Vilniaus kogeneracinės jėgainės biokuro blokas pasiekė visų pajėgumų komercinės veiklos pradžią


AB „Ignitis grupė“ (toliau – Grupė) informuoja, kad jos valdomos Vilniaus kogeneracinės jėgainės (toliau – Vilniaus KJ) statybų projektas baigtas, nes gauti visi reikalingi dokumentai, leidimai Vilniaus KJ veiklai vykdyti visa apimtimi.

Kaip skelbta Grupės 2023 m. integruotame metiniame pranešime, Vilniaus KJ biokuro blokas 2023 m. gruodžio mėnesį pasiekė dalinę (149 MWth, 50 MWe) komercinės šilumos ir elektros energijos gamybos veiklos pradžią, o 2024 m. gegužę gavo Valstybinės energetikos reguliavimo tarybos pažymas visa 170 MWth galia naudoti biokuro bloko įrenginius bei gegužės 23 d.  gavo leidimą visa 71 MWe galia gaminti elektros energiją. Tai reiškia, kad Vilniaus KJ statybų projektas, įskaitant biokuro ir atliekų vertimo energija blokus, yra visiškai įgyvendintas.

Europos Komisijos sprendimas dėl investicinės pagalbos didelio efektyvumo kogeneracinės jėgainės statybai Vilniuje suteikimo numato, kad Vilniaus KJ akcijų dalies pardavimas turi būti pradėtas per šešis mėnesius nuo jėgainės statybos projekto užbaigimo. Grupė informuoja, kad atsižvelgiant į Europos Komisijos sprendimą bei siekiant įgyvendinti Grupės strategijoje numatytą turto rotavimo programą, pradedamas jos kontroliuojamos dukterinės įmonės Vilniaus KJ bei kitų pasirinktų Grupės kontroliuojamų gamybos iš atsinaujinančių energijos išteklių įmonių mažumos akcijų (iki 49 proc.) paketų pardavimo procesas.

Pardavimo procesas bus vykdomas vadovaujantis Grupės dukterinių bendrovių akcijų ar jų dalies pardavimo politika (nuoroda).

Informacija apie pasiektus įpareigojančius susitarimus su potencialiu (-ais) investuotoju (-ais) bus skelbiama pagal galiojančius teisės aktus. Grupė pažymi, kad pradėtas pardavimo procesas nereiškia, jog minėtas (-i) sandoris (-iai) įvyks, ar kad įvyks artimiausiu metu ir (ar) įvardinta apimtimi.

Grupė primena, kad jos tikslas – padidinti pajėgumus 4 kartus: nuo 1,2 GW 2022 m. iki 4–5 GW iki 2030 m., kaip numatyta Grupės strategijoje (nuoroda).

Šiame pranešime pateikta informacija neturi įtakos Grupės 2024 m. Koreguoto pelno prieš palūkanas, mokesčius, nusidėvėjimą bei amortizaciją (EBITDA) ir Investicijų prognozėms.


Artūras Ketlerius
„Ignitis grupės“ korporatyvinės komunikacijos vadovas
El. paštas arturas.ketlerius@ignitis.lt
Tel. +370 620 76076