Bokslutskommuniké 2023, Januari - December


Kvartalet

  • Fjärde kvartalets omsättning uppgick till 760 MSEK (764), motsvarande en minskning med 1 %. Valutaeffekter har påverkat koncernens omsättning positivt med 16 MSEK
  • Orderingången uppgick till 426 MSEK (718), motsvarande en minskning med 41 %
  • Rörelseresultatet uppgick till 169 MSEK (192), motsvarande en rörelsemarginal på 22,3 %, (25,1). Justerat rörelseresultat uppgick till 193 MSEK, motsvarande en justerad rörelsemarginal på 25,3 %
  • Resultat efter skatt uppgick till 110 MSEK, (151). Vinst per aktie uppgick till 2,36 SEK, (3,25). Justerat resultat efter skatt uppgick till 134 MSEK och justerad vinst per aktie till 2,86 SEK
  • Kassaflödet från den löpande verksamheten uppgick till 119 MSEK (177)
  • Ingående av bindande avtal om att förvärva Red Lion Controls

Helåret

  • Nettoomsättningen för helåret uppgick till 3 025 MSEK (2 506), motsvarande en ökning med 21 %. Valutaeffekter har påverkat koncernens omsättning positivt med 135 MSEK
  • Orderingången uppgick till 2 303 MSEK (3 064), motsvarande en minskning med 25 %
  • Rörelseresultatet uppgick till 753 MSEK (653), motsvarande en rörelsemarginal på 24,9 % (26,0). Justerat rörelseresultat uppgick till 777 MSEK (626), motsvarande en justerad rörelsemarginal på 25,7 % (25,0)
  • Resultat efter skatt uppgick till 571 MSEK (508). Vinst per aktie uppgick till 12,23 SEK (10,89). Justerat resultat efter skatt uppgick till 594 MSEK (481) och justerad vinst per aktie till 12,73 SEK (10,31)
  • Kassaflödet från den löpande verksamheten uppgick till 519 MSEK (431)
  • Förvärv av ytterligare 20 % av aktierna i Owasys Advanced Wireless Devices S.L.
  • Styrelsen föreslår en utdelning på 4,40 kr (4,00)

Händelser efter periodens utgång

  • Extra bolagsstämma hålls den 26 januari 2024

VD-kommentar

ETT KVARTAL MED STABIL OMSÄTTNING OCH SVAG ORDERINGÅNG

Det sista kvartalet 2023 följde samma trend som tidigare kvartal med fortsatt stabil utveckling av omsättningen, samtidigt som orderingången fortsätter att påverkas negativt av att våra kunder fortsätter minska sina lagernivåer i en något svagare marknad.

Kvartalets orderingång uppgår till 426 MSEK (718), motsvarande en organisk minskning om 34 %. Vi bedömer att kvartalets orderingång påverkats negativt av våra kunders lagerjusteringar med cirka 150 MSEK, till skillnad från motsvarande kvartal föregående år då vi hade förköpsorder om 85 MSEK. Vidare har orderingången påverkats negativt av valutaomvärderingar av orderboken med 43 MSEK. Den underliggande orderingången uppskattas till 618 MSEK, vilket indikerar på en något svagare marknad än tidigare kvartal.

Kvartalets omsättning uppgick till 760 MSEK (764), vilket motsvarar en organisk minskning om 3 % jämfört med motsvarande period föregående år.

Orderboken uppgår till 778 MSEK, vilket är en minskning med 328 MSEK jämfört med föregående kvartal.

LÖNSAMHET I LINJE MED FINANSIELLA MÅL
Vår bruttomarginal ligger kvar på nästan samma nivå som föregående kvartal, 65,3 % (63,6) och vi är glada att se att vi har lyckats navigera genom de senaste åren med växande bruttomarginaler, med en helårsmarginal 2023 på 65 %.

Våra rörelsekostnader ökade till 335 Mkr (294) och belastas med omstruktureringskostnader om 7 MSEK främst från realisering av effektivitetsförbättringar i samband med integrationen av säljorganisationen från vårt tidigare förvärv av Procentec. Kvartalet påverkas även av transaktionskostnader på 17 MSEK, relaterade till förvärvet av Red Lion Controls. Den organiska ökningen av rörelsekostnaderna exklusive omstrukturerings- och transaktionskostnader var 3 %.

Det justerade rörelseresultatet i kvartalet uppgick till 193 MSEK (192), vilket motsvarar en rörelsemarginal om 25,3 % (25,1). Kvartalets kassaflöde från den löpande verksamheten uppgår till 119 MSEK (177), vilket påverkas av ett fortsatt ökat rörelsekapital, främst relaterat till vårt lager.

MARKNADSNEDGÅNG I EUROPA OCH JAPAN MEN POSITIVA SIGNALER FRÅN USA
Ordernormaliseringen har fortsatt i samma takt som under tredje kvartalet för både Europa och Japan där många av våra stora kunder fortfarande lägger få eller små order. Detta beror på en kombination av de tidigare stora order som lagts, men även en ökad osäkerhet för marknadens underliggande efterfrågan.

I USA ser vi ett trendbrott där orderingången nu ökar jämfört med de två senaste kvartalen och vi bedömer att kundernas lagerjusteringar i allt väsentligt är genomförda, vilket vi ser som en positiv indikation för 2024.

FÖRVÄRV AV RED LION CONTROLS
Den 11 december ingick vi ett bindande avtal med Spectris Group Holdings Limited om att förvärva Red Lion Controls, en väletablerad USA-baserad leverantör av industriella automationslösningar. Förvärvet kommer avsevärt stärka vår närvaro på den nordamerikanska marknaden och möjliggöra korsförsäljning och samtidigt utöka vårt produktutbud.

Vi väntar för närvarande på alla nödvändiga godkännanden för att stänga transaktionen, vilka vi räknar med kommer ske under våren.

Med förvärvet får HMS en solid plattform för fortsatt tillväxt på den amerikanska marknaden.

STABIL UTVECKLING PÅ DESIGN-WINS
För vår Design-Win affärsmodell (cirka 52 % av HMS omsättning) ser vi ett fortsatt stabilt inflöde av nya kunder under 2023. Totalt erhöll vi 139 (146) nya Design-Wins under året, och det totala antalet aktiva Design-Wins uppgår till 1 945 (1 843), en ökning med 6 % jämfört med 2022. Av dessa är 1 582 (1 493) i produktion, medan 259 (280) förväntas gå i produktion de kommande åren.

INVESTERINGAR I EWON
HMS har under kvartalet påbörjat utvecklingen av nästa generations Ewon Remote Access och Remote Data lösningar. Vi har redan över en halv miljon enheter uppkopplade över hela världen, nu investerar vi i Ewons produktportfölj för att befästa den marknadsledande positionen.

Detta strategiska initiativ är speciellt utformat för maskinbyggare och inkluderar utveckling av en toppmodern produkt, inklusive en avancerad molnplattform. Projektet kommer att resultera i bättre prestanda, tillförlitlighet och säkerhet i vårt Remote Access och Remote Data erbjudande med utökade funktioner för mer avancerade användare. Inledande kundtestning är planerad till 2024, med den officiella produktlanseringen planerad i början av 2025.

UTSIKTER
På kort sikt fortsätter marknaden att präglas av lagerjusteringar och osäkerheter på grund av det makroekonomiska läget. Marknaden är i ”vänta-och-se-läge” där kunderna ser kortare ledtider genom hela värdekedjan och därför är försiktiga med att lägga order tills de har en klarare bild av marknadens efterfrågan. Vi bedömer att orderingången kommer att förbättras under andra halvåret 2024, med en gradvis förbättring under andra kvartalet.

Kundernas investeringsvilja i digitalisering, produktivitetsförbättringar och hållbarhet är hög och underliggande efterfrågan bedöms fortfarande vara god även om det finns en viss oro kopplad till hur industrin kommer att påverkas av svagare konsumentköpkraft, ökande energikostnader och den svåra säkerhetspolitiska situationen.

Vi arbetar vidare med fokus på långsiktig tillväxt utifrån en balanserad syn på våra kostnader. Långsiktigt bedömer vi fortsättningsvis att marknaden för Industriell ICT (Information & Communication Technology) kommer att utgöra ett intressant område, både när det gäller organisk tillväxt och förvärv.

Halmstad 2024-01-26

Staffan Dahlström
Verkställande Direktör

För mer information, kontakta:
Staffan Dahlström, VD HMS, +46 (0)35 17 29 01
Joakim Nideborn, Finanschef HMS, +46 (0)35 710 6983

Informationen är sådan som HMS Networks AB (publ) ska offentliggöra enligt EU:s marknadsmissbruksförordning och lagen om värdepappersmarknaden. Informationen lämnas, genom ovanstående personers försorg, för offentliggörande klockan 07:30 den 26 januari 2024.

HMS Networks AB (publ) är en marknadsledande leverantör av lösningar inom industriell informations- och kommunikationsteknologi (Industrial ICT). HMS utvecklar och tillverkar produkter under varumärkena Anybus®, Ixxat®, Ewon® och Intesis®. Utveckling sker på huvudkontoret i Halmstad, samt i Ravensburg, Nivelles, Igualada, Wetzlar, Buchen, Delft, Sibiu, Rotterdam och Bilbao. Lokal försäljning och support sköts från säljkontor i Tyskland, USA, Japan, Kina, Singapore, Italien, Frankrike, Spanien, Nederländerna, Indien, Storbritannien, Sverige, Sydkorea, Australien, Förenade Arabemiraten (UAE) och Vietnam, samt genom ett världsomspännande nätverk av distributörer och partners. HMS sysselsätter mer än 800 personer och omsatte 3 025 MSEK under 2023. HMS är noterat på NASDAQ OMX i Stockholm i segmentet Large Cap och sektorn Telecommunications.

Bilaga



Attachments

HMS Networks Q4 Rapport 2023