Activiteitenverslag eerste kwartaal 2005


 
Goede start, maar moeilijkere marktomstandigheden
 
Bekaert realiseerde in het eerste kwartaal van 2005 een geconsolideerde en een gezamenlijke omzet van respectievelijk € 462 miljoen en € 733 miljoen, hetzij een stijging met respectievelijk 18% en 20%[1] [2] [3].
 
De toename van de geconsolideerde omzet was voor 2% toe te schrijven aan de nettobewegingen ten gevolge van acquisities en desinvesteringen en voor 18% aan de organische groei, terwijl de wisselkoersfluctuaties een negatieve impact van 2% vertegenwoordigden.

 
Geconsolideerde en gezamenlijke omzet per bedrijfssegment [2]
 
Eerste kwartaal 2005
Geconsolideerde omzet
Gezamenlijke omzet
 
in miljoen €
verschil
in miljoen €
verschil
Geavanceerde draadproducten
400
+18,6%
655
+21,6%
Geavanceerde materialen
32
+26,4%
32
+26,4%
Geavanceerde deklagen
30
- 2,5%
30
- 2,5%
Verkoop tss. segmenten en andere
0
_
16
_
Totaal
462
+17,7%
733
+20,1%
 
 
Gezamenlijke omzet per activiteitenplatform
 
Geavanceerde draadproducten:
+22%
Geavanceerde materialen
+26%
Draad Europa
+19%
Vezeltechnologie
- 6%
Draad Noord-Amerika
+10%
Verbrandingstechnologie
+95%
Draad Latijns-Amerika
+29%
Composieten
+ 5%
Draad Azië
+30%
 
 
Bouwproducten
+2%
Geavanceerde deklagen
-2%
Staalkoord China
+1%
Industriële deklagen
+1%
Staalkoord andere
+28%
Gespecialiseerde filmdeklagen
- 5%
Overige geavanceerde draadproducten
+13%
 
 
 
 
Bekaert zette een sterke prestatie neer in de geavanceerde draadproducten. In vergelijking met het eerste kwartaal van vorig jaar zijn de verkoopprijzen aanzienlijk hoger gezien de sterke grondstofprijsstijgingen die 2004 kenmerkten. De omzet werd echter negatief beïnvloed door wisselkoerseffecten.
De gezamenlijke omzet kende de belangrijkste stijging in Latijns-Amerika en Azië, terwijl de markten in Noord-Amerika onder verhoogde druk stonden. Door de sterke positie van de euro ten opzichte van de dollar ondervindt Bekaert in Europa een toenemende concurrentie uit de 'dollarlanden'. De omzet van bouwproducten bleef op hetzelfde niveau als het uitzonderlijk sterke eerste kwartaal van 2004. De omzet van staalkoord China tekende een stijging op vergeleken met een sterk eerste kwartaal 2004. De maatregelen die de Chinese overheid nam om de overbelasting van voertuigen te bestrijden, hadden immers pas vanaf het tweede kwartaal van vorig jaar een negatieve invloed op de omzet. In de andere regio's realiseerde Bekaert een sterke omzetgroei in staalkoordproducten, mede ondersteund door de bevoorrading vanuit haar wereldwijd productieplatform. In april werd de derde staalkoordfabriek in China officieel ingehuldigd.
 
Bekaert realiseerde een forse omzetgroei in geavanceerde materialen, grotendeels dankzij de acquisitie van Solaronics in de verbrandingstechnologie.
 
In geavanceerde deklagen daalde de omzet lichtjes, ten gevolge van de wisselkoerseffecten. Einde maart verwierf Bekaert de overblijvende aandelen in Sorevi S.A.; deze vennootschap is actief in het aanbrengen van diamantachtige deklagen voor diverse industriële toepassingen.
 
 
Geografische spreiding van de gezamenlijke omzet
 
 
Gezamenlijke omzet
 
in miljoen €
verschil
Europa
262
+21,4%
Noord-Amerika
164
+15,6%
Latijns-Amerika
241
+24,9%
Azië
56
+10,0%
Rest van de wereld
10
+9,5%
Totaal
733
+20,1%
 
 
Vooruitzichten
 
Daar waar de klanten vorig jaar vervroegde bestellingen plaatsten om te anticiperen op de grondstofprijsstijgingen, is voor sommige productgamma's in 2005 een omgekeerde tendens waarneembaar. Door uiteenlopende evoluties op de grondstoffenmarkten, zowel op het vlak van prijs als van aanbod, en met een economische ontwikkeling die wereldwijd tekenen van verzwakking vertoont, wordt Bekaert geconfronteerd met onduidelijke vooruitzichten. De sterke positie van de euro ten opzichte van de dollar heeft een steeds belangrijkere invloed op het concurrentielandschap voor Bekaert in Europa. De vraag naar staalkoordproducten voor de versterking van banden blijft wereldwijd een groeiondersteunende factor.
 
 
Financiële kalender
 
 
 
 
 
 
 
Profiel
 
Bekaert (www.bekaert.com) streeft een duurzame rendabele groei na op basis van haar twee kerncompetenties, de geavanceerde metaaltransformatie en de geavanceerde materialen en deklagen.
 
Bekaert wil wereldwijd haar positie als marktleider en technologisch leider versterken. De onderneming biedt haar klanten een hoge toegevoegde waarde aan dankzij een brede waaier van hoogtechnologische producten, systemen en diensten.
 
Bekaert, een onderneming gevestigd in Europa met hoofdzetel in België, telt 16 400 medewerkers.  De onderneming realiseert een omzet van 2,7 miljard euro en is aanwezig in 120 landen.
 
 
Klik op onderstaande link voor de pdf-versie van het persbericht:

Attachments

Activiteitenverslag eerste kwartaal 2005