Mindre budgetöverskott än väntat i maj


Statsbudgeten gav under maj ett överskott (vilket motsvarar ett negativt lånebehov) på 3,5 miljarder kronor. Det ska jämföras med Riksgäldskontorets senaste prognos som pekade på ett överskott på 19,8 miljarder.

Den stora prognosavvikelsen beror på att Riksbanken valt att dela upp den av riksdagen beslutade inleveransen till staten på 27,3 miljarder kronor i två betalningar. Den reguljära utdelningen på 7,3 miljarder kronor betalades som väntat i maj. Riksgäldskontoret hade antagit att den extraordinära utdelningen på 20 miljarder kronor skulle betalas vid samma tillfälle, men den kommer nu att göras under juni i stället.

Större nettoinbetalningar till skattekonton och mindre utbetalningar från ett antal myndigheter än väntat motverkade minskningen i överskottet. Justerat för effekten av den senarelagda inbetalningen från Riksbanken var det primära överskottet ca 3,5 miljarder kronor större än prognostiserat. Räntebetalningarna för både valutaskulden och kronskulden var något mindre än väntat.

Till följd av att betalningen från Riksbanken flyttats till juni räknar Riksgäldskontoret nu med ett överskott i statens betalningar under månaden på ca 19 miljarder kronor. Den förra juniprognosen angav ett underskott på 1,4 miljarder.
För tolvmånadersperioden t.o.m. maj uppgick budgetöverskottet till 44 miljarder kronor. Statsskulden uppgick i slutet av maj till 1 118 miljarder kronor.

Utfallet av statens lånebehov för juni publiceras den 5 juli 2002, kl. 9.30. En reviderad prognos för 2002 och en första prognos för 2003 publiceras den 18 juni 2002, kl. 9.30.