Permintaan untuk Prosedur Pembedahan Kosmetik di Seluruh Dunia Terus Meningkat dengan Mendadak - Amerika Syarikat, Brazil, Jepun, Itali dan Mexico Berkedudukan sebagai Lima Negara Tertinggi

NEW YORK, June 28, 2017 (GLOBE NEWSWIRE) -- Persatuan Pembedahan Plastik Estetik Antarabangsa (ISAPS) hari ini melancarkan hasil Tinjauan Estetik Global tahunan mereka untuk prosedur yang dilengkapkan pada tahun 2016, yang menunjukkan peningkatan keseluruhan sebanyak 9% dalam prosedur pembedahan dan bukan pembedahan kosmetik dalam tempoh dua belas bulan yang lalu.

Kedudukan Sepuluh Negara Tertinggi untuk Prosedur Kosmetik di Dunia
Lima negara tertinggi - Amerika Syarikat, Brazil, Jepun, Itali dan Mexico – menyumbang kepada 41.4% daripada prosedur kosmetik dunia, diikuti oleh Rusia, India, Turki, Jerman dan Perancis.

Kedudukan  Negara:Jumlah
23Romania 76,911 0.3%
24Afrika Selatan 45,413 0.2%

Prosedur Kosmetik yang Paling Pesat Berkembang
Pada tahun 2016, Pembedahan Labiaplasti menunjukkan peningkatan terbesar bilangan prosedur dari tahun 2015, dengan kenaikan 45%, diikuti oleh Lif Bahagian Bawah Badan yang meningkat sebanyak 29%, Lif Bahagian Atas Badan dan Pembesaran Payu Dara menggunakan Pemindahan Lemak di mana kedua-duanya menunjukkan pertumbuhan yang sama pada 22% dan Lif Punggung meningkat sebanyak 20%.

Prosedur Pembedahan Kosmetik Paling Popular
Pembesaran Payu Dara terus menjadi prosedur kosmetik yang paling popular di dunia, iaitu 15.8% daripada semua prosedur pembedahan, diikuti oleh Pembedahan Sedut Lemak (14%), Pembedahan Kelopak Mata (12.9%), Pembedahan Hidung (7.6%) dan Pembedahan Perut (7.4%). Pembedahan kosmetik yang paling popular pada tahun 2016 adalah pembesaran zakar, yang juga menyaksikan penurunan terbesar dalam bilangan prosedur (-28%).

Prosedur bukan pembedahan yang paling popular masih merupakan suntikan dengan Toksin Botulinum yang berkedudukan pertama dengan sebanyak 4,627,752 prosedur (peningkatan 7% sepanjang 12 bulan yang lalu).

Perbezaan Jantina
Permintaan wanita untuk prosedur kosmetik terus meningkat, merangkumi 86.2%, atau 20,362,655 prosedur kosmetik di seluruh dunia. Lima prosedur paling popular yang diminta oleh wanita ialah Pembesaran Payu Dara (Implan Silikon), Pembedahan Sedut Lemak, Pembedahan Kelopak Mata, Pembedahan Perut dan Lif Payu Dara.

Pada tahun 2016, lelaki menyumbang 13.8% pesakit kosmetik dengan 3,264,254 prosedur yang dilakukan di seluruh dunia. Lima prosedur kosmetik utama mereka yang diminta oleh lelaki ialah Pembedahan Kelopak Mata, Ginekomastia, Pembedahan Hidung, Pembedahan Sedut Lemak dan Transplan Rambut.

Presiden ISAPS, Dr. Renato Saltz, mengulas, "Keputusan ini mengesahkan sesuatu yang sudah diketahui oleh kebanyakan pakar bedah plastik - bahawa permintaan untuk prosedur kosmetik adalah lebih banyak daripada sebelumnya. Di seluruh dunia, kita melihat bilangan rekod pesakit yang ingin mengambil kesempatan daripada inovasi terkini dalam pembedahan kosmetik untuk melihat dan merasa lebih baik tentang diri mereka sendiri."

Metodologi Tinjauan
Data mengenai prosedur pembedahan dan bukan pembedahan estetik/kosmetik yang dilakukan pada tahun 2016 ditabulasi dengan soal selidik yang dihantar kepada kira-kira 35,000 pakar bedah plastik dalam pangkalan data proprietari ISAPS. ISAPS adalah satu-satunya organisasi yang mengumpul data kosmetik jenis ini setiap tahun pada skala global. Hasilnya dikumpulkan, ditabulasi dan dianalisis oleh Industri Insights, firma penyelidikan bebas yang berpangkalan di Columbus, Ohio. Untuk mendapatkan salinan hasil penuh, sila lawati www.ISAPS.org.

Mengenai ISAPS
Persatuan Pembedahan Plastik Estetik Antarabangsa ialah organisasi global utama bagi pakar bedah plastik yang disahkan oleh lembaga. Dianggap sebagai pihak berkuasa global utama dalam pembedahan estetik dan kosmetik, ISAPS mempunyai lebih daripada 3,200 ahli di 104 negara. Melalui keperluan keahliannya yang ketat, pakar bedah plastik ISAPS dianggap sebagai antara yang paling berkelayakan di negara masing-masing, menjadikannya lebih mudah bagi pesakit yang sedang mempertimbangkan pembedahan kosmetik untuk memulakan perjalanan mereka dengan bertemu dengan pakar bedah plastik ISAPS. Senarai penuh pakar bedah plastik ISAPS boleh didapati di www.ISAPS.org.

Contact Data