Sponda Oyj TIEDOTE


Kiinteistösijoitusyhtiö Sponda Oyj teetti ICT-yritysten tilankäytön kehitystä selvittävän tutkimuksen Kiinteistötalouden instituutilla. Selvityksessä tarkasteltiin eri toimialojen tilankäytön kehitystä pääkaupunkiseudun toimistomarkkinoilla aikavälillä 1994-2001, sekä arvioitiin ICT-sektorin laajempia vaikutuksia tilamarkkinoille. Selvityksen taustalla oli ajatus siitä, että uuden talouden merkityksen kasvun myötä toimitilamarkkinoille on syntymässä toimintatavoiltaan monin tavoin perinteisistä yrityksistä poikkeava toimijaryhmä, jolla on merkittäviä vaikutuksia toimitilamarkkinoiden toimintatapoihin, sopimusrakenteisiin ja kiinteistösijoittamisen riskeihin.

ICT-sektorilla merkittävä rooli kiinteistömarkkinoiden noustessa lamasta
ICT-sektorin merkitys oli tehdyn selvityksen mukaan ratkaisevassa asemassa Suomen toimitilamarkkinoiden toipuessa 1990-luvun alun epätasapainotilanteesta. Sen tilankäytön suhteellinen osuus kasvoi tutkitulla ajanjaksolla 9,5 %:sta 22,5 %:iin. Yksi kasvun ratkaisevista mahdollistajista oli jakson alussa tyhjillään olleet tilat, joita tuolloin oli koko kannasta lähes 12 %. Jakson lopussa vapaana oli Catellan tietojen mukaan vain 1,7 % toimistotiloista. Julkinen sektori vähensi suhteellisesti mitattuna tilankäyttöään muiden toimialojen osuuden pysyessä ennallaan tutkitulla ajanjaksolla. ICT-sektorin yritykset ovat oletettavasti ottaneet myös huomattavan osan ajanjaksolla valmistuneista n. 700 000 toimistoneliöstä käyttöönsä.

ICT-sektorin kasvun ajanjaksolla markkinavuokrat ovat nousseet voimakkaasti. Helsingissä ICT-sektori kuitenkin vaikutti vuokratasoihin esimerkiksi Tukholmaa lievemmin, koska näiden yritysten tilakysyntä on täällä kohdistunut laajemmalle markkina-alueelle aivan ydinkeskustan ja aivan kalleimpien tilojen ohella.

Teknologian kehitys muuttaa kaikkien yritysten tilatarpeita - mutta hitaasti
Teknologian kehityksen välilliset vaikutukset tilakysyntään vaikuttavat toistaiseksi olevan suhteellisen vähäisiä. Pitkällä tähtäimellä teknologia kuitenkin vaikuttaa kaikkien yritysten toimintatapoihin ja sitä kautta tilatarpeeseen, mutta nämä vaikutukset eivät todennäköisesti liity niinkään tarvittavan tilan määrään kuin tiloille asetettaviin laadullisiin ja teknisiin vaatimuksiin.

Uusi talous vaikuttaa kiinteistömarkkinoiden toimintatapoihin
ICT-sektori on noussut ratkaisevaan asemaan Suomen kansantalouden menestyksen määrääjänä. Sen merkitys on ratkaiseva myös toimitilamarkkinoilla, jotka tarjoavat yhtä tuotannon resurssia näiden yritysten käyttöön. Uuden talouden yrityksille tyypillinen joustavuuden tarve ja toiminnan lyhyt elinkaari asettaa myös niille tarjottaville tiloille ja sopimusrakenteille uusia haasteita, mikä luonnollisesti luo uusia osaamisvaatimuksia kiinteistösijoittajille.