Ahold overname van PYA/Monarch goedgekeurd door Amerikaanse mededingingsautoriteit FTC


Zaandam, 20 november 2000 – De Amerikaanse mededingingsautoriteit Federal Trade Commission (FTC) heeft zijn goedkeuring gegeven aan de overname door Ahold-dochter
U.S Foodservice van PYA/Monarch, een belangrijke foodservice distributeur in het zuidoosten van de Verenigde Staten met een omzet van circa $ 3 miljard. Door deze transactie neemt Ahold’s foodservice-omzet in de VS toe tot circa $ 12 miljard. De totale omzet van Ahold USA stijgt naar circa $ 35 miljard in 2001. Naar verwachting zal de overname in de eerste week van december aanstaande worden afgerond.

Afronding overname
Na afronding van de overname zal PYA/Monarch nauw gaan samenwerken met U.S. Foodservice (omzet $ 8 miljard), waardoor de vooraanstaande positie van Ahold in de snel groeiende buitenshuismarkt van de VS verder wordt versterkt. PYA/Monarch is momenteel nog een dochteronderneming van Sara Lee. U.S. Foodservice en PYA/Monarch waren tot ver in de jaren negentig zusterondernemingen, gespecialiseerd in de levering van een breed assortiment voedingsartikelen aan institutionele klanten, waaronder restaurantketens, sportstadions, ziekenhuizen en overheidsinstellingen in de gehele Verenigde Staten.

Aanzienlijke synergieopbrengsten
Van de samenwerking tussen PYA/Monarch en U.S. Foodservice worden aanzienlijke synergieopbrengsten en kostenbesparingen verwacht. Er zijn ruime mogelijkheden voor synergie op onder meer de gebieden inkoop, distributie, logistiek, IT, assortiments-ontwikkeling en ondersteunende diensten. Inmiddels liggen bij Giant-Landover in Washington DC de eerste huismerkartikelen van U.S. Foodservice in de schappen.

Ahold heeft in de VS tevens vijf succesvolle supermarktketens (Stop & Stop, Giant Landover, Giant Carlisle, Tops Markets en BI-LO) met een jaaromzet van circa $ 20 miljard. Daarnaast heeft Ahold een meerderheidsbelang in de grootste Amerikaanse internetkruidenier Peapod.

Passend in multi-channel strategie
Ahold’s internationale groeistrategie voorziet in de distributie van voeding aan klanten via drie kanalen: winkels, foodservice en e-commerce met thuisbezorging. Via de ruim 1.200 winkels op de Amerikaanse oostkust bereikt Ahold de thuis etende consument. De buitenshuis etende consument bereikt Ahold via het foodservice-kanaal. Boodschappen doen via het internet, gecombineerd met bezorging aan huis, verhogen het gemak voor de klant. Ahold heeft in de VS wekelijks ruim 20 miljoen klanten.

Deli XL actief op Nederlandse buitenshuismarkt
Ook in Nederland is Ahold actief in de buitenshuismarkt met dochteronderneming Deli XL (omzet circa Euro 800 miljoen per jaar), die onlangs de Belgische foodservice-onderneming Mea-De Wilde De Loore heeft overgenomen, met een jaaromzet van circa Euro 100 miljoen.