Nokian hallitus hyväksyi Nokian vuoden 2014 osakepalkkiojärjestelmän


Nokia Oyj
Pörssitiedote
14.2.2014 klo 21.20                                                 

Nokian hallitus on tänään hyväksynyt Nokian vuoden 2014 osakepalkkiojärjestelmän. Osakepalkkiojärjestelmä  koostuu seuraavista osakepalkkio-ohjelmista:

- Nokian työntekijöille tietyissä maissa tarjottavasta osakesäästöohjelmasta, jonka puitteissa ohjelmaan oikeutetut työntekijät voivat ohjata osan palkastaan Nokian osakkeiden ostoon. Määrätyn sitouttamisjakson jälkeen Nokia antaa yhden lisäosakkeen jokaista kahta ostettua osaketta kohden;

- Tulosperusteisesta osakepalkkio-ohjelmasta, jonka puitteissa annettavien osakkeiden määrä on riippuvainen ennaltamäärättyjen taloudellisten tavoitteiden saavuttamisesta;

- Ehdollisesta osakepalkkio-ohjelmasta, jota käytetään poikkeustapauksissa työntekijöiden rekrytointiin ja sitouttamiseen, ja jonka toteutuminen edellyttää työsuhteen jatkumista kolmen vuoden sitouttamiskauden ajan.

Vuodelle 2014 tarkoituksena on ollut yksinkertaistaa osakepalkkiojärjestelmää poistamalle optio-oikeudet kokonaan ja rajoittamalla ehdollisen osakepalkkio-ohjelman käyttöä vain poikkeuksellisiin työntekijöiden rekrytointi ja sitouttamis tilanteisiin. Ehdollisen osakepalkkio-ohjelman alla annettavien osakkeiden määrää on myöskin vähennetty huomattavasti. Hallitus on hyväksyessään 2014 osakepalkkiojärjestelmän myöskin huomioinut yhtiöön odotettavissa olevat muutokset johtuen suunnitellusta yritysjärjestelystä, jossa Nokia myy olennaisilta osin koko Devices & Services  liiketoimintansa Microsoftille.

Vuoden 2014 osakepalkkiojärjestelmän tarkoitus

Vuoden 2014 osakepalkkiojärjestelmän tarkoituksena on edesauttaa työntekijöiden tavoitteiden yhdenmukaistamista Nokian pitkän aikavälin menestyksen kanssa. Myös NSN:n työntekijät kuuluvat tulosperusteisen ja ehdollisen osakepalkkio-ohjelmien piiriin.

Nokia käyttää tulosperusteista osakepalkkio-ohjelmaa pääasiallisena pitkän aikavälin kannustinmuotona, jonka tarkoituksena on edistää Nokian arvon nousua ja elinkelpoisuutta pitkällä aikavälillä sekä yhtenäistää työntekijöiden ja osakkeenomistajien intressejä. Tarkoituksena on myös varmistaa, että osakepalkkiot perustuvat Nokian toteutuneeseen taloudelliseen tulokseen.

Ehdollisen osakepalkkio-ohjelman perusteella osakkeita myönnetään rajoitetummin kuin aiempina vuosina. Ehdollisia osakepalkkioita käytetään vain poikkeustapauksissa rekrytointi- ja sitouttamistarkoituksiin, jolloin tarkoituksena on varmistaa Nokian tulevan menestyksen kannalta keskeisten osaajien palkkaaminen ja sitouttaminen.

Optio-oikeudet eivät tule olemaan osa vuoden 2014 osakepalkkiojärjestelmää. Tulosperusteisella osakepalkkio-ohjelmalla on vuonna 2014 enemmän painoarvoa, minkä tarkoituksena on Nokian periaatteiden mukaisesti edistää sitä, että  maksettava palkkio perustuu tulokseen.

Osakesäästöohjelma

Osakesäästöohjelman perusteella Nokian työntekijöille (lukuun ottamatta NSN:n työntekijöitä, joilla ei ole mahdollisuutta osallistua vuoden 2014 ohjelmaan) tarjotaan mahdollisuus ohjata osa kuukausipalkastaan Nokian osakkeiden ostoon. Ohjelmaan osallistuminen on työntekijöille vapaaehtoista. 

Työntekijällä on mahdollisuus sijoittaa ohjelmaan vuosittain vähintään 60 euroa ja enimmillään alempi määrä seuraavista: (1) 1200 euroa tai (2) 10 % työntekijän bruttovuosipalkasta. Osakeostot tehdään markkinahintaan pääsääntöisesti kuukausittain, ennalta määrättyinä päivinä 12 kuukauden ajanjakson aikana. Nokia antaa kullekin ohjelmaan osallistuvalle työntekijälle yhden lisäosakkeen jokaista sellaista kahta ostettua osaketta kohden, jotka työntekijällä on hallussaan vielä viimeisen osakeoston tapahduttua kesäkuussa 2015. Kaikkien työntekijöiden säästöjen arvioitu kokonaismäärä vuoden 2014 ohjelmassa vastaisi noin 840 000 Nokian osaketta käyttäen yhtiön osakkeen 5,28 euron päätöskurssia 13.2.2014. Tätä vastaava lisäosakkeiden määrä olisi 420 000 osaketta perustuen yhden lisäosakkeen antamiseen kahta ostettua osaketta kohden. 

Osakesäästöohjelma suunnitellaan tarjottavaksi Nokian työntekijöille 27 maassa vuonna 2014 alkavalla ohjelman säästökaudella. Ensimmäisen säästökauden suunnitellaan alkavan kesäkuussa 2014 ja ensimmäisten osakeostojen vastaavasti heinäkuussa 2014. 

Tulosperusteiset osakepalkkiot

Nokian osakkeita annetaan vuoden 2014 tulosperusteisen osakepalkkio-ohjelman perusteella sillä edellytyksellä, että ennalta määritellyt, itsenäiset suorituskriteerit on saavutettu suorituskauden aikana. Suorituskriteerit ovat erilaiset eri työntekijäryhmille:

Nokian ja NSN:n (lukuun ottamatta HEREn työntekijöitä) työntekijöille suorituskriteereinä ovat Nokia jatkuvien liiketoimintojen keskimääräinen vuotuinen liikevaihto ja keskimääräinen vuotuinen osakekohtainen tulos.

HERE:n työntekijöille suorituskriteereinä ovat Nokian jatkuvien liiketoimintojen keskimääräinen vuotuinen osakekohtainen tulos, HERE-liitoiminnan keskimääräinen vuotuinen liikevaihto ja HERE-liiketoiminnan keskimääräinen vuotuinen liikevoitto.

Vuoden 2014 tulosperusteisessa osakepalkkio-ohjelmassa on kaksivuotinen suorituskausi (2014-2015), jonka  jälkeen seuraa yhden vuoden sitouttamiskausi. Sitouttamiskauden jälkeen ohjelman perusteella annettavien osakkeiden kokonaismäärä  on vähintään 25%:sta myönnetystä kokonaismäärästä ja tämän jälkeen maksettava määrä on riippuvainen taloudellisten tavoitteiden saavuttamisesta kahden vuoden suorituskauden aikana. Vuoden 2014 ohjelman perusteella myönnettävät tulosperusteiset osakepalkkiot voivat johtaa yhteensä enintään 29,7 miljoonan Nokian osakkeen antamiseen, mikäli kaikkien suorituskriteereiden osalta saavutetaan enimmäistaso.

Ehdolliset osakepalkkiot

Vuoden 2014 ehdollisessa osakepalkkio-ohjelmassa on kolmivuotinen sitouttamiskausi.  Vuoden 2014 ohjelman perusteella myönnettävät ehdolliset osakepalkkiot voivat johtaa yhteensä enintään 2 miljoonan Nokian osakkeen antamiseen.

Henkilöstö, jota 2014 osakepalkkiojärjestelmä koskee

Ylimmän johdon ja keskijohdon pääasiallisina osakepalkkioinstrumentteina ovat tulosperusteiset osakepalkkiot. Muiden työntekijätasojen osalta tulosperusteisia osakepalkkioita käytetään valikoivin perustein tehtävissään vahvaa erikoisosaamista osoittavien henkilöiden sekä muiden Nokia-yhtymän kannalta keskeisten työntekijöiden sitouttamiseen ja palkkaamiseen.

Nokia on päättänyt rajoittaa ehdollisen osakepalkkio-ohjelman käyttöä siten, että osakkeita voidaan myöntää ohjelman  perusteella vain erityistapauksissa palkkaamis- ja sitouttamistarkoituksiin, tarkoituksena varmistaa yhtymän tulevan menestyksen kannalta keskeisen henkilöstön sitouttaminen ja palkkaaminen ja ohjelmaa  käytetään vain rajoitetusti ja poikkeustapauksissa. Tämä on muutos suhteessa aikaisempaan käytäntöön, jolloin ehdollisen osakepalkkiojärjestelmän alla annettiin osakkeita vuosittaisessa kannustimien myöntämisprosessissa.

Mahdollisuutta osallistua osakesäästöohjelmaan vuonna 2014 alkavalla kaudella suunnitellaan tarjottavan työntekijöille kaikkiaan 27 maassa edellyttäen, että tarjoukselle ei ole paikallisia oikeudellisia tai hallinnollisia esteitä.

Vuoden 2013 tulosperusteisen osakepalkkio-ohjelman muuttaminen

Nokian ostettua elokuussa 2013 Siemensin osuuden NSN:stä ja julkistettua 3.9.2013 yrityskaupan, jossa Nokia aikoo myydä olennaisilta osin koko Devices & Services –liiketoiminnan Microsoftille, vuoden 2013 tulosperusteisen osakepalkkio-ohjelman kriteereitä on muutettu vastaamaan Nokian tulevaa liiketoimintaa. Uusi kriteeri, kahden vuoden suorituskauden perusteella laskettava keskimääräinen liikevaihtoindeksi, korvaa keskimääräisen vuotuisen liikevaihto –kriteerin. Lisäksi, keskimääräisen vuotuisen osakekohtaisen tuloksen tavoitetta muutettiin.

Laimennusvaikutus

Jo myönnettyjen Nokian osakepalkkioiden ja optio-oikeuksien yhteenlaskettu laimennusvaikutus oli 31.12.2013 enintään noin 2,3 % olettaen, että tulosperusteisten osakepalkkio-ohjelmien perusteella tulisi annettavaksi enimmäismäärä osakkeita. Vuoden 2014 osakepalkkiojärjestelmän lisävaikutus olisi enintään noin 0,9 %, kokonaislaimennusvaikutuksen ollessa siten 3,1 %, olettaen, että tulosperusteisten osakepalkkioiden perusteella tulisi annettavaksi enimmäismäärä osakkeita ja että osakesäästöohjelman mukaiset lisäosakkeet tulevat annettavaksi säästöjen arvioidun enimmäiskokonaismäärän mukaisesti. Laskenta osakesäästöohjelman osalta perustuu yhtiön osakkeen 5,28 euron päätöskurssiin 13.2.2014

TULEVAISUUDENNÄKYMIIN LIITTYVÄT KANNANOTOT
On otettava huomioon, että Nokiaan ja sen liiketoimintaan liittyy erilaisia riskejä ja epävarmuustekijöitä ja että tähän tiedotteeseen sisältyvät, muut kuin jo toteutuneita seikkoja koskevat lausumat, ovat tulevaisuudennäkymiin liittyviä kannanottoja. Näitä ovat esimerkiksi: A) suunniteltu yritysjärjestely, jossa Nokia myy olennaisilta osin koko Devices & Services -liiketoimintansa Microsoftille, mukaan lukien Smart Devices ja Mobile Phones -yksiköt (jäljempänä "D&S-liiketoiminnan Myynti"), joka perustuu Nokia Oyj:n ja Microsoft International Holdings B.V:n väliseen, 2.9.2013 päivättyyn Osakkeiden ja varojen ostosopimukseen ("Sopimus"); B) D&S-liiketoiminnan Myynnin toteutuminen; C) viranomaishyväksyntien saaminen D&S Liiketoiminnan Myynnille ajallaan jos lainkaan; D) oletukset, suunnitelmat tai hyödyt, jotka liittyvät D&S-liiketoiminnan Myyntiin tai aiheutuvat siitä; E) oletukset, suunnitelmat tai hyödyt, jotka liittyvät Nokian strategioihin, mukaan lukien suunnitelmat Nokian jatkuville liiketoiminnoille, joita ei myydä osana D&S-liiketoiminnan Myyntiä; F) oletukset, suunnitelmat tai hyödyt liittyen muutoksiin johdossamme ja toiminnallisessa rakenteessamme; G) odotukset ja tavoitteet liittyen toiminnallisiin tavoitteisiimme, taloudelliseen tulokseen tai asemaan, liiketoimintamme tulokseen tai D&S-liiketoiminnan Myynnistä saatujen tuottojen käyttöön; ja H) lausumat, joissa esiintyy sana "uskoa", "odottaa", "ennakoida", "oletettu", "näkee", "tavoitella", "arvioida", "on tarkoitettu", "tähdätä", "suunniteltu", "aikoa", "keskittyä", "tulee tekemään" tai muu vastaava ilmaisu. Tällaiset lausumat perustuvat johdon parhaaseen arvioon ja uskoon sen tiedon valossa, joka sillä on kyseisellä hetkellä ollut saatavilla. Koska tällaisiin lausumiin sisältyy riskejä ja epävarmuuksia, todelliset tulokset voivat poiketa huomattavasti niistä tuloksista, joita tällä hetkellä odotamme. Tekijöitä, mukaan lukien riskejä ja epävarmuustekijöitä, jotka saattaisivat aiheuttaa tällaisia poikkeamia voivat olla esimerkiksi: 1) kykenemättömyys toteuttaa D&S-liiketoiminnan Myynti ajallaan tai lainkaan, esimerkiksi johtuen kykenemättömyydestä tai viivästyksestä saada tarvittavat viranomaishyväksynnät D&S-liiketoiminnan Myynnille tai jonkin sellaisen tapahtuman, muutoksen tai muun olosuhteen toteutuminen, joka voisi johtaa Sopimuksen irtisanomiseen; 2) matkaviestintemme myyntiin, liikesuhteisiimme, operatiiviseen tulokseemme tai yleisesti liiketoiminnallemme mahdollisesti aiheutuva haitta johtuen D&S-liiketoiminnan Myynnin julkistamisesta tai sopimusehdoista, joihin olemme sitoutuneet D&S-liiketoiminnan Myymiseksi; 3) negatiivinen vaikutus siitä, että sitoutuessamme D&S-liiketoiminnan Myyntiin voimme sen seurauksena jäädä mahdollisesti paitsi muista kilpailukykyisistä strategioista tai kumppanuuksista, jotka olisivat hyödyttäneet Devices & Services -liiketoimintaamme, ja mikäli D&S-liiketoiminnan Myynti ei toteudu, meillä voi olla rajoitetut mahdollisuudet jatkaa Devices & Services -liiketoimintaa tai saavuttaa muita järjestelyjä meille edullisin ehdoin tai lainkaan; 4) kykymme panna tehokkaasti ja sujuvasti täytäntöön suunnitellut muutokset johtoomme ja toiminnalliseen rakenteeseemme tai ylläpitää tehokas väliaikainen hallintorakenne ja rekrytoida tai säilyttää avaintyöntekijät palveluksessamme; 5) negatiivinen vaikutus johtuen D&S-liiketoiminnan Myynnin täytäntöönpanosta, mukaan lukien tähän liittyvät sisäiset uudelleenjärjestelymme, joka vie merkittävästi aikaa, huomiota ja resursseja ylemmältä johdoltamme ja muilta yhtiössä vieden mahdollisesti heidän huomionsa muilta liiketoimintamme osa-alueilta; 6) häiriöt ja tyytymättömyys työntekijöidemme keskuudessa johtuen D&S-liiketoiminnan Myynnin suunnitelmista ja täytäntöönpanosta vähentäen fokusta ja tuottavuutta liiketoiminnoissamme; 7) D&S-liiketoiminnan Myyntiin liittyvät tai sen aiheuttamat kustannukset, palkkiot, kulut ja maksut; 8) arvonalentuminen tai kulukirjaukset varoihin tai velkoihin, jotka liittyvät tai aiheutuvat D&S-liiketoiminnan Myynnistä; 9) mahdollinen liiketoiminnallemme, omaisuudellemme tai toiminnoillemme aiheutuva haitta johtuen D&S-liiketoiminnan Myynnin täytäntöönpanosta; 10) meitä vastaan käynnistettyjen oikeudenkäyntien, viranomaismenettelyjen tai täytäntöönpanomenettelyjen aloittaminen tai tulos liittyen D&S-liiketoiminnan Myyntiin; sekä ne riskitekijät, jotka mainitaan Nokian 31.12.2012 päättynyttä tilikautta koskevassa Yhdysvaltojen arvopaperisäännösten mukaisessa asiakirjassa (Form 20-F) s. 12-47 otsikon Item 3.D "Risk Factors" alla ja meidän vuoden 2013 viimeisen neljänneksen ja koko vuoden taloudellisessa katsauksessa esitetyt riskit (katsaus on saataville osoitteesta www.nokia.fi/luvut). Muut tuntemattomat tai odottamattomat tekijät tai vääriksi osoittautuvat oletukset voivat aiheuttaa todellisten tulosten huomattavan poikkeamisen tulevaisuudennäkymiin liittyvissä kannanotoissa ja lausumissa esitetyistä tulosodotuksista. Nokia ei sitoudu julkisesti päivittämään tai muuttamaan tulevaisuudennäkymiin liittyviä kannanottoja tai lausumia uuden tiedon, tulevaisuuden tapahtuman tai muun syyn johdosta, paitsi siltä osin kuin sillä on siihen lainmukainen velvollisuus.

Nokia
Nokia on maailman johtava langattoman viestinnän yritys, jonka tuotteista on tullut olennainen osa ihmisten elämää ympäri maailmaa. Joka päivä yli 1,3 miljardia ihmistä käyttää Nokian laitteita tallentaakseen ja jakaakseen kokemuksia, hakeakseen tietoa, löytääkseen määränpäähänsä tai yksinkertaisesti puhuakseen toisilleen. Nokian edistyksellinen teknologia ja muotoilu ovat tehneet sen brändistä yhden maailman tunnetuimmista. Lisätietoja on saatavilla osoitteesta http://www.nokia.com/about-nokia.

Lisätietoja tiedotusvälineille:

Nokia
Viestintä
Puh. 07180 34900
Sähköposti: press.services@nokia.com

www.nokia.com