ELKO Grupa revidēts konsolidētais finanšu pārskats par 2016. gadu

Sekmīga produktu portfeļa attīstības un pārdošanas stratēģija veicina IT produktu un risinājumu izplatītāja AS ELKO Grupa izaugsmi visā uzņēmuma darbības reģionā, nodrošinot apgrozījuma pieaugumu par 15,5 % un sasniedzot 8,5 milj. ASV dolāru (7,7 milj. eiro) auditēto peļņu.


Svarīgākie auditētā konsolidētā finanšu pārskata dati:

  • apgrozījums 1 460 milj. ASV dolāru (1 319 milj. eiro)
  • bruto rentabilitāte 3,8 %
  • bruto peļņa 55 milj. ASV dolāru (50 milj. eiro)
  • tīrā peļņa 8,5 milj. ASV dolāru (7,7 milj. eiro)

Izaugsme vērojama visos tirgos

Būtiski audzis ELKO Grupa konsolidētais apgrozījums, sasniedzot 1 460 milj. ASV dolāri (1 319 milj. eiro), kas ir par 15,5% vairāk, salīdzinot ar 1 264 milj. ASV dolāri (1139 milj. eiro) 2015. gadā.

Visstraujāk apgrozījums pieaudzis Centrālajā un Austrumeiropā – sasniedzot 29 % pieaugumu jeb 496 milj. ASV dolāru (448 milj. eiro).

Apsteidzot vispārējo NVS IT tirgus tendenci, ELKO Grupa darbība šajā reģionā sekmējusi apgrozījuma pieaugumu par 11 %, sasniedzot 856 milj. ASV dolārus (773 milj. eiro).

Samērā stagnējošos tirgus apstākļos Baltijā reģionā izdevies sasniegt 2 % pieaugumu, sasniedzot 108 milj. ASV dolārus (98 milj. eiro).

ELKO Grupa noslēdza gadu ar 8,5 milj. ASV dolāru (7,7 milj. eiro) lielu tīro peļņu, kas ir mazāka, salīdzinot ar netipiski augsto rādītāju 2015. gadā, kas sastādīja 21,8 milj. ASV dolāru (19,7 milj. eiro).

Paplašināts produktu portfelis, pievienojot 50 jaunus ražotājus

Sabalansēts produktu portfelis, kas atbilst klientu vajadzībām, ir viens no ELKO Grupa darbības galvenajiem mērķiem, veidojot ilgtermiņa partnerattiecības un radot jaunus pakalpojumus. Pagājušajā gadā ELKO Grupa pievienoja apmēram 50 jaunus ražotājus. Pazīstamākie no tiem, piemēram, augošajā viedtālruņu segmentā  Leeco, Xiaomi, ZTE, Meizu, Alcatel; IT risinājumu segmentā  Bosch Security un Mikrotik. Paplašinātas arī esošās partnerattiecības, piemēram, iegūtas Lenovo portatīvo datoru un Microsoft programmatūras elektroniskās piegādes (ESD) Krievijā izplatīšanas tiesības.

Lai gan pamatā joprojām nodarbojamies ar IT produktu vairumtirdzniecību, mēs arvien lielāku uzsvaru liekam uz IT risinājumu izplatīšanu un citu jaunu biznesa virzienu attīstīšanu. Ir skaidrs, ka, piemēram, tādas tehnoloģijas kā lietu internets un tādi koncepti kā viedās mājas, mums kā izplatītājiem paver jaunas tirgus iespējas. To parāda arī mūsu darbības rezultāti: IT risinājumu bizness strauji aug gan apgrozījuma, gan īpatsvara ziņā, saka ELKO Grupa direktors Svens Dinsdorfs.

Interese par citu uzņēmumu iegādi

Pašlaik ELKO Grupa strādā 24 valstīs Eiropā un Centrālāzijā caur pārdošanas birojiem desmit valstīs – Latvijā, Lietuvā, Igaunijā, Krievijā, Ukrainā, Kazahstānā, Rumānijā, Slovēnijā, Slovākijā un Čehijā.

Lai arī organiska attīstība joprojām ir vēlamākais izaugsmes veids, nozare piedzīvo pastāvīgu konsolidāciju. Norit gan horizontāla, gan vertikāla integrācija. Arī ELKO Grupa aktīvi vērtē citu uzņēmumu iegādes iespējas.

Dinamiskos tirgus apstākļos apvienošanās un citu uzņēmumu iegāde ir veids, kā uzlabot konkurētspēju, ātrāk apgūstot inovācijas, jaunus tirgus, ģeogrāfiski paplašinoties. Pēdējā gada laikā mēs esam izskatījuši vairāk nekā desmit priekšlikumus par dažādu uzņēmumu iegādi. Pašlaik dienas kārtībā ir 34 uzņēmumi. Tie visi atrodas Eiropā, stāsta Svens Dinsdorfs.

IT izplatītāja loma un funkcijas mainās

Lai strādātu ar jaunajām tehnoloģijām, izmantojot to plašās savienojamības iespējas un lietojumu, vajadzīgas jaunas zināšanas. Pieaug konsultāciju un tehniskā atbalsta loma izplatīšanas biznesā. Par svarīgu izaicinājumu ELKO Grupa uzskata vienotas piekļuves radīšanu tirgus, ražotāju un pārdošanas kanāla zināšanām un pieredzei. Rodas iespēja tirgū piedāvāt jaunus pakalpojumus, piemēram, ELKO Grupa pašlaik attīstīta demo laboratorijas, lai testētu produktus un dažādus integrācijas scenārijus. Pieaug investīcijas personāla attīstībā, kā arī jaunu speciālistu piesaistē.

Finansējuma piesaiste

2016. gada jūlijā tika parakstīts līgums ar Nordea, SEB banka, Swedbank un OP Corporate Bank par sindikāta aizdevumu apgrozāmo līdzekļu finansēšanai 78 miljonu ASV dolāru apmērā.

2016. gada beigās tika reģistrēts arī jauns AS ELKO Grupa obligāciju piedāvājuma pamatprospekts, kas gada laikā dod iespēju emitēt obligācijas ar kopējo nominālvērtību līdz 50 milj. eiro vai ekvivalentu ASV dolāros.

Par ELKO Grupa

AS ELKO Grupa ir dibināta 1993. gadā un ir viens no lielākajiem IT produktu vairumtirgotājiem un IT risinājumu un pakalpojumu izplatītājiem Austrumeiropā. ELKO Grupa pārstāv vairāk nekā 120 IT ražotājus un pārdod viņu preces vairāk nekā 6 500 mazumtirgotājiem, vietējiem datoru ražotājiem, sistēmu integrētājiem un dažādu nozaru uzņēmumiem. ELKO Grupa piedāvā vairāk nekā 20 000 preču nosaukumos ar pasaules pazīstamākajiem zīmoliem: Acer, Apple, Asus, Dell, HGST, Intel, Kingston, Lenovo, Microsoft, Seagate, Supermicro, Western Digital un citiem. Pašlaik ELKO Grupa nodarbina vairāk nekā 700 cilvēkus. ELKO Grupa pieder vairākām juridiskām personām un investīciju fondam Amber Trust.

Plašāka informācija: www.elkogroup.com

         Jānis Ķirsis
         Resursu pārvaldes vadītājs
         AS ELKO Grupa
         
         Toma iela 4
         Rīga, LV-1003, Latvija
         Tālr.: + 371 6709 2357
         janis.kirsis@elkogroup.com


Attachments

AS ELKO Grupa_Pazinojums par korporativo parvaldibu_2016.pdf AS ELKO Grupa_Konsolidetais gada parskats_2016.pdf AS ELKO Grupa_Pazinojums par vadibas atbildibu_2016.pdf Neatkarīgu revidentu zinojums_AS ELKO Grupa_2016.pdf