Aktias framtidsprognos: Konsumenten får dra åt svångremmen – nästa vinter lättar det


Aktia Bank Abp
Pressmeddelande
15.12.2022 kl. 16.00

Aktias framtidsprognos: Konsumenten får dra åt svångremmen – nästa vinter lättar det

Enligt Lasse Corin, chefsekonom på Aktia, kommer ekonomin att gå in i en recession, om än en rätt lindrig sådan. År 2023 kommer ekonomin att krympa, samtidigt lättar inflationsbekymren betydligt och ränteförväntningarna sjunker. Detta syns också i konsumentförtroendet.

I den ekonomiska prognos som Aktia publicerade i dag förutspår chefsekonom Lasse Corin att den ekonomiska tillväxten kommer krympa med 0,7 procent för att sedan växa med 1,3 procent år 2024.  ”Jämfört med coronatiden är den nuvarande perioden av osäkerhet måttligare, men desto mer utdragen och anpassning är nyckelordet för den närmaste framtiden,” säger Corin.

När det gäller energipriset förutspår Lasse Corin att det värsta ligger bakom oss, då även bottensiffrorna i industrins förtroende kommer att ses år 2023. ”Vi förväntar oss att inflationsbekymren kommer att lätta tydligt år 2023, då också ränteförväntningarna sjunker. Detta kommer att återspeglas i konsumentförtroendet och därigenom på konsumtionen och bostadsmarknaden,” säger Corin.

När det handlar om Finlands export förväntar sig Corin att den ökar med 2,3 procent år 2023. Orderböckerna inom Finlands exportsektor ger våra exportföretag en viss trygghet i den närmaste framtiden. I förtroendeenkäter uppskattar exportföretagen att deras orderböcker fortfarande ligger över det långsiktiga genomsnittet.

Konsumentförtroendet däremot har nått bottensiffrorna i mäthistorien som började 1995. ”Köpkraften har försämrats rekordmycket eftersom hushållens inkomster ökar betydligt långsammare än vad priserna stiger,” konstaterar Corin. Arbetslösheten har inte haft någon nämnvärd effekt, eftersom arbetslöshetsgraden fortfarande är låg, även om en liten ökning har skett. Osäkerheten pinar konsumenterna, och Corin räknar med att den privata konsumtionen kommer att minska med 0,7 procent år 2023.

Mera information

Lasse Corin, chefsekonom, tfn 040 8080 635, lasse.corin (at) aktia.fi

Mia Smeds, chef för extern kommunikation, tfn 044 546 0379, mia.smeds (at) aktia.fi

  

Aktia är en finländsk kapitalförvaltare, bank och livförsäkrare som har skapat välstånd och välfärd generation efter generation redan under 200 års tid. Vi tillhandahåller våra kunder digitala tjänster i ett flertal kanaler och ger personlig service på våra verksamhetsställen i huvudstadsregionen samt i Åbo-, Tammerfors-, Vasa- och Uleåborgsregionerna. Vår belönade kapitalförvaltnings fonder säljs även internationellt. Vi sysselsätter ca 900 personer på olika håll i Finland. Aktias förvaltade kundtillgångar (AuM) uppgick 30.9.2022 till 13,6 miljarder euro och balansomslutningen till 11,9 miljarder euro. Aktias aktie noteras på Nasdaq Helsinki Oy (AKTIA). aktia.com.


    

Bilaga



Attachments

Aktias ekonomiska prognos 12 22