AS Ekspress Grupp: 2023.aasta III kvartali ja 9 kuu konsolideeritud auditeerimata vahearuanne

ASi Ekspress Grupp 2023. aasta III kvartali müügitulu kasvas 9%, ulatudes 16,5 miljoni euroni ja EBITDA 8% 2,4 miljoni euroni. 2023. aasta 9 kuu müügitulu kasvas 15% võrdluses eelmise aastaga 51,8 miljoni euroni ning EBITDA 18% 6,0 miljoni euroni. Kontserni III kvartali puhaskasum oli 0,9 miljonit eurot ja 9 kuu vaates kokku 1,2 miljonit eurot, mis kahanes ühekordseid kulusid arvesse võtmata võrreldes eelmise aasta sama perioodiga 28%. Puhaskasumi vähenemist mõjutavad peamiselt Euribori tõusuga kasvanud intressimäärad ja kontserni investeeringutest tulenev amortisatsioonikulu kasv. Digitaalsed tulud kasvasid 24% võrreldes eelmise aasta sama perioodiga ja moodustasid septembri lõpus 83% kontserni kogukäibest. Kontserni meediaettevõtete digitellimuste tulu ja digitellimust omavate inimeste arv kasvas aastaga jõudsalt kõigis kolmes riigis. Tugeva kasvu on teinud piletiplatvormide müügitulu ja väliekraanidelt saadav reklaamitulu.

Kontserni III kvartali müügitulu tegi tugeva kasvu, suurenedes 9% võrreldes eelmise aasta sama perioodiga. 9 kuu vaates kasvas müügitulu kokku 15%. Kui 9 kuu müügitulust jätta välja 2022. aasta II poolaastal Leedus tehtud ostud (uudisteportaal Lrytas ja uudisteagentuur ELTA), kujunes 9 kuu müügitulu kasvuks samuti 9%. Digitaalse reklaamitulu müük on olnud kasvavas trendis nii Eestis kui Leedus.

Lätis vähenes turu kogumaht ja ka Ekspress Grupi Lätist teenitud reklaamitulu jääb eelmisele aastale ca 7% alla. Antud vähenemist on kompenseerinud piletiplatvormi ja digiekraanide müügitulu kasv. Kontsernile kuuluv piletiplatvorm on kasvatud käivet nii läbi portaalis olevate ürituste arvu kui läbi keskmise piletihinna tõusu.

Aasta lõpu suhtes jääme mõõdukalt ettevaatlikuks, kuna suurenenud intresside tase võib mõjutada inimeste tarbimist ja seeläbi reklaamikäibe mahtusid. Siiani on reklaamiturg käitunud pigem positiivselt ja olulisi mahtude langetamisi klientide poolt toimunud ei ole.

Viimase aastaga on kontsern Balti riikides juurde saanud ligi 42 000 digitellimusega lugejat ehk 30% rohkem kui eelmise aasta septembri lõpus, ulatudes 180 tuhande tellimuseni. Kontserni digitaalne tulubaas põhineb üha enam digitellimuste müügitulul. Tellijatulude käibekasvule andis oma panuse ka suutlikkus tõsta keskmist hinda. Oleme tugevdanud ka grupi meediaettevõtete poolt pakutava sisu kvaliteeti ja mahtu, et olla kõigis Balti riikides liider digitellimuste valdkonnas. Kontsern liigub oma strateegiliste finantseesmärkide suunas ja soovib aastaks 2026 pakkuda digitaalset tasulist sisu vähemalt 340 000 tellijale.

Ekspress Grupi kasum enne intresse makse, kulumit ja amortisatsiooni (EBITDA) oli III kvartalis 2,4 miljonit eurot, kasvades 8%. 9 kuu EBITDA oli 6,0 miljonit eurot, kasvades 18%. Kasumlikkust on peamiselt aidanud tõsta veebireklaami ja digitellimuste edukas müük Eestis ja Leedus ning piletimüügiplatvormide ja digitaalsete väliekraanide mahtude kasv.

2023. aasta 9 kuu puhaskasumiks kujunes 1,2 miljonit eurot, olles 28% madalam võrreldes eelmise aastaga. Koos ühekordsete erakorraliste kuludega teenis kontsern 9 kuuga kasumit summas 0,8 miljonit eurot. Puhaskasumi vähenemist mõjutavad peamiselt Express Postiga seotud ühekordsed sulgemiskulud ja I poolaasta kahjumlik äritegevus kokku summas -0,6 miljonit eurot. I poolaastaga on kojukandeteenus Express Postis lõpetatud ning ühekordseid likvideerimiskulusid ja kahjumlikku tegevust kontserni järgmistes kvartalites enam ei kajastu. Lisaks on puhaskasumi taset mõjutanud Euribori tõusuga kasvanud intressimäärad ja kontserni investeeringutest tulenev amortisatsioonikulu kasv. Intressikulude negatiivne mõju on kahekordne ja avaldas 9 kuu tulemustes mõju 0,5 miljoni eurose lisakuluna. Võrdluse aluseks olev 2022. aasta 9 kuu puhaskasum sisaldas ka piletimüügi keskkonna ostuhinna korrigeerimisest tulenenud ühekordset erakorralist finantstulu 0,2 miljonit eurot.

Kontserni likviidsus on hea ja peame oluliseks likviidsusreservide hoidmist nii võimalike uute ostude tarbeks, kui ka majanduse võimaliku jahtumise olukorraks. 30. september 2023 seisuga oli kontsernil rahalisi vahendeid 6,1 miljonit eurot (31.12.2022: 7,4 miljonit eurot). 9 kuu jooksul on kontsern ostnud tagasi aktsiad kokku 1 miljoni euro eest ning maksnud aktsionäridele dividende summas 1,5 miljonit eurot. Seega on kontsern 2023. aasta 9 kuu jooksul teinud aktsionäridele väljamakseid kokku 2,5 miljoni euro ulatuses.

III KVARTALI JA 9 KUU TULEMUSED

MÜÜGITULU

2023. aasta III kvartali konsolideeritud müügitulu oli 16,5 miljonit eurot (III kvartal 2022: 15,1 miljonit eurot). III kvartali müügitulu suurenes 9% võrreldes eelmise aastaga. 2023. aasta 9 kuu konsolideeritud müügitulu oli 51,8 miljonit eurot (9 kuud 2022: 45,0 miljonit eurot). 9 kuu müügitulu suurenes 15% võrreldes eelmise aastaga. Kasvu taga on nii veebi reklaamitulud kui digitellimuste tulud. Kontserni digitaalsete tulude osakaal moodustas 2023. aasta III kvartali lõpus 83% kogukäibes (2022. aasta III kvartali lõpp: 77% kogukäibes). 2023. aasta 9 kuu digitaalsed tulud suurenesid 24% võrreldes eelmise aasta sama perioodiga.

KASUMLIKKUS

2023. aasta III kvartali konsolideeritud EBITDA oli 2,4 miljonit eurot (III kvartal 2022: 2,3 miljonit eurot). EBITDA kasvas 8% võrreldes eelmise aastaga ning EBITDA marginaal oli 15% (III kvartal 2022: 15%). 2023. aasta 9 kuu konsolideeritud EBITDA oli 6,0 miljonit eurot (9 kuud 2022: 5,1 miljonit eurot). EBITDA kasvas 18% võrreldes eelmise aastaga ning EBITDA marginaal oli 12% (9 kuud 2022: 11%). Kasumlikkust on aidanud tõsta veebireklaami ja digitellimuste edukas müük Eestis ja Leedus ning piletimüügiplatvormide ja digitaalsete väliekraanide mahtude kasv.

2023. aasta III kvartali konsolideeritud puhaskasum oli 0,95 miljonit eurot (III kvartal 2022: 0,86 miljonit eurot). 2023. aasta 9 kuu konsolideeritud puhaskasum ilma erakorraliste kuludeta oli 1,2 miljonit eurot (9 kuud 2022: 1,6 miljonit eurot). 2023. aasta 9 kuu puhaskasum vähenes 28% võrreldes eelmise aastaga. Koos erakorraliste kuludega oli 2023. aasta 9 kuu konsolideeritud puhaskasum 0,8 miljonit eurot. Puhaskasumi vähenemist mõjutavad peamiselt Euribori tõusuga kasvanud intressimäärad ja kontserni investeeringutest tulenev amortisatsioonikulu kasv. Intressikulude negatiivne mõju on kahekordne ja avaldab 9 kuu tulemustes mõju 0,5 miljoni eurose lisakuluna. 9 kuu tulemusi mõjutasid ka ASi Express Post kojukandeteenuste sulgemisega seotud ühekordsed kulud summas 0,3 miljonit eurot. Alates juulist 2023 on kojukandeteenus Express Postis lõpetatud ning kontsern täiendavat kahjumit antud valdkonnast ei teeni.

2022. aasta 9 kuu puhaskasumile avaldas ühekordset positiivset mõju summas 0,2 miljonit eurot Biļešu Paradīze ostuga seotud lõpposamakse ümberhindlusest tekkinud kasum.

KULUD

2023. aasta 9 kuu müüdud kaupade kulu, turundus- ja üldhalduskulud kokku moodustasid 49,3 miljonit eurot (9 kuud 2022: 43,3 miljonit eurot). Tegevuskulud suurenesid 6,0 miljonit eurot (+14%) võrreldes eelmise aasta sama perioodiga. Suurima kasvu moodustab tööjõukulude kasv summas 4,0 miljonit eurot (+17%).

2023. aasta 9 kuu jooksul oli kontsernis keskmiselt 976 töötajat, mis on 104 töötajat rohkem võrreldes eelmise aasta sama perioodiga (9 kuud 2022: 872 töötajat). Kasvu taga olevad 80 töötajat on lisandunud läbi ettevõtete ostude, sh 2022. aasta mais omandatud ELTA uudiste agentuur Leedus ja 2022. aasta detsembris omandatud uudisteportaali lrytas.lt arvelt. 24 töötajat lisandus teistes ettevõtetes Eestis, Lätis ja Leedus.

RAHAPOSITSIOON

Aruandeperioodi lõpus oli kontsernil vabu rahalisi vahendeid 6,1 miljonit eurot ja omakapitali 54,0 miljonit eurot (55% bilansimahust). Võrreldavad andmed 2022. aasta 30. september seisuga olid vastavalt 6,1 miljonit eurot ja 53,0 miljonit eurot (57% bilansimahust). Seisuga 30. september 2023 oli kontserni netovõlg 14,3 miljonit eurot (30. september 2022: 10,5 miljonit eurot).

2023. aasta 9 kuuga kontserni rahavood äritegevusest olid 6,9 miljonit eurot (9 kuud 2022: 3,9 miljonit eurot), mida mõjutasid positiivselt nii Eestis kui Lätis piletimüügi platvormid. Läti piletimüügiplatvormi müügiaktiivsus on taastunud ning tulenevalt kõrgematest piletihindadest parem võrreldes koroona eelsele perioodile.

2023. aasta 9 kuu kontserni rahavood investeerimistegevusest olid -3,0 miljonit eurot (9 kuud 2022: -4,8 miljonit eurot), millest -2,4 miljonit eurot oli seotud materiaalse ja immateriaalse põhivara arendamise ja soetamisega, mis näitab suurenenud investeeringud toodetesse ja tehnoloogiasse. 9 kuuga investeeris kontsern uutesse LED ekraanidesse -1,0 miljonit eurot, mis on finantseeritud kapitalirendiga.

2023. aasta 9 kuu kontserni rahavood finantseerimistegevusest olid -5,2 miljonit eurot (9 kuud 2022: -4,0 miljonit eurot), millest -1,0 miljonit eurot moodustab omaaktsiate tagasiostmine ja -1,5 miljonit eurot dividendimakse ASi Ekspress Grupp aktsionäridele. Finantseerimistegevused sisaldavad samuti netomuutust laenukohustustes -1,3 miljonit eurot ja rendikohustustes -1,4 miljonit eurot.

AKTSIATE TAGASIOST JA DIVIDENDID

Aktsiate tagasiostuprogrammi raames ostis AS Ekspress Grupp 9.märtsil 2023 tagasi 588 235 aktsiat hinnaga 1,70 eurot aktsia kohta kogusummas 1,0 miljonit eurot.

4. mail 2023. aastal toimunud ASi Ekspress Grupp aktsionäride korralisel üldkoosolekul otsustati maksta dividendi 5  eurosenti aktsia kohta kogusummas 1,49 miljonit eurot. Dividendid maksti aktsionäridele välja 24. mail 2023. aastal.

SEGMENTIDE ÜLEVAADE

Segmentide peamised finantsnäitajad

(tuhandetes EUR)Müügitulu
 III kv 2023III kv 2022Muutus %9 kuud 20239 kuud 2022Muutus %12 kuud 2022
Meediasegment16 45514 74312%52 08843 88719%62 690
 reklaam9 4138 58810%30 21925 99016%37 613
tellimused (sh üksikmüük)4 6654 20611%13 88412 14214%16 819
turuplatsid86158248%2 0991 41049%2 232
väliekraanid82360835%2 3491 64743%2 396
muud müügitulud692759-9%3 5382 69731%3 630
Kesksed tegevused1671 161-86%2 4743 343-26%4 500
Segmentidevahelised elimineerimised(131)(784) (2 789)(2 274) (3 050)
KONTSERN KOKKU16 49015 1209%51 77344 95615%64 141
sh tulu kõikidest digitaalsetest kanalitest14 14612 00618%42 94234 58624%49 928
% tulu kõikidest digitaalsetest kanalitest86%79% 83%77% 78%

(tuhandetes EUR)EBITDA
 III kv 2023III kv 2022Muutus %9 kuud 20239 kuud 2022Muutus %12 kuud 2022
Meediasegment2 8522 6149%6 9746 00716%10 183
Kesksed tegevused(416)(311)-34%(977)(802)-22%(1 122)
Segmentidevahelised elimineerimised3(39) (4)(109) (171)
KONTSERN KOKKU 2 4402 2648%5 9925 09618%8 891

KOHUSTUSED KOKKU 44 95244 413
OMAKAPITAL
Vähemusosalus0147
Emaettevõtte omanikele kuuluv kapital ja reservid:
Aktsiakapital18 47818 478
Ülekurss14 27714 277
Omaaktsiad(1 057)(334)
Reservid2 2832 059
Jaotamata kasum20 03720 796
Emaettevõtte omanikele kuuluv kapital ja reservid kokku54 01855 276
OMAKAPITAL KOKKU 54 01855 423
KOHUSTUSED JA OMAKAPITAL KOKKU98 97099 836

Konsolideeritud koondkasumiaruanne (auditeerimata)

(tuhandetes EUR)III kv 2023III kv 20229 kuud 20239 kuud 202212 kuud 2022
Müügitulu16 49015 12051 77344 95664 141
Müüdud toodangu kulu(12 384)(11 272)(40 131)(34 712)(48 185)
Brutokasum 4 1073 84911 64210 24315 956
Muud äritulud167209348526789
Turunduskulud(649)(695)(2 011)(2 133)(2 979)
Üldhalduskulud(2 253)(2 125)(7 180)(6 442)(8 823)
Muud ärikulud(122)(54)(262)(139)(146)
Ärikasum /(-kahjum)1 2501 1832 5372 0564 797
Intressitulud129322836
Intressikulud(383)(183)(1 059)(529)(738)
Muud finantstulud/(kulud)(14)(3)(35)194179
Kokku finantstulud/(-kulud)(384)(177)(1 063)(308)(523)
Kasum/(kahjum) ühisettevõtete aktsiatelt ja osadelt69(107)(726)(327)(242)
Kasum/(kahjum) sidusettevõtete aktsiatelt ja osadelt6553196326325
Kasum /(kahjum) enne tulumaksustamist1 0009539431 7474 357
Tulumaks(52)(94)(113)(129)(302)
Aruandeperioodi kasum /(kahjum)9498598301 6184 055
Aruandeperioodi kasum /(kahjum), mis on omistatav
Emaettevõtte aktsionäridele9498578281 6174 048
Vähemusosalusele02217
Koondkasum /(-kahjum) kokku9498598301 6184 055
Aruandeperioodi koondkasum /(kahjum), mis on omistatav
Emaettevõtte aktsionäridele9498578281 6174 048
Vähemusosalusele02217
Puhaskasum (-kahjum) aktsia kohta (eurodes)
Tavakasum /(-kahjum) aktsia kohta0,03150,02820,02750,05330,1335
Lahustunud kasum /(kahjum)
aktsia kohta
0,03050,02730,02670,05150,1294

Konsolideeritud rahavoogude aruanne (auditeerimata)

(tuhandetes EUR)9 kuud 20239 kuud 202212 kuud
Rahavood äritegevusest
Aruandeperioodi ärikasum /(-kahjum)2 5372 0564 797
Korrigeerimised (mitterahalised):
Põhivara kulum3 4553 0394 084
(Kasum)/ kahjum põhivara müügist, mahakandmisest ja väärtuse langusest1653029
Aktsiaoptsiooni väärtuse muutus242729
Äritegevuse rahavood:
Äritegevusega seotud nõuete ja ettemaksete muutus211(1 168)(1 939)
Varude muutus3(51)(9)
Äritegevusega seotud kohustuste ja ettemaksete muutus1 5186072 188
Makstud ettevõtte tulumaks(184)(319)(401)
Makstud intressid(852)(327)(767)
Rahavood äritegevusest kokku6 8763 8928 011
Rahavood investeerimistegevusest
Tütar- ja sidusettevõtete ning muude investeeringute ost (miinus omandatud sularaha)/

sissemaksed kapitaliosaluse meetodil arvestatud investeeringutesse
(1 310)(2 600)(7 632)
Laekumised muudest investeeringutest131010
Saadud intressid612
Materiaalse ja immateriaalse põhivara soetamine(2 405)(2 891)(3 748)
Materiaalse ja immateriaalse põhivara müük256066
Antud laenud0(30)(30)
Antud laenude tagasimaksed08686
Saadud dividendid674601601
Rahavood investeerimistegevusest kokku(2 997)(4 763)(10 645)
Rahavood finantseerimistegevusest
Makstud dividendid(1 488)(2 425)(2 425)
Rendikohustuse põhiosa tagasimaksed(1 446)(1 305)(1 751)
Saadud laenud / Laenude tagasimaksed(1 260)(284)3 296
Tasutud omaaktsiate tagasiostmisel(1 000)00
Rahavood finantseerimistegevusest kokku(5 195)(4 014)(880)
RAHA JA RAHA EKVIVALENTIDE MUUTUS(1 316)(4 885)(3 514)
Raha ja raha ekvivalendid perioodi alguses7 44810 96210 962
Raha ja raha ekvivalendid perioodi lõpus6 1326 0777 448

Mari-Liis Rüütsalu
juhatuse esimees
+372 512 2591
mariliis.ryytsalu@egrupp.ee

AS Ekspress Grupp on Baltimaade juhtiv meediakontsern, mille tegevus hõlmab veebimeedia sisutootmist ning ajalehtede, ajakirjade ja raamatute kirjastamist. Samuti haldab kontsern elektroonilist piletimüügiplatvormi ja piletimüügikohtasid ning pakub väliekraanide teenust Eestis ja Lätis. Ekspress Grupp alustas oma tegevust 1989. aastal ja annab tööd ligi 1100 inimesele.

Manus

Attachments