Elecster-konsernin osavuosikatsaus 1.1. - 30.9.2023


ELECSTER OYJ                 OSAVUOSIKATSAUS 9.11.2023 KLO 8:30

ELECSTER-KONSERNIN OSAVUOSIKATSAUS 1.1. – 30.9.2023

Liikevaihto ennakoidusti laski, suhteellinen kannattavuus parani

Yhteenveto luvuista

Tammi-syyskuu:

  • Liikevaihto 25,7 MEUR (1-9/2022: 30,7 MEUR)
  • Liikevoitto 2,4 MEUR (2,3 MEUR)
  • Tulos ennen veroja 1,0 MEUR (1,8 MEUR)
  • Tulos/osake 0,06 EUR (0,42 EUR)
  • Omavaraisuusaste 49,8 % (57,9 %)

Heinä-syyskuu:

  • Liikevaihto 8,2 MEUR (7-9/2022: 10,7 MEUR)
  • Liikevoitto 1,0 MEUR (1,2 MEUR)
  • Tulos ennen veroja 0,5 MEUR (1,1 MEUR)
  • Tulos/osake 0,11 EUR (0,29 EUR) 

TOIMINTAYMPÄRISTÖ
EKP:n syyskuisessa talouskatsauksessa kerrotaan, että euroalueen talouskasvu oli pitkälti pysähdyksissä vuoden alkupuoliskolla. Vuoden 2023 toisella neljänneksellä BKT:n määrä kasvoi 0,1 % eli saman verran kuin edellisellä neljänneksellä. Tuoreimpien indikaattorien mukaan kasvu on jatkunut heikkona myös kolmannella neljänneksellä. Euroalueen viennin heikentyminen ja rahoitusolojen kiristymisen vaikutus vaimentavat kasvua muun muassa asuinrakennusinvestointien ja yritysten investointien supistumisen kautta. Talouden vaimeus on leviämässä talouden kaikille sektoreille. Tehdasteollisuuden tuotanto on supistunut vuoden 2022 viimeisestä neljänneksestä lähtien, ja sen odotetaan pysyvän heikkona, kun vanhan tilauskannan kasvuvaikutus vähenee, ja uusien tilausten kertymä jatkuu vaimeana. Palvelusektorin toimeliaisuus, joka oli pysynyt tähän saakka sitkeämpänä, osoitti kolmannen neljänneksen alussa hiipumisen merkkejä. Tämä viittasi siihen, että pandemian jälkeen palvelujen kysyntään kohdistunut kasvusysäys saattaa olla haihtumassa pois. Ajan myötä talouskasvun oletetaan virkistyvän sitä mukaa, kun reaalitulot kasvavat inflaation hidastumisen,palkkojen kasvun ja vahvan työmarkkinatilanteen tukemina, ja antavan tukea yksityiselle kulutukselle.

Myös tuoreimmat tiheästi päivitettävät taloustiedot vahvistavat käsitystä maailmantalouden kasvun tulevasta hidastumisesta. Globaalia kokonaistuotantoa kuvaava PMI-indeksi on pysynyt sekä kehittyneissä että kehittyvissä talouksissa laskusuunnassa, joskin se on edelleen positiivisen kasvun puolella. Sama pätee palvelutuotannon PMI-indeksiin, kun taas tehdasteollisuuden tuotannon PMI on laskenut yhä syvemmälle negatiivisen kasvun alueelle kehittyneissä talouksissa, mutta elpynyt nousevissa markkinatalouksissa kuroen kiinni eroa palvelusektoriin

Elecsterin kolmas vuosineljännes sujui odotustemme mukaisesti. Liikevaihto vertailuvuoteen nähden oli selvästi pienempi, mutta operatiivinen kannattavuus kehittyi positiivisesti ensimmäiseen vuosipuoliskoon nähden ja tilauskanta jatkoi kasvuaan.
Meijerikoneiden osalta kehittyvien talouksien elpyminen on lisännyt sekä tarjouskyselyiden että tilausten määrää. Riskipitoinen markkinaympäristö aiheuttaa kuitenkin selvää hidastumista kauppojen toteutumisessa. Rahoituksen saatavuus ja hinta on useimmiten tekijä, joka aiheuttaa investointien kannattavuuden uudelleenarviointia – erityisesti markkinoilla, joissa paikallisen valuutan arvo saattaa heiketä voimakkaastikin lyhyellä aikajaksolla euroon ja dollariin nähden.

Pakkausmateriaalien toimitusvolyymi on edelleen pitkänajan keskiarvoja alemmalla tasolla. Asiakkaidemme tarve pienentää varastoihin sitoutunutta pääomaa näkyy selvästi pienentyneinä ja harventuneina tilauksina. Positiivista kuitenkin on, että pienemmälläkin myyntivolyymilla toiminnan kannattavuus on kehittynyt suotuisasti.

Sekä meijerikoneiden että pakkausmateriaalien suhteellinen kannattavuus on kehittynyt myönteisesti vuoden toisesta vuosineljänneksestä lähtien. Korkojen nousu, sekä Venäjän ruplan ja Kenian shillingin arvon tuntuva alentuminen euroon nähden ovat kuitenkin merkittävästi nostaneet rahoituskustannuksia ja siten operatiivisen kannattavuuden parantuminen ei täysimääräisesti näy osakekohtaisen tuloksen parantumisena. Markkinaympäristön häiriötekijät huomioonottaen, voimme kuitenkin olla verrattain tyytyväisiä kolmannen vuosineljänneksen tulokseen, vaikka vertailuvuoden tasoa emme saavuttaneetkaan.

Elecsterin Venäjän liiketoiminta on pääasiallisesti paikallisen tytäryhtiömme valmistamien pakkausmateriaalien myyntiä paikallisille meijerialan yrityksille. Pakotteita on laajennettu moneen kertaan ja sillä on ollut vaikutus myös Elecsterin vientiin Venäjälle.

LIIKETOIMINNAN KEHITYS JA TALOUDELLINEN ASEMA
Tammi-syyskuu
Konsernin liikevaihto tammi-syyskuussa oli 25,7 milj. euroa (30,7 milj. euroa). Liikevaihto laski 16,3 % edelliseen vuoteen verrattuna. Liikevoitto oli 2,4 milj. euroa (2,3 milj. euroa), eli 9,5 % (7,6 %) liikevaihdosta. Tulos ennen veroja oli 1,0 milj. euroa (1,8 milj. euroa).

Heinä-syyskuu
Konsernin kolmannen vuosineljänneksen liikevaihto oli 8,2 milj. euroa (10,7 milj. euroa). Liikevaihto pieneni vuosineljänneksellä 23,4 % edelliseen vuoteen verrattuna. Katsauskauden liikevoitto oli 1,0 milj. euroa (1,2 milj. euroa).

Konsernitaseen loppusumma oli katsauskauden lopussa 50,1 milj. euroa (55,2 milj. euroa). Korollinen vieras pääoma oli 20,4 milj. euroa (18,3 milj. euroa).

Teollisuustuotesegmentissä toimitusten määrä kolmannella vuosineljänneksellä oli 16 % vertailuvuotta pienempi. Liikevaihdon selkeästä pudotuksesta huolimatta kannattavuus muodostui edellisvuotta paremmaksi. Pakkausmateriaalitoimitusten arvo oli kolmennella vuosineljänneksellä alempi kuin vastaavana aikana edellisenä vuonna. Pakkausmateriaalien raaka-aineiden hinnat ovat jatkaneet laskua poikkeuksellisen korkealta tasolta. Konetoimitusten määrä oli sen sijaan vuosineljänneksellä hiukan edellisvuoden vertailuajankohtaa korkeammalla tasolla.

Kuluttajatuotesegmentissä toimitusmäärät olivat vuosineljänneksellä
18 % edellisvuotta pienemmät. Kuluttajatuotesegmentin tulos oli negatiivinen.

VARSINAINEN YHTIÖKOKOUS
Elecster Oyj:n varsinainen yhtiökokous pidettiin 20.4.2023. Yhtiökokouksen ja hallituksen järjestäytymiskokouksen päätökset, mukaan lukien hallituksen valtuudet omien osakkeiden hankkimisesta sekä luovuttamisesta, on julkaistu 20.4.2023 päivätyssä pörssitiedotteessa.

INVESTOINNIT
Konsernin bruttoinvestoinnit olivat 0,6 milj. euroa (0,5 milj. euroa).

HENKILÖSTÖ
Konsernin henkilömäärä oli keskimäärin 223(230), josta ulkomailla 95(101). Katsauskauden lopussa konsernin henkilömäärä oli 217(229).

OSAKKEET
Elecster Oyj:n osakepääoma 30.9.2023 oli 3.151.939,29 euroa ja osakkeiden lukumäärä 3.748.116. Osake on nimellisarvoton.
Emoyhtiö Elecster Oyj:llä on kaksi osakesarjaa, K-sarja ja A-sarja. A-osake noteerataan Nasdaq OMX Helsingin Pörssissä. Osakkeen ylin kurssi katsauskauden aikana oli 8,35 euroa ja alin 4,85 euroa. Katsauskauden päättyessä kurssi oli 5,00 euroa. Katsauskauden aikana A-osakkeiden vaihto oli 124 984 (6,9 % A-osakkeiden määrästä).

Hallitus ei ole katsauskaudella käyttänyt valtuutustaan hankkia tai luovuttaa omia osakkeita. Yhtiöllä ei ole hallussaan yhtiön omia osakkeita.

Hallituksella ei ole voimassa olevia osakeantivaltuutuksia eikä valtuutusta vaihtovelkakirja- tai optiolainan liikkeelle laskemiseen.

Yhtiön saamasta liputusilmoituksesta on julkaistu pörssitiedote 2.10.2023.

NÄKYMÄT JA LÄHIAJAN EPÄVARMUUSTEKIJÄT
Euroalueen talousnäkymiä koskevissa EKP:n asiantuntijoiden syyskuun 2023 arvioissa euroalueen BKT:n määrän vuotuisen kasvun ennakoidaan hidastuvan 0,7 prosenttiin vuonna 2023 ja sittemmin elpyvän 1,0 prosenttiin vuonna 2024. BKT:n kasvunäkymiä on heikennetty eurojärjestelmän asiantuntijoiden kesäkuun 2023 arvioista, joihin verrattuna kasvun arvioidaan nyt hidastuvan 0,2 prosenttiyksikköä vuonna 2023 ja 0,5 prosenttiyksikköä vuonna 2024. Lyhyen aikavälin kasvunäkymiä on nimittäin pienennetty merkittävästi, kun kyselyindikaattorit ovat laskussa, rahoitusolot kiristyvät – vähentäen luotonantoa – ja euron kurssi vahvistuu.
Talouskasvuun liittyvät riskit painottuvat odotettua heikomman kehityksen suuntaan. Kasvu saattaa jäädä odotettua hitaammaksi, jos rahapolitiikan vaikutukset osoittautuvat arvioitua rajummiksi tai maailmantalous heikkenee esimerkiksi Kiinan talouden hyytymisen jatkumisen takia. Sitä vastoin talous saattaa kasvaa arvioitua nopeammin, jos yritysten ja kotitalouksien luottamus tulevaisuuteen vahvistuu ja kulutus lisääntyy epävarmuuden vähenemisen, vahvan työmarkkinatilanteen ja reaalitulojen kasvun ansiosta.

Konekaupassa Elecsterin toimitusten määrä ja tilauskanta ovat jatkaneet kasvuaan vuoden toisesta neljänneksestä alkaen ja odotamme, että sama kehitys jatkuu loppuvuonna. Pakkausmateriaalien osalta odotamme kannattavuuskehityksen edelleen paranevan loppuvuoden aikana alemmista myyntivolyymeista huolimatta.

Elecsterin toiminnassa maailmantalouden epävarmuuden tuomien riskien lisäksi erityisesti Venäjän toimintoihin liittyy merkittäviä riskejä. Venäjää vastaan asetettujen sanktioiden lisäksi epävarmuutta synnyttää poliittiset riskit, joista suurimpana huolenaiheena on Venäjän mahdolliset vastatoimenpiteet ns. ” ei-ystävällisistä ”- valtioista peräisin olevia yrityksiä kohtaan. On mahdollista, että Venäjän hallinto säätää lakeja tai ryhtyy muihin toimenpiteisiin, joilla pyritään vaikeuttamaan länsimaisten yritysten toimintaa Venäjällä.
Jos Venäjän hallinto pyrkisi vaikeuttamaan länsimaisten yritysten toimintaa Venäjällä, olisi mahdollisella muutoksella merkittäviä vaikutuksia Elecsterin toimintaan ja taloudelliseen asemaan.
Toistaiseksi toimenpiteet ovat kuitenkin tähdänneet siihen, että yritykset jatkaisivat toimintaansa. Vetäytymistä Venäjältä on vaikeutettu tuntuvasti. Prosessit ovat pitkiä ja asiaa koskevaa
lainsäädäntöä uudistetaan jatkuvasti. 25.4.2023 voimaansaatettu asetus ” Decree No 302 ” mahdollistaa Venäjän valtion omaisuudenhoitoviraston Rosimushchestvon siirtää väliaikaisesti osakkeet hallintaansa ja vaihtaa yrityksen paikallinen johto. Kyseisen asetuksen varjolla on toteutettu joitakin vetäytymisilmoituksen antaneiden Venäjän kannalta kriittisillä sektoreilla toimivien yrityksien haltuunottoja.

Vetäytyminen Venäjän toiminnoista olisi myös Elecsterin osalta aikaavievä ja vaikea prosessi. Aiemmin ilmoitetun mukaisesti Elecster-konserni toistaiseksi jatkaa Venäjän toimintojaan ja seuraa tilanteen kehittymistä.

Myös Venäjän ruplan ja Kenian shillingin tulevaan kurssikehitykseen liittyy poikkeukselllisen paljon riskiä. Ruplan ja shillingin arvojen mahdollisesti suuretkin muutokset vuonna 2023 muodostavat merkittävän epävarmuustekijän Elecsterin toiminnassa ja taloudellisten tavoitteiden saavuttamisessa.

Taloudellinen ohjeistus (ennallaan)
Konsernin liikevaihdon arvioidaan säilyvän samalla tasolla tai pienenevän ja osakekohtaisen tuloksen säilyvän samalla tasolla tai paranevan edelliseen vuoteen verrattuna.

KONSERNITULOSLASKELMA, IFRS

Tuhatta euroa7-9/20237-9/20221-9/20231-9/20221-12/2022
      
LIIKEVAIHTO8.19410.69625.73830.73642.680
      
Valmiiden ja keskeneräisten varastojen muutos-152-36030972-562
Valmistus omaan käyttöön  7-85138
Liiketoiminnan muut tuotot405686142185
Materiaalit ja palvelut-3.670-5.352-12.589-16.788-23.289
Henkilöstökulut-1.516-1.682-5.742-5.928-8.032
Poistot ja arvonalentumiset-359-462-1.131-1.240-1.621
Liiketoiminnan muut kulut-1.522-1.657-4.242-4.585-6.365
LIIKEVOITTO1.0141.2392.4362.3263.134
      
Rahoitustuotot ja –kulut-488-185-1.473-552-1.126
TULOS ENNEN VEROJA5261.0549631.7742.008
      
Tuloverot-12344-728-209-830
TILIKAUDEN VOITTO/TAPPIO4031.0982341.5651.178
      
TILIKAUDEN TULOKSEN JAKAUTUMINEN     
Emoyhtiön osakkeenomistajille4031.0982341.5641.177
Määräysvallattomille omistajille00111
      
Tulos/osake, yhteensä0,110,290,060,420,31

LAAJA KONSERNITULOSLASKELMA, IFRS

TILIKAUDEN TULOS4031.0982341.5651.178
      
MUUT LAAJAN TULOKSEN ERÄT:     
Ulkomaiseen yksikköön liittyvät muuntoerot-245-205-2.2124.060541
TILIKAUDEN LAAJA TULOS YHTEENSÄ158893-1.9785.6251.719
      
TILIKAUDEN LAAJAN TULOKSEN JAKAUTUMINEN     
Emoyhtiön osakkeenomistajille159893-1.9765.6201.717
Määräysvallattomille omistajille00-252

KONSERNITASE, IFRS

Tuhatta euroa30.9.202330.9.202231.12.2022
    
VASTAAVAA   
    
PITKÄAIKAISET VARAT   
Aineettomat oikeudet338146141
Aineelliset hyödykkeet9.56712.29311.305
Muut osakkeet ja osuudet818181
Pitkäaikaiset saamiset8721.1981.656
Laskennalliset verosaamiset473629512
Pitkäaikaiset varat yhteensä11.33114.34713.695
    
LYHYTAIKAISET VARAT   
Vaihto-omaisuus19.71324.26020.264
Myyntisaamiset ja muut saamiset5.9196.8867.092
Tuloverosaaminen415514155
Rahavarat12.6919.19011.434
Lyhytaikaiset varat yhteensä38.73840.85038.945
    
VASTAAVAA50.06955.19752.640
    
    
VASTATTAVAA   
    
OMA PÄÄOMA   
Osakepääoma3.1523.1523.152
Ylikurssirahasto4.2394.2394.239
Muut Rahastot9310598
Muuntoerot415300372
Kertyneet voittovarat16.95923.74819.633
Määräysvallattomat omistajat91511
Oma pääoma yhteensä24.86631.55827.505
    
VIERAS PÄÄOMA   
Laskennallinen verovelka384258255
Pitkäaikainen vieras pääoma11.24710.21711.133
Lyhytaikainen vieras pääoma13.57213.16413.747
    
VASTATTAVAA50.06955.19752.640

KONSERNIN RAHAVIRTALASKELMA

Tuhatta euroa1-9/20231-9/20221-12/2022
    
Liiketoiminnan rahavirta   
    
Tilikauden voitto2341.5651.178
Oikaisut tilikauden tulokseen3.1051.4903.736
Käyttöpääoman muutos1.265-4.005-2.456
Maksetut korot ja muut rahoituserät-1.309-144-484
Saadut korot ja osingot963958
Maksetut verot-1.059-605-671
Liiketoiminnan rahavirta2.332-1.6601.361
    
Investointien rahavirta   
    
Investoinnit aineellisiin ja aineettomiin hyödykkeisiin-206-360-755
Käyttöomaisuuden myynti334
Pitkäaikaisten saamisten muutos257
Investointien rahavirta yhteensä-201-351-744
    
Rahoituksen rahavirta   
    
Pitkäaikaisten lainojen muutos-479-2.026-909
Lyhytaikaisten lainojen muutos1.1372.5082.294
Maksetut osingot-641-1.204-1.008
Rahoituksen rahavirta17-723377
    
Rahavarojen muutos2.148-2.734994
    
Rahavarat kauden alussa11.43410.42710.427
Rahavarojen kurssimuutosten vaikutus-8911.49713
Rahavarat kauden lopussa12.6919.19011.434

LASKELMA OMAN PÄÄOMAN MUUTOKSISTA

a. Osakepääoma
b. Ylikurssirahasto
c. Muut rahastot
d. Muuntoerot
e. Voittovarat
f. Yhteensä
g. Määräysvallattomat omistajat
h. Yhteensä

Tuhatta euroaa.b.c.d.e.f.g.h.
         
OMA PÄÄOMA 1.1.20233.1524.2399837219.63327.4931127.505
Osingonjako    -562-562 -562
Laaja tulos  -543-2.014-1.976-2-1.978
Muut muutokset    -98-980-98
OMA PÄÄOMA
30.9.2023
3.1524.2399341516.95924.857924.866


Tuhatta euroaa.b.c.d.e.f.g.h.
         
OMA PÄÄOMA 1.1.20223.1524.23910065218.46926.612926.621
Osingonjako    -1.087-1.087 -1.087
Laaja tulos  5-3525.9675.62055.625
Muut muutokset    3983980398
OMA PÄÄOMA
30.9.2022
3.1524.23910530023.74831.5431531.558

KONSERNIN VASTUUSITOUMUKSET

Tuhatta euroa30.9.202330.9.202231.12.2022
Omasta puolesta annetut vakuudet   
Kiinteistökiinnitykset3.7032.5582.558
Yrityskiinnitykset11.30111.30111.301

KONSERNIN TUNNUSLUVUT

Tuhatta euroa1-9/20231-9/20221-12/2022
    
Liikevaihto25.73830.73642.680
Liikevaihdon kasvu, %-16,326,831,2
Liikevoitto2.4362.3263.134
% liikevaihdosta9,57,67,3
Tulos ennen veroja9631.7742.008
% liikevaihdosta3,75,84,7
Tilikauden tulos (emoyhtiön osakkeenomistajille)2341.5641.177
% liikevaihdosta0,95,12,8
    
Oman pääoman tuotto, %1,27,24,4
Sijoitetun pääoman tuotto, %4,47,06,2
Korollinen vieras pääoma20.42118.32219.428
Rahavarat12.6919.19011.434
Nettovelkaantumisaste, %31,128,929,1
Omavaraisuusaste, %49,857,952,7
Taseen loppusumma50.06955.19752.640
    
Bruttoinvestoinnit5765281.146
Tilauskanta8.79510.1218.671
    
Tulos/osake, euroa0,060,420,31
Oma Pääoma/osake, euroa6,638,427,34
    
Osakkeiden keskimääräinen lukumäärä3.748.1163.748.1163.748.116
    
Konsernin vastuusitoumukset15.00413.85913.859

LUKUJA NELJÄNNESVUOSITTAIN

Tuhatta euroaQ3/2023Q2/2023Q1/2023Q4/2022Q3/2022Q2/2022Q1/2022
Liikevaihto8.1948.9708.57511.94310.69611.4988.542
Liikevoitto1.0147097128091.239730357
Liikevoitto, % 12,47,98,36,811,66,34,2
Kauden tulos403234-403-3871.098217249
Tulos/osake, euroa0,110,06-0,11-0,100,290,060,07

Osavuosikatsaus on laadittu noudattaen IFRS -standardien kirjaamis- ja arvostusperiaatteita. Katsauksen laadintaperiaatteet sekä tunnuslukujen laskentaperiaatteet ovat yhtenevät vuoden 2022 tilinpäätöksen kanssa. Tunnuslukujen laskentakaavat löytyvät vuosikertomuksen 2022 sivulta 40.

Esitetyt luvut ovat tilintarkastamattomia.

Kaikki tässä pörssitiedotteessa esitetyt ennusteet ja arviot perustuvat johdon tämänhetkiseen näkemykseen talouden tilasta ja kehittymisestä. Tästä syystä tulokset voivat erota merkittävästi johtuen muutoksista taloudessa, kilpailuolosuhteissa, markkinoilla tai lainsäädännössä.

Kaikki taulukoiden luvut on pyöristetty, minkä vuoksi yksittäisten lukujen summat saattavat poiketa esitetystä loppusummasta. Tunnusluvut on laskettu käyttäen tarkkoja arvoja.

Konsernin tilinpäätöstiedote kaudelta 1.1. – 31.12.2023 julkaistaan 22.2.2024.

Lisätiedot: toimitusjohtaja Arto Kinnunen, puh. 0400 191 980

ELECSTER OYJ
Hallitus

JAKELU
Nasdaq OMX Helsinki
Keskeiset tiedotusvälineet
www.elecster.fi