Saniona AB: Saniona och Upsher-Smith förlänger forskningssamarbete


PRESSMEDDELANDE

24 oktober 2016

Saniona, ett ledande bioteknikföretag inom jonkanaler, meddelar idag att Saniona och Upsher-Smith, genom sitt helägda dotterbolag, Proximagen Ltd., har förlängt sitt pågående forsknings- och utvecklingssamarbete. Saniona räknar med att rapportera 7,5 miljoner kronor (US $ 0.850.000) i intäkter som ett resultat av detta avtal 2017 och det innefattar en blandning av underhållsavgift och forskningsfinansiering.

"Programmet har utvecklats väl under de senaste tio månaderna och Proximagen har redan nu meddelat att de vill fortsätta forskningssamarbetet under 2017. Partnerskapet innebär ett reellt samarbete mellan två starka forskargrupper för den potentiella utvecklingen av innovativa behandlingsalternativ inom neurologi", säger Jørgen Drejer Ph.D., VD för Saniona.

Saniona och Upsher-Smith Laboratories, Inc., genom sitt helägda brittiska dotterbolag Proximagen, inledde sitt forskning- och utvecklingssamarbete i början av 2016. Samarbetet bygger på ett av Sanionas unika jonkanalprogram och fokuserar på forskning på nya småmolekylära läkemedel för neurologiska sjukdomar, och drar nyttar av Sanionas expertkunskap inom jonkanaler och tillhörande teknikplattformar. Proximagen har exklusiva världsrättigheter att utveckla, tillverka och kommersialisera läkemedel som identifierats genom samarbetet.

Enligt villkoren i avtalet, har Saniona erhållit förskott och forskningsfinansiering under forskningsperioden. Dessutom kommer Saniona att erhålla milstolpeersättningar vid forsknings- och utvecklingsrelaterade och regulatoriska milstolpar. Det potentiella värdet av de milstolpebetalningar är upp till US $ 30 miljoner. Dessutom kommer Saniona erhålla differentierade royalties på nettoförsäljning av eventuella kommersiella produkter av Proximagen som ett resultat av detta samarbete.

"Genom detta samarbete möter vi ett av våra affärsmål att finansiera en del av bolagets forskningsinsatser genom att ingå samarbetsavtal med läkemedelsföretag. Ett forsknings- och utvecklingssamarbete som detta, med Proximagen och dess moderbolag Upsher-Smith, vars fokus ligger på att utveckla behandlingar för människor som lever med allvarliga sjukdomar i centrala nervsystemet (CNS), kompletterar vår interna produktutveckling genom att utnyttja vår unika jonkanalplattform ", säger Jørgen Drejer Ph.D., VD för Saniona.

För mer information, vänligen kontakta:

Thomas Feldthus, vVD och CFO, Saniona. Mobil: +45 2210 9957, E-mail: tf@saniona.com

Denna information är sådan information som Saniona AB (publ) är skyldigt att offentliggöra enligt EU:s marknadsmissbruksförordning. Informationen lämnades, genom ovanstående kontaktpersons försorg, för offentliggörande den 24 oktober 2016 kl. 10:40 CET.

Om Saniona:

Saniona är ett forsknings- och utvecklingsbolag fokuserat på läkemedel för sjukdomar i centrala nervsystemet, autoimmuna sjukdomar, metaboliska sjukdomar och smärtlindring. Bolaget har en omfattande portfölj av potentiella läkemedelskandidater i preklinisk eller klinisk Fas. Forskningen är inriktad på jonkanaler som utgör en unik proteinklass som möjliggör och kontrollerar passage av laddade joner i cellernas membran. Bolaget samarbetar med Boehringer Ingelheim GmbH, Upsher-Smith Laboratories Inc., Productos Medix, S.A de S.V och Sanionas Bostonbaserade spinout Ataxion Inc., som är finansierad av Atlas Venture Inc. och Biogen Inc. Saniona har sitt kontor i Köpenhamn där bolaget har en forskningssite av hög internationell klass. Saniona är noterat på Nasdaq First North Premier och har cirka 4400 aktieägare. Pareto Securities är Certified Adviser för Saniona. Aktien handlas under tickern SANION. Läs mer på www.saniona.com.

Om Proximagen

Sedan 2012 är Proximagen ett helägt dotterbolag till Upsher-Smith. Med en integrerad forskningsanläggning för läkemedel baserad i Cambridge, Storbritannien, agerar Proximagen som Upsher-Smiths forsknings- och utvecklingsinstitut i tidig fas. Proximagen och dess föregångare har en lång tradition av forskning och utveckling av nya små molekyler, särskilt inom områdena CNS, smärta och inflammation. 

Om Upsher-Smith

Upsher-Smith Laboratories Inc., grundades 1919 och är ett växande, helt integrerat läkemedelsföretag med ambition att leverera högkvalitativa behandlingar och lösningar som mätbart förbättrar individers liv. Som ett familjeägt läkemedelsföretag har vi möjlighet att anpassa oss och växa i en dynamisk vårdmiljö. Vår värld förändras ständigt och vi anpassar oss kontinuerligt till de ständigt föränderliga behoven hos patienter, läkare, apotekare och vårdorganisationer. Där det finns ett behov kommer vi att arbeta för att leverera lösningar som förenklar tillgången till behandling, ger bättre hälsoresultat och ökar livskvaliteten. Upsher-Smith har ett särskilt fokus på att utveckla behandlingar för människor som lever med sjukdomar i det centrala nervsystemet (CNS), såsom krampsjukdomar. För mer information, besök www.upsher-smith.com.

Alla varumärken som används eller som nämns i detta pressmeddelande är skyddade enligt lag.


Pièces jointes

20161024 - PR - Proximagen extension - SWE.pdf