Erbjudande om uppköp av lån 3002


Pressmeddelande 2001-11-27

  • Riksgäldskontoret erbjuder uppköp av lån 3002 för 3 miljarder kronor torsdagen den 6 december 2001 kl. 12.30. Uppköpet, som görs i form av en auktion, sker med angiven lägsta realränta och kan komma att följas av fler uppköp om auktionen faller väl ut och det finns intresse i marknaden.

  • Riksgäldskontoret upphör med omedelbar verkan understödja likviditeten i lån 3002 med hjälp av de s.k. on tap-bytena i detta lån.

    Riksgäldskontoret har för närvarande sex utestående reallån. Det kortaste av dessa är lån 3002 med utestående volym på 17 miljarder kronor som förfaller den 1 april 2004. Kontorets policy är ge ut reallån med långa löptider. Motiven för reallån är starkast på långa löptider eftersom behovet att skydda sig mot inflationsrisker är tydligast i ett längre perspektiv. När realobligationer har kort återstående löptid blir prisbildningen i hög grad beroende av den kortsiktiga inflationsutvecklingen och förväntningar om månatliga KPI-utfall. Prisbildningen blir därmed ryckig vilket innebär att lånets likviditet försämras. En sådan utvecklingen kan ge negativa effekter för realobligationsmarknaden som helhet.

    Riksgäldskontoret tillhandahåller gentemot kontorets återförsäljare en begränsad facilitet för löpande (on tap) byten av realobligationer med olika löptider. Syftet är att bidra till bättre likviditet. Under perioder med volatil inflationsutveckling tenderar emellertid faciliteten att utnyttjas för mer kortsiktig handel. Kontoret riskerar dessutom att få en alltför dominerande ställning i andrahandsmarknaden.

    Mot denna bakgrund finns det anledning att ge placerare möjlighet avveckla investeringar i lån 3002 (0 %, 2004). Riksgäldskontoret erbjuder marknaden en uppköpsauktion torsdagen den 6 december 2001 kl. 12.30. Uppköpet omfattar maximalt 3 miljarder kronor.

    I och med att erbjudandet om uppköp annonseras, upphör Riksgäldskontoret med omedelbar verkan att erbjuda on tap-byten (den s.k. bytesfaciliteten) i lån 3002.

    Uppköpet skall ses som ett skuldvårdande erbjudande i en situation där kontoret har upphört med att bidra till likviditeten i lån 3002. Uppköpet avser en stor volym och kan komma att påverka prisbilden på marknaden. För att undvika osäkerhet om lägsta accepterad ränta kommer kontoret att tillämpa en i förväg annonserad minimiränta. Detta är i linje med kontorets policy att förkasta bud som inte är kostnadsmässigt försvarbara. Den lägsta räntan som kommer att accepteras annonseras 15 minuter före auktionen, dvs. kl. 12.15, på sidan PMRY i Reuters och kommer att baseras på den senaste tidens marknadspriser justerat för bl.a. förändringar i nominella räntor och avkastningskurvan för övriga realobligationer.

    Tekniken att kombinera auktion med en förannonserad minimiränta innebär att placerare som anger högst ränta i första hand erhåller tilldelning och att ingen får tilldelning i uppköpet till en lägre ränta än minimiräntan. Om auktionen faller väl ut och det finns efterfrågan i marknaden kommer kontoret att följa upp med fler uppköp.

    Det idag annonserade uppköpet kan tänkas öka intresset från placerare att köpa något större volymer av längre realobligationer. Dessutom finns det sedan tidigare ett intresse att byta till mer likvida realobligationer. För att kontoret skall kunna tillgodose detta intresse fordras emellertid att prisbilden är rimlig i relation till andra upplåningsformer. Kontoret ser gärna en diskussion om hur utbud och efterfrågan bättre skulle kunna matchas.

    På torsdag och fredag den 6 respektive den 7 december äger sedvanliga försäljningar och byten av realobligationer rum. Riksgäldskontoret tar, bl.a. via återförsäljare, emot förslag och synpunkter på vilka lån som bör erbjudas.