OXFORD, CT--(Marketwired - Jul 18, 2016) - Cadenza Innovation, en nyskapande leverantör av energilagringslösningar baserade på disruptiv arkitektur för litiumjonbatterisatser, tillkännagav idag mer än 5 miljoner USD i tillväxtkapital. Företaget kommer att använda de nya medlen för att expandera produktutveckling, uppnå ytterligare certifieringar, utöka initiala utvecklingsområden, anställa nya nyckelpersoner och driva på intäktstillväxt.

Cadenza Innovations grundare dr. Christina Lampe-Onnerud är en av världens främsta auktoriteter inom batterikemi och -design. Som en teknikpionjär inom världens ekonomiska forum, har hon delat insikter om energilagring och klimatförändring på Davos och för olika FN-grupper. Hon är dessutom en vinnare av Ernst & Youngs utmärkelse Årets Entreprenör i deras Hall of Fame, mottagare av utmärkelsen Young Innovator av tidskriften MIT Technology Review samt mottagare av flera utmärkelser för sitt engagemang för hållbar miljö.

Cadenza Innovation lanserar en teknikplattform till låg kostnad och med hög prestanda för licensiering till litiumjonbatteritillverkare världen över. Det finns en makalös efterfrågan på dessa nästa generations lösningar, i synnerhet inom eltransport- och nätmarknaderna, som båda förväntas överskrida 100 miljarder USD inom nästa decennium.

Bland investerarna i den övertecknade serie A-omgången finns – under ledning av Golden Seeds – Connecticut Innovations, Scale Investors, vice ordförande i Summit Power Group Eric Redman och entreprenören, filantropen och investeraren Mark Torrance samt affärsänglar från Asien, Europa och Nordamerika. Golden Seeds går med i Cadenza Innovations styrelse med veteranen Doug Bateson, tidigare verkställande direktör för JP Morgan Chase och med mer än 30 års erfarenhet inom finansbranschen i den rollen. Genom dess rådgivande panel, med Mark Torrance som ordförande – vars stiftelse investerar i organisationer som använder kreativa lösningar för att förbättra samhällen lokalt och globalt – får Cadenza Innovation dessutom nytta av kunskapen hos Eric Redman och Ben Rogers, ledare inom energibranschen.

I nära samarbete med dr Lampe-Onnerud har Cadenza Innovations företags- och tekniska ledarskapsteam tidigare startat Boston-Power, som idag är baserat i Kina och är en av världens snabbast växande tillverkare av litiumbatterier. Teamet består av Cadenza Innovations tekniska chef dr Per Onnerud, operativa chef Declan Shalvey och vice vd för forskning och utveckling dr Jay Shi. Företaget samarbetar med ett omfattande nätverk som inkluderar FCA (Fiat Chrysler), ABB, Alcoa, Morgan Advanced Materials, USA:s energidepartement, National Renewable Energy Lab (NREL) och flera leveranskedjekällor över hela Asien och USA.

Utvecklingen av Cadenza-plattformen har delvis finansierats av Advanced Research Projects Agency-Energy (ARPA-E), USA:s energidepartement (tilldelningsnummer DE-AR0000392) och från New York State Energy Research and Development Authority (NYSERDA) (avtalsnummer 70422). Ytterligare finansiell hjälp har tillhandahållits av staten Connecticut, genom både Connecticut Innovations och Department of Economic and Community Development (DECD), och av Commonwealth of Massachusetts, genom dess MassCEC Catalyst Program-tilldelningar.

"Cadenza Innovation kapitaliserar på sina immateriella tillgångar, kombinerat med den enorma branschinlärningskurvan, framstegen inom tillverkning och alltmer utvecklade leveranskedjor för att skapa en metod att till mycket låg kostnad kapsla in litiumjon-kemikalier", säger dr Lampe-Onnerud. "Vi är mycket glada över att samarbeta med globala aktörer för att snabbt implementas i denna fantastiska marknadsmöjlighet, samtidigt som vi håller noga uppsikt över batterikapacitet inom ramen för miljökrav, total systemkostnad och ett orubbligt säkerhetsåtagande. Därmed kan vårt team fortsätta vara en viktig del av lösningen på klimatförändringen – ett uppdrag vi som individer har haft i årtionden."

Globala marknader kräver energilagring med tre viktiga parametrar i en batterilösning. Cadenza Innovation levererar dessa funktioner:

  • Energitäthet – stramare förpackning av elektrokemiska enheter ger längre räckvidd i befintliga fordonskonstruktioner samt genomförbar toppbelastningsutjämning för nät- och samhällsenergilagring i stadsområden.
  • Låg kostnad – mycket förenklad konstruktion med hjälp av lättillgängliga komponenter inom global massproduktion för att närma sig ett prisneutralt paradigm jämfört med fossila bränslen.
  • Säkerhet – integrerat brandskydd som möjliggör felsäkra batterisatser för användning i bostads-, nät, och transportapplikationer.

Med mer än ett dussin patentansökningar och fyra publicerade patent, möjliggör Cadenza Innovations nya förpackningsarkitektur för EV-marknaden längre räckvidd i ett mindre förpackningsfotavtryck; prisparitet med motorfordon med intern förbränning; och eliminerar batterisatsbränder orsakade av temperaturhöjning. För nätmarknaden möjliggör företagets lösning ett mindre fotavtryck för att öppna upp fler placeringsalternativ; genererar högre avkastning via ett större utbud av användarfall; och är mycket viktigt för inträde på täta urbana marknader som kännetecknas av strikta säkerhetsregler.

Om Cadenza Innovation

Cadenza Innovation grundades 2012 av dr Christina Lampe-Onnerud, en av de främsta batteriexperterna i världen. Företagets uppdrag är att använda sin immateriella egendom, erkända drifts- och massproduktionsexpertis samt sina viktigaste teknikpartners för att göra Cadenza Innovation till en global teknikledare inom energitäthet, lägsta kostnad och säkerhet. Med hjälp av ett enastående team av branschexperter, varav flera haft viktiga ledarroller hos litiumjonbattericell-, förpacknings- och systemleverantör Boston-Power och Arthur D. Little, licensierar Cadenza Innovation sin teknik för att ge omedelbar åtkomst till dess mycket förenklade design för stora litiumjonenergilagringssystem. För mer information, gå till www.cadenzainnovation.com.

Alla produkt- och företagsnamn i detta dokument kan vara varumärken som tillhör deras respektive ägare.

Contact Information:Kontakt:
Bryan Grillo
CHEN PR för Cadenza Innovation
bgrillo@chenpr.com
781.672.3129