Yara med vekst i sterkt marked


Yaras resultat etter skatt i første kvartal ble på 917 millioner kroner (2,90 kroner per aksje) sammenlignet med 985 millioner kroner (3,08 kroner pr. aksje) i første kvartal i fjor. Eksklusive valutagevinster/-tap var resultatet på 3,31 kroner per aksje sammenlignet med 2,46 pr. aksje i samme periode i fjor. EBITDA (brutto kontantstrøm) for første kvartal var 1.866 millioner kroner (1.582 millioner kroner forrige år), mens driftsresultatet i samme kvartal var 1.271 millioner kroner (1.049 millioner kroner).
 
"Vi har ytterligere styrket vår posisjon og økt vår markedsandel i Europa," sier konsernsjef Thorleif Enger i Yara, som er godt fornøyd med nok et kvartal med sterke resultater. "Og med våre fire nye vekstinitiativ, SQM, Qafco-5, Rossosh og Burrup, er vi godt posisjonert for ytterligere å styrke vår konkurranseevne, både når det gjelder kostnadseffektivitet og internasjonal markedsutvikling", sier Enger.
  
Samtlige av Yaras tre forretningssegmenter leverte gode resultater i andre kvartal. Både Nedstrøm-segmentet (markedsapparatet) og Industri-segmentet forbedret sin EBITDA sammenlignet med første kvartal i fjor. Oppstrøm-segmentet (global produksjon) opprettholdt sitt EBITDA-nivå på linje med fjoråret til tross for høyere energikostnader for de europeiske fabrikkene.
 
Fortsatt sterk etterspørsel har gjort at prisene på nitrogenbasert mineralgjødsel er høye og godt over kostnadsnivået for sving-produsentene. I Kina har innføringen av eksportavgift redusert eksporten av urea og økt det innenlandske forbruket. Lave kornlagre i både Kina og India understøtter trenden med høy etterspørsel. Markedet fremover ventes fortsatt å være stramt med sterk etterspørsel etter mineralgjødsel.
 
Alle regnskapstall siden 1. januar 2004 er nå rapportert i henhold til IFRS (International Financial Reporting Standards). Det er ingen betydelige endringer i tallene for kontantstrøm, og implikasjonene for Yaras regnskapstall er generelt små.
 
 
Ytterligere informasjon
Den fullstendige kvartalsrapporten og presentasjonsmaterialet benyttet under presse- og analytikerkonferansen er tilgjengelig på
 
 
Finansiell kalender
19. mai: Generalforsamling
15. juli: Resultater andre kvartal
21. oktober: Resultater tredje kvartal
30. november: Kapitalmarkedsdag
 
 
 
 
Egil Hogna, Investorkontakt
Telefon (+47) 24 15 71 66
Mobil (+47) 90 187 865
 
Arne Cartridge, Informasjonsdirektør
Telefon (+47) 24 15 73 01
Mobil (+47) 47 900 900
 
 
Yara International ASA er verdens ledende leverandør av mineralgjødsel og står særlig sterkt innen nitrogenbaserte gjødseltyper. Yara har kontorer i 50 land fordelt på alle verdensdeler og selger over 20 millioner tonn mineralgjødsel årlig i mer enn 120 land. Yaras mineralgjødsel er tilpasset lokale forhold og inneholder de næringsstoffer avlingene trenger. Yara gir råd om riktig gjødsling for å bidra til bedre avkastning på bøndenes arbeidsinnsats og et mer bærekraftig landbruk. Yara har en sterk posisjon i industrielle markeder i Europa som leverandør av nitrogenbaserte kjemikalier og er den ledende leverandør av flytende CO2.