SOLVAY-GROEP RESULTATEN 3de KWARTAAL EN DE 1ste 9 MAANDEN 2014


Brussel, 13 november 2014

 

Hoogtepunten 3de kwartaal - Aanhoudend sterke winstdynamiek

  • De netto-omzet van de Groep bedroeg € 2 585 mln, een groei van 7,9% ten opzichte van vorig jaar. De volumes waren 5% hoger, de perimeterwijziging had een positieve impact van 2% en de prijzen bleven stabiel.
  • De REBITDA kwam uit op € 458 mln, een stijging van 9,5% tegenover vorig jaar, dankzij sterke volumes, externe groei, prijszettingsvermogen en de resultaten van uitmuntendheidsprogramma's.  De marge verbeterde tot 17,7% van de netto-omzet en werd gedragen door alle operationele segmenten.
    • Advanced Formulations bereikte € 107 mln, een groei van 49% vergeleken met vorig jaar, voortgetrokken door sterke volumes en de aanhoudend goede bijdrage van Chemlogics;
    • Advanced Materials kwam uit op € 187 mln, 14% hoger dan vorig jaar, een robuuste prestatie ondersteund door een sterke volumegroei en operationele efficiëntie;
    • Performance Chemicals behaalde € 194 mln, een toename van 5,2% ten opzichte van vorig jaar, dankzij een goed prijszettingsvermogen en de resultaten uit baanbrekende uitmuntendheidsprogramma's;
    • Functional Polymers kwam met € 21 mln 18% hoger uit dan vorig jaar, dankzij hoge productierendementen, brede uitmuntendheidsinitiatieven en prijszetting;
    • Corporate & Business Services haalde € -50 mln tegenover € -19 mln vorig jaar, als gevolg van faseringsverschillen in bepaalde Corporate programma's en gunstige eenmalige effecten vorig jaar.
  • De aangepaste EBIT kwam uit op € 254 mln, een stijging van 10% versus vorig jaar.
  • De aangepaste winst uit voortgezette bedrijfsactiviteiten kwam uit op € 118 mln, een toename van 8,5% versus vorig jaar.
  • Het aangepaste nettoresultaat (Groepsaandeel) bedroeg € 133 mln, 12% hoger dan vorig jaar.
  • De vrije kasstroom beliep € 122 mln. De netto schuld steeg met € 21 mln ten opzichte van het tweede kwartaal van 2014 tot € 1 665 mln.
  • Het bruto interimdividend wordt aangekondigd op € 1.3* per aandeel (€ 1,00 netto).  
 

 

Citaat van de CEO
Solvay heeft de solide resultaten van eerder dit jaar voortgezet in het derde kwartaal en toont hiermee het belang aan van de voortgaande transformatie en herstructurering van de portefeuille. Innovaties bij onze groeimotoren, Advanced Formulations en Advanced Materials, hebben hun reeds stevige marktposities verder versterkt met aanzienlijke volumestijgingen als resultaat. Continue uitmuntendheidsinitiatieven hebben het prijszettingsvermogen weten te verzekeren en de stijging van de vaste kosten in grote mate kunnen compenseren. Al met al heeft Solvay dit kwartaal opnieuw zijn operationele marge verbeterd en een operationele winstgroei geboekt van bijna 10%.

Vooruitzichten
Solvay herhaalt zijn vertrouwen voor 2014 en bevestigt dat het een hoge enkelcijferige REBITDA-groei verwacht. De Groep blijft waakzaam voor de onzekere en uitdagende macro-economische en geopolitieke context, maar is goed geplaatst om zijn winst te laten stijgen in het laatste kwartaal van dit jaar ten opzichte van 2013 en is vastbesloten een sterke vrije kasstroom te genereren.

(*) Één komma drie, met herhaling van de decimaal. Dividenduitkeringen worden afgerond op het dichtstbijzijnde honderdste.

 

 

TOELICHTING VOORAF
De activiteiten van Eco Services in de Verenigde Staten worden met ingang van het derde kwartaal 2014 gerapporteerd onder "Activa aangehouden voor verkoop" en "Beëindigde bedrijfsactiviteiten". Voor vergelijkingsdoeleinden werden de gegevens van de winst- en verliesrekening en het kasstroomoverzicht voor 2013 en 2014 herwerkt voor de afsplitsing van Eco Services en de geactualiseerde herallocatie van de kosten voor gedeelde functies van het Corporate & Business Services segment naar de Global Business Units.

 

De Groep past IFRS 11 toe voor beide datasets.

 

Verder gebruikt Solvay prestatie-indicatoren op de aangepaste winst- en verliesrekening die de niet-contante elementen uitsluiten van de boekhoudkundige impact van de toewijzing van de overnameprijs van Rhodia ("Purchase Price Allocation" (PPA).

 

Om de volledige presentatie in PDF te lezen (in het Engels)

 

  

Volg ons op twitter @SolvayGroup

 
De internationale chemiegroep SOLVAY staat industrieën bij in het zoeken naar en invoeren van steeds meer verantwoorde en waarde-scheppende oplossingen. Solvay genereert 90 % van zijn netto-omzet in activiteiten waar hij tot de wereldtopdrie behoort. De Groep levert aan veel markten, variërend van energie en milieu, tot auto en luchtvaart of elektriciteit en elektronica, met één doel: de prestaties van zijn klanten te verhogen en de levenskwaliteit van de samenleving te verbeteren. De Groep met hoofdkwartier in Brussel telt ongeveer 29.400 werknemers in 56 landen en haalde een netto-omzet van € 9,9 miljard in 2013. Solvay nv (SOLB.BE) staat genoteerd op Euronext in Brussel en Parijs (Bloomberg: SOLB:BB - Reuters: SOLB.BR).
LAMIA NARCISSE
Media relations
+33 1 53 56 59 62
CAROLINE JACOBS
Media relations
+32 2 264 1530
MARIA ALCON
Investor relations
+32 2 264 1984
GEOFFROY RASKIN
Investor relations
+32 2 264 1540
EDWARD MACKAY
Investor relations
+32 2 264 3687

Pièces jointes

Om het volledige persbericht in PDF te lezen