AkzoNobel investeert €90 miljoen in Braziliaanse papierchemie


24 januari 2011 

AkzoNobel investeert, in lijn met de eerder aangekondigde groeiambities, circa €90 miljoen in een nieuwe fabriek voor papierchemicaliën in Brazilië. De fabriek van Eka Chemicals, de Pulp and Paper Chemicals-activiteit van AkzoNobel, gaat de grootste papierpulpfabriek ter wereld bevoorraden.

 

De overeenkomst - gesloten met Eldorado Celulose e Papel - laat zien hoe belangrijk de snelgroeiende markten zijn in de strategie van AkzoNobel. Het is de bedoeling om op middellange termijn de omzet in Brazilië te verdubbelen naar €1,5 miljard. Lange termijn partnerships met klanten spelen daarin een belangrijke rol.


De investering, de grootste van AkzoNobel in Latijns-Amerika ooit, is gericht op het verder uitbreiden van het op duurzaamheid gerichte "Chemical Island"-concept van Eka Chemicals. Alle chemicaliën voor de pulpfabriek worden geleverd, opgeslagen en verwerkt op één terrein, in dit geval in het noordelijke deel van de stad Três Lagoas. De fabriek, met een capaciteit van 1,5 miljoen ton per jaar, gaat naar verwachting in september 2012 in bedrijf.

"Deze overeenkomst voor 15 jaar is een bewijs van onze duidelijke intentie om groei te versnellen en onze activiteiten in de groeiregio's van de wereld uit te breiden," aldus Rob Frohn, lid van de Raad van Bestuur van AkzoNobel, verantwoordelijk voor Specialty Chemicals. "We staan op het punt om een van de grootste investeringen in onze geschiedenis te doen. Daarmee onderstrepen we het belang van Latijns-Amerika voor onze groeiambities en onze betrokkenheid bij de pulp- en papierindustrie."

Jan Svärd, General Manager van Pulp and Paper Chemicals: "De vraag naar pulp- en papierchemicaliën in Latijns-Amerika zal naar verwachting in de komende 15 jaar aanzienlijk toenemen. Deze overeenkomst is een prachtige gelegenheid om onze activiteiten in die regio verder uit te breiden en benadrukt ook de waarde die onze klanten hechten aan ons "Chemical Island"-concept."

 

Hij lichtte verder toe dat Eka Chemicals binnenkort ook een productiefaciliteit voor natriumchloraat op wereldschaal gaat bouwen om aan de verwachte vraag van de fabriek in Eldorado te kunnen voldoen. Deze fabriek is geschikt om drie pulp-productielijnen te bedienen en zal ook service leveren aan andere belangrijke klanten in Brazilië. Het bouwrijp maken van het terrein voor deze nieuwe pulpfabriek is in juni vorig jaar begonnen.

President-directeur Rogerio D'Alcantara Peres van Eldorado over de overeenkomst: "Het bouwen van de grootste pulpfabriek ter wereld vereist samenwerking met betrouwbare partners, die de beste technologie in huis hebben. Het bewezen "Chemical Island"-concept, in combinatie met de grote expertise van de onderneming en de nauwe betrokkenheid bij duurzaamheid, betekent dat AkzoNobel een logische keuze is voor dit grote project."

Met de nieuwe faciliteit gaat Eka Chemicals de, nu al omvangrijke pulp- en papieractiviteiten, in Brazilië verder uitbreiden. Het "Chemical Island"-concept wordt al op verschillende locaties toepast. Eka Chemicals van AkzoNobel is in Brazilië momenteel actief met faciliteiten in Jacareí, Eunapolis, Três Lagoas, Rio de Janeiro en Jundiaí.

- - -

 

AkzoNobel is 's werelds grootste verf- en coatingsonderneming en een vooraanstaand producent van specialistische chemicaliën. Wij voorzien industrie en consumenten wereldwijd van innovatieve producten en werken met passie aan de ontwikkeling van duurzame oplossingen voor onze klanten. Tot onze merken behoren bekende namen als Dulux, Sikkens, International en Eka. Ons hoofdkantoor staat in Amsterdam, we behoren tot de Global Fortune 500 en maken deel uit van de vaste top van de Dow Jones Sustainability Indexes. Met activiteiten in meer dan 80 landen zetten onze circa 55.000 medewerkers zich in voor topkwaliteit en het realiseren van "Tomorrow's Answers Today(TM)".

 

Niet voor publicatie - voor meer informatie
AkzoNobel Corporate Communications
Tel. 020 - 502 78 33
Contactpersoon: Oskar Bosson  

 

Akzonobel Corporate Investor Relations
Tel.020 - 502 78 54
Contactpersonen: Huib Wurfbain en Ivar Smits

 

 


Attachments

Info graphic AkzoNobel - Chemical Island Pdf file AkzoNobel persbericht