Program Migrasi Pelaburan Paling Menarik Di Dunia pada tahun 2024


LONDON, Feb. 27, 2024 (GLOBE NEWSWIRE) -- Kediaman dan kewarganegaraan Eropah melalui program pelaburan terus mendominasi tempat teratas kedudukan tahunan firma penasihat kekayaan global Henley & Partners untuk program migrasi pelaburan yang paling dicari di dunia. Malta memegang tempat pertamadalam Indeks Program Kewarganegaraan Global 2024 seperti yang telah dilakukan selama sembilan tahun berturut-turut, manakala Program Permit Kediaman Emas Portugal mengekalkan tempat teratas dalam Indeks Program Kediaman Global.

Kedua-dua indeks itu — dipaparkan dalam laporan Program Migrasi Pelaburan edisi 2024 — menawarkan analisis sistematik dan penanda aras komprehensif bagi kediaman dan kewarganegaraan melalui program pelaburan yang menyediakan standard emas dalam sektor tersebut. Edisi tahun ini merangkumi sejumlah 39 program, mewakili program yang paling relevan daripada lebih 100 program di seluruh dunia. Ini telah dinilai oleh panel pakar bebas, termasuk penyelidik akademik terkemuka, pakar risiko negara, pakar ekonomi, pakar bebas imigresen dan peguam kewarganegaraan dan pakar lain, yang mempertimbangkan pelbagai faktor penting. Perbandingan digital interaktif program juga tersedia, membolehkan pelabur global dan keluarga kaya untuk memilih perkara yang paling penting bagi mereka apabila mempertimbangkan pilihan mereka.

Dr. Christian H. Kaelin, pakar undang-undang imigresen dan kewarganegaraan antarabangsa serta Pengerusi Henley & Partners, berkata, “Penerbitan ini penting untuk pelanggan persendirian dan pengurusan kekayaan profesional serta pembuat dasar kerajaan yang ingin mengurus program migrasi pelaburan bagi mencapai autonomi fiskal yang lebih besar dan pertumbuhan ekonomi. Dalam era peningkatan turun naik global ini, negara-negara yang menggunakan penghijrahan pelaburan sebagai alat pembiayaan yang inovatif untuk membiayai projek sosial dan infrastruktur negara atau serantau serta inisiatif pembangunan yang mengurangkan risiko kemampanan, untuk faedah rakyat dan penduduk mereka.”

Program kewarganegaraan: Dominasi tertinggi Malta

Indeks Program Kewarganegaraan Global menyenaraikan 13 program, dengan negara Eropah yang terletak di lokasi strategik iaitu Malta mendapat markah 77 daripada 100 dan sekali lagi menerima penghormatan yang tertinggi. Pemberian Kewarganegaraan Malta untuk Perkhidmatan Luar Biasa melalui Peraturan Pelaburan Langsung membenarkan pemberian kerakyatan melalui sijil naturalisasi kepada individu asing dan keluarga mereka yang menyumbang kepada pembangunan ekonomi negara. Ini boleh dilakukan selepas tempoh kediaman selama 36 bulan (atau pengecualian 12 bulan). Program kewarganegaraan asal Malta telah direka oleh Henley & Partners pada tahun 2013–2014 dan seterusnya menjadi salah satu program sedemikian yang paling berjaya di dunia.

Mengekalkan tempat ke-2 dengan skor 74 ialah kewarganegaraan premium Austria melalui tawaran pelaburan, yang memerlukan pemohon untuk membuat sumbangan yang besar kepada ekonomi Austria. Tiga negara kepulauan Caribbean berada pada kedudukan ke-3, masing-masing mendapat 70 markah: Kewarganegaraan Antigua dan Barbuda oleh Program Pelaburan, Kewarganegaraan Grenada oleh Program Pelaburan dan Kewarganegaraan St. Lucia oleh Program Pelaburan semuanya menawarkan laluan pelaburan dan pilihan dana berkaitan hartanah yang menarik.

Program kediaman: Portugal dalam kedudukan utama

Eropah juga mendahului dalam Indeks Program Kediaman Global 2024, dengan program di benua itu menduduki kedudukan 5 Teratas. Program Permit Kediaman Emas Portugal menduduki tempat pertama secara keseluruhan daripada 26 program, dengan 75 markah daripada 100. Masing-masing mendapat markah 73, Program Kediaman Persendirian Austria berkongsi tempat ke-2 dengan bintang meningkat di Mediterranean — Program Visa Emas Greece, diikuti rapat oleh Program Kediaman Swiss pada 72 — pilihan pelaburan yang dibangunkan oleh Henley & Partners, yang menggabungkan kediaman persendirian dengan peruntukan cukai Swiss.

Kediaman Itali oleh Program Pelaburan berada di tempat ke-4 dengan Visa Pengasas Inovator UK, masing-masing mendapat markah 71. Satu-satunya program 5 Teratas yang tiada di Eropah ialah Program Visa Permulaan Kanada, yang mendapat markah 69 dan berkongsi tempat ke-5 dengan kegemaran Eropah yang lain yang menarik perhatian ramai, Kediaman Sepanyol oleh Program Pelaburan.

Kepelbagaian tempat tinggal menjadi keutamaan

Dr. Juerg Steffen, Ketua Pegawai Eksekutif Henley & Partners, berkata, “Memperoleh kediaman alternatif dan/atau program kewarganegaraan membolehkan fleksibiliti dan penyertaan yang lebih besar dalam ekonomi terkemuka dunia, serta pilihan, yang kini merupakan bahagian penting dalam dasar insurans mana-mana keluarga untuk abad ke-21. Lebih banyak bidang kuasa yang boleh diakses oleh keluarga, lebih banyak kepelbagaian asetnya, lebih rendah pendedahannya kepada turun naik khusus negara, serantau dan global dan lebih mampan dalam jangka masa panjang.”

Tahun lepas, warga AS-Amerika ialah warganegara teratas yang memohon pilihan kediaman dan kewarganegaraan alternatif melalui Henley & Partners dan trend ini berterusan sehingga suku pertama 2024. Tahun ini juga diunjurkan menjadi pemecah rekod dari segi penghijrahan jutawan, menurut Laporan Henley Private Wealth Migration, dengan 128,000 individu yang mempunyai nilai bersih yang tinggi diramalkan akan berpindah ke negara baharu, berbanding kepada 120,000 orang yang berbuat demikian pada tahun lepas, melepasi paras tertinggi sebelum pandemik iaitu 110,000 orang.

Baca Kenyataan Akhbar Penuh

Sarah Nicklin
Ketua Kumpulan PR
sarah.nicklin@henleyglobal.com
Mudah Alih: +27 72 464 8965