Herstel AND manifesteert zich in omzetgroei en winst


De omzetverbetering in het eerste kwartaal wordt onder andere veroorzaakt door de legal audits, met als resultaat dat AND de controle op het gebruik van haar intellectuele rechten bij haar klanten aanmerkelijk heeft verbeterd. Daarnaast werpt het ingezette beleid tot verbetering van kostenbeheersing en administratieve organisatie zijn vruchten af. Daartegenover staan de onvoorziene extra uitgaven die samenhangen met de enquête door de Ondernemingskamer en de juridische procedures die daarop volgen. Deze hebben vanzelfsprekend een significant effect op de resultaten.

Commercie
De omzet is verdeeld tussen Europa (47%) en de Verenigde Staten (53%). Op dit moment vormen de meerjarige licentieovereenkomsten voor geografische data de voornaamste inkomstenbron. Aangezien AND met haar databases de grondstoffen levert waarmee klanten diverse applicaties kunnen ontwikkelen, heeft de onderneming in de afgelopen periode bij haar data-licentieverkoop geen negatieve effecten ondervonden van de algemene malaise in de ICT-sector. Wel ervaart de onderneming dat met name klanten in de internetsector in West-Europa onder financiele druk staan, vanwege het uitblijven van bestendige inkomstenmodellen en de vertraging van de introductie van het mobiele internet.

Strategie
Niettemin wordt deze trend door AND als positief ervaren, aangezien een rationalisatie van het spelersveld en een concentratie in de waardeketen leiden tot sturing op rendement en kwaliteit in plaats van enkel op technologische innovatie. AND bouwt haar concurrentiepositie uit via omzetgroei in bestaande markten en bij bestaande klanten. AND is in staat om op basis van een strategische positionering en een gebalanceerd product portfolio de machtsverhoudingen binnen de waardeketen te beinvloeden. In dit licht herpositioneert AND zich van een content- naar een technology-speler die zich concentreert op markten voor Location Based Services. AND werkt via allianties met strategische distributiepartners aan een structurele omzetverbetering.

Organisatie
De reorganisaties van de buitenlandse verkoopkantoren zijn succesvol afgerond terwijl de commerciele en financieel-administratieve organisatie op sterkte zijn gebracht. Daarnaast is een functionele organisatie ingericht die een goede samwenwerking tussen de verschillende kantoren mogelijk maakt. Hierbij wordt voortdurend onderzocht hoe AND haar interne proces kan verbeteren.

Additionele financiering
Mede door de huidige resultaten zijn ook de vooruitzichten van AND positief te noemen. Toch blijft er behoefte aan additionele financiering op middellange termijn. Dit is nodig om beoogde investeringen te kunnen doen die de huidige groei in goede banen moeten leiden, en om de vermogenspositie van de onderneming te verstevigen. Momenteel werkt AND aan de afronding van de jaarcijfers 2001 zodat deze binnenkort, samen met de jaarcijfers 2000, tijdens een AVA ter goedkeuring aan de aandeelhouders kunnen worden voorgelegd.

AND International Publishers N.V. is een internationale organisatie die zich specialiseert in het leveren van geografische diensten. Hiertoe verzamelt en onderhoudt AND wereldwijd wegen- en adres-informatie, die in combinatie met de unieke technologie voor diverse doeleinden en in verschillende markten kunnen worden ingezet.