Nokia kannattaa viiden prosentin patenttilisenssimaksua WCDMA-patenteille


Nokian mielestä kolmannen sukupolven matkapuhelinteknologian patenttilisenssimaksujen tulisi olla korkeintaan viisi prosenttia. Nokia ehdottaa, että yhdenkään valmistajan patenttilisenssimaksujen ei tulisi ylittää viiden prosentin rajaa. Ehdotus kattaa kaikkien patenttiomistajien WCDMA-standardeihin liittyvät patentit. Suurin osa merkittävistä matkapuhelinoperaattoreista on ottanut käyttöönsä WCDMA-teknologian, joka tulee olemaan laajimmin omaksuttu kolmannen sukupolven matkapuhelinstandardi.

Kolmannen sukupolven matkapuhelinverkkojen rakentaminen on jo täydessä vauhdissa. Operaattorit ovat jo asentaneet tuhansia WCDMA-tukiasemia. Nokian mukaan viiden prosentin patenttilisenssimaksu tukee terveellä tavalla langattoman tietoliikenteen kasvua, edistää kilpailua ja innovaatiota sekä uusien langattomien palvelujen käyttöönottoa.

Nokialla on yli 25 prosenttia ETSI:n (European Telecommunications Standards Institute), ARIB:in (Association of Radio Industries and Businesses) ja TTC:n (Telecommunications Technology Committee) rekisteröidyistä patenteista. Nokialla on alan yrityksistä eniten WCDMA-standardiin liittyviä patentteja. Nokia on sitoutunut lisensoimaan patenttinsa kohtuullisten ehtojen mukaisesti, vastavuoroisuuteen perustuen. Tavoitteena on kumulatiivinen viiden prosentin patenttilisenssimaksu.

Nokia neuvottelee useiden yhtiöiden kanssa WCDMA-lisensioinnista. Nokian ehdotus viiden prosentin kumulatiivisesta patenttilisenssimaksusta on otettu hyvin vastaan, ja useimmat suuret toimittajat ja operaattorit tukevat sitä. Koska viiden prosentin kumulatiivinen patenttilisenssimaksu tekee WCDMA-teknologiasta hyvin kilpailukykyisen patenttien kannalta, se pitää standardin avoimena kaikille yrityksille.

Nokia on johtava langattoman tulevaisuuden rakentaja. Kokemus ja innovatiivisuus sekä käyttäjäystävälliset tuotteet ja turvalliset ratkaisut ovat tehneet yhtiöstä maailman suurimman matkapuhelinvalmistajan ja yhden johtavista matkapuhelin-, kiinteiden ja IP-verkkojen toimittajista. Nokian tavoitteena on parantaa yritysten tehokkuutta ja rikastuttaa ihmisten jokapäiväistä elämää yhdistämällä langattomuuden edut Internetiin. Nokialla on laaja omistajapohja ja sen osake on listattu kuudessa pörssissä.

Lisätietoja:
Viestintäosasto, Nokia Networks
Puh. 07180 38195
E-mail nokia.networks@nokia.com

www.nokia.com
www.nokia.fi