Ahold verkoopt Maleisische activiteiten aan Dairy Farm


Zaandam, 2 mei 2003 - Ahold heeft vandaag bekendgemaakt dat zij overeenstemming heeft bereikt over de overname van haar Maleisische activiteiten, werkzaam onder de naam TOPS Retail (Malaysia) Sdn Bhd (TOPS), door Dairy Farm Giant Retail Sdn Bhd (Giant), een werkmaatschappij van Dairy Farm International Holdings Limited. De transactie - een overeenkomst voor de overname van activa - zal naar verwachting worden afgerond in het derde kwartaal van 2003. De overnamesom is niet bekendgemaakt. De desinvestering van Ahold's Maleisische activiteiten vloeit voort uit het strategische plan van de onderneming om de bedrijvenportfolio te herzien teneinde zich te kunnen richten op goed presterende werkmaatschappijen en zich te concentreren op haar volwassen en meest stabiele markten.
 
Dairy Farm is gevestigd in Hong Kong. De onderneming heeft een notering aan de beurs van Londen en bezit een aantal supermarktondernemingen in verschillende Aziatische markten. Dairy Farm realiseert een jaaromzet van circa USD 4 miljard met activiteiten in Hong Kong, China, Taiwan, Korea, India, Singapore, Indonesië en Maleisië.
 
De transactie betreft 34 winkels en een distributiecentrum. De feitelijke overdracht van de winkels en het distributiecentrum zal plaatsvinden na goedkeuring van de Maleisische regelgevende instanties en het voldoen aan andere gebruikelijke voorwaarden. De medewerkers van de winkels en het distributiecentrum zullen overgaan naar Giant. Medewerkers en activa van het Maleisische hoofdkantoor van Ahold zullen niet overgaan naar Giant. Ahold zal zich inzetten om aan haar verplichtingen jegens deze medewerkers te voldoen.
 
Ahold werd voor het eerst actief op de Maleisische markt in 1996 via een 60-40 joint venture met Perlis Plantations, een werkmaatschappij van de Kuok Group. De onderneming opende haar eerste twee winkels in oktober van dat jaar. Ahold's Maleisische operatie werd een volledige Ahold-werkmaatschappij in december 2000. De nog niet gecontroleerde netto-omzet bedroeg in 2002 circa EUR 85 miljoen. Ahold heeft circa 1.750 medewerkers in Maleisië.
 
Securitisatieprogramma's U.S. Foodservice verlengd
Op 5 maart 2003 kondigde Ahold aan dat de debiteurensecuritisatieprogramma's bij U.S. Foodservice, die zouden aflopen op 27 respectievelijk 28 februari 2003, tot de laatste week van april 2003 waren verlengd. Momenteel staat er onder de securitisatieprogramma's USD 750 miljoen uit, waarvan USD 300 miljoen in 2005 vervalt.
 
Ahold bevestigt de verlenging van de resterende USD 450 miljoen van de securitisatie-programma´s met nogmaals zestig dagen. Van deze USD 450 miljoen capaciteit zal USD 200 miljoen in deze zestig dagen worden afgelost. Het is de intentie om voor de aflossing van deze USD 200 miljoen de back-up faciliteit van USD 450 miljoen aan te wenden. Deze back-up faciliteit is toegezegd ter ondersteuning van de securitisatieprogramma's en aangekondigd als deel van de kredietfaciliteit van EUR 3,1 miljard in februari 2003.
 
De resterende USD 250 miljoen onder de back-up faciliteit van USD 450 miljoen zal, indien nodig, ter beschikking blijven van Ahold voor aanvullende ondersteuning van de securitisatieprogramma's bij U.S. Foodservice.
 
Deloitte & Touche hervat controle jaarrekening Albert Heijn en Stop & Shop
Het beschikbaar stellen van gecontroleerde jaarrekeningen van 2002 van Albert Heijn en Stop & Shop, per 31 mei 2003, is een voorwaarde voor de beschikbaarheid van de ongedekte tweede tranche ad USD 915 miljoen van de kredietfaciliteit ter waarde van totaal EUR 3,1 miljard, zoals eerder aangekondigd door Ahold. Op dit moment is alleen de controle van Albert Heijn en Stop & Shop hervat.
 
---------------------------------------------------------------------
Bepaalde uitspraken in dit persbericht zijn 'forward-looking statements' in de zin van het Amerikaanse effectenrecht en Ahold beoogt dat deze vallen onder de zogeheten 'safe harbors'. Deze forward-looking statements omvatten mededelingen betreffende Ahold's voornemen om haar Maleisische activiteiten te verkopen, de verwachte timing voor de afronding van deze transactie, en haar voornemen om haar verplichtingen jegens haar Maleisische medewerkers na te komen, alsmede mededelingen betreffende (blijvende) beschikbaarheid van de toegezegde back-up faciliteit. Deze forward-looking statements zijn onderhevig aan risico's, onzekerheden en andere factoren waardoor de werkelijke resultaten aanmerkelijk kunnen verschillen ten opzichte van toekomstige resultaten welke tot uitdrukking zijn gebracht in de forward-looking statements. Belangrijke factoren die ertoe kunnen leiden dat de werkelijke resultaten aanmerkelijk verschillen van de informatie tot uitdrukking gebracht in deze forward-looking statements omvatten (het achterwege blijven of vertraging bij het verkrijgen van) de goedkeuring door de Maleisische regelgevende instanties, het niet (of niet tijdig) voldoen aan andere voorwaarden voor afronding van deze transactie en andere factoren aangehaald in Ahold's publieke mededelingen, alsmede het voldoen aan en nakomen van de voorwaarden voor de back-up faciliteit en andere factoren aangehaald in Ahold's publieke mededelingen. Veel van deze factoren zijn voor Ahold niet beheersbaar en evenmin voorspelbaar. Gegeven deze onzekerheden, wordt de lezer geadviseerd behoedzaam om te gaan met dergelijke forward-looking statements, die uitsluitend geacht worden te zijn gedaan per de datum van dit persbericht. Ahold neemt, tenzij daartoe gehouden ingevolge toepasselijk effectenrecht, geen verplichting op zich om gewijzigde forward-looking statements te publiceren naar aanleiding van al dan niet voorziene gebeurtenissen of omstandigheden die zich voordoen na publicatie van dit persbericht.
---------------------------------------------------------------------

Attachments

030502n Maleisie