POHJOIS-KARJALAN KIRJAPAINO -KONSERNIN JOHDON OSAVUOTINEN SELVITYS AJALTA 1.1.–24.10.2014


POHJOIS-KARJALAN KIRJAPAINO OYJ PÖRSSITIEDOTE 24.10.2014 KLO 13.00

Pohjois-Karjalan Kirjapaino -konsernin liikevaihto ajalta 1.1. – 30.9.2014 oli 70,4 miljoonaa euroa (vuotta aiemmin 67,6 miljoonaa euroa) ja liikevoitto 5,4 miljoonaa euroa (5,5 miljoonaa euroa edellisenä vuonna). Arvopaperikaupan nettotulos oli katsauskaudella 1,6 miljoonaa euroa tappiollinen (edellisenä vuonna 3,6 miljoonaa euroa tappiollinen). Konsernin tulos katsauskaudelta oli 2,5 miljoonaa euroa (vuotta aiemmin 0,4 miljoonaa euroa).

LEHTITOIMIALA

Lehtitoimialan ulkoinen liikevaihto oli katsauskaudella 18,5 miljoonaa euroa (18,9 miljoonaa euroa vuotta aiemmin). Lehtitoimialan liikevoitto oli 1,9 miljoonaa euroa (edellisvuonna liikevoitto oli 1,8 miljoonaa euroa). Liikevaihdon lievästä laskusta huolimatta on lehtitoimialan kannattavuus säilynyt edellisvuoden tasolla lähinnä toimintojen tehostamisesta johtuen.

KIRJA- JA TARRAPAINOT –TOIMIALA

Kirja- ja tarrapainot -toimialan ulkoinen liikevaihto oli katsauskaudella 51,9 miljoonaa euroa (48,7 miljoonaa euroa vuotta aiemmin). Liikevoittoa kertyi 3,4 miljoonaa euroa (edellisvuonna 3,7 miljoonaa euroa). Kirja- ja tarrapainot -toimialan kannattavuus on siten hieman heikentynyt johtuen pääasiassa henkilöstökulujen ja poistojen kasvusta.

INVESTOINNIT JA RAHOITUS

Konsernin investoinnit katsauskaudella ennakkomaksuineen olivat 15,6 miljoonaa euroa eli 22,2 prosenttia liikevaihdosta (edellisenä vuonna 12,1 miljoonaa euroa eli 17,9 prosenttia liikevaihdosta). Investoinnit kohdistuivat pääasiassa kirja- ja tarrapainot –toimialan kone- ja laitehankintoihin sekä emoyhtiön kiinteistölaajennuksiin. PunaMusta Oy:n uuden sanomalehtipainokoneen arvioidaan olevan tuotantokäytössä vuoden 2015 alussa. Investoinnin arvo kiinteistölaajennuksineen ja postituslaitteineen on noin 15 miljoonaa euroa (pörssitiedote 10.9.2013).

Konsernin korollisen vieraan pääoman määrä tarkastelujakson lopussa oli 32,9 miljoonaa euroa (edellisen vuoden vastaava luku 24,2 miljoonaa euroa). Vuoden 2013 lopussa korollisen vieraan pääoman määrä oli 25,4 miljoonaa euroa. Konsernin omavaraisuusaste on 48,7 % (edellisenä vuonna 50,7 %).

Käypään arvoon tulosvaikutteisesti kirjattavien rahoitusvarojen arvo oli katsauskauden lopussa 12,6 miljoonaa euroa (edellisenä vuonna vastaavaan aikaan 15,8 miljoonaa euroa).

HENKILÖSTÖ

Konsernin palveluksessa oli syyskuun lopussa 504 henkilöä (496 henkilöä vuotta aiemmin).

RISKIT JA EPÄVARMUUSTEKIJÄT

Kirja- ja tarrapainot -toimialalla merkittävimmät riskit liittyvät painotuotteiden kysyntään ja toimialan ylikapasiteettiin. PunaMusta Oy:n tuotantokapasiteetin käyttöasteella ja tuottavuudella on huomattava vaikutus konsernin liiketoiminnan kehittymiseen ja kannattavuuteen. Muita toimintaan suoraan vaikuttavia riskejä ovat materiaalien hintakehitys. Vientiin liittyvistä riskeistä suurimmat ovat Venäjän kriisin mahdolliset vaikutukset viennin heikkenemiseen sekä valuuttakurssimuutokset.

Lehtitoimialalla merkittävimpiä epävarmuustekijöitä ovat hitaan talouskasvun vaikutukset ilmoitus- ja levikkituloihin sekä sanomalehtien jakelun laadun säilyminen ennallaan ja jakelukustannusten nousu.

Arvopaperikauppa ja arvopaperisalkun arvon muutokset voivat vaikuttaa emoyhtiön ja konsernin tulokseen merkittävästi.

ARVIO TILIKAUDESTA 1.1.–31.12.2014

Pohjois-Karjalan Kirjapaino –konsernin lehtitoimialan liikevaihdon arvioidaan säilyvän edellisen vuoden tasolla ja liikevoiton vähintään edellisvuoden tasolla. Konsernin kirja- ja tarrapainot –toimialan liikevaihdon arvioidaan hieman kasvavan, mutta ylikapasiteetista ja hintakilpailusta johtuen liikevoiton hieman laskevan.

Konsernin liikevaihdon arvioidaan hieman kasvavan edellisvuodesta, mutta liikevoiton hieman laskevan. Tämä sillä edellytyksellä, ettei toimialojen markkinatilanteessa ja yleisessä taloudellisessa tilanteessa tapahdu merkittäviä muutoksia.

Joensuussa 24. päivänä lokakuuta 2014

POHJOIS-KARJALAN KIRJAPAINO OYJ

Hallitus

 

Raimo Puustinen

toimitusjohtaja

 

LISÄTIETOJA:

Toimitusjohtaja Raimo Puustinen p. 0500 975 873

TIEDOTTEEN JAKELU

NASDAQ OMX Helsinki Oy

keskeiset tiedotusvälineet

www.pkkoyj.com

 

Pohjois-Karjalan Kirjapaino ‑konsernin emoyhtiö on Pohjois-Karjalan Kirjapaino Oyj. Emoyhtiö tarjoaa tytäryhtiöilleen hallinto-, tietohallinto- ja rahoituspalvelut, omistaa kiinteistöjä sekä harjoittaa arvopaperikauppaa. Konserni jakautuu kahteen toimialaan eli toimintasegmenttiin. Konsernin lehtitoimialan muodostavat Karjalaista kustantava Sanomalehti Karjalainen Oy, paikallislehtiä kustantavat Keski-Karjalan Kustannus Oy, Lieksan Lehti Oy, Pogostan Sanomat Oy, Pohjois-Karjalan Paikallislehdet Oy ja Ylä-Karjala Oy sekä Karjalan Heili -kaupunkilehteä kustantava Karelia Viestintä Oy. Lehtitoimialaan kuuluu myös Pohjois-Karjalan Ilmoitusvalmistus Oy, joka valmistaa ilmoituksia sekä konsernin lehtiin että ulkopuolisille. Konsernin kirja- ja tarrapainot -toimialaan kuuluvat kirjapaino PunaMusta Oy ja tarrapaino Paperityö Oy.