AS Ekspress Grupp: 2023. aasta II kvartali ja 6 kuu konsolideeritud auditeerimata vahearuanne

ASi Ekspress Grupp 2023. aasta II kvartali müügitulu kasvas 13%, ulatudes 18,5 miljoni euroni ja EBITDA 8% 2,4 miljoni euroni. 2023. aasta 6 kuu müügitulu kasvas 18% võrdluses eelmise aastaga 35,3 miljoni euroni ning EBITDA 25% 3,6 miljoni euroni. Kontserni II kvartali puhaskasum oli 0,6 miljonit eurot ja I poolaasta vaates kokku 0,2 miljonit eurot, mis kahanes võrreldes eelmise aasta sama perioodiga 71%. Juuni lõpus moodustas digitaalsete tulude osakaal 82% kontserni kogukäibest. Digitaalsed tulud kasvasid 28% võrreldes eelmise aasta sama perioodiga.

Kontsern oli jätkuvalt edukas müügimahtude kasvatamisel nii reklaamis kui digitellimustes. II kvartal oli edukas nii turuosa suurenemisel reklaamis kui ka keskmise hinna kasvatamisel digitellimustes. Kontserni II kvartali müügitulu tegi tugeva kasvu ja suurenes 13% võrreldes eelmise aasta sama perioodiga. I poolaasta vaates kasvasid müügitulud kokku 18%. Kui poolaasta müügitulust jätta välja 2022. aasta II poolaastal Leedus tehtud ostud (uudisteportaal Lrytas ja uudisteagentuur ELTA), kujunes I poolaastal müügitulu kasvuks 12%. Reklaamimüügi tulu oli tugev Eestis ja Leedus, kus turg on siiani olnud stabiilne ning jäänud vähemalt eelmise aasta mahtude tasemele.

Lätis vähenes turu kogumaht ja ka Ekspress Grupi Lätist teenitud reklaamitulu jääb eelmisele aastale ca 4% alla. Antud vähenemist on kompenseerinud piletiplatvormi ja digiekraanide müügitulu kasv. Grupi opereeritav piletiplatvorm vahendas edukalt Riias toimunud juubelilaulupeo pileteid, mis suurendasid nii müüdud piletite arvu kui ettevõtte käivet.

Inflatsiooniline keskkond ja kõrge intressitase suurendavad riske 2023. aasta II poolaasta reklaamitulude suhtes kõigis Balti riikides.

ASi Ekspress Grupp digitaalsete tellimuste hulk kasvas võrreldes eelmise aasta sama perioodiga Balti riikides kokku 24% (II kvartalis 9%, I poolaastas 20%) ja ulatus juuni lõpus 175,4 tuhande tellimuseni. Kontserni digitellimuste arv jätkas I poolaastal kiiret kasvu ja moodustab järjest olulisema osa kontserni tulubaasist. Viimase aastaga on kontsern Balti riikides juurde saanud ligi 34 000 digitellimusega lugejat ehk 24% rohkem kui eelmise aasta juuni lõpus. Kontserni digitaalne tulubaas põhineb üha enam digitellimuste müügitulul. Oleme tugevdanud grupi meediaettevõtete poolt pakutava sisu kvaliteeti ja mahtu, et olla kõigis Balti riikides liider digitellimuste valdkonnas. Kontsern liigub oma strateegiliste finantseesmärkide suunas ja soovib aastaks 2026 pakkuda digitaalset tasulist sisu vähemalt 340 000 tellijale.

Ekspress Grupi kasum enne intresse makse, kulumit ja amortisatsiooni (EBITDA) oli II kvartalis 2,4 miljonit eurot, kasvades 8%. I poolaasta EBITDA oli 3,6 miljonit eurot, kavades 25%. Kasumlikkust on peamiselt aidanud tõsta veebireklaami ja digitellimuste edukas müük Eestis ja Leedus ning piletimüügiplatvormide ja digitaalsete väliekraanide mahtude kasv.

2023. aasta I poolaasta puhaskasumiks kujunes 0,2 miljonit eurot, olles 71% madalam võrreldes eelmise aastaga. Koos ühekordsete erakorraliste kuludega teenis kontsern I poolaasta tulemusena kahjumit summas -0,1 miljonit eurot. Puhaskasumi vähenemist mõjutavad peamiselt Express Postiga seotud ühekordsed sulgemiskulud ja I poolaasta kahjumlik äritegevus kokku summas -0,6 miljonit eurot. I poolaastaga on kojukandeteenus Express Postis lõpetatud ning ühekordseid likvideerimiskulusid ja kahjumlikku tegevust kontserni järgmistes kvartalites enam ei kajastu. Lisaks on puhaskasumi taset mõjutanud Euribori tõusuga kasvanud intressimäärad ja kontserni investeeringutest tulenev amortisatsioonikulu kasv. Intressikulude negatiivne mõju on kahekordne ja avaldas I poolaasta tulemustes mõju 0,3 miljoni eurose lisakuluna.

Kontserni likviidsus on hea ja peame oluliseks likviidsusreservide hoidmist nii võimalike uute ostude tarbeks, kui ka majanduse võimaliku jahtumise olukorraks. 30. juuni 2023 seisuga oli kontsernil rahalisi vahendeid 6,1 miljonit eurot (31.12.2022: 7,4 miljonit eurot). I poolaasta jooksul on kontsern ostnud tagasi aktsiad kokku 1 miljoni euro eest ning maksnud aktsionäridele dividende summas 1,5 miljonit eurot. Seega on kontsern 2023. aasta I poolaasta jooksul teinud aktsionäridele väljamakseid kokku 2,5 miljoni euro ulatuses.

II KVARTALI JA 6 KUU TULEMUSED

MÜÜGITULU

2023. aasta II kvartali konsolideeritud müügitulu oli 18,5 miljonit eurot (II kvartal 2022: 16,4 miljonit eurot). II kvartali müügitulu suurenes 13% võrreldes eelmise aastaga. 2023. aasta I poolaasta konsolideeritud müügitulu oli 35,3 miljonit eurot (I poolaasta 2022: 29,8 miljonit eurot). I poolaasta müügitulu suurenes 18% võrreldes eelmise aastaga. Kasvu taga on nii veebi reklaamitulud kui digitellimuste tulud. Kontserni digitaalsete tulude osakaal moodustas 2023. aasta I poolaasta lõpus 82% kogukäibes (2022. aasta I poolaasta lõpp: 76% kogukäibes). 2023. aasta I poolaasta digitaalsed tulud suurenesid 28% võrreldes eelmise aasta sama perioodiga.

KASUMLIKKUS

2023. aasta II kvartali konsolideeritud EBITDA oli 2,4 miljonit eurot (II kvartal 2022: 2,2 miljonit eurot). EBITDA kasvas 8% võrreldes eelmise aastaga ning EBITDA marginaal oli 13% (II kvartal 2022: 14%). 2023. aasta I poolaasta konsolideeritud EBITDA oli 3,6 miljonit eurot (I poolaasta 2022: 2,8 miljonit eurot). EBITDA kasvas 25% võrreldes eelmise aastaga ning EBITDA marginaal oli 10% (I poolaasta 2022: 9%). Kasumlikkust on aidanud tõsta veebireklaami ja digitellimuste edukas müük Eestis ja Leedus ning piletimüügiplatvormide ja digitaalsete väliekraanide mahtude kasvud.

2023. aasta II kvartali konsolideeritud puhaskasum oli 0,6 miljonit eurot (II kvartal 2022: 1,3 miljonit eurot). 2023. aasta I poolaasta konsolideeritud puhaskasum ilma erakorraliste kuludeta oli 0,2 miljonit eurot (I poolaasta 2022: 0,8 miljonit eurot). 2023. aasta I poolaasta puhaskasum vähenes 71% võrreldes eelmise aastaga. Koos erakorraliste kuludega oli 2023. aasta I poolaasta konsolideeritud puhaskahjum -0,1 miljonit eurot. Puhaskasumi vähenemist mõjutavad peamiselt Euribori tõusuga kasvanud intressimäärad ja kontserni investeeringutest tulenev amortisatsioonikulu kasv. Intressikulude negatiivne mõju on kahekordne ja avaldab I poolaasta tulemustes mõju 0,3 miljoni eurose lisakuluna. I poolaasta tulemusi mõjutasid ka ASi Express Post kojukandeteenuste sulgemisega seotud ühekordsed kulud summas 0,3 miljonit eurot ja ühisettevõtte I poolaasta tulemustelt teenitud 0,3 miljoni euro võrra kõrgem tegevuskahjum. Seega Express Posti kahjumliku tegevuse ja likvideerimise negatiivne mõju kontserni puhakasumile on 0,6 miljoni euro võrra kõrgem kui eelmise aasta samal perioodil. I poolaastaga on kojukandeteenus Express Postis lõpetatud ning kontsern täiendavat kahjumit antud valdkonnast II poolaastal ei teeni.

2022. aasta I poolaasta puhaskasumile avaldas ühekordset positiivset mõju summas 0,2 miljonit eurot Biļešu Paradīze ostuga seotud lõpposamakse ümberhindlusest tekkinud kasum.

KULUD

2023. aasta I poolaasta müüdud kaupade kulu, turundus- ja üldhalduskulud kokku moodustasid 34,0 miljonit eurot (I poolaasta 2022: 29,2 miljonit eurot). Tegevuskulud suurenesid 4,8 miljonit eurot (+17%) võrreldes eelmise aasta sama perioodiga. Suurima kasvu moodustab tööjõukulude kasv summas 2,9 miljonit eurot (+18%).

2023. aasta I poolaastas oli kontsernis keskmiselt 974 töötajat, mis on 112 töötajat rohkem võrreldes eelmise aasta sama perioodiga (I poolaasta 2022: 862 töötajat). Kasvu taga olevad 88 töötajat on lisandunud läbi ettevõtete ostude, sh 2022. aasta mais omandatud ELTA uudiste agentuur Leedus ja 2022. aasta detsembris omandatud uudisteportaali lrytas.lt arvelt. 24 töötajat lisandus teistes ettevõtetes Eestis, Lätis ja Leedus.

RAHAPOSITSIOON

Aruandeperioodi lõpus oli kontsernil vabu rahalisi vahendeid 6,1 miljonit eurot ja omakapitali 53,1 miljonit eurot (51% bilansimahust). Võrreldavad andmed 2022. aasta 30. juuni seisuga olid vastavalt 6,8 miljonit eurot ja 52,1 miljonit eurot (56% bilansimahust). Seisuga 30. juuni 2023 oli kontserni netovõlg 14,7 miljonit eurot (30. juuni 2022: 10,5 miljonit eurot).

2023. aasta I poolaasta kontserni rahavood äritegevusest olid 4,4 miljonit eurot (I poolaasta 2022: 2,6 miljonit eurot), mida mõjutasid positiivselt nii Eestis kui Lätis piletimüügi platvormid. Läti piletimüügiplatvormi müügiaktiivsus on taastunud ning tulenevalt kõrgematest piletihindadest parem võrreldes koroona eelsele perioodile.

2023. aasta I poolaasta kontserni rahavood investeerimistegevusest olid -1,5 miljonit eurot (I poolaasta 2022: -3,6 miljonit eurot), millest -1,2 miljonit eurot oli seotud materiaalse ja immateriaalse põhivara arendamise ja soetamisega, mis näitab suurenenud investeeringud toodetesse ja tehnoloogiasse. I poolaastas investeeris kontsern uutesse LED ekraanidesse -0,9 miljonit eurot, mis on finantseeritud kapitalirendiga.

2023. aasta I poolaasta kontserni rahavood finantseerimistegevusest olid -4,3 miljonit eurot (I poolaasta 2022: -3,1 miljonit eurot), millest -1,0 miljonit eurot moodustab omaaktsiate tagasiostmine ja -1,5 miljonit eurot dividendimakse ASi Ekspress Grupp aktsionäridele. Finantseerimistegevused sisaldavad samuti netomuutust laenukohustustes -0,8 miljonit eurot ja rendikohustustes -0,9 miljonit eurot.

AKTSIATE TAGASIOST JA DIVIDENDID

Aktsiate tagasiostuprogrammi raames ostis AS Ekspress Grupp 9.märtsil 2023 tagasi 588 235 aktsiat hinnaga 1,70 eurot aktsia kohta kogusummas 1,0 miljonit eurot.

4. mail 2023. aastal toimunud ASi Ekspress Grupp aktsionäride korralisel üldkoosolekul otsustati maksta dividendi 5  eurosenti aktsia kohta kogusummas 1,49 miljonit eurot. Dividendid maksti aktsionäridele välja 24. mail 2023. aastal.

SEGMENTIDE ÜLEVAADE

Segmentide peamised finantsnäitajad

(tuhandetes EUR) Müügitulu
  II kv 2023 II kv 2022 Muutus % I pa 2023 I pa 2022 Muutus % 12 kuud 2022
Meediasegment 18 766 16 062 17% 35 634 29 144 22% 62 690
 reklaam 11 124 9 562 16% 20 805 17 402 20% 37 613
tellimused (sh üksikmüük) 4 658 4 050 15% 9 219 7 936 16% 16 819
turuplatsid 603 475 27% 1 239 828 50% 2 232
väliekraanid 837 637 31% 1 526 1 039 47% 2 396
muud müügitulud 1 543 1 338 15% 2 845 1 938 47% 3 630
Kesksed tegevused 1 081 1 090 -1% 2 308 2 182 6% 4 500
Segmentidevahelised elimineerimised (1 320) (743)   (2 658) (1 490)   (3 050)
KONTSERN KOKKU 18 528 16 409 13% 35 283 29 836 18% 64 141
sh tulu kõikidest digitaalsetest kanalitest 15 412 12 494 23% 28 796 22 580 28% 49 928
% tulu kõikidest digitaalsetest kanalitest 83% 76%   82% 76%   78%

(tuhandetes EUR) EBITDA
  II kv 2023 II kv 2022 Muutus % I pa 2023 I pa 2022 Muutus % 12 kuud 2022
Meediasegment 2 643 2 501 6% 4 121 3 394 21% 10 183
Kesksed tegevused (240) (261) 8% (561) (491) -14% (1 122)
Segmentidevahelised elimineerimised (4) (24)   (8) (70)   (171)
KONTSERN KOKKU 2 399 2 216 8% 3 552 2 832 25% 8 891

KOHUSTUSED KOKKU 51 268 44 413
OMAKAPITAL
Vähemusosalus 0 147
Emaettevõtte omanikele kuuluv kapital ja reservid:
Aktsiakapital 18 478 18 478
Ülekurss 14 277 14 277
Omaaktsiad (1 057) (334)
Reservid 2 275 2 059
Jaotamata kasum 19 089 20 796
Emaettevõtte omanikele kuuluv kapital ja reservid kokku 53 062 55 276
OMAKAPITAL KOKKU 53 062 55 423
KOHUSTUSED JA OMAKAPITAL KOKKU 104 330 99 836

Konsolideeritud koondkasumiaruanne (auditeerimata)

(tuhandetes EUR) II kv 2023 II kv 2022 I pa 2023 I pa 2022 12 kuud 2022
Müügitulu 18 528 16 409 35 283 29 836 64 141
Müüdud toodangu kulu (14 107) (12 407) (27 748) (23 441) (48 185)
Brutokasum 4 422 4 002 7 535 6 395 15 956
Muud äritulud 110 198 181 317 789
Turunduskulud (791) (783) (1 362) (1 437) (2 979)
Üldhalduskulud (2 376) (2 170) (4 927) (4 317) (8 823)
Muud ärikulud (120) (43) (140) (85) (146)
Ärikasum /(-kahjum) 1 245 1 205 1 287 873 4 797
Intressitulud 10 9 19 19 36
Intressikulud (347) (178) (677) (347) (738)
Muud finantstulud/(kulud) (11) 210 (21) 197 179
Kokku finantstulud/(-kulud) (347) 41 (679) (131) (523)
Kasum/(kahjum) ühisettevõtete aktsiatelt ja osadelt (242) (87) (795) (220) (242)
Kasum/(kahjum) sidusettevõtete aktsiatelt ja osadelt 2 143 130 273 325
Kasum /(kahjum) enne tulumaksustamist 658 1 302 (57) 794 4 357
Tulumaks (46) (31) (62) (36) (302)
Aruandeperioodi kasum /(kahjum) 612 1 271 (118) 759 4 055
Aruandeperioodi kasum /(kahjum), mis on omistatav
Emaettevõtte aktsionäridele 613 1 272 (120) 761 4 048
Vähemusosalusele (1) (1) 2 (2) 7
Koondkasum /(-kahjum) kokku 612 1 271 (118) 759 4 055
Aruandeperioodi koondkasum /(kahjum), mis on omistatav
Emaettevõtte aktsionäridele 613 1 272 (120) 761 4 048
Vähemusosalusele (1) (1) 2 (2) 7
Puhaskasum (-kahjum) aktsia kohta (eurodes)
Tavakasum /(-kahjum) aktsia kohta 0,0205 0,0419  (0,0040) 0,0251 0,1335
Lahustunud kasum /(kahjum)
aktsia kohta
0,0199 0,0405  (0,0039) 0,0242 0,1294

Konsolideeritud rahavoogude aruanne (auditeerimata)

(tuhandetes EUR) I pa 2023 I pa 2022 12 kuud
Rahavood äritegevusest
Aruandeperioodi ärikasum /(-kahjum) 1 287 873 4 797
Korrigeerimised (mitterahalised):
Põhivara kulum 2 265 1 959 4 084
(Kasum)/ kahjum põhivara müügist, mahakandmisest ja väärtuse langusest (4) 2 29
Aktsiaoptsiooni väärtuse muutus 16 18 29
Äritegevuse rahavood:
Äritegevusega seotud nõuete ja ettemaksete muutus (5 409) (1 385) (1 939)
Varude muutus 26 (27) (9)
Äritegevusega seotud kohustuste ja ettemaksete muutus 6 885 1 572 2 188
Makstud ettevõtte tulumaks (108) (262) (401)
Makstud intressid (540) (181) (767)
Rahavood äritegevusest kokku 4 420 2 569 8 011
Rahavood investeerimistegevusest
Tütar- ja sidusettevõtete ning muude investeeringute ost (miinus omandatud sularaha)/
sissemaksed kapitaliosaluse meetodil arvestatud investeeringutesse
(949) (1 971) (7 632)
Laekumised muudest investeeringutest 13 10 10
Saadud intressid 2 1 2
Materiaalse ja immateriaalse põhivara soetamine (1 232) (2 335) (3 748)
Materiaalse ja immateriaalse põhivara müük 3 40 66
Antud laenud 0 (30) (30)
Antud laenude tagasimaksed 0 86 86
Saadud dividendid 674 601 601
Rahavood investeerimistegevusest kokku (1 489) (3 598) (10 645)
Rahavood finantseerimistegevusest
Makstud dividendid (1 488) (2 425) (2 425)
Rendikohustuse põhiosa tagasimaksed (940) (851) (1 751)
Saadud laenud / Laenude tagasimaksed (840) 136 3 296
Tasutud omaaktsiate tagasiostmisel (1 000) 0 0
Rahavood finantseerimistegevusest kokku (4 268) (3 140) (880)
RAHA JA RAHA EKVIVALENTIDE MUUTUS (1 337) (4 169) (3 514)
Raha ja raha ekvivalendid perioodi alguses 7 448 10 962 10 962
Raha ja raha ekvivalendid perioodi lõpus 6 111 6 793 7 448

Signe Kukin
Kontserni finantsjuht
AS Ekspress Grupp
E-kiri: signe.kukin@egrupp.ee

AS Ekspress Grupp on Baltimaade juhtiv meediakontsern, mille tegevus hõlmab veebimeedia sisutootmist ning ajalehtede, ajakirjade ja raamatute kirjastamist. Samuti haldab kontsern elektroonilist piletimüügiplatvormi ja piletimüügikohtasid ning pakub väliekraanide teenust Eestis ja Lätis. Ekspress Grupp alustas oma tegevust 1989. aastal ja annab tööd ligi 1100 inimesele.

Manus

Attachments