Konverteringsadgang for sparebanker til allmennaksjeselskaper


I forbindelse med at Hovedstyret i Sparebanken Midt-Norge over en periode har drøftet den pågående debatt om eventuell konverteringsadgang for grunnfondsbevis til aksjer er følgende konklusjon trukket:

"Sparebanken Midt-Norge vil gå inn for at sparebanker gis generell adgang til konvertering til allmennaksjeselskap etter stiftelsesmodellen uten at det fratar den angjeldende bank muligheten til fortsatt å være en sparebank med de rettigheter og plikter det impliserer.

Sparebanken Midt-Norge har i dag ikke behov for å benytte en slik adgang. Bankens styre har vedtatt å etablere en offensiv strategi med målsetting vesentlig økt aksept av grunnfondsbeviset som egenkapitalinstrument.

Sparebanken Midt-Norge vil arbeide for at lovgivningen knyttet til konvertering best mulig ivaretar sparebankers behov for, også innenfor rammen av et allmennaksjeselskap, å opprettholde sin sparebankidentitet, sparebankideen som forretningsidé, sparebankbegrepet i sitt firma og sin markedsføring samt selvstendighetsstrategi.

De lovmessige rammer for sparebankstiftelsen må, etter Sparebanken Midt-Norges sitt syn, bli av en slik karakter at sparebankstiftelsen vedtektsmessig og finansielt kan bli en stabil, langsiktig eier i Sparebanken Midt-Norge og ha som hovedformål å sikre Midt-Norge en slagkraftig, selvstendig sparebank så lenge det er viktig og riktig for nasjonen, regionen, eierne og banken.

Styret legger til grunn at sparebankstiftelsens vedtekter bør utformes slik at bl.a.:

- formålsparagrafen anfører at stiftelsen skal være "en langsiktig og stabil
- eier av aksjer i Sparebanken Midt-Norge ASA og sikre dens selvstendighet"
- salg av aksjer i Sparebanken Midt-Norge, som bringer eierandel under 34 %,
- skal godkjennes av stiftelsenes og bankens generalforsamlinger med minst 2/3
- flertall og deretter være betinget av konsesjonssøknad.
- Sparebankstiftelsen må få adgang til å ta opp lån, evt. emittere egenkapital
- slik at den finansielt skal kunne følge opp sine forpliktelser som eier
- dersom Sparebanken midt-Norge mp emittere ny kjernekapital."


For utfyllende kommentar, kontakt adm. direktør Finn Haugan på tlf. 73 58 64 87