„INVL Baltic Sea Growth Fund“ pasirašė sutartį dėl įmonių grupės „Galinta“ įsigijimo


Pirmaujantis Baltijos šalyse privataus kapitalo fondas „INVL Baltic Sea Growth Fund“ pasirašė sutartį dėl 100 proc. įmonių grupės „Galinta“, vienos didžiausios grikių kruopų gamintojos Europoje bei vienos pirmaujančių dribsnių, ryžių ir kitų kruopų gamintojos bei prekybininkės Baltijos šalyse, akcijų įsigijimo.

Sandorį tikimasi baigti 2024 metų pradžioje, gavus Lietuvos konkurencijos tarybos leidimą.

Įmonių grupė „Galinta“ 2022 metais gavo 38,5 mln. eurų pajamų. Grikių gamybos pajėgumas siekia 1 000-1 500 tonų per mėn., gaminių pakavimo – 8 mln. vienetų per mėnesį. „Galintos“ įmonių grupėje dirba virš 100 darbuotojų.

„Įmonių grupė „Galinta“ sėkmingai veikia rinkoje jau daugiau kaip du dešimtmečius ir užima reikšmingą poziciją kruopų ir dribsnių gamybos bei prekybos versluose Baltijos šalyse bei Europoje. Tikiu, kad verslo perleidimas profesionaliems investuotojams leis įmonių grupei toliau augti ir stiprinti pozicijas rinkoje“, – teigia „Galinta“ įmonių grupės akcininkas Marijus Mazuch.

„Manome, kad augalinės kilmės maisto sektorius turi labai geras perspektyvas, o Lietuva – konkurencinį pranašumą maisto perdirbimo srityje, ypač grūdų segmente, todėl nuo pat fondo įkūrimo tai buvo vienas iš strateginių sektorių potencialioms investicijoms. Džiaugiamės, kad mums buvo patikėta toliau auginti ir vystyti šį šeimos kurtą verslą, kuris per daugiau nei dvidešimt penkis metus tapo neabejotinu rinkos lyderiu, o prekės ženklai yra gerai žinomi tarp pirkėjų. Mūsų nuomone, šis verslas turi reikiamą potencialą sparčiam tolimesniam augimui tiek didinant apimtis esamose rinkose, tiek plečiantis į naujas rinkas bei į naujus gaminių segmentus, – teigia „INVL Baltic Sea Growth Fund“ vadovaujanti partnerė Deimantė Korsakaitė. – Siekiame auginti regiono lyderius, o vartotojams pateikti kokybišką ir sveiką maistą prieinamomis kainomis, tad aktyviai dirbame ir su kitais įsigijimais šioje srityje, nes masto ekonomija ir galimos sinergijos yra esminė sąlyga norint užtikrinti verslo konkurencingumą tarptautiniu mastu, modernią ir efektyvią gamybą, bei naujų produktų kūrimą bei įvedimą į rinkas.“

D. Korsakaitė  taip pat sako: „Tvarumas įgyja vis didesnį svertą visuomenėje, tad po įsigijimo ne tik sieksime įmonės ir jos produktų plėtros, tačiau ir stiprinti su tvarumu susijusias iniciatyvas bendrovės veikloje. Manome, kad tvarumo iniciatyvų įtraukimas į verslo modelį skatina vadovybę eiti inovacijų keliu ieškant tvarių, tačiau efektyvių verslo sprendimų.“

Įmonių grupė „Galinta“ bus 9-oji „INVL Baltic Sea Growth Fund" portfelio investicija. Šiuo metu pradėtas fondo „INVL Private Equity Fund II“ paleidimo procesas – iš investuotojų bus siekiama pritraukti 300 mln. Eurų.

„Galinta“ patarėjais buvo integruotų verslo paslaugų grupė "Lewben". „INVL Baltic Sea Growth Fund“ teisiniai patarėjai buvo advokatų kontora „TGS Baltic“, o finansiniai patarėjai „EY“.

Apie „INVL Baltic Sea Growth Fund“

165 mln. eurų dydžio fondas „INVL Baltic Sea Growth Fund“ yra pirmaujantis Baltijos šalyse privataus kapitalo fondas, kurio pagrindinis investuotojas yra Europos investicijų fondas (EIF).

EIF, kuris yra Europos investicijų banko dalis, įsipareigojo investuoti 30 mln. eurų, o šias investicijas remia Europos strateginių investicijų fondas, kuris yra Investicijų plano Europai arba Junkerio plano pagrindinė dalis. EIF taip pat įsipareigojo skirti išteklių iš Baltijos inovacijų fondo, „fondų fondo“ iniciatyvos, sukurtos bendradarbiaujant su Lietuvos, Latvijos ir Estijos vyriausybėmis. Iniciatyva siekiama padidinti kapitalo investicijas į Baltijos šalių mažas ir vidutines įmones, turinčias didelį augimo potencialą.

Fondas siekia suformuoti diversifikuotą portfelį, orientuodamasis į daugumos arba reikšmingos mažumos paketus ir investuodamas 10-30 mln. eurų į bendroves, turinčias didelį augimo potencialą bei gebančias veikti augančios pasaulinės konkurencijos sąlygomis.

Fondas orientuojasi į investicijas Baltijos šalyse ir tokiuose kaimyniniuose regionuose kaip Lenkija, Skandinavija ir Vidurio Europa. Fondas jau yra investavęs į aštuonias bendroves, veikiančias sveikatos priežiūros, sveikatinimo ir medicininės reabilitacijos, inžinerinių paslaugų, plastiko perdirbimo, aplinkos išteklių valdymo, veterinarijos paslaugų bei kosmetikos ir higienos priemonių gamybos srityse.

Fondą valdo Baltijos šalyse pirmaujanti investicijų valdymo ir gyvybės draudimo grupė INVL. Šios grupės įmonės valdo pensijų, investicinius fondus ir gyvybės draudimo kryptis, individualius portfelius, privataus kapitalo ir kitas alternatyvias investicijas. Grupės bendrovėms daugiau kaip 300 tūkst. klientų Lietuvoje, Latvijoje ir Estijoje bei tarptautiniai investuotojai patikėjo valdyti daugiau kaip 2 mlrd. eurų vertės turto. Jau daugiau nei 30 metų veikianti grupė sukaupė svarią patirtį, valdydama privataus kapitalo turtą ir kurdama savo sričių pirmaujančius rinkos žaidėjus Baltijos šalyse ir Vidurio bei Rytų Europos regione.

Svarbi informacija

Tai yra informacinio pobūdžio rinkodaros pranešimas, kuris nėra ir negali būti traktuojamas kaip siūlymas (oferta) pirkti kolektyvinio investavimo subjekto vienetus, investavimo rekomendacija ar investicinis tyrimas, nes nėra rengiamas atsižvelgiant į bet kokių konkrečių individualių investuotojų investavimo tikslus, finansinę situaciją ar poreikius. 

Investuodami investuotojai prisiima su investavimu susijusią riziką. Investicijų vertė gali ir kilti, ir kristi, investuotojas gali atgauti mažiau nei investavo. Investicijų praeities rezultatai negarantuoja tokių pačių rezultatų ir pelningumo ateityje. Praėjusio laikotarpio rezultatai nėra patikimas būsimų rezultatų rodiklis. Prieš priimdami sprendimą investuoti, potencialūs investuotojai turi patys ar padedami investicijų konsultantų įvertinti investicijų tinkamumą jiems, su investavimu susijusius mokesčius, atkreipti dėmesį į visas su investavimu susijusias rizikas bei atidžiai perskaityti atitinkamo kolektyvinio investavimo subjekto taisykles, prospektą ir kitus dokumentus. 

Šiame pranešime nurodyto kolektyvinio investavimo subjekto vienetai gali būti platinami išimtinai profesionaliesiems investuotojams (klientams) kaip jie apibrėžti LR  finansinių priemonių rinkų įstatyme, su visais jo pakeitimais ir papildymais ir negali būti platinami bei perleidžiami jokiems kitiems asmenims, neatitinkantiems profesionalaus investuotojo (kliento) kriterijų. 

Asmuo papildomai informacijai:
Deimantė Korsakaitė
„INVL Baltic Sea Growth Fund“ fondo vykdančioji partnerė
El. paštas deimante.korsakaite@invl.com