Zes nieuwe deelnemers in door Ahold geïnitieerde Worldwide Retail Exchange

Zaandam, NETHERLANDS


Zaandam, 13 juli 2000 – Zes grote retailers hebben vandaag bekend gemaakt dat zij zich aansluiten bij de Business To Business Worldwide Retail Exchange (WWRE), waarvan Ahold een der initiatiefnemers is. De Beurs die in augustus van start gaat, wordt hiermee de grootste in zijn soort. Deze keer zijn het Dairy Farm International (Hongkong), Dansk Supermarked (Denemarken), El Corte Ingles (Spanje), Rite Aid Corporation (VS), Safeway plc (UK) en Supervalu (VS) die de Beurs gaan gebruiken bij hun inkoopactiviteiten.
De volgende grote retailers zijn gereed om eind augustus te beginnen: Ahold (Nederland), Albertson’s (VS), Auchan (Frankrijk), Best Buy (VS), Casino (Frankrijk), Cora (Frankrijk),
El Corte Ingles (Spanje), CVS (VS), Dairy Farm International (Hongkong), Dansk Supermarked (Denemarken), Delhaize (België), The Gap (VS), J.C. Penney (VS), Jusco (Japan), Kesko (Finland), Kingfisher (UK), Kmart (VS), Marks & Spencer (UK), Rite Aid Corporation (VS), Safeway, Inc. (VS), Safeway plc (UK), Supervalu (VS), Target (VS), Tesco (UK) en Walgreens (VS).
De ondernemingen nodigen hun bestaande leveranciers uit om met ingang van eind augustus aan de Worldwide Retail Exchange deel te nemen.

Toelichting Ahold’s Gerard van Breen
Gerard van Breen, Ahold’s Senior Vice President Global Sourcing, gaf de volgende toelichting: ‘De e-Beurs sluit perfect aan bij de inkoopactiviteiten van Ahold die zich in hoog tempo regionaal en wereldwijd aan het ontwikkelen zijn. We zien duidelijk de voordelen met Europees en wereldwijd inkopen voor al onze activiteiten gezamenlijk. Met collega-retailers hebben we in maart jl. het initiatief genomen om tot oprichting te komen van de Exchange. We ervaren nu een enorme belangstelling om te participeren en verwachten dat onze kosten aanzienlijk zullen dalen omdat onze wereldwijde inkoopvolumes kunnen worden ingezet. Voordelen zijn er ook voor onze leveranciers die toegang krijgen tot alle deelnemers. We
voorzien dat de WWRE zich zal ontwikkelen tot de nieuwe standaard voor
Business To Business transacties op het net. Ook door de technologie-bijdragen van IBM, i2 en Ariba wordt de Worldwide Retail Exchange de ideale locatie voor inkooptransacties.’


WWRE beschrijving
De Worldwide Retail Exchange is ontwikkeld om transacties tussen individuele retailers en leveranciers te vereenvoudigen en te vergemakkelijken. Vooraanstaande retailers uit Europa, de VS en Azië zijn lid van de Beurs. Transacties zullen plaatsvinden voor voedingswaren, algemene producten en general merchandise, textiel en health & beauty producten. Ook diensten en winkelinrichting zullen worden aangeboden en gekocht. Op dit moment zijn 25 detailhandelsondernemingen aangesloten met gezamenlijk een wereldwijde omzet van circa Euro 540 miljard. Ahold behoort tot de initiatiefnemers van de Beurs en heeft op jaarbasis berekend een omzet van ongeveer Euro 50 miljard.

Als technische partners heeft de WWRE een overeenkomst gesloten met IBM, i2 en Ariba.


Ahold Corporate Communications: Hans Gobes, tel.: 06 55 82 22 98.


----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Persberichten van Ahold kunnen informatie bevatten met betrekking tot toekomstige ontwikkelingen.
De uiteindelijke resultaten van de onderneming kunnen verschillen van de voorbeschouwende verklaringen, omdat ze beïnvloed kunnen worden door factoren, die buiten de controle van de onderneming vallen.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------