Tornatorin Suomen metsien käypä arvo nousee 211 miljoonaa euroa


Imatra, Suomi, 2016-11-14 13:00 CET (GLOBE NEWSWIRE) -- Pörssitiedote

Tornator Oyj:n Suomen metsien käypä arvo (IFRS) nousee 211 miljoonaa euroa. Yhtiö omistaa Suomessa noin 580,000 hehtaaria metsämaata, jonka tasearvo 2015 tilinpäätöksessä oli noin 937 miljoonaa euroa (biologiset hyödykkeet). Käyvän arvon määrityksen tekee ulkopuolinen arvioitsija Indufor Oy.

Yhtiön pitkäjänteinen panostus kestävään metsätalouteen ja laadukkaaseen metsänhoitoon näkyy metsien hyvänä kasvuna sekä puuston järeytymisenä. Tämä mahdollistaa kestävän hakkuusuunnitteen nostamisen. Myös Luonnonvarakeskuksen tekemän valtakunnallisen koealainventoinnin mukaan Tornatorin metsien kasvu on suurempaa kuin aiemmalla mittauskaudella.  

Toinen merkittävä tekijä arvonnousussa on metsän arvostuksessa käytettävän diskonttokoron lasku. Yhtiö laskee nimellistä diskonttokorkoa 0,5%-yksikköä 5,5%:iin verojen jälkeen. Käyvän arvon laskennassa käytetään reaalista diskonttokorkoa, jossa inflaatio-oletuksena on EU:n virallinen pitkän aikavälin tavoitetaso 2,0%. Yleinen korkotaso on laskenut oleellisesti ja uusi diskonttokorko kuvastaa paremmin yhtiön pääomakustannusta. Käytetty korkotaso on myös vallitsevan markkinakäytännön mukainen suhteessa vastaaviin skandinaavisiin arvostuksiin.

Metsän käyvän arvon tarkemmat laskentaperiaatteet on kuvattu yhtiön 2015 tilinpäätöksen liitetiedoissa kohdissa konsernitilinpäätöksen laadintaperiaatteet ja johdon harkintaa edellyttävät laadintaperiaatteet. 

Arvonkorotus parantaa merkittävästi vuoden 2016 tulosta käyvin arvoin mitattuna, mutta sillä ei ole kassavirtavaikutusta.   

 

Lisätietoja antaa:

Toimitusjohtaja Sixten Sunabacka, puh. 0400 366 148

Talous- ja hallintojohtaja Henrik Nieminen, puh. 040 869 7613

www.tornator.fi

Tornator on johtava kestävään metsätalouteen erikoistunut yhtiö Euroopassa. Se omistaa metsiä Suomen lisäksi Virossa ja Romaniassa. Konsernin liikevaihto oli vuonna 2015 noin 113 miljoona euroa ja taseen koko noin 1,2 miljardia euroa. Konsernissa on töissä yli 200 henkilöä, joiden lisäksi yhtiö työllistää urakoitsijoita ja sopimusyrittäjiä noin 700 henkilötyövuoden verran. Tornator on 50 suurimman yritysveronmaksajan joukossa Suomessa. Yhtiön omistajat ovat suomalaisia, pääosin institutionaalisia sijoittajia. Tornatorin missio on luoda kestävää hyvinvointia metsästä.