Aktias placeringsutsikt: Fjolårets förlorare blev det nya årets vinnare på placeringsmarknaden


Aktia Bank Abp
Pressmeddelande
14.2.2023 kl. 12.00

 

Aktias placeringsutsikt: 

Fjolårets förlorare blev det nya årets vinnare på placeringsmarknaden

I sin senaste placeringsutsikt trycker Aktia på bromsen i recessionsdiskussionen. Trots att de geopolitiska riskerna har realiserats till följd av Rysslands anfall har pengar kanaliserats bland annat för att öka produktionen av förnybara energilösningar. Kina är årets största hot eller möjlighet. Inflationen förväntas avta, och fokus i ekonomin torde flyttas från prisökningar till ekonomisk tillväxt.

Mycket inom ekonomin har visat sig gå bättre än förväntat under det senaste halvåret. De värsta energikrisscenarierna förverkligades inte och konsumenternas förtroende har delvis återställts. ”Redan nu kan man säga att den ekonomiska historiens mest förväntade recession kanske inte kommer”, säger Aktias chefsekonom Lasse Corin

Rysslands anfall mot Ukraina förde fram geopolitiska risker i rampljuset, och därför gör sig nationella stödprogram för olika industribranscher påminda. Till exempel i USA får bland annat tillverkning av och forskning kring halvledare hundratals miljarder i stöd. Pengar kanaliseras också för att öka produktionen av förnybara energilösningar. ”Årets största hot eller möjlighet är Kina och öppnandet av landets ekonomi. Ett hot, eftersom den ekonomiska återhämtningen ökar den totala efterfrågan och påverkar därmed inflationen i västvärlden. En möjlighet, eftersom Kina är världens näst största ekonomi och tillväxten i landet påverkar den globala ekonomin”, konstaterar Lasse Corin.  

Inflationen avtar

Inflationen tilltog snabbt i fjol, vilket ledde till en snabb U-sväng i Europeiska centralbankens penningpolitik, och sedan dess har räntorna stigit rejält. År 2023 kommer placerarnas förtroende för skuldsatta länder och ECB:s verktygslåda för skuldproblem att prövas, om skuldproblemen i euroområdets stater realiseras . För närvarande verkar marknadens uppmärksamhet koncentreras på inflationen. 

Under de allra senaste månaderna har vi fått mycket lovande data om att de största utmaningarna i kampen mot inflationen ligger bakom oss. Penningmängden, dvs. alla insättningar och kontanter, har börjat minska i euroområdet och i USA. Nu är det mindre pengar som jagar samma produkter som tidigare. Resultatet bör bli att inflationen avtar, vilket torde leda till att fokus i ekonomin flyttas från prisökningar till ekonomisk tillväxt”, påpekar Corin.

Förbättrade utsikter på aktiemarknaden i år

På aktiemarknaden förutspår Aktia ett måttligt positivt år. I USA torde avkastningen vara något positiv och landa på 0–5 procent och utanför USA på 4–8 procent.

Bolag av tillväxttyp, som levererar goda resultat, kan öka sin marknadsandel och växa organiskt, är attraktiva i nuläget. Utöver tillväxtbolag av hög kvalitet torde utsikterna vara positivare bland annat för bolag inom basindustrin som koncentrerar sig på råvaror och infrastrukturinvesteringar och som gynnas av att Kina öppnas upp, samt särskilt för lyxkonsumtionsprodukter där kinesiska och asiatiska konsumenter utgör en stor kundkrets. Dessa produkter påverkas i allmänhet inte heller i någon större utsträckning av konjunkturer. I Europa finns ett stort antal goda och högkvalitativa globalt verksamma börsnoterade bolag, vars omsättning till stor del kommer från länder utanför euroområdet och där konkurrenskraften gynnas av den försvagade euron”, säger Aktias allokeringsdirektör Patrik Moring.

Tillväxtländernas aktier ser attraktiva ut, eftersom öppnandet av Kina stöder dessa marknader betydligt. Tillväxtmarknaderna är egentligen det enda område där de ekonomiska prognoserna och resultatprognoserna kan överraska positivt”, fortsätter Moring.

Högre räntor öppnar upp attraktiva möjligheter

För bara ett år sedan prissattes knappt några räntehöjningar på marknaden, särskilt inte ECB. Nu har räntorna redan höjts flera gånger och marknaden väntar redan på de första räntesänkningarna. Aktia tror emellertid inte att centralbankerna kommer att ändra sin politik så snabbt, utan uppskattar att fler räntehöjningar förestår under våren, och därefter kommer nivån att förbli oförändrad under resten av året. 

”Det var plågsamt att följa ränteplaceringarnas utveckling förra året. Den mycket snabba ränteuppgången orsakade en negativ utveckling i alla ränteklasser, något som många aldrig tidigare sett. Nu närmar sig räntehöjningscykeln sitt slut och det finns åter möjligheter till attraktiv avkastning” säger Moring.

Enligt Aktias syn är utvecklingsländers statsobligationer i lokal valuta fortfarande mycket attraktiva som räntetillgångsslag. Deras utveckling stöds av de högre räntenivåerna, en rimlig värdering av valutorna och en låg ägarandel i fråga om utländska placerare. När det gäller dollarobligationer bidrar även den senaste tidens försvagning av dollarn till läget. Aktia förutspår att tillväxtmarknadernas EM-obligationer i dollar kommer att ge en avkastning på cirka 3–6 procent i år, medan EM-statsobligationer i lokal valuta kommer att avkasta upp till 5–8 procent.

Länk till Aktias placeringsutsikt (pdf).


Mer information:

Lasse Corin, chefsekonom, lasse.corin(a)aktia.fi, tfn 040 808 0635 

Patrik Moring, allokeringsdirektör, patrik.moring(a)aktia.fi, tfn 050 462 4888

 

Aktia är en finländsk kapitalförvaltare, bank och livförsäkrare som har skapat välstånd och välfärd generation efter generation redan under 200 års tid. Vi tillhandahåller våra kunder digitala tjänster i ett flertal kanaler och ger personlig service på våra verksamhetsställen i huvudstadsregionen samt i Åbo-, Tammerfors-, Vasa- och Uleåborgsregionerna. Vår belönade kapitalförvaltnings fonder säljs även internationellt. Vi sysselsätter ca 900 personer på olika håll i Finland. Aktias förvaltade kundtillgångar (AuM) uppgick 30.9.2022 till 13,6 miljarder euro och balansomslutningen till 11,9 miljarder euro. Aktias aktie noteras på Nasdaq Helsinki Oy (AKTIA). aktia.com.