Reactie Heijmans op aantijgingen inzake Noord-Zuid lijn Amsterdam


Heijmans heeft sinds 1990 een exclusieve samenwerkingsovereenkomst met het Franse bouwbedrijf Soletanche SA. Als uitvloeisel van deze samenwerking hebben Heijmans en Soletanche gezamenlijk ingeschreven op (onderdelen van) de Noord-Zuid lijn in Amsterdam. Het project Noord-Zuid lijn is een zeer omvangrijk en technisch gecompliceerd project. Het project verkeert in de aanbestedingsfase en betreft een ondergrondse verbinding tussen Noord en Zuid Amsterdam. Heijmans en Soletanche hebben, mede met het oog op deze complexiteit en de met de inschrijving gemoeide kosten, ingeschreven op basis van wederzijdse exclusiviteit omdat bij het samenstellen van de inschrijving kennis wordt uitgewisseld omtrent elkaars vaardigheden en visie op de uitvoering van het project. Het wederzijds exclusief inschrijven op het project is een - in de bouw - normale en aanvaarde handelwijze en voor het project Noord-Zuid lijn door Heijmans ook juridisch getoetst op mededingingsaspecten. De gemeente Amsterdam heeft, na een eerder mislukte aanbesteding, het project in tien delen opgeknipt. De gemeente Amsterdam heeft als aanbestedende instantie van meerdere partijen een aanbieding gehad waaronder ook van andere bouwcombinaties. De combinatie van Heijmans en Soletanche heeft voor het deelbestek Vijzelgrachtstation veruit de laagste aanbieding uitgebracht en meent dan ook op goede gronden en conform het uniform aanbestedingsreglement dat ze recht heeft op gunning van het werk. Teneinde te kunnen gunnen op basis van een nog lagere prijs wil de gemeente combinaties ontbinden en de goedkoopste partijen binnen die combinaties onderbrengen in een nieuw te vormen combinatie, een praktijk die in de bouw bekend staat als het leuren met aanbiedingen en die in strijd is met de ook door de gemeente geaccepteerde aanbestedingsvoorwaarden. Dat de gemeente wellicht een te laag budget heeft voor dit werk, geeft haar niet het recht haar teleurstelling te koppelen aan vermeende frauduleuze praktijken. In het gewraakte e-mail bericht heeft Heijmans niet meer gedaan dan het herinneren van Soletanche aan de gemaakte afspraken voor dit deelbestek en haar geadviseerd niet in te gaan op leurpraktijken van de gemeente.

Heijmans spreekt zijn afkeur uit over het artikel in de Volkskrant van hedenochtend, waarin Heijmans wordt beschuldigd van het onder druk zetten van collegabedrijven. Het artikel is tot stand gekomen zonder het beginsel van hoor en wederhoor. Een zaak van journalistiek fatsoen.

Over de aanbesteding van (onderdelen van) de Noord-Zuid lijn is een arbitrage aanhangig, welke dinsdag a.s. voorkomt. Heijmans verdenkt de gemeente Amsterdam ervan deze procedure te willen beïnvloeden door middel van de nu gezochte publiciteit en overweegt juridische stappen tegen de gemeente, teneinde haar blazoen van deze smet te zuiveren.


Voor informatie:
Mr. A.H.M. van Lith, directeur concerncommunicatie
Tel. 073-5289232 of 0651314952
16 maart 2002