Nytt gastätt tråg från Stora Enso och AR Packaging för att minska plastförpackningar för kylda livsmedel


AR Packaging har lanserat en gastät pressad trågförpackning för kyld mat som bygger på en teknik utvecklad i samarbete med Stora Enso. 
 
Förpackningar med skyddande atmosfär är ett nytt användningsområde för formpressade kartongtråg. Detta möjliggörs för första gången genom en kombination av Stora Ensos expertis inom förnybara material och CC Packs expertis inom trågtillverkning. Det nya gastäta tråget är ett kostnadseffektivt och hållbart alternativ till plasttråg och har förutom en hög andel förnybara material även ett attraktivt utseende och behaglig papperskänsla. Trågen produceras med en ny pressteknik av barriärbelagda kartong Trayforma by Stora Enso.
 
"Vi är mycket glada över att samarbetet resulterat i lanseringen av en ny förnybar förpackningslösning på marknaden. Den höga andelen förnybart material gör tråget till ett hållbart alternativ för kylda livsmedel, ett segment som hittills har dominerats av plast. Det här är ett viktigt genombrott som säkert kommer att väcka stort intresse bland livsmedelsföretagen som söker mer miljövänliga alternativ", säger Henna Paakkonen-Alvim, Vice President, Innovations, Stora Enso Consumer Board.
 
"Den ökande efterfrågan på hållbara förpackningar har lett till en intensivt sökande efter ett gastätt kartongtråg. Vi har satsat mycket på att utveckla den nya förpackningslösningen tillsammans med Stora Enso. Trågets form är optimerad för att säkerställa täta förpackningar som ger en hållbarhetstid på upp till 18 dagar, beroende på den produkt som ska packas. Vi tillgodoser därmed behoven hos många olika kylda livsmedelsprodukter, som färskt kött och kyckling, charkuterier, ost, färdiga måltider med mera", säger Åke Larsson, vd för CC Pack.
 
Kartongtrågen levereras tillsammans med ett matchande lockmaterial som ger en säker försegling samt en barriär anpassad efter den förpackade produktens behov. Trågen konverteras av CC Pack och har förslutningsmaterial från Flextrus, som båda är en del av svenska AR Packaging. AR Packaging har redan inlett tester med de nya trågen tillsammans med flera stora producenter av kylda livsmedel i Europa.
 
 
Stora Enso är en ledande global leverantör av förnybara lösningar inom förpackningar, biomaterial, träprodukter och papper och med detta en del av bioekonomin. Vi menar att allt som tillverkas av fossilbaserade material idag kan tillverkas av träd imorgon. Stora Enso har cirka 26 000 medarbetare och företagets aktier är noterade på Nasdaq Helsinki (STEAV, STERV) och Nasdaq Stockholm (STE A, STE R). 
 
AR Packaging är ett ledande europeiskt företag i förpackningsbranschen med en omsättning på ungefär 600 MEUR, 3 300 medarbetare och 19 fabriker i elva länder. AR Packaging är en koncern som består av de specialiserade företagen A&R Carton, Flextrus, CC Pack, SP Containers och ÅR Packaging Digital. Företagets huvudkontor ligger i Lund. Koncernen skapar mervärde för sina kunder genom ett brett produktsortiment och djupgående kunskap inom kartongbaserade flexibla förpackningar. AR Packaging har som mål att växa såväl organiskt som genom förvärv.
 
CC Pack är en marknadsledare inom formpressade tråg i Europa. Merparten av produkterna exporteras till stora europeiska livsmedelsproducenter och varumärkesägare. Företaget producerar livsmedelsförpackningar av högsta kvalitet med hög leveranskapacitet och effektiv resurshantering. Fabriken med 45 kunniga medarbetare finns i Sverige. CC Pack är en del av AR Packaging.
 
Flextrus är ett ledande företag inom flexibel förpackning i Nordeuropa som levererar miljöanpassade material till livsmedels- och hälsovårdsförpackningar. Företaget har ett nära samarbete med sina kunder och deltar på ett integrerat sätt i deras utvecklingsarbete. Flextrus har 320 engagerade medarbetare och driver fyra fabriker i Sverige och en i Storbritannien. Flextrus är en del av AR Packaging.
 
Mer information från Sanna Heiskanen, Marketing Communications Manager, Stora Enso, Division Consumer Board, puh. 040 773 9373, email sanna.heiskanen@storaenso.com