FELDKIRCHEN, DUITSLAND--(Marketwired - Jan 27, 2016) - Het UZ Brussel en de Clinique et Maternité Sainte-Elisabeth maakten vandaag bekend dat ze als eerste kankercentra in België een Novalis-accreditatie ontvangen als erkenning omdat ze de normen inzake kwaliteit en patiëntenveiligheid in intracraniale en extracraniale radiochirurgie behalen. De ziekenhuizen kregen de Novalis-accreditatie na een onafhankelijke audit door de internationaal erkende en Novalis Certified-auditor Timothy D. Solberg, professor Medische fysica aan de universiteit van Pennsylvania. Met dit certificaat beschikken de Belgische kankerpatiënten nu over een extra instrument om de veiligheid en kwaliteit van hun behandeling te beoordelen wanneer ze hun radiochirurgische opties afwegen.

"Ons programma voor radiochirurgie en stereotactische radiotherapie is bijna tien jaar oud. We waren er dan ook op gebrand het gerichter te laten doorlichten door een onafhankelijke, internationaal gerenommeerde expert", vertelt dr. Jean-François Daisne, MD, PhD, hoofd van de afdeling Radio-oncologie van de Clinique Sainte-Elisabeth in Namen. "De Novalis-accreditatie verkrijgen was een rigoureus proces. Alle facetten van onze procedures en onze behandelingsaanpak werden nauwgezet onderzocht. In 2005 kregen we een ISO 9001-accreditatie en dit jaar volgde Novalis Certified. Ons team kijkt er dan ook naar uit om voort te bouwen op dit succes en een van de vooraanstaande centra voor radiochirurgie in België te blijven."

Professor Mark De Ridder, hoofd van de dienst Radiotherapie van het UZ Brussel vervolgt: "Het UZ Brussel kan terugblikken op meer dan 25 jaar uitstekend werk en ervaring in radiochirurgie en stereotactische radiotherapie. We zijn erg blij dat we een van de eerste twee centra in België zijn, die de Novalis-accreditatie in de wacht wisten te slepen. Dit accreditatieprogramma staat voor hoge normen inzake patiëntenveiligheid en versterkt onze processen en procedures voor deze uiterst complexe behandelingen. Het bevestigt onze toonaangevende positie in Europa op het gebied van radiochirurgie voor de behandeling van hersenletsels."

Novalis Certified is een onafhankelijk accreditatieprogramma dat een zeer hoge norm oplegt voor doeltreffendheid en veiligheid van stereotactische radiotherapie (SRS) en extracraniële stereotactische radiotherapie (SBRT). In het kader van de Novalis Certified-audit worden de vereisten voor de organisatie, het personeel, de technologie en de kwaliteitsbewaking geëvalueerd.

"Novalis Certified-audits worden uitgevoerd door erkende Novalis Circle-auditors en volgen de Novalis Standard. Die concentreert zich op beste praktijken inzake klinische en technische protocollen en procedures, een doorgedreven kwaliteitsbewaking, continue zelfevaluatie en verbetering van de kwaliteit, en collegiale toetsing. Bovendien is de norm gebaseerd op internationale standaarden en publicaties van verscheidene organisaties actief in radiotherapie-oncologie", legt Timothy D. Solberg uit, professor Medische fysica aan de universiteit van Pennsylvania en lid van de Novalis Circle-expertgroep. "Als eerste Belgische centra met een Novalis-accreditatie treden de Clinique et Maternité Sainte-Elisabeth in Namen en het UZ Brussel nu toe tot een geringe internationale groep van toonaangevende oncologische centra."
Meer weten over Novalis Certified? Ga naar Novalis Circle.

Over de Novalis Circle
De Novalis Circle, een wereldwijd netwerk van artsen, zet zich in voor vooruitgang in de radiochirurgie. Novalis® Radiosurgery-gebruikers vormen de absolute top in radiochirurgie en extracraniële stereotactische radiotherapie. Dat ze deel uitmaken van de Novalis Circle-gemeenschap wijst op hun grote engagement om de gezondheidszorg te verbeteren. De Novalis Circle biedt een communicatienetwerk en samenwerkingsverband om nieuwe ideeën te ontwikkelen en therapieën te optimaliseren die de behandeling van kanker radicaal zullen blijven veranderen. De Novalis Standard werd uitgewerkt en goedgekeurd door een comité van deskundigen binnen de Novalis Circle. Meer informatie vindt u op www.NovalisCircle.org.

Over Clinique et Maternité Sainte-Elisabeth, Namen
De Clinique et Maternité Sainte-Elisabeth (CMSE, Namen) beschikt over bijna 300 bedden voor de bevolking van Namen op een oppervlakte van 47.000 m2. Het privéziekenhuis kan bogen op tientallen jaren ervaring op topniveau. Het zorgaanbod omvat onder meer een materniteit en diverse excellentiecentra. De instelling is actief in tal van domeinen en bestaat uit volledige afdelingen geneeskunde en chirurgie, een modern technisch platform in medische beeldvorming en een medisch laboratorium, een polikliniek, diverse klinieken en een bekroonde afdeling in kankerpathologie. Elke dag opnieuw staan meer dan 950 werknemers met 220 artsen en tal van medewerkers klaar voor de patiënt en bieden ze specifieke zorg en totaalzorg van topkwaliteit, en ondersteuning op maat. De instelling werkt ook aan partnerschappen om professionele excellentie te bereiken.

Over UZ Brussel
Het Universitair Ziekenhuis Brussel is een universitair ziekenhuis met ongeveer 3. 500 medewerkers. Het is verbonden aan de faculteit Geneeskunde en Farmacie van de Vrije universiteit Brussel op de Brussels Health Campus in Jette. Met 721 ziekenhuisbedden is het jaarlijks goed voor meer dan 30;600 opnames en 400.000 ambulante patiënten, uit binnen- en uit buitenland. Zijn filosofie is gestoeld op drie principes: Nederlandstalig, pluralistisch en sociaal. Als universitair ziekenhuis heeft het ook een opleidingsopdracht en voert het wetenschappelijk onderzoek uit. Meer info op www.uzbrussel.be.

Contact informatie:

Contact voor de media:
BSKOM
Eva Birle
E-mail: birle@bskom.de
Tel.: +49 89 13 95 78 27 11