Sagex-saken


Enkelte oppslag i pressen den senere tid har viderebrakt feilaktige påstander om Hydros forhold til første konsesjonsrunde for leting etter olje og gass på Færøyene. Oppslagene er av en slik karakter at Hydro på denne måte ser seg nødt til å kommentere de påstander som fremkommer. Hydro vil normalt ikke delta i en åpen debatt om forhold som verserer for rettsapparatet, men i lys av oppslagenes karakter finner Hydro det påkrevet i dette tilfellet.

Saken dreier seg om at Norsk Hydro Produksjon AS og dets heleide datterselskap Saga Petroleum AS 19. april 2000 begjærte midlertidig forføyning overfor tre tidligere ansatte i Saga Petroleum AS og det aksjeselskapet som disse tre har stiftet (Sagex Petroleum AS). Det nystiftede selskapet er norsk. Begjæringen gikk blant annet ut på at Sagex Petroleum AS og dets ansatte måtte forbys å utarbeide - eller å delta ved utarbeidelse av - konsesjonssøknader om leting etter eller produksjon av olje eller gass på færøysk sokkel og på tilstøtende britisk territorium, avgrenset til det såkalte Atlantic Margin Area (Atlanterhavsmarginen). I tid var begjæringen begrenset til å gjelde for den første konsesjonsrunde for olje og gass på Færøyene, samt den nittende konsesjonsrunde på britisk sokkel.

De tre tidligere Saga-ansatte som ble saksøkt, er alle tidligere sentrale medarbeidere i Sagas Færøyene-prosjekt. Alle hadde i flere år arbeidet i Sagas tjeneste med utforskning av havområdene rundt Færøyene for å kartlegge mulighetene for å gjøre drivverdige olje- og/eller gassfunn. Etter Hydros oppfatning har de tre tidligere ansatte etter sin fratreden på rettsstridig vis utnyttet forretningshemmeligheter som de har tilegnet seg hos sin tidligere arbeidsgiver, først og fremst ved å bistå det færøyske selskapet Føroya Kolvetni med forberedelse og utarbeidelse av søknad om konsesjon til leting etter og produksjon av olje og gass i de aktuelle områdene. Den rettsstridige utnyttelsen har etter Hydros oppfatning skjedd i strid med den taushetsplikt de tre fortsatt er bundet av overfor Saga Petroleum AS, i strid med lojalitetsplikten i ansettelsesforhold såvel som i strid med markedsføringslovens bestemmelser.

Hydro fikk medhold på alle punkter i Oslo namsretts kjennelse av 12. mai 2000. Begjæringen er påkjært av de tapende parter.

Hydro ser positivt på at norsk kompetanse kommer til anvendelse også utenfor norsk sokkel, dog med den begrensing som er satt i namsrettens kjennelse.Det har ikke på noe tidspunkt vært Hydros intensjon å utøve yrkesforbud overfor de tidligere Saga-ansatte eller deres selskap. Tvert imot, ga Hydro i forbindelse med Saga-integrasjonen økonomisk kompensasjon til ansatte som sluttet. De tre tidligere Saga-ansatte som denne saken gjelder, valgte alle å slutte frivilling i selskapet og mottok i den forbindelse også særskilt økonomisk støtte for å utvikle virksomhet utenfor Hydro.

Hydro vil ta avstand fra påstander om at selskapet Føroya Kolvetni nektes å konkurrere om konsesjoner på færøysk sokkel. Hydro presisererderfor at begjæringen om midlertidig forføyning ikke var rettet direkte mot det færøyske selskapet Føroya Kolvetni, og at den avsagte kjennelsen dermed heller ikke er det. Begjæringen rettet seg mot tidligere ansatte i Saga Petroleum AS, og var basert på en oppfatning om at disse har brutt sin taushetsplikt og har handlet illojalt overfor sin tidligere arbeidsgiver. Det har ikke på noe tidspunkt vært Hydros hensikt å hindre den frie konkurransen om tildeling av konsesjoner på færøysk sokkel. Hensikten er ene og alene å forhindre rettsstridig bruk av forretningshemmeligheter.