untuk cakera yang sering dihadapi dengan penyelesaian penyejukan udara.

Walaupun rendaman ketepatan didapati sebagai alternatif yang lebih baik daripada tatasusunan cakera berketumpatan tinggi penyejukan udara, bentuk lain penyejukan cecair termasuk plat sejuk, rendaman tangki atau rendaman dua fasa tidak mengekalkan manfaat operasi seperti ketumpatan HDD, akses pengguna untuk kebolehkhidmatan dan kebolehan cakera ditukar tanpa menutup sistem pada tahap yang sama.

Untuk memuat turun salinan kajian anda, sila layari https://www.iceotope.com/company/news-events/iceotope-study-with-meta-reveals-efficiency-of-precision-immersion-liquid-cooling-for-high-density-storage-drives/

Perihal Iceotope
Teknologi rendaman ketepatan tahap casis Iceotope menawarkan platform yang ringkas dan disatukan yang menyejukkan, melindungi dan memantau keseluruhan timbunan IT di mana-mana lokasi dari hujung pinggir hingga awan hiperskala.

Menawarkan sehingga 96% pengurangan air, sehingga 40% pengurangan kuasa dan sehingga 40% pengurangan pelepasan karbon setiap kW ITE, penyelesaian penyejukan rendaman ketepatan Iceotope membawa perubahan yang besar dalam reka bentuk, binaan dan operasi pusat data.

Lawati www.iceotope.com

Foto yang mengiringi pengumuman ini tersedia di https://www.globenewswire.com/NewsRoom/AttachmentNg/6486f5eb-174b-4e32-9a1f-9164cba2fb53 

 
Meta Precision Immersion Cooled HDD

Contact Data